2019-02-20 241 瀏覽
20/2/19, 2:00pm 入去叫了一碟弄堂酱鸭,越食越唔对路,全碟弄堂酱鸭都係啲鹅头鹅颈,完全冇一个好肉,$78嘅价钱,竟然给我雜水似的感觉,完全是下价货!於是畀多个机会佢,再叫一碟帶子鲜肉小笼包,价值50元,满心期待可以攞返啲分数,点知,啲皮太厚,肉唔新鲜又老,又硬。仲有啲海鲜嘅腥味,完全唔对路。职员都几多,全部男仔,五个围埋一齐倾偈,见佢哋真係做得太开心,完全冇服务精神!

2019-02-15 244 瀏覽
 記得以前反工 是因為第一次來的時候覺得吾錯 環境乾淨 裝修小清新 之後成日嚟呢間店食lunch  一直覺得味道都唔錯 價錢中規中矩 亦吾算太貴  但自從轉咗工之後就好少過來食今次約番啲舊同事食飯 自然也不會少了呢間南小館 我們 比較多人就預先 打左電話 係晚飯時間預約左一間房聽日最鍾意見到站時間星小瓶可以揀自己鍾意嘅這款前菜  每次呢最鍾意叫嘅一個菜南小館四小拼  可以自選四個前菜,由於多人每個人都揀咗一個自己鍾意嘅菜,但我發覺菜單改咗好多菜  好多我鍾意食嘅菜已經冇咗 多咗啲好普通嘅菜 菜單改了之後 感覺越來越吾好 失望 好sad。 別的不說……...而且自從咁耐冇嚟 餐牌都系冇乜特色 冇乜有新意 有d悶  以為咁耐冇呢會有啲咩新菜式原來都冇

2019-02-15 202 瀏覽
冇食過上海菜,諗住幾時去食一次, Anson係網上面見到呢一間上海菜,今日終於去試咗一次。上海菜館畀我感覺係漏油赤醬油 ,油膩膩,感覺不是很好`但近年出現在的比較簡單Fashion嘅上海菜,有吸引我去試嘅衝動!服務既話幾好,  一入門口就有人接待,服務員的衣服都好整齊 入咗裏面坐低左,點嘢食同加茶都好快 ,  叫咗個 特色松子魚 上菜見到都幾靚 但冇乜人叫價比較貴嘅關係 ...好彩都ok好吃,Anson鍾意食魚, 又叫咗另一款魚既菜「酸菜魚」感覺酸菜魚的湯很幹凈,而且味道剛好,湯同埋魚都可以一齊食, 呢款菜喺內地係好受歡迎, 之前食過嗰啲都唔錯, 呢個比較都唔會太失色, 真係各有特色. 至少兩款我都鍾意 甜品方面推介南綠豆糕同布丁味道吾錯。
2019-02-14 138 瀏覽
環境 :挺好  這是我第二次來 我上次來的時候覺得超好吃 還連飲左兩碗酸辣 湯  三個人點了魚,一個菜,還有兩個面... 小餛飩是真的挺小的哈哈哈而且味道一般般吧白灼芥蘭一般般 ,小籠包比較好檸檬薏米水 叫咗一杯, 薏米好多 ,但是味道很淡沒什麼味。 不過據說菜飯好吃 ,但沒點  ,比較想吃麵, 主食所以叫了雪菜黃魚面 ,黃魚好酥脆,但係面就不敢恭維, 太軟散。果然是小清新風格,不太夠食……份量太小了…… 其實就是簡餐風格,  但有時候吃個簡餐,適合上班族中午吃個便飯~ 也不失為一個選擇,但下次我都會再去, 走進去裏面很大,基本不用排隊,不會很吵,適合邊吃邊聊。

2019-02-10 276 瀏覽
周五班臨時同朋友約,就近食,睇到南小館需不需要排隊而決定吃不吃。 在這裏吃慣了,環境好,很適合我們種閑聊……招牌小籠包 蘸一點搭配的黑醋 沾和不沾是兩種感覺 口感感覺比某間的好  另外本命推薦 一喝鍾情的酸辣湯 仲有蔥油麵 蔥油炸的太香了 比我在上海食過的還要正 頭抽炒白菜系家常口味  所以之後也不會再點  「四拼小菜」 糖醋排骨做的還不錯 酥炸龍利魚 外焦裏嫩,個人比較喜歡這種風格的做法, 食得最多係呢個,推薦喜歡香酥類的試一下     食到好飽 樣樣都覺得不錯  服務都周到。

2019-02-09 155 瀏覽
今天嚟多太古,朋友又想順便上嚟食上海菜就揀咗呢間食。主要係未食過呢間,想試下新嘅星期日夜晚過嚟,等位時間唔算太長 ,一陣就可以入去,裝修環境幾小清新,都係以綠色為主 枱同椅整潔 。咕嚕肉  蔥油面  蝦肉抄手  炸豬扒  茉莉花茶凍  叫左五個蔥油餅不過不失 如果蔥再多啲同埋冇咁油就好咕嚕肉酸甜可口,沒什麽肥肉。仲點左蔥油面,建議吾點尼個,冇乜味道,又好多油。最後加埋左啲咕嚕肉食。仲有個蝦肉抄手,我吃的時候冇乜感覺,朋友反而好鍾意食,畀佢食曬。炸豬扒比較薄(不能要求太高)但整體分量足夠, 個人覺得比較多汁 ,很juice~
今天嚟多太古,朋友又想順便上嚟食上海菜就揀咗呢間食。
主要係未食過呢間,想試下新嘅

星期日夜晚過嚟,
等位時間唔算太長 ,
一陣就可以入去,
裝修環境幾小清新,都係以綠色為主 枱同椅整潔 。

蔥油餅不過不失 如果蔥再多啲同埋冇咁油就好
咕嚕肉酸甜可口,沒什麽肥肉。
2019-02-05 261 瀏覽
今日黎太古,故地重遊,一時之間唔知食乜好,見到呢間野,之前係Element食過ok的,仲有位,拿拿臨入座。黑松露素鴨 - 幾有松露香,入口脆,內涵豐富。印象中,上次食也有點這道菜,換言之已是encore了。糯米賣 - 好「林」,偏咸,真心講味道唔係好得。蝦粒薺菜香羹 - 味道符合預期,感覺清新健康鎮湯骨揚春麵 - 酸酸的汁,令成件事不似預期,但其實ok的,不會難吃。麵身可口,排骨味濃,扣分點是不夠夾。整體而言,感覺不錯,環境服務均可,適合一家人來的。

糯米賣 - 好「林」,偏咸,真心講味道唔係好得。

蝦粒薺菜香羹 - 味道符合預期,感覺清新健康

整體而言,感覺不錯,環境服務均可,適合一家人來的。

2019-01-01
午餐
  • 黑松露素鴨
2019-01-30 167 瀏覽
我超喜歡食小籠包, 系小籠包超級粉絲, 今 強烈要求男朋友同我一齊去食,個位置算好揾, 地鐵一上康怡廣場電梯就睇到 , 不過唔係開飯網所寫嘅c出口,喺a3出口囉, 男朋友冇乜戰鬥力, 基本上都是我食的, 食左蔥油餅, 味道亦不錯,但就是有點油,䓤又太多, 另外手包小雲吞, 系真系幾細下, 所以容易入口, 上次棃食既時候仲食左牛展湯, 主要係啲牛展唔腥, 湯味道夠清甜, 一盅盅,都好夠份量, 但今次想點侍應話賣完, 有的失望,下次我一定要再食, 隔咗一段時間再嚟, 餐牌食物都係冇乜變過, 原本以為會有啲咩新嘅款, 原來係冇嘅, 好耐之前仲推得好密d款, 有新鮮感, 希望可以keep住。

2019-01-29 124 瀏覽
經網上睇到這家上海菜,這天終於去試了一下。環境中等吧, 簡潔乾淨。第一次嚟呢度食, 揀咗啲網上推介同自己想食嘅菜, 晚餐牌上面嘅菜式冇乜特別特色, 都係一啲比較普通嘅款, 想食啲特別嘅款呢度係唔會有, 叫咗個招牌小籠包同生煎包, 還有個雜錦拼盤叫南小館四小拼, 要了口水川雞同花雕白雞, 馬蘭豆乾同秋葵木耳, 四款入面 入面係 秋葵木耳 同花雕白雞比較好食, 其他不是這麼好吃, 但小籠包同生煎包都係有啲水準, 小籠包有多啲湯汁就更好,但都有80分, 我覺得算係咁了。 不過有啲太一般,如果有多啲特色就更好, 感覺太普通左一d 。
2019-01-23 212 瀏覽
同朋友一齊去食, 我冇乜特別食邊間, 想隨便揀左一間食, 不過朋友鍾意食辣,所以後來系網上查到間附近南小館,有d辣同唔辣嘅食物, 本來對上海菜系冇乜興趣, 不過既然朋友想試就去。環境可以, 特別適合傾計同小聚。裏面我會推薦一道花雕雞,味道持別好,另一個是蔥油餅,好脆!最中意呢兩個,其它就冇乜特別記得,都系家常口味沒有食出什麼特別 ,所以就吾做特別記得。服務員加茶水都幾及時, 杯冇左茶,都很快就加, 覺得幾吾錯啦!
2019-01-23 147 瀏覽
難得5個一起, 從戲院步行到這家店, 也只是五分鐘 ,走進去裏面很大,基本不用排隊,不會很吵,適合邊吃邊聊天,因為之前我們試過覺得還可以,所以再次選擇了這間。菜款:每個菜式都不錯,但份量真的比較小和賣相一般,價錢可以吧,最喜歡吃裏面的水煮魚,但一不小心吃了個辣椒, 味蕾瞬間爆炸, 臉瞬間變紅。。 但原本味道是可以接受的, 我很喜歡吃, 只是不小心吃了個辣椒。下次希望他出更多的款式,例如檸檬魚什麼的, 希望可以多些選擇就更好了.
2019-01-13 279 瀏覽
周末約朋友在這裏,很方便 ,很易找到, 環境不錯, 裏面很大 ,但就桌子小, 桌與桌之間很近,不太方便 談一些比較私人 的話題, 建議桌子間距寬一點。 反正裏面這麼大 ,也不可能經常坐滿,另外服務態度也標準。上海菜一般分量都比較小,這間也一樣,不過都很精致,菜我覺得挺好, 但有一樣, 覺得一般的,看相片上的好看,但蟹黃豆腐感覺一般,蟹黃味不重, 只是吃到豆腐的味道。 但另外的小黃魚這個挺好,外酥肉嫩,很入味,牛肉面也很好,然後炒年糕也行, 喜歡這個味道,就分量不多, 可以叫多幾個菜, 多想嘗幾個款。
2018-12-20 389 瀏覽
上年冬天食過,點咗好多, 冇乜幾款好食,感覺好失望,但朋友今次話冇試過,就陪佢嚟多次,本身就冇咩期待,純粹都想陪下朋友,今次去見多咗啲聖誕裝飾, 都裝飾得幾靚, 服務員都有禮貌 , 入到去都有招呼 ,印象分加咗啲。 但最重要嘅仲系菜嘅味道, 叫咗個蟹粉小籠包, 比上次食好咗好多, 冇咗個蟹腥味, 食物都夠熱, 仲有一個薑乜嘢雞, 就一般般, 呢個吾系特別推薦, 出面好多地方都好食過呢個, 唔係好出色, 相反今次我特別欣賞個酸辣湯, 呢個天氣飲酸辣湯食在太好, 飲完個人成個人暖曬, 唔會太辣太搶口, 飲完成碗唔會覺得特別口渴, 算係入邊我特別鍾意。 其他食物我都覺得改善咗,有進步, 不過今次都唔係食咗好多嘢, 因時間問題都係食咗少少,就走 咗嗰陣趕時間睇戲。
上年冬天食過,點咗好多, 冇乜幾款好食,
感覺好失望,但朋友今次話冇試過,
就陪佢嚟多次,本身就冇咩期待,
  • 酸辣湯
2018-12-19 241 瀏覽
大餐廳嘅食物質素比較穩定 味道水準都可以入邊環境都唔會好嘈 比起酒樓茶餐廳 落嚟傾計食下嘢幾好 下午茶搵啲嘢食下 叫咗個小籠包 酸辣土豆絲 同年糕 主要都係想休息傾下計 冇叫太多 兩個人食份量都可以 小籠包的味道都唔錯 但個酸辣土豆絲就麻麻 我覺得唔夠爽口 感覺自己煮嘅更好食 至於年糕 我就覺得啱啱好 好煙韌 唔會太淋或者太硬 下午茶時間比較少人嚟 想坐得比較舒服啲 最好呢個時間嚟好多位置都可以選擇 我就鍾意坐玻璃窗口位而家冬天有啲陽光照入嚟啱啱好 感覺休閑舒服
大餐廳嘅食物質素比較穩定 味道水準都可以
2018-12-19 145 瀏覽
同屋企人去食晚飯 叫左雞絲粉皮 小籠包 上海炒飯 小籠包出奇地幾好味 啲皮幾薄肉汁幾鮮甜推薦!!! 不過個雞絲粉皮就有啲失望 可能係太多花生醬 搞到好膩唔係好想食 食物一般不過以呢個價錢都合理的 環境都唔錯