2017-04-06 107 瀏覽
餐廳既環境同氣氛都比較寧靜同有情調.枱面有個蠟燭小擺設,更加有氣氛。水落咗檸檬嘅水,唔會飲到腥味。栗米湯 味道比想像中較為淡 可以考慮加番D調味意大利水牛芝士簿餅餅底比較簿但食落夠脆,芝士份量非常足 夠邪惡,芝士控應該見到就開心 。豬手外皮食落有D脆,整體黎講算得上半肥瘦, 本身已經有足夠味道,但可以揀點埋個醬,酸酸地更開胃,簡直係配豬手既最佳拍擋。小食併盤雖然叫小食餅盤,但竟然仲有大件肉,食落覺得醬汁比較淡,可能先前豬手既醬汁仲回味緊,所以遮蓋左佢應有既味,薯條比較突出,比快餐店既薯條較為大件,咬落既口感同滿足感都更佳。
餐廳既環境同氣氛都比較寧靜同有情調.

枱面有個蠟燭小擺設,更加有氣氛。

落咗檸檬嘅水,唔會飲到腥味。
栗米湯
味道比想像中較為淡 可以考慮加番D調味
意大利水牛芝士簿餅

豬手

小食併盤

2017-04-04 121 瀏覽
平日唔發覺長沙灣有西餐廳,今天行下行下來到東京街,發現左casa 338, 有生蠔食生蠔有4款,有愛爾蘭、南非、法國迪斯蠔及蠔后 Gillardeau 價格亦相對便宜,晚餐亦有多款選擇南非蠔size 都唔細,美味鮮甜夾著少少海水咸味添Grillardeau 睇到已經吸引,生蠔大隻,飽滿,蠔味濃,鮮甜味十足咸豬手,豬手表面焗得好香,乾手豬皮煙煙靱靱,幾得意,有口感裡面唔乾,豬手肉幼嫰,配埋酸菜Parma Ham Pizza Pizza 餅㡳超薄,捲埋來食,口感唔錯,邊邊脆卜卜其實已經飽,不過,生蠔實在太美味,所以,encore 南非及蠔后
南非納米比亞
南非蠔size 都唔細,美味鮮甜夾著少少海水咸味添
Gillardeau
Grillardeau 睇到已經吸引
,生蠔大隻,飽滿,蠔味濃,鮮甜味十足
咸豬手
咸豬手,豬手表面焗得好香,乾手
豬皮煙煙靱靱,幾得意,有口感

裡面唔乾,豬手肉幼嫰,配埋酸菜
Parma  Ham  pizza
Parma Ham Pizza
Pizza 餅㡳超薄,捲埋來食,口感唔錯,邊邊脆卜卜

南非納米比亞
Gillardeau
咸豬手
  • 南非納米比亞生蠔
  • 法國Gillardeau
2017-04-02 148 瀏覽
估唔到長沙灣會有呢種特色小店,食下西餐飲下酒、仲有鮮甜生蠔,價錢相宜之餘,大家食完慢慢傾都唔會俾人趕,好耐未試過呢!餐廳喺長沙灣,出左地鐵後一直行,大概4分鐘就見到大大個招牌,非常易搵餐廳環境特別,細細的幾好氣氛每張枱有新鮮既花有幾款蠔揀,全部即叫即開,我食左鍾情既南非($18)同法國($38),兩款都好鮮甜,肉爽,只係出面既一半價錢,堅係抵,encore 再 encore豬手係呢度另一主打,醃味一流,肉質唔會太林,近豬皮位煙煙靱靱,驚喜Parma ham pizza ($88), 滿滿既芝士,餅底薄薄的,好似食緊脆脆既餅乾,好岩食!

餐廳環境特別,細細的幾好氣氛
每張枱有新鮮既花
2017-04-01 105 瀏覽
去完李鄭屋,順便食野。雖然周圍都係屋邨,不過呢間同其他餐廳唔同,並冇滿座。呢樣野都諗唔明點解,其實佢既價錢唔算十分貴。anyway, 佢有位就即管入去試下啦。叫左個pizza餐,送忌廉湯、蒜蓉包,蒜蓉包幾好食,醬幾多。pizza係水牛芝士,味道濃就肯定架啦,但係可能由於係薄批既關係啦,食完其實都唔係好飽。好彩朋友叫既係咸豬手,可以分少少黎食。隻豬手其實幾好食,不過肥左少少,如果可以瘦d就好了。最後仲叫左雞翼同蠔2個小食,味道都不過不失。

最後仲叫左雞翼同蠔2個小食,味道都不過不失。
2017-03-31
2017-03-27 117 瀏覽
街坊餐廳的共通點係大件抵食味道過得去可以當做飯堂, 不過為吸納中產新街坊, 新樓附近都會多開新式型格小店. 長沙灣本來屬於舊式純住宅區, 近來都開咗Casa 338呢類型格食店.Casa裝修明顯有放過心思, 有塗鴉牆壁亦有酒樽作裝飾.Casa 338夜晚有多款由幾十至二百幾的晚餐選擇, 亦可加錢揀跟餐小食, 同時亦有即開生蠔, 一網打盡所有街坊. 法國生蠔以重量分等級, N0為最重級數, 超過150克. 是晚法國Gillardeau N0生蠔38蚊, 蠔身碩大, 蠔肉肥美鮮甜, 海水味不太重, 非常合意.跟餐沙律用油醋汁調味, 新鮮爽脆.跟餐小食法式田螺焗薯蓉通常舊式餐廳先有供應. 田螺薯蓉入口綿密, 加芝士同焗加強濃烈奶香味.主菜西冷牛扒可揀跟飯意粉薯菜, 意粉al dente, 西冷有趙頭又充滿牛味. 另一主菜香草忌廉汁三文魚柳, 三文魚皮脆但肉略為煎得過熟, 意粉本身煮得剛好但香草忌廉汁唔夠點.加錢轉Cappuccino咖啡味足但入口不太順滑.

Casa裝修明顯有放過心思, 有塗鴉牆壁亦有酒樽作裝飾.

跟餐沙律用油醋汁調味, 新鮮爽脆.
加錢轉Cappuccino咖啡味足但入口不太順滑.
2017-03-25
2017-03-23 134 瀏覽
早幾日同朋友聚舊我就帶佢哋去冒險原本係喺類似X假期嘅Facebook page 望到有平價焗飯餐同$48三款生蠔食就來坐低發現餐枱紙寫食餐加幾十蚊有手工啤飲(寫咗幾款牌子 價錢$38~$48都有)跟手望個menu發覺我哋都係唔啱食平嘢無人想食焗飯之後我哋分別叫咗 豬胺配蒜蓉黑淑汁(伏)(伏到無圖)、16安士斧頭牛扒配燒汁 五成熟(朋友話ok,我無試),而我作為羊肉控當然叫羊架☺️配蒜蓉汁 五成熟 本來想叫rare..但係又怕人整得唔好就出曬事 所以最穩陣就medium算三個都係配薯菜點菜時waitress表示 原來未拎酒牌,個手工啤只係俾我哋望嫁咋不得不提就係個沙律、餐湯同蒜蓉法包沙律是用果醋調味 酸甜開胃 菜新鮮爽口 餐湯是南瓜湯 雖不是南瓜蓉湯 但幾香口蒜蓉法包 蒜蓉法包 蒜蓉法包 很重要所以說三次試枱是微溫 上有牛油同香草 好好食 想唔俾我啲朋友食 自己一個啪曬等咗陣 我個羊架係最快嚟的老實講 個羊架算做okla 無乜羶味(我自己鍾意羶少少嘅) 個蒜蓉汁調味幾好,唔會搶走本身食物味道 可說是巧妙的點綴份量偏少 應該唔夠一個成年男士食 我自己就都夠飽薯菜係薯條、西蘭花、翠玉瓜條 西蘭
早幾日同朋友聚舊
我就帶佢哋去冒險

跟手望個menu
發覺我哋都係唔啱食平嘢
無人想食焗飯
三個都係配薯菜

不得不提就係個沙律、餐湯同蒜蓉法包
沙律是用果醋調味 酸甜開胃 菜新鮮爽口
餐湯是南瓜湯 雖不是南瓜蓉湯 但幾香口
蒜蓉法包 蒜蓉法包 蒜蓉法包 很重要所以說三次
等咗陣 我個羊架係最快嚟的
份量偏少 應該唔夠一個成年男士食 我自己就都夠飽
薯菜係薯條、西蘭花、翠玉瓜條 西蘭花同翠玉瓜條都係熱的 點埋蒜蓉汁食剛好(劣食組的me經常鋸扒都係凍薯菜
)薯條都係啱啱炸好的 脆卜卜
$48三款生蠔
最細個隻完全無味(呀唔係,有海水味)其餘兩隻都好食 可再叫多幾份食

甜品 心太軟配vanilla ice cream
雪糕微溶 勺一下再搭熱辣辣心太軟 連好唔鍾意食vanilla味嘅我都覺得好食

伏品:
朋友點嘅豬胺 嚟到見到好大個 好似都ok 佢切個陣個樣好辛苦 原來佢煮到好實⋯ 其實正常咁實係已經收曬水,但我食咗兩啖 第一啖齋食 越嚼舊肉就越出水 不明何解⋯ 第二啖 試埋個汁 原來連汁都出事 個黑椒汁太濃了 搶曬所有味 成口得黑椒 會以為啱啱根本無食到舊肉,係生食緊一串黑椒🌚
仲有就係餐廳播陳奕迅的黑洞、無條件 Taylor Swift的shake it off etc.好多我鍾意聽嘅歌,私人加分🙈
見到隔離枱叫嘅自選配菜pizza好吸引
係堅 薄底嘅pizza ,非pizza乞個啲麵包底:0)
下次可以考慮去試嗰個
2017-03-23 87 瀏覽
同朋去左長沙華聚舊 呢邊比我想像中寧靜 原來以為會好難搵到好野食 諗住一係出返旺角嗰啲旺區食野 但朋友話呢邊有間好似係開左唔太耐 但食物質素好高既餐廳 所以就打算一齊去試下 間餐廳既設計好特別 好似係兩間鋪頭合併埋一齊 地方好寬敞好舒適 店員好友善地帶左我地去餐廳既另一邊~呢一邊有好多富抽象概念既壁畫 仲有好多西式街景 好有格調 令人覺得自己正身處於外國城市~又有我最愛既生蠔😍 我之前係另一間餐廳食過好正既N0 Gillardeau 所以今次想試一種唔同口味既蠔😋 餐牌下面仲有多款pizza 每一款都別句特色首先上左一個紅湯~羅宋湯咸咸地酸酸地 令人胃口大開 佢同我地平時飲開既紅湯唔一樣 佢係特別香口 後來我發現佢地原來係落左蒜蓉~有餐湯 點可以冇田園沙律我最中意食飯前沙律 沙律醬為清甜既生菜注入左另一番風味 番茄酸酸甜甜 十分之清新 令人胃口大開 我一口氣食曬成碗沙律~😜喺飲餐湯既同時 食埋新鮮出爐既蒜蓉包~片麵包啱啱烘完新鮮滾熱辣 個皮焗得好香脆🍞~ 餐包外脆內軟 蒜蓉味道岩岩好 唔會太濃 又唔會太淡 食完都唔會有口氣 名副其實既香脆味美~我地經過一番爭扎之後 最後點左N3 南非納
有餐湯 點可以冇田園沙律
我地經過一番爭扎之後 最後點左N3 南非納米比亞~佢新鮮空運到港 為左僻走啲腥味 上面亦都可以擠上檸檬汁~呢隻蠔鮮甜肥美 我一啖將佢擺左落口 整個口腔都充滿住生蠔既鮮味同海水既味道 令人回味無窮
主菜方面 我地第一道菜點左辣肉腸pizza 佢整得好靚好大個 餅底好薄好脆 面頭鋪滿大量芝士同埋肉腸片 非常足料~ 但我個人認為佢一啲都唔辣😂 反而芝士味比較濃🧀
第二道主菜係朋友點既澳洲西冷牛扒~朋友點左六成熟🐮~牛排表面煎到深啡色 一上枱已經聞到好香~牛扒裡面啲牛肉好鮮嫩多汁 十分juicy~朋友話佢好中意牛排邊緣有啲牛筋 好有唧頭😆 切一片牛肉再沾下旁邊既黑椒汁 非常惹味!旁邊既薯菜都好正 啲薯角充滿薯香~🍟
呢個係德國豬肘肉配黃芥末醬汁
豬手既外皮烘到脆卜卜 皮下有一層厚厚既脂肪 又香又脆😋 豬手肉質鮮美 好香口好嫩滑🍖我同朋友都食得好滋味 切一片豬肘肉再點一下黃芥末醬 慢慢品嚐德國豬手既咸香😍
餐飲方面我點左檸檬水 而朋友點左檸檬紅茶~檸檬水好有營養價值 我飲完之後仲將個檸檬篤到爛曬 飲埋佢啲檸檬汁 原汁原味 好清新又幫助消化
餐廳氣氛好之餘 食物質素亦令人滿意~就連服務員既服務態度都好親切 我同朋友都食得好開心 感覺好溫暖☺️
2017-03-20
2017-03-20 142 瀏覽
晚市新推出特價焗飯套餐,$48起!!! (圖: 香濃芝士焗豬扒飯 $48)隱藏長沙灣東京街煎比目魚柳配香草忌廉汁餐跟餐田園沙律、是日餐湯(忌廉湯)、蒜茸包$ 168另加$7叫左杯泡沫熱咖啡,魚肉好滑香草汁好香,伴菜有少量西蘭花和小棠菜,好食次餘唔會太油,服務女店員也十分貼心和好服務態度特價跟餐小食 迷你小食拼盤(雞翼、春卷、炸薯條)+$ 28每款有一件,都算係熱辣辣既,炸得都幾香口蒜茸炒雜菜+ $28,好似屋企自己炒的菜,充滿蒜香+$ 25朱古力心太軟,好流心好夠熱,份量少少的
隱藏長沙灣東京街

蒜茸炒雜菜+ $28,好似屋企自己炒的菜,充滿蒜香
+$ 25朱古力心太軟,好流心好夠熱,份量少少的
2017-03-10
通常去深水埗就覺得嗰邊特別多嘢食, 今次就行遠啲過去長沙灣嗰邊最主要係比佢個斧頭扒吸引左。對於呢間平民化嘅餐廳有咁嘅質素真係有啲驚喜。佢嘅門面都幾大,而且有好多座位, 見到佢裝修周圍都佈滿油畫而且畫中嘅內容就係好多唔同嘅酒,就知呢間野原來都有酒飲嘅。不過我哋今晚冇諗住飲酒所以冇嗌到。佢嘅枱面上面嘅餐紙,寫上咗斧頭扒嘅套餐真係好抵。$338就食到巨型斧頭扒仲要有兩款小食,飲品,餐湯,同埋餐包。我哋總共帶咗二人斧頭扒餐同兩個特價晚餐,首先送咗湯同埋兩盤沙律,跟特價晚餐嘅。另外仲有四片蒜蓉包。不得不讚嘅係蒜蓉包係新鮮焗出嚟嘅,熱辣辣亦都脆口。另外沙律嘅汁都幾好味,立即好開胃想佢快啲上主菜。首先是上咗斧頭扒餐嘅兩款小食,有四隻雞翼同埋薯條。啲雞翼又係熱辣辣咁,見到個樣已經口角流涎,咬落入邊熱辣辣,外皮香脆。之後上咗個牛脷特價晚餐,牛脷好大塊而且咬落口係爽口嘅,亦都唔會好鞋,我哋揀咗蒜蓉汁不過個人覺得點黑椒汁好食啲,牛脷嘅件數都好多,唔使$100真係幾抵食,薯條又係鮮炸出嚟,有誠意。個餐有得揀意粉飯或者係薯菜,隔離有菜同埋西蘭花嘅陪襯,成個感覺幾健康。我哋點左羊肉叫咗五成熟,呢度雖然係一間平民化
蒜蓉包沙律
雞翼 薯菜
美國厚切牛脷
烤焗紐西蘭羊架
我哋點左羊肉叫咗五成熟,呢度雖然係一間平民化嘅餐廳價錢唔係好貴,但佢羊架嘅質素真係好高。肉質非常鮮嫩,有羊嘅味道之餘,烤得又唔會太蘇。每周羊肉入邊都會有肉汁鎖住,我咬落去亦都係啖啖肉。
到我哋最期待嘅主角啦。佢嘅斧頭扒真係冇得頂,咁嘅價錢但係有咁大塊嘅斧頭扒,而且大部份嘅都係肉,而唔係好大塊貴。佢非常之易切,肉汁全部都鎖住左係內面,而且外皮煎得都幾香,可以見到佢粉紅色嘅肉,佢既肉鬆軟嫩口,呢塊牛扒嘅性價比係無得彈
美國頂級安格斯16安士連骨斧頭扒  二人套餐
斧頭牌都配有蔬菜同埋可以揀意粉,飯,薯菜。我哋另外揀咗黑椒汁去配牛扒真係絕配。
本身係餐牌見到田螺焗薯蓉覺得好吸引,但係今日賣晒決定下次來一定要再食過⋯
$10生蠔
我哋另外叫咗$10嘅生蠔,因為我係生蠔迷,所以自己一個都食咗幾隻,蠔味都OK ,不過唔係話十分大隻,但都充滿住海水味。建議鍾意食好嘅人可以選擇其他價錢嘅生蠔,因為對比出邊市場來講真係好抵食
呢度無論係氣氛同埋待應嘅服務態度都唔錯,而且係西餐來講真係好抵食。如果去開深水埗不防行遠啲去長沙灣呢度試吓佢個扒真係抵食過出邊好多,每人埋單都係百幾蚊
烤焗紐西蘭羊架
5 分鐘 (堂食)
蒜蓉包沙律
  • 雞翼
  • 薯菜
  • 蒜蓉包
2017-03-19 98 瀏覽
想說評語好好但卻中招,不知是否師傅心情不好,叫左兩個牛扒餐7成卻給了9成全熟,好像吃樹皮,浪費了好味的扒,希望能改善下,但羊架卻不錯肉質很嫩很香,雖然店家最後給了9折但都失望
2017-03-16 106 瀏覽
不知是否受最近的天氣影響,整個人總是懶洋洋的,做任何事都提不起勁,唯有相約另一半從吃貨方面平衡一下心理,想遠離繁囂,又想吃西餐,最後選了位於長沙灣區的Casa338 Cafe,其實長沙灣區乃是我長大的地方,這兒只屬街坊住宅區,自搬遷以後都沒有機會重返,難得這晚前來覓食,頓時兒時的一切從腦海裡湧現。 這家Casa338 Cafe距離地下鐵有一段路,需步行10分鐘,餐廳的門面很大,平日前來人流不算多。 環境整潔,燈光昏暗甚有格調。 牆上的塗鴉設計獨特,我想這裡的老闆應該喜愛創作吧! 看看餐牌點了兩款晚市套餐,包括餐湯 / 沙津、蒜蓉包、主菜及飲品。 可以優惠價選點特飲,是手工啤酒喔! 過了5分鐘,侍應生送來了餐湯,是南瓜湯喔! 味道適中甜甜的不稀不濃。 蒜蓉包充滿牛油的香味,咬一口滲出牛油的油份,內裡軟綿綿的外皮脆口十分好吃。 沙律菜含有火箭菜、西山菜、車厘茄,淋了橄欖油,菜質新鮮爽脆,把我的胃口打開了。 除兩款晚市套餐外,我點了這款芝士田螺薯蓉,以往吃過的田螺薯蓉都是連殼的一併給你,而且薯蓉並沒有加芝士,這款給我有點小驚喜,原來混了芝士的薯蓉特別香口及惹味,田螺早以為

環境整潔,燈光昏暗甚有格調。

牆上的塗鴉設計獨特,我想這裡的老闆應該喜愛創作吧!

可以優惠價選點特飲,是手工啤酒喔!

除兩款晚市套餐外,我點了這款芝士田螺薯蓉,以往吃過的田螺薯蓉都是連殼的一併給你,而且薯蓉並沒有加芝士,這款給我有點小驚喜,原來混了芝士的薯蓉特別香口及惹味,田螺早以為我剥了外殼,食用方便,而且能在薯蓉間滲出田螺肉的油份香氣,田螺肉質嫩滑鮮甜,沒有沙子。

晚餐中我點了肉眼扒,略厭扒身薄,未有鋸牛時的手感,牛扒點了5成熟,可能是餐廳把牛扒特別調味的關係,個人較喜歡不加任何調味的原味牛扒,本身已很入味,所以無須點旁邊的醬汁,肉質嫩滑是可以的。

肉眼扒拌了配菜、粗薯條,賣相吸引,肉眼份量略為遜色。

另一半點了羊架,賣相不錯,他吃得津津有味,肉質煙韌,沒有羊腥味,同時伴以蔬菜及粗薯條,蔬菜味道清甜新鮮,可解吃牛的膩。

喜出望外是這款手工啤酒,翌日上班本來不打算喝酒,但很少餐廳供應手工啤酒,不妨一試,味道是熱情果,十分好喝,突然覺得自己身在外地旅遊時遇上特色餐廳一樣,值得推介。

Casa338

長沙灣東京街50號地舖

訂座電話: 2338 2682
2017-03-08
  • 手工啤酒
  • 芝士田螺薯蓉
2017-03-15 456 瀏覽
西餐是最受人歡迎並長青的一款菜系,變化多端的菜式吸引了不少捧場客。這天和男朋友在深水埗區到處走走,發現了這家「Casa 338」,眼看餐廳面積頗大,餐點價錢相宜,我們便決定在這用餐。「Casa 338」地理位置方便,位於長沙灣的東京街並鄰近李鄭屋邨,從長沙灣地鐵站A2出口離開後,一直往前走,約5分鐘便可到達。「Casa 338」佔地頗大,看似由數個舖位合併而成,感覺像是劃分不同區域以供應不同的餐點。這次我和男朋友被安排到一處頗有情調的地方用餐,店內以黃燈作主調,增添柔和感;再配以藍色的裝飾燈光,更顯味道。餐廳牆身以舊香港街景的油畫作裝飾,讓客人感受懷舊情懷。「Casa 338」內店員的服務態度良好,任何時候亦臉帶微笑,每當客人有需要時均立即上前提供服務,讓人更享受此處的用餐氣氛。這次我和男朋友一共點了三道菜,分別是香煎澳洲牛肉眼,配以五成熟、意粉和黑椒汁;燒春雞伴薯條,配以燒汁;還有一道小食—法式田螺焗薯茸。由於香煎澳洲牛肉眼和燒春雞伴薯條是晚餐套餐,所以附送了田園沙律、是日餐湯和蒜蓉包。首先,餐廳為我們送上田園沙律作開胃菜。田園沙律由多種沙律菜製成,配以芝麻醬作調味,並以車厘茄作點綴

這次我和男朋友一共點了三道菜,分別是香煎澳洲牛肉眼,配以五成熟、意粉和黑椒汁燒春雞伴薯條,配以燒汁;還有一道小食—法式田螺焗薯茸。由於香煎澳洲牛肉眼燒春雞伴薯條是晚餐套餐,所以附送了田園沙律、是日餐湯和蒜蓉包
田園沙律 (隨套餐附送)
首先,餐廳為我們送上田園沙律作開胃菜。田園沙律由多種沙律菜製成,配以芝麻醬作調味,並以車厘茄作點綴。沙律菜非常新鮮,每咬下一片牛油生菜均聽到清脆的響聲,感覺清新。以芝麻醬作調味更為單調既沙律菜提升味道,芝麻醬不會過濃,保持輕盈的質感。
是日餐湯 (隨套餐附送)
是日餐湯味道清新口感綿滑,含有大量紅蘿蔔粒,營養豐富。
蒜蓉包 (隨套餐附送)
蒜蓉包烤得非常香脆,配以香濃的蒜蓉味非常合襯。
法式田螺焗薯蓉
當我們把餐湯和餐前小食吃到一半時,小食—法式田螺焗薯茸登場。這道法式田螺焗薯茸賣相非常吸引,輕微烤焦的表面配上芝士製成半球體的薯蓉。薯蓉份量充足,口感綿密,帶有濃濃的馬鈴薯清香。田螺藏在薯蓉的底部,大約有八顆,每粒田螺帶有鮮味非常彈牙,屬於美妙的配搭。
香煎澳洲牛肉眼、五成熟、配意粉及黑椒汁
第一份主菜在這時候上場,香煎澳洲牛肉眼,配以五成熟、意粉和黑椒汁肉眼的熟成程度恰到好處,約五成熟,肉的內部呈現淡粉紅色,肉質鮮嫩,帶有淡淡牛香。意粉幼細厚實,配菜有紅蘿蔔、西蘭花和翠玉瓜,想不到蔬菜異常新鮮,不但沒有草青味,更保留了蔬菜鮮甜的味道,非常爽脆。
燒春雞伴薯條、配燒汁
第二份主菜則是燒春雞伴薯條,配以燒汁。在等候燒春雞出菜時,已聞到陣陣燒烤的香味,引得我們口水直流。當燒春雞上桌時,其外皮燒得非常香脆,廚師已細心地為客人把燒春雞切開一半,好方便客人進食。雞肉亦同樣優質,肉質鮮嫩配以雪白的雞肉,非一般老雞可比。把雞肉沾上燒汁則是另一番享受,燒汁帶有淡淡的酒味,味道輕淡更能同時品嚐到燒春雞的鮮味和燒汁的香醇。配角薯條亦表現出色,厚實的薯肉被炸得金黃香脆,咬下口更是滿足。坊間很多餐廳的薯菜較少是香脆,大多都被淋出醬汁以致薯條變得軟淋而造成浪費,而這樣的情況不會在「Casa 338」的餐點上出現。
凍柚子蜜
檸檬柚子蜜
吃過晚飯後就是點餐飲的時間,我們分別選擇凍柚子蜜凍檸檬柚子蜜柚子蜜相當足料,有著滿滿的柚子在杯中,喝完飲料亦可把杯中的柚子吃掉,絕對是雙重享受。檸檬柚子蜜棟子蜜的相異之處則是檸檬柚子蜜多了數片檸檬,在柚子蜜中加上檸檬味道更為清香,微酸的檸檬讓我解去整頓晚餐的膩感,實在是餐飲的不二之選。

「Casa 338」無論食物質素、服務以至環境都著實令人滿意,優美的環境帶有浪漫氣息,即使與友人聚會亦適合,推薦大家到來一試。
田園沙律 (隨套餐附送)
是日餐湯 (隨套餐附送)
蒜蓉包 (隨套餐附送)
凍柚子蜜
檸檬柚子蜜
2017-03-14 447 瀏覽
一直以為長沙灣沒有什麼吃的,原來往宇宙商場再行前小小就有一間西餐廳! 還有半戶外雅座。餐廳裡面佈置優雅又雅緻,安靜有格調,空間寬敞。我們了兩個套餐:香煎澳洲肉眼扒和香煎比目魚配香草忌廉汁配薯菜。套餐好抵,前菜已有三項:沙律,蒜茸包和餐湯。今日的餐湯是南瓜湯,味道甘甜,吃到南瓜肉,果然真材實料。 我媽也一直大讚好吃。沙律好大的一碗,蒜茸好香好香,面包軟而皮則脆。但建議先趁熱吃蒜茸包,不然放涼了就會變軟了一點。香煎澳洲肉眼扒配意粉 (八成熟)今晚我最愛的菜色!一上桌就聞到很香的肉味,未吃已經雖唾唌三尺。連旁邊桌的食客都覺得吸引。 外皮煎得很香口,肉香四溢,肉稔軟剛好,沒有什麼肥肉,是我目前吃過最好吃的牛扒。意粉很難得的超爽口彈牙又滑,不會像坊間的即使剛端上也稔了。職員前來很有禮貌很和善的表示比目魚賣光了,轉三文魚行不行,我們同意了。很驚喜,三文魚超大條超厚,份量十足!很具口感!薯角熱辣辣,皮又脆,很好吃!吃西餐要吃埋甜品才完整!是日甜品:窩夫 (想不到有雪糕!)窩夫有兩塊,不像一般的窩夫厚厚的,這個是薄薄的,方便女士們能享受美食的同時又能保持儀態 。朱古力心太軟加雪糕雲呢拿軟雪糕,超軟,一
還有半戶外雅座。
餐廳裡面佈置優雅又雅緻,安靜有格調,空間寬敞。

套餐好抵,前菜已有三項:沙律,蒜茸包和餐湯。
今日的餐湯是南瓜湯,味道甘甜,吃到南瓜肉,果然真材實料。
我媽也一直大讚好吃。
香煎澳洲肉眼扒配意粉 (八成熟)
意粉很難得的超爽口彈牙又滑,不會像坊間的即使剛端上也稔了。
吃西餐要吃埋甜品才完整!

是日甜品:窩夫 (想不到有雪糕!

朱古力心太軟加雪糕
雲呢拿軟雪糕,超軟,一點也不是那種剛從雪櫃裡拿出來的硬梆梆的雪糕。蛋糕烘得溫熱又頗脆,裡面流出濃郁的黑朱古力醬,誘惑卻同時畫下了今晚滿足的句號。
雖然店內職員大多年輕,但卻十分有禮貌又專業!見到同事送餐時不小心掉了紙在地上,會馬上上前幫忙拾起。抵讚。

唯一要注意的是,如果餐飲能在上主菜不久後也送上會更好。

點完餐才發現有如此吸引和抵吃的二人斧頭扒餐!
2017-03-13
2017-03-14 291 瀏覽
住係長沙灣都已經7至8年 記得以前都未有咁多餐廳同選擇 當時想食西餐同食扒都只係粗粗地係附近搵間大家樂.....  而加時代唔同左, 最近發見附近竟然出沒左間高檔西餐! 行近小小睇個menu , 都唔係太貴, 價錢相當合理 >_<  我同朋友兩個大食怪緊係入去一試! 店員安排左我地坐係餐廳既入面, 對住一面靚既油晝食飯, 都特別有feel啦 雖然我地都只係簡單地high 個tea , 不過都要叫左個頭盤先 呢個snacks相當高質呀 只係賣緊$28 , 田螺新鮮又嫰口香濃既芝士,  個薯茸量又唔會太多, 剛剛好一淡田螺配上一大淡薯茸!  數數手指都有成6粒田螺 (實際係咪唔記得啦 美食當前嘛) , 薯茸量又夠食, 價比性高!我自己唔多食蠔, 友人碎碎地叫左兩隻焗蠔, $15一隻, 都抵食 友人狂讚話甜! 我自己就無食, 讀者睇到既可以幫我驗證下, 係咪真係咁甜?再來都係snack, 香煎雞翼, 煎得剛剛好, 非常香口, 而且夠細隻! 量唔會太多, 令我地之後食唔到野登登登~ 主菜終於出場, 正宗德國咸豬手配蜜糖芥末汁中間放左菜心, 有點兒怪 不過豬手勝在夠咸香, 又大份
住係長沙灣都已經7至8年 記得以前都未有咁多餐廳同選擇

當時想食西餐同食扒都只係粗粗地係附近搵間大家樂.....
而加時代唔同左, 最近發見附近竟然出沒左間高檔西餐!
 我同朋友兩個大食怪緊係入去一試!

Baked La Fine Oyster

香煎雞翼

登登登~ 主菜終於出場, 正宗德國咸豬手配蜜糖芥末汁
正宗德國咸豬手配蜜糖芥末汁
中間放左菜心, 有點兒怪
 不過豬手勝在夠咸香, 又大份
就是皮有點老, 太硬, 有部份未能咬碎
自選12吋pizza
最後大讚既係自選pizza, 皮好好好好好好好好好好薄, 係我最鐘意既意大利Pizza!
大大份, 兩個人好盡力咁, 最終都係食曬 >_< 完美呀!

總結一下, 呢個下午茶可以飽到落夜晚 !
 誠意推薦pizza同德國咸豬手!
2017-03-11
Baked La Fine Oyster
香煎雞翼
正宗德國咸豬手配蜜糖芥末汁
自選12吋pizza
2017-03-14 337 瀏覽
距離地鐵站約5-10分鐘,非常易搵。晚上6時左右到達,時間尚早,不用排隊等位,餐廳坐位尚算寬敞,好欣賞其中一邊的裝潢,有香港味道,又不忘放上自己餐廳的名,上面放滿了酒瓶,用心佈置。點了兩個餐。跟餐先有餐湯、蒜蓉包、以及沙拉,非常豐富認真。仲可改配啤酒,很貼心的安排。推介:性價比高法國生蠔生蠔方面有4款,法國小王子($10),美國金蠔($18),法國花城之蠔($28),法國Gillardeau($38),生蠔即叫即開,非常新鮮。點了法國Gillardeau($38),size差不多有掌心咁大,這價錢來說也是非常抵食,因為鮮味十足,有濃濃的海水味,蠔肉肥美、結實有彈性,口感爽脆鮮甜,非常有層次感。美中不足的是,因為生蠔每天供應不同,想食生蠔記得早d叫!烤焗澳洲西冷牛扒 ($108)點了七成熟的西冷牛扒配飯跟蒜蓉汁,牛扒煎得剛剛好,皮脆肉質鮮嫩,唔會太實,口感不錯,配上蒜蓉汁不會蓋過牛扒鮮嫩的味道。份量方面,$108來說算大,價錢恰當。德國咸豬手配蜜糖芥末汁原隻($168)這也是餐廳極力推介!原隻豬手份量非常大,兩個人食先食得晒。豬手皮脆,肉滑,配上蜜糖芥末汁更出味道。不得不提是蜜糖芥末汁,
距離地鐵站約5-10分鐘,非常易搵。

晚上6時左右到達,時間尚早,不用排隊等位,

餐廳坐位尚算寬敞,好欣賞其中一邊的裝潢,

有香港味道,又不忘放上自己餐廳的名,

上面放滿了酒瓶,用心佈置。
點了兩個餐。

推介:性價比高法國生蠔

法國Gillardeau

($38),生蠔即叫即開,非常新鮮。

點了法國Gillardeau

美中不足的是,因為生蠔每天供應不同,想食生蠔記得早d叫!
性價比高法國生蠔Gillardeau
烤焗澳洲西冷牛扒 ($108)

烤焗澳洲西冷牛扒
德國咸豬手配蜜糖芥末汁原隻($168)

不得不提是蜜糖芥末汁,初初以為配蜜糖芥末汁會好怪,食落甜甜的,同豬手又幾夾!
德國咸豬手配蜜糖芥末汁原隻
題外話/補充資料: 食了大約個半中,唔會急住見你食完就趕你走,都幾適合一班人gathering!
2017-03-13
性價比高法國生蠔Gillardeau