2020-10-06 1084 瀏覽
今日黎左南小館食野,嘢食質素比想像中好,乳鴿幾好味,叫咗個椒鹽龍蝦,椒鹽豬手,兩樣都好出色,另外叫咗個撈麵,比較多油但係味道好好食,小籠包多汁,入面粒帶子都算大粒,整體就係食物多,大件,抵食
2020-10-04 663 瀏覽
一向都係南小館嘅捧場客,見到特價嘅紅燒乳鴿$29一隻,即刻幫襯!特價紅燒乳鴿一啲都冇失禮!個皮好趣,肉都仲有肉汁,非常之抵食!一人限叫一隻。原本諗住一人叫一隻但係驚食唔晒所以只係嗌左兩隻三人分,已經非常之夠食!其他經常會食,青菜芥蘭係我至愛!但係今晚四小碟就比較失色咗啲,無論係裏面嘅秋葵木耳、糖醋排骨、花雕白雞、同埋口水川雞都係水準之下。炸銀絲卷同埋蘿蔔絲酥餅取勝!尤其是係蘿蔔絲酥餅,非常之新鮮即整!炸銀絲卷都係外脆內軟,一絲絲好分明!

2020-09-19 684 瀏覽
愉景新城好多啱一家大細去嘅餐廳,其中南小館係帶小朋友好好嘅選擇!地方夠大,檯同檯之間唔迫,光線又充足!就算小朋友嘈都唔會好騷擾到其他人!但最近一次去,發覺質素差了,細碟咗有啲失望。新菜式九菜盒子,圖片係立體嚟到都嚇咗一嚇,只係一塊薄皮包住九菜肉炸,好咸炸到燶晒。龍蝦年糕圖片好大碟,嚟到好似人哋食剩咁,龍蝦亦得三數舊!198$嚟講可以有更好選擇!雲吞雞好味精,雞唔滑...連之前好欣賞嘅喬麥茶,都啖而冇味得返個色。希望係剛有返晚市水準未穩定,短期內都唔會再去了

雲吞雞好味精,雞唔滑...
連之前好欣賞嘅喬麥茶,都啖而冇味得返個色。

希望係剛有返晚市水準未穩定,短期內都唔會再去了
龍蝦炒年糕
上海粗炒
雲吞雞
九菜盒子
乳鴿
上海粗炒
乳鴿
2020-08-19 695 瀏覽
其實都食過呢間幾次。疫情前有堂食。比較抵是個乳鴿。都ok! 不算好乾。但個生煎飽,我便覺得好一般。比起「祥興記」便差太遠啦。 小籠飽都正常。但個上海風味春卷,有啲似我去超級市中市場買急凍春卷自己炸嘅感覺。早幾日就試咗個鳳尾蝦卷,不過外面包着嘅嘢太厚(粉),所以都唔算好好食。另外又食過「特色牛肉炒米粉」,第一次打算叫,我滿有期待。誰不知道當侍應遞上呢個米粉嘅時候,我第一個感覺,就覺得似茶餐廳嘅沙嗲牛肉麵,變咗乾身米粉版。味道正常。但完全沒「特式」。😓真的有少少失望。但唯一嘅驚喜,就係佢嗰個椒鹽豬手,個皮整得好煙煙銀銀。都夠味,唔錯。不過講真藍小館嘅性價比比較低,唔算特別平。如果喺同一個商場裏便以同樣嘅價錢嘅選擇會更加多。
2020-07-13 628 瀏覽
餐廳環境闊落, 有午市套餐選擇我選了2人餐, 有2款前菜,一款小食,一款主食及一款小炒,$198 。 另有加一。前菜選擇了木耳及醉雞。 木耳味道太淡, 醉雞有酒味,但肉質較「鞋」小食叫了小籠包, 有5隻, 味道可接受,沒有爆汁感。主食是上海粗炒, 外表顏色可以, 但味道一般, 也挺油膩。 小炒的咕嚕肉是最好味的, 肉質沒有肥膩感,因為坊間有些咕嚕肉一咬落去好大舊肥膏,但佢係瘦肉為主。 酸酸甜甜好好味。服務員態度不錯,主動加茶。
餐廳環境闊落, 有午市套餐選擇
小食叫了小籠包, 有5隻, 味道可接受,沒有爆汁感。
主食是上海粗炒, 外表顏色可以, 但味道一般, 也挺油膩。
服務員態度不錯,主動加茶。

行完荃灣,同閨蜜去食嘢,我哋揀咗係愉景新城的南小館食上海野,位置寬躺又唔使等位又唔迫,我哋點了:1. 小籠包一般2.鹹肉蛋白炒飯這個飯因為有鹹肉,所以好入味好好食3.黃金南瓜呢個餸真係冇得彈,成筒唔單止有南瓜還有其他配菜被鹹蛋黃包着來炸,份量都多,我哋兩個人都食唔晒!好好味呀😋

1. 小籠包
一般
2.鹹肉蛋白炒飯
這個飯因為有鹹肉,所以好入味好好食
3.黃金南瓜
2020-05-28 686 瀏覽
同屋企人聚會,大部份情況都會揀中菜。中菜啱長輩口味,不過長輩都想定時試吓唔同嘅餸菜,所以今次揀咗南小館冇得訂位,只可以早啲去排隊。好彩係平日,好快有位。但係入座有限時,所以齊人入座就最好。位置寬躺,唔會覺得好迫叫咗蒸銀絲卷,炒上海年糕,湯煨面,炒菜,仲有小菜。家人都食得好開心,大致上餸菜口味適合長輩食,味道唔會好濃,不過份量唔算大,叫多幾樣,就夠一家幾口食。大人小朋友都食得好開心,因為好啱食。唔只有餸菜食,仲有甜品同埋飲品,可以滿足大家嘅需要

位置寬躺,唔會覺得好迫

叫咗蒸銀絲卷,炒上海年糕,湯煨面,炒菜,仲有小菜。

大人小朋友都食得好開心,因為好啱食。

唔只有餸菜食,仲有甜品同埋飲品,可以滿足大家嘅需要
2020-04-28 849 瀏覽
現在食肆內的座位都要減半,在繁忙時間很多時候都要等位,非常不便。所以很多餐廳為了方便食客,都歡迎外賣,而荃灣愉景新城內的「南小館」更提供八五折優惠。 我買了三個菜回家慢慢品嚐:“上海炸豬扒”,“雞絲粉皮”和“三十年代燻魚”。豬扒酥脆,粉皮爽口,最重要的是甚麼“三十年燻魚”,不知道是二十世紀還是二十一世紀的三十年代,但全家都一致認為這個燻魚最好味。 外賣的好處是無茶錢,無小食,無加一服務費,原汁原味,真超值。
外賣自取
2020-04-18 677 瀏覽
屯門無乜新餐廳,又向荃灣進發。睇左門口餐牌,見到都多選擇及價錢合理,自助取票機取票在門口等候,雖然3-5人枱第二張便到,但一直叫入都是二人枱,基本上兩人枱可不用等,等左大約20分鐘終於入座,環境算光猛整潔,侍應已放上前菜及蕎麥茶,枱上並沒有放上茶壼,侍應會幫忙添加蕎麥茶,食物都算好味並夠熱,乳鴿做緊特價但點單紙上並沒有,口頭叫侍應落一隻,最終也是漏單沒有來,所以冇得試。侍應有禮但人手略為不足,下次可再試餐廳的其他食物。
前菜
蕎麥茶
小籠包
椒鹽豬手
番茄湯年糕
金網窩貼
紫米紅豆小丸子
2020-04-18
20 分鐘 (堂食)
前菜
椒鹽豬手
金網窩貼
紫米紅豆小丸子
  • 金網窩貼,紅豆紫米小丸子
2020-04-14 688 瀏覽
因為疫情嘅關係,所以好多食店都係以外賣為主,南小館當然唔例外啦,荃灣各商場都有推出各優惠,鼓勵客人消費,所以今次選擇去咗愉景新城買外賣,咁樣南小館都有優惠就係外賣自取85折,我地4個人回家食,買左折後4百幾蚊,我覺好抵食,因為都好多野食,先睇Menu先,有個上海粗炒,健康炒飯,招牌炒飯,香煎生煎包,小籠包,蘿蔔絲卷,肉絲炒年糕等等...,招牌炒飯,生煎包,小籠包值得推介,其他都正常,唯獨是個年糕我覺得差啲,可能我麻麻食年糕,總結外賣七折係非常之抵,樣貌都好精緻,值得再試

2020-04-09 367 瀏覽
當我座下時,無客之下選擇自己喜歡的位是不可以的?態度極之不禮貌,慘過好似我服務佢咁,垃圾態度,以後我一定唔會幫襯,及會通知所有朋友不要幫襯,而我去中環高級餐廳都唔會有呢d對待客人方式⋯⋯垃圾!

2020-03-09 437 瀏覽
又係一個星期六中午, 出街的人都多左D, 本身想去金鳳,不過竟然好多人等位, 跟住行過南小館見店內人唔多又有我最中意的乳鴿, 就入左去.坐低店員好快拎左茶上黎, 劃完點心紙等左一陣就有得食.上海粗炒, 色水幾好; 乳鴿燒得岩岩好, 有手套比埋; 小籠包一上我地凍左先食, 個皮硬左D;最後炸豬扒,好林冇乜炸粉.整體黎講用餐感覺唔錯.

坐低店員好快拎左茶上黎, 劃完點心紙等左一陣就有得食.

整體黎講用餐感覺唔錯.
2020-03-07
2020-01-16 580 瀏覽
朋友家住荃灣 ,想搵一個地方大家好好享用晚餐, 南小館係一個不錯的選擇 ,尖沙咀南小館 係我經常到嘅地方, 很多時候同商界朋友都會在此飯局, 位置佳,環境舒適,食物質素和 員工服務態度有一定嘅水準。我欣賞此間餐廳的管理, 各項細緻都做得好好。荃灣店舖由於位置佳, 每次都有好多顧客光顧, 尤其是一家大細, 所以比尖沙咀店較嘈吵。每款食物均有一定水準, 特別喜愛 燻魚, 四小拼, 鮮肉小籠包, 雞絲粉皮等。今晚大家在輕鬆愉快嘅環境下享受美食, 分享生活趣事, 人生一大樂事。

我欣賞此間餐廳的管理, 各項細緻都做得好好。

2019-12-08 930 瀏覽
咁啱經過見到有新promotion, 有29 蚊燒乳鴿, 所以就拿飛入咗食啦。 可能因為今日滿座, 而我哋坐既位係角落頭, 所以落單同埋叫加茶都有點吃力😥不過整體來講,職員嘅服務態度都係良好嘅入到來就叫左個優惠價的乳鴿, 呢隻鴿太油, 肉太肥, 無佢咁講齒頰留香😕味不濃之後再上的係避風塘炒龍蝦🦞比較乾的避風塘口味, 而份量好少, 但肉質ok , 有點彈性, 不會太乾, 只係整體太油再來的是蔥油餅, 香脆, 但不值$3x 最後甜品🍮, 椰汁八寶飯, 椰汁叶濃, 但係飯內的豆沙太甜, 跟鼎泰豐比較, 還欠一班雖然佢收茶價, 但也值得比, 因為佢個玄米茶不錯, 唔會太淡反之佢個hea 爆前菜, 係花生加炸菜, 可以慳返🤨整體用餐體驗不錯, 只是性價比不高,不過在商場餐飲消費來說, 價格還可接受

入到來就叫左個優惠價的乳鴿,
呢隻鴿太油, 肉太肥, 無佢咁講齒頰留香😕
味不濃

之後再上的係避風塘炒龍蝦🦞

再來的是蔥油餅
, 香脆, 但不值$3x

反之佢個hea 爆前菜, 係花生加炸菜, 可以慳返🤨

2019-12-07
15 分鐘 (堂食)
2019-11-04 751 瀏覽
今晚遲左放工,近近地去左屋企附近食宵夜一坐底,待應斟左杯喬麥茶比我地,好香麥味,好暖胃點菜後,待應立即端上小菜,在等食途中有野食,十分貼心我們點了一個小菜四小拼,每樣餸小小地,啱哂唔肚餓又想食野嘅我地四小拼點了四喜烤麩,烤麩入口甜甜地,木耳及小冬菇令餸汁香濃四小拼糖醋排骨,酸甜可口,肉質鮮嫩,入口即化四小拼口水川雞,以本人口味,覺得麻辣唔夠,亦冇乜雞味四小拼蒜茸青瓜,蒜味很夠,青瓜爽脆~食上海野必點的鮮肉小籠包,小籠包一口一個,而且多汁軟嫩,必食之選
今晚遲左放工,近近地去左屋企附近食宵夜

一坐底,待應斟左杯喬麥茶比我地,好香麥味,好暖胃

點菜後,待應立即端上小菜,在等食途中有野食,十分貼心

四小拼點了四喜烤麩,烤麩入口甜甜地,木耳及小冬菇令餸汁香濃

四小拼糖醋排骨,酸甜可口,肉質鮮嫩,入口即化

四小拼口水川雞,以本人口味,覺得麻辣唔夠,亦冇乜雞味

四小拼蒜茸青瓜,蒜味很夠,青瓜爽脆~

2019-11-01