餐廳: 南海一號
資訊:

2021-12-27 367 瀏覽
訂了窗邊位置和家人冬至聚餐,最低消費是每枱2000元,但就景觀而言,不算太吸引,亦因為在窗位放置了兩行餐桌,感覺有點擠迫,用餐過程中我的椅子被職員踢到不下5次。餐前小食是口味極重的蝦片,味道很咸吃後非常口乾。5人晚餐,點了兩位和牛套餐和3位鮑魚套餐。但由頭盤開始我便一直奇怪,和牛套餐的每道菜都是每人份量上枱,但鮑魚套餐卻都是3人一碟上枱,不但吃起來不方便,而且就3人來說份量偏少。我本身不吃牛,終於等到了主角鮑魚,見侍應在一旁分碟,端上的鮑魚伴菜竟然是2條尾指大小的西蘭花,令人無言。再主菜之後的一道是蔬菜,兩種套餐都是碟上,但份量竟然是2人餐比3人餐更多,向經理查詢,最後他請廚房換了一份比較大的給我們。整晚用餐的體驗比一般集團酒樓的水準高不了多少,包括食物味道和服務水準,也令人非常失望。連同茶芥(小食)收費,最後結帳是人均800元的晚餐,根本談不上有CP值可言,絕對不會再光顧,亦不推薦朋友來嘗試,無不論集團酒樓或者一些小店私房菜,食物味道和服務質素都高太多了。這個價位的晚餐,結果掃了家人的興。

2021-12-20
2021-12-14 486 瀏覽
今日11:30到左食任食點心放題,乜都有d,味道大致上可以,比較好食嘅糸黑松露素粉果,几香,脆皮素春卷,好脆好鬆化,蜜糖薑汁糕啲薑味好重,話梅石榴d話梅粉好好味,d石榴亦都啱啱熟,辣子雞球都幾好,其他食物就普通,90 分鐘有少少趕
2021-12-06 7977 瀏覽
今日放假去尖沙咀行街買聖誕禮物,血拼前朋友想舒舒服服咁食下中餐,所以我哋就簡左南海一號。店員安排咗窗口位比我哋,除小小曬之外,可以欣賞個靚海景又真係幾舒服。坐低見到呢間可以揀任食點心或者單點,我哋就簡咗任食,可以試多幾樣唔同嘢食。點心來之前店員每人先上咗一杯茶,望住個海景慢慢嘆,完全視覺享受,另加錢叫了杯芒果特飲,甜甜哋的梳打芒果汁很開胃。因為大家都肚餓,所以以食物一上檯就秒清,我哋冇全部影相,叫咗招牌燒賣,晶瑩蝦餃,上湯水餃,山竹牛肉球,豉油王炒蝦米腸粉,葡汁鱈魚酥,脆皮素春卷,芝麻綠茶餅,杞子桂花糕,話梅石榴,鮮果咕嚕肉,上湯浸時蔬,辣子雞球,椒鹽魚條,同埋干炒肥牛河粉。每樣試少少已經好飽。所有蝦嘅點心,例如蝦餃,燒賣,菜苗餃嘅蝦雖然細細只,但都非常彈牙。葡汁鱈魚酥,脆皮素春卷。芝麻綠茶餅個皮熱辣辣,脆卜卜。極之好味,葡汁鱈魚酥食落冇乜特別,似普通咖喱角。乾炒牛河炒得乾身食落唔算肥膩,仲有濃濃的牛香味。而豉油王腸粉就冇乜特別,如果啲腸粉炒多一陣再入味啲就會更好食。菠蘿咕嚕肉就幾好食,酸酸甜甜,多汁得嚟又夠脆皮,好好味。石榴加咗話梅粉甜酸適中,食完點心可以消滯解膩。杞子桂花糕好香桂花

乾炒牛河炒得乾身食落唔算肥膩,仲有濃濃的牛香味。
菠蘿咕嚕肉就幾好食,酸酸甜甜,多汁得嚟又夠脆皮,好好味。
石榴加咗話梅粉甜酸適中,食完點心可以消滯解膩。
杞子桂花糕好香桂花味,好清新,非常推介。
整體上食物質素同味道都唔錯,環境又舒服,很適合三五知己飲下茶chill下。
2021-12-04
生日去了南海1號慶祝食了午餐點心放題,用了很開飯網優惠訂位星期日$198+$20+10%.但去到服務員說荃星期日不適用,統一收費:$218+茶芥+10%但無所謂,最緊要佢留單嘅情況好嚴重,說就90分鐘限時食,但留單已經第二次我再點時候他說已經差不多截單,因為這店客人太多,所以留單情況真的好嚴重,至於食物方面,我之前食嗰一次OK唔差,但今次食物已經下降了很多尤其是辣子雞完全唔好食,菠蘿咕嚕肉,海鮮炒飯。。。。。真的很一般,所以我應該唔會再去了

2021-12-05
2021-12-02 634 瀏覽
訂咗11:30PM點心放題.空定個肚諗住食到飽.點知?首次落單 咕嚕肉,蝦仁炒蛋,蛋角,馬拉糕等.…重點係我仲有落12粒蝦餃,燒賣10粒.都唔係多啦.1籠4粒.3籠左右.等咗10分鐘左右,結果嚟得一籠2粒蝦餃兩粒燒賣.其餘嘅咕嚕肉蛋蝦仁炒蛋等份量又少.唯有落第2次單,10粒蝦餃,8粒燒賣,炒飯.結果又係嚟得2粒蝦餃,2粒燒賣.炒飯仲超快到“添”,仲快過d點心到.第3次落單,8粒燒賣,8粒蝦餃.結果又係嚟得2粒燒賣,2粒蝦餃.last order諗住試下唔叫燒賣.净叫6粒蝦餃,最後又嚟得2粒蝦餃.所以佢哋係特登嘅.無論你寫幾多,佢哋都係嚟得2粒俾你食.我唔知其他人俾正價,會唔會有4粒食?定係成個籠咁大,又俾得2粒人哋食?有冇攪錯?不如呢個唔好叫點心放题..叫小菜放題.人哋order咁多點心,你净係俾得果幾粒我食.當我”乞兒”呀?限住人哋食,咁“沽寒”,唔好學人做點心放題.叫果d蛋角,炒飯等永遠咁快就到,想用d大件嘢填飽人哋個肚,唔俾人食點心.d燒賣,蝦餃又超細粒又唔好味,個size就係同超市買嘅差唔多大,分分鐘仲細d“添”.真係要讚你d師傅好嘢.造到d咁細粒嘅點心.$l98茶位加一.to
$l98茶位加一.total$247
咁買價錢又食唔飽,我之後仲要買麵包填肚.幾冇陰功!
嘢食唔好味,點心小菜款式又少,我今次真係死蠢,仲哂招.我之前食過果幾間點心放題,d蝦餃燒賣超大粒又頂肚.最緊要係人哋唔“沽寒”.唔會專登入少d你填嘅數量.你填咁多,人哋就俾咁多你食.價錢茶位連加一都係$200內,有找.
今次我“Hi”哂嘢喇.唔會再有下次幫襯.
$247.唔食點心放題,$200內已可食到靚嘅日式放題,燒肉放題.最緊要可以食到飽.
2021-12-01
90 分鐘 (堂食)
2021-11-21 978 瀏覽
滿以為以南海一號的名堂,期望是一間很不錯的食肆,誰不知第一次惠顧,卻帶來了失望又失望~我們選擇了任點任食點心放題,點心質素很一般,味道跟一般酒樓一樣,沒有帶來驚喜之外,其中葡汁鱈魚酥的味道簡直與吃咖哩角的味道一樣,不知為何叫“葡汁鱈魚酥”?奇怪的是只提供一款茶葉而沒有任何其他選擇?部分服務員的態度並不友善。所以這次算是不令人愉快的體驗,結論是:再不會惠顧了。
2021-11-20
$270 (其他)
2021-11-20 553 瀏覽
今次是第二次去、上一次己是上年較多人。食譜冇變及優化。今日下午茶三點大量空位。腸粉略涷,炒飯又不夠熱、米粉多油!最後討厭是另侍應成日騷擾提你快夠鐘,當D客乞丐一般!感覺不佳!中伏!似乎二百五元真不行!建議俾多小小去九龍酒店或 hotel ! Service 也重要!食物又差左好多!什麼也涷冰冰
當你乞丐的all  Yiu  can  eat
2021-11-20
下午茶
2021-11-17 631 瀏覽
南海一號做緊午市點心任食套餐🥟想食下點心又想chill啲,iSQUARE 30樓即係高處歎住海景食點心,落地玻璃設計採光非常好,坐擁270度維港景色就算食物唔算突出,淨係個環境都值呢個價錢,值得一讚既係服務態度唔錯🤵🏻‍♀️用餐時間90分鐘,每位$198,星期六、日及公眾假期加$20,總共有14款點心甜品、10款小菜、4款粉麵飯選擇,食物質素一般。當中比較推薦既係蜜糖薑汁糕、家鄉炒米粉、黑松露素粉果、滑蛋蝦仁🏻蜜糖薑汁糕熱辣辣,食落煙韌薑汁味濃;家鄉炒米粉炒得夠乾身;黑松露素粉果有淡淡黑松露味,粉果皮有咬口。而蟹子燒賣、蝦餃、山竹牛肉、脆皮素春卷、欖菜四季豆、葡汁鱈魚酥、辣子雞球等都係中規中矩,比較失望既係陳醋雲耳、沙嗲京蔥牛肉、芝麻綠茶餅同黑糖馬拉糕🏻馬拉糕奶味太重,冇黑糖味;沙嗲京蔥牛肉冇沙嗲味

2021-11-14
2021-11-15 486 瀏覽
昨晚去食,7點已經冇燒鵝又冇片皮鴨!唔知以為要預訂!食物質數唔太差嘅景方面,一般啦,D窗太密影響景觀咁散叫其他野食啦,到埋單又收片皮鴨嘅錢咁都會攪錯?埋單9千,唔算性價比高,冇下次😂呢間野真心唔掂!
昨晚去食,7點已經冇燒鵝又冇片皮鴨!
唔知以為要預訂!食物質數唔太差嘅
景方面,一般啦,D窗太密影響景觀
咁散叫其他野食啦,到埋單又收片皮鴨嘅錢
2021-11-14
2021-11-08 1511 瀏覽
喺OpenRice見到餐廳嘅秋冬精選套餐, 當中嘅魚翅鮑魚餐都幾吸引,難得套餐入面每個餸都啱食,就諗住去試吓我哋預早幾日book枱,仲有 window seat,維港夜景真係冇得輸。前菜係口水雞同埋拍青瓜,口水雞係幾正,啲雞入味又滑。之後就係蟹黃翅, 好香好正好足料。飲完翅就到炆鮑魚同埋蒸石斑球。蠔油炆帶出鮑魚嘅鮮味出嚟, 但係XO醬配斑球就普通啲, 斑球變咗斑片,切得太薄。完咗海鮮類就到花雕醉鴿同埋竹笙青菜。 醉鴿嘅份量兩個人食啱啱好, 鴿肉滑酒味香, 而竹笙青菜就可以一掃油膩感。食中餐又點可以冇飯呢,龍蝦湯泡貴妃飯果然係 推介菜式之一。 前面已經食到好飽,諗住會食唔落呢個泡飯。但係個泡飯真係好香好好味,最後都成碗食晒。 最後嘅精美甜品係南瓜佬,佢入面有珍珠。另外 額外加咗杯 Susie Wrong cocktails ,可以揀有酒精定係冇酒精 , 你杯嘢飲都幾fresh,配中餐合適。 個杯型特別,飲完之後佢會幫你拎個杯去沖下水, 比個袋你拎走。成餐飯嘅服務都唔錯,人手充足,上菜速度夠快,每個餸上到嚟都係熱嘅。

前菜係口水雞同埋拍青瓜,口水雞係幾正,啲雞入味又滑。
之後就係蟹黃翅, 好香好正好足料。
極品蟹黃翅

南瓜露
2021-11-07
極品蟹黃翅
龍蝦湯泡貴妃飯
  • 極品蟹黃翅,龍蝦湯泡貴妃飯
早前趁母親大人生日,到訪星級中菜——南海一號,曾連續兩年入選米芝蓮星級推薦 ⭐️ 近年餐廳人氣稍微下降,十年人事幾番新,何況生在以嘴刁著稱的香港,是次透過 OpenRice 訂座,以 $350 享用原價值兩倍的套餐,另加 $200 就可加點葡萄酒一枝,不容錯過 😛 此優惠限期至 10 月 31 日,但餐廳不時進行推廣優惠,同期推出的買 3 送 1 生日套餐同樣超值 🎂甫步入餐廳,已被窗外景色牢牢抓住目光,採用全落地玻璃設計,上下兩層打通設計空間感巨大,近距離俯瞰維港夜景,讓人瞬間放鬆 🌃 菜品非一般行貨,在美味的基礎上發揮適量創意,當中不乏鮑魚、和牛等矜貴食材 ✨ 10 道菜中片皮鴨及古法蒸虎杉斑略為遜色,其餘表現不俗,仍非常值得一試!🍽 菜式推薦‣ 九層塔鮮鮑魚煲|𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥 $𝟒𝟑𝟖超高質五星推薦 🌟🌟🌟🌟🌟 材料只有寥寥數項,味道卻異常複雜富層次,白胡椒嗆辣、鮑魚彈牙鮮美,配上九層塔獨特的香氣 🌿 濃郁惹味中滲出一絲東南亞風情,完全無可挑剔,單一道菜已值回票價!💯‣ 金盞和牛菘|𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥 $𝟐𝟔𝟖坊間生菜包多使用免治豬肉,此菜式聰明之處在於廚師將牛肉切成約 1 厘米丁

片皮鴨
古法蒸虎杉斑

🍽 菜式推薦
九層塔鮮鮑魚煲

‣ 九層塔鮮鮑魚煲|𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥 $𝟒𝟑𝟖

金盞和牛菘

‣ 金盞和牛菘|𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥 $𝟐𝟔𝟖
坊間生菜包多使用免治豬肉,此菜式聰明之處在於廚師將牛肉切成約 1 厘米丁狀,肉質好壞一試便知 😌 和牛粒軟腍富油香,加入杏鮑菇和甜椒丁同炒,西生菜只取葉片最爽脆部分,大口咬下肉汁四溢 👅💦 多吃有膩感,但也阻止不了清盤的衝動 🤪

薏米杏仁茶

‣ 薏米杏仁茶|𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥 $-
身邊友人大多對杏仁茶敬而遠之,而家人則一向喜愛,印證甲之蜜糖、乙之砒霜的道理。在狂吞九道菜後,本已飽得失去一切動力 😴 舀起一羮杏仁茶送到嘴邊,馬上睏意全無,太好吃了吧!!!幼滑細膩、杏香醇厚,濃稠度又恰到好處,伴以煙韌的薏米更令人滿足。不難想像廚師需花費多少時間心思慢慢熬煮,才有機會一嚐如此動人的甜點,是大吃一頓後的撫慰 🤍
豉蒜爆鴨絲
薏米杏仁茶
龍蝦湯海皇泡飯
  • 九層塔胡椒鮮鮑魚煲
2021-10-25 513 瀏覽
10人慶祝生日飯,雖然要分開兩枱進食,但兩桌位置靠近,而且安排了海景位置,當晚盡在夜景之下享受晚餐,十分滿足。1。蜜糖脆芋絲,話梅石榴2。蓬萊炸素鵝3。脆皮BB乳豬4。香燒乳鴿5。花膠黃耳羹6。大閘蟹7。三蔥鮮鮑魚8。古法蒸虎杉斑9。芝士蟹肉炒飯10。杏仁茶湯丸Remark : 以上套餐提早訂位及付訂金,可任飲白酒,紅酒和橙汁及免加10%Comment : 最後晚膳因為服務生與廚房欠缺溝通發生了小插曲,什麼事就不說了,經理也妥善解決。我就想說一間米芝蓮高級餐廳,某 些錯誤是不可能發生的,希望下次再光臨可有改善。大致上食物質素相當不錯和環境很有氣氛。
10人慶祝生日飯,雖然要分開兩枱進食,
但兩桌位置靠近,而且安排了海景位置,
當晚盡在夜景之下享受晚餐,十分滿足。

1。蜜糖脆芋絲,話梅石榴
8。古法蒸虎杉斑
9。芝士蟹肉炒飯
10。杏仁茶湯丸

Remark :
以上套餐提早訂位及付訂金,
可任飲白酒,紅酒和橙汁及免加10%

Comment :
最後晚膳因為服務生與廚房欠缺溝
通發生了小插曲,什麼事就不說了
,經理也妥善解決。
我就想說一間米芝蓮高級餐廳,某
些錯誤是不可能發生的,希望下次
再光臨可有改善。大致上食物質素
相當不錯和環境很有氣氛。

2021-10-22
生日
秋天嘅感覺話嚟就嚟,除咗即刻搵番長小小厚小小嘅衫出嚟,就係開始見到蟹🦀出現!我承認我懶,最好咩都準備好,我只需要專注食就得啦🤤是日晚餐,嚟到南海一號,正,有個set咩都搞掂哂。雙葱海鹽焗奄仔蟹,味道剛好,膏濃,蟹肉小咸幾突出,蟹開哂整好哂,拎嚟食就得。香茜菜絲魚蝦蟹粥,淡淡鮮味十足,肉夠粥入哂味,我麻麻芫茜,但我覺得小小地配得好。鮮蟹肉元貝蒸滑蛋,蛋滑,繼續鮮味爆發🦀百花炸釀蟹鉗,粉薄蟹滑而且好多,呢個蟹鉗很可以(我呢其實好鍾意食炸蟹鉗)脆皮BB豬,皮勁脆,肉唔係薄薄der海底椰花膠燉竹絲雞,一飲湯,喉嚨落到胃勁舒服,反而呢啖湯令我開咗個胃,好豐富燉得好夠味。湯渣好多,當然夠哂淋,入口就融。青芥末螺花,其實係前茶,青芥末確實有開胃,青瓜爽葱油淋香妃雞,呢道有驚喜(去飲食到雞通常食唔到),雞滑唔再講,爆葱味令雞味提昇,不得了,我都係咁食。最後甜品,桂花糕玉棗糕,冰火完結。我哋揀咗飲白酒,食到飽住走。係角落頭呢個位正,浪漫自成一角。以前上過嚟去飲嘢,個景無得輸,不過疫情關係範圍無之前咁大,但戶外仍然有🙂

是日晚餐,嚟到南海一號,正,有個set咩都搞掂哂。

鮮蟹肉元貝蒸滑蛋,蛋滑,繼續鮮味爆發🦀

脆皮BB豬,皮勁脆,肉唔係薄薄der

青芥末螺花,其實係前茶,青芥末確實有開胃,青瓜爽

最後甜品,桂花糕玉棗糕,冰火完結。

我哋揀咗飲白酒,食到飽住走。

2021-10-14 842 瀏覽
男朋友生日,提早預訂左南海一號食晚餐,可惜忙中有亂,唔記得訂望海景嘅位,不過都安排左好舒服嘅沙發位比我地,都算望到靚景。叫左個二人套餐,包括前菜、主菜、中式糖水,套餐優惠叫左cocktail ,每杯$50,同男朋友一人一杯,個杯仲可以拎走,好靚~右手邊嘅就係杯 cocktail ,裝酒嘅容器係旗袍陶瓷,走果時可以拎走,仲比埋袋仔我地裝住。圖中大蝦炸到好脆,殼都可以食埋~~~餐廳附有Bar,野食未到果陣就出去望下,景色優美。食完都可以出去望下,夜景又唔同左~~靚靚前菜:因為其中嘅主菜係食乳鴿,但本人唔食,故改加一項叉燒做前菜取代。前菜不過不失,令我驚喜嘅係口水雞,雖然辣味不多,但雞味幾出,略有驚喜,👍上菜速度Okay,但略嫌催客,有啲未食完就拿拿臨上第二道。👍景色靚👍野食味道不俗👍價錢合理🥲服務態度麻麻,入門口果下叫叫人填紙到帶位都覺得感覺麻麻,叫人填紙果下完全無禮:喂 填左紙先,咩事咖?有無訂位咖當時只係1800,入座客人少,亦無人排隊,覺得食景多過食食物同服務。雖然想有第二次,但諗起門口果位職員嘅態度令我有少少卻步。

圖中大蝦炸到好脆,殼都可以食埋~~~

餐廳附有Bar,野食未到果陣就出去望下,景色優美。

食完都可以出去望下,夜景又唔同左~~靚靚

前菜:

👍景色靚
👍野食味道不俗
👍價錢合理

當時只係1800,入座客人少,亦無人排隊,

覺得食景多過食食物同服務。
雖然想有第二次,但諗起門口果位職員嘅態度令我有少少卻步。

2021-09-20
  • 龍蝦湯泡貴妃飯
  • 陳醋雲耳
2021-10-14 644 瀏覽
今日放假同屋企人3個人黎呢度食點心放題......諗住點心應該都OK啦唔會差得去邊......點知中大伏!!!啲伊面凍嘅......燒賣蝦餃勁細粒......水餃一食就知係灣仔碼頭......咩炒蛋蛋角個啲仲衰過屋企工人煮......咕嚕肉酸到癲......比較落到口嘅係炸子雞同豉油齋腸粉......真係唐記都好食過佢完全係好似佢係入面訂啲公仔點心出黎就算數...千其唔好黎食點心放題啊!!!!!!!!!!
今日放假同屋企人3個人黎呢度食點心放題......
諗住點心應該都OK啦唔會差得去邊......
點知中大伏!!!
啲伊面凍嘅......
燒賣蝦餃勁細粒......
水餃一食就知係灣仔碼頭......
咩炒蛋蛋角個啲仲衰過屋企工人煮......
咕嚕肉酸到癲......
比較落到口嘅係炸子雞同豉油齋腸粉......
真係唐記都好食過佢
完全係好似佢係入面訂啲公仔點心出黎就算數...
千其唔好黎食點心放題啊!!!!!!!!!!