樓上獨立包房, 適合一家大細家庭聚餐。日落海景, 服務周到, 生日飯局一流。是日推介: 椒鹽鮮魷、辣酒煮螺、澳洲龍蝦上湯煎粉米粉、豉椒炒蟶子、油鹽水花甲、咕嚕肉、奄仔蟹、豉油王炒麵、白灼蝦、清蒸東星斑。
2022-11-12
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 咕嚕肉
  • 上湯龍蝦煎米粉底
2022-11-12 324 瀏覽
媽媽一直想去鯉魚門食海鮮。但聽聞嗰邊買海鮮會被劏一頸血,所以就喺觀塘街市買料入去。揀南大門,因為貪佢有落地玻璃,可邊食邊睇日落。入到去,服務員英姐就好親切咁自我介紹,話今晚有乜需要都可以搵佢,仲話食完嘢會請我地食甜品,真係好識做。我地一共食咗五款海鮮。上湯龍蝦加米粉底好好味,特別個米粉底,入味又脆口,同龍蝦好夾。清蒸老虎班都好好味,美中不足係有少少唔離骨,可能條魚身太厚啩。但總括唻講都係好好味嘅。仲有瀨尿蝦、蟶子、上湯浸蜆,都係水準以上嘅,都好滿意。全晚啲服務都好好,英姐同其他姐姐不停幫我地換碟,又好笑容,好耐無試過喺香港咁好服務。埋單計埋啲海鮮嘅價錢,每人$550,比預計平咗少少,有機會會再去。

仲有瀨尿蝦、蟶子、上湯浸蜆,都係水準以上嘅,都好滿意。

2022-11-12 292 瀏覽
多次到南大門品味,每次都令人滿意👍特別是芝士焗龍蝦必食,就是我不太喜愛芝士的人也愛上了😍 椒鹽蝦也是十分鬆脆惹味😍其它海鮮都很好吃呢?店員英姐的服務態度也很親切這是我吃過海鮮餐,煮得最好吃的一家👍
店員英姐的服務態度也很親切
這是我吃過海鮮餐,煮得最好吃的一家👍
芝士焗龍蝦
2022-11-10
芝士焗龍蝦
2022-11-12 205 瀏覽
今晚於美和(南大門附近店舖)自購海鮮(東星斑,墨魚,瀨尿蝦,蟶子,象拔蚌,蠔,蜆),南大門煮法都恰到好處,特別椒鹽瀨尿蝦各人食後均讚不絕口(特別要求美和選有膏的),還有蜆不是貴價食材,但南大門油塩水煮却帶出鮮味,當然南大門的菠蘿咕嚕肉及瑤柱蛋白炒飯都十分美味,美和特意送上芒果作飯後果,雖然芒果不是時令水果,但於甜品前品嚐有點令人意外的好味,最後感謝南大門英姐的招待及海鮮舖兩位當家貼合我們要求並提點煮法。
2022-10-26 675 瀏覽
昨晚一家7口去南大門晚餐!加上落地玻璃海景!正!🥰🥰!食物~龍蝦芝士伊麵底!大墨魚刺身!其他海鮮都非常好!咕嚕肉都係水準之上!牛仔骨略嫌鹹了一點!飽餐之後還有生果糖水!
2022-10-26 421 瀏覽
多年黎屹立不倒自然有原因啦,雖然店鋪位置最入,但景色靚,服務周到,食物加工都非常夠鑊氣,蒸魚🐟水準一流。袁小姐(阿英)服務態度非常好,細心。强烈推薦大家光顧👍👍👍

袁小姐(阿英)服務態度非常好,細心。

强烈推薦大家光顧👍👍👍

• 椒鹽賴尿蝦
  • 油鹽焗奄仔蟹
  • 龍蝦刺身
  • 蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
  • 上湯焗龍蝦伊麵
2022-10-25 405 瀏覽
聽聞鯉魚門南大門海鮮很出名,所以重陽節中午與朋友一同前往品嚐。穿過一條幽深的小巷,終於到了南大門,因為海邊位已經全部被預定,只能坐在走廊,不過風景也算開揚。一開始選海鮮,海鮮當老闆娘很會做生意,還送了芒果甜品。1. 鹽焗蟹 蟹膏非常豐滿鮮美,香濃,強烈推薦2. 豉椒蟶子 四個蟶子裝了一大疊,肥美脆爽3. 粉絲蒜蓉扇貝 沒有特別驚艷,但肉質都鮮美4. 椒鹽瀨尿蝦 內裏有蝦膏,外脆裏嫩,火候恰到好處。負責服務的黃女士的服務到位,細心周到,吃蟹肉的時候適時送上洗手水。下次還會再來幫襯
1. 鹽焗蟹

蟹膏非常豐滿鮮美,香濃,強烈推薦
2. 豉椒蟶子

四個蟶子裝了一大疊,肥美脆爽
3. 粉絲蒜蓉扇貝

沒有特別驚艷,但肉質都鮮美
4. 椒鹽瀨尿蝦

內裏有蝦膏,外脆裏嫩,火候恰到好處。

下次還會再來幫襯

• 鹽焗奄仔蟹
  • 豉椒炒蟶子
  • 椒鹽賴尿蝦
2022-10-25 433 瀏覽
第一次黎南大門、食物質素相當唔錯、環境對住個無敵大海景、服務態度非常專業!首先一行人係大成街市買左5樣海鮮、之後飛的入去開始海鮮之夜、上湯龍蝦伊麵底、椒鹽鮑魚、清蒸東星、豉椒炒蟶子、粉絲蒸元貝!另外加上啤酒橙汁、最後送上美味糖水結束這次愉快美食之旅🤣

2022-10-21
2022-10-22 405 瀏覽
環境一流,地方很闊落無敵海景,可以邊食邊欣賞食物新鮮,建議可到附近的鋪頭自己揀海鮮,會係另一番體驗價錢公道,童叟無欺服務態度好,有求必應good environment, the restaurant is rather spaciousunbelievable seaview, can enjoy the view through the windows while eatingseafood is fresh, highly recommended to choose the seafood at nearby stalls, would be a stunning experiencereasonable price in comparison to other similar placesservice is good, staff are friendly
環境一流,地方很闊落
無敵海景,可以邊食邊欣賞
食物新鮮,建議可到附近的鋪頭自己揀海鮮,會係另一番體驗
價錢公道,童叟無欺
服務態度好,有求必應
2022-10-22
2022-10-22 338 瀏覽
上個月結婚周年紀念,老公帶咗我嚟呢度撐抬腳,味道念念不忘!今個月阿媽生日,佢又鍾意食海鮮 :)於是約埋阿哥一家,一行7大4小,黎南大門再食返餐勁!另加欣賞下180度落地玻璃海景!我地買完料入去有職員同我地核對海鮮數目 & 烹調方式加工費 & 小菜價錢都寫得一目了然!我地叫左個咕嚕肉,外脆內軟熱辣辣!仲有個翡翠海皇羹,不過無影相….海鮮戲重頭戲駕到!椒鹽鮑魚外脆內爽,小朋友搶食!上湯龍蝦伊麵 (麵底加$100)兩隻南澳龍蝦,大大碟🦞椒鹽賴尿蝦🤤油鹽水花甲王味道一流!略嫌自己買啲花甲唔夠肥🫤清蒸東昇斑阿媽至愛!油泡墨魚好好食!今日買唔到花竹蝦,咁就買九節蝦但都好肥美!兩斤原來咁大碟!豉油王炒好惹味!服務員保珍姐好勤力換碟,又幫我地一家人影相!好服務餐飯抵食過buffet一定會再黎溫馨提示:今日星期六全場爆滿,一定要提早book位先好黎!
上個月結婚周年紀念,老公帶咗我嚟呢度撐抬腳,味道念念不忘!

今個月阿媽生日,佢又鍾意食海鮮 :)
於是約埋阿哥一家,一行7大4小,黎南大門再食返餐勁!
另加欣賞下180度落地玻璃海景!

我地買完料入去
有職員同我地核對海鮮數目 & 烹調方式

加工費 & 小菜價錢都寫得一目了然!

我地叫左個咕嚕肉,外脆內軟熱辣辣!

仲有個翡翠海皇羹,不過無影相….

海鮮戲重頭戲駕到!

椒鹽鮑魚
外脆內爽,小朋友搶食!

上湯龍蝦伊麵 (麵底加$100)
兩隻南澳龍蝦,大大碟🦞

椒鹽賴尿蝦🤤

油鹽水花甲王
味道一流!
略嫌自己買啲花甲唔夠肥🫤

清蒸東昇斑
阿媽至愛!

油泡墨魚
好好食!

今日買唔到花竹蝦,咁就買九節蝦
但都好肥美!
兩斤原來咁大碟!
豉油王炒好惹味!

服務員保珍姐好勤力換碟,又幫我地一家人影相!
好服務

餐飯抵食過buffet
一定會再黎

溫馨提示:今日星期六全場爆滿,一定要提早book位先好黎!

2022-10-22
慶祝紀念
生日
2022-10-21 278 瀏覽
最近经常来南大门,但还是觉得非常美味,海鲜选择特别多,师傅手艺也是非常赞,景色也是整个鲤鱼门最好的位置。菜品方面,椒盐鲍鱼是一直会点的菜,是个人认为最好吃的菜!指天椒葱姜炒龙虾伊面也是大爱,满满一大盘,整个人都兴奋起来。整一天漂亮的青衣,蒸一条阿拉斯加蟹,简直完美。小菜方面,个人比较喜欢陈醋土豆丝还有炸黄金小馒头,都是每次必点。除此之外,服务员娟姐也非常热情,每次来都热情招呼,服务贴心,我要吃的做法她都懂,点赞👍🏻
  • 椒鹽鮑魚
2022-10-15 442 瀏覽
今日剛和小朋友面見完小學,還未曾去過鯉魚門食海鮮。咁啱行過一間海鮮檔,老闆娘介紹後,就去左南大門加工。海鮮檔朋友還親自介紹點食先好味,又介紹下仲有乜其他海鮮好味,服務真係好好。南大門個玉珍姐又好好招呼!1)上湯龍蝦伊面(龍蝦斤幾重) : 味道濃郁 伊面多到食唔完。2)紅燒飽魚: 味濃 口感很好 小朋友好鐘意食3)椒鹽瀨尿蝦: 大大隻 正! 4) 椒鹽鮮尤: 軟綿綿 新鮮係唔同 平時食酒樓個的好大分別好味之餘價錢也相宜 料千多完 加工幾百二大一小食十分滿足。之後再約多的人來食多點菜式

2)紅燒飽魚: 味濃 口感很好 小朋友好鐘意食
3)椒鹽瀨尿蝦: 大大隻 正!

好味之餘價錢也相宜 料千多完 加工幾百
二大一小食十分滿足。之後再約多的人來食多點菜式
  • 上湯焗龍蝦伊麵
2022-10-14 467 瀏覽
上次我地一行10人去左三聖村食海鮮 買左5千蚊海鮮5千蚊係煮工,今次想試去下其他地方食海鮮就選擇左臨海餐廳南大門,10月11日星期二,約好同事一行13人 5點左右已經到鯉魚門牌坊,呢個時段無咩人慢慢行真係好舒服,黎到景點梗係打下卡先,天色有點暗但無損心情一路沿海鮮街行途有幾間賣特色小食,我地見【年香園】好多人排隊就買左2包豬肉乾同蜜糖味合桃,之前就直接去【美和漁港海鮮】都買海鮮,到左酒樓黃經理帶我地上樓上海景房,同我地講啤酒做緊優惠買2送1用黎送小食真係一流,黃經理問老闆點處理海鮮既時候,我地又出左去打卡樓上影日落居高臨下影落去真係好靚先黎同事最愛炒米粉底配聖子皇扇貝蒸得非常好 唔會老左 火喉岩岩好豉油皇大蝦 ,侍應姐姐換碟效率好高,唔知係咪坐房特別好招呼 ,許侍應態度可加椒鹽鮑魚個個都大讚 皮脆心軟 好味道之後黎 薑葱龍蝦配炒麵底 年輕既同事最好 ,呢個時候豬肉乾已經食哂 剩返少少合桃,剩返少少唔好哂叫多半打啤酒清埋佢油焗奄仔蟹味道好好 清蒸海東星 呢個時候本身想叫飯送魚都食唔到飯 要留肚食下味餸椒鹽墨魚 係海鮮鋪見佢地好生猛好大隻 分兩圍檯好夠食,到尾聲既時候海鮮鋪老闆娘問我地夠唔

黃經理問老闆點處理海鮮既時候,我地又出左去打卡

樓上影日落居高臨下影落去真係好靚

先黎同事最愛炒米粉底配聖子皇

扇貝蒸得非常好 唔會老左 火喉岩岩好

椒鹽鮑魚個個都大讚 皮脆心軟 好味道

油焗奄仔蟹味道好好

椒鹽墨魚 係海鮮鋪見佢地好生猛好大隻 分兩圍檯好夠食,到尾聲既時候海鮮鋪老闆娘問我地夠唔夠食,大家都讚好味
同好飽

最後有海鮮檔送既生果盤 同糖水今晚真係好滿足 走既時候黃經理又係門口送我地出門口真係非常好客 之後同一眾同事再去【年香園】 買多D同家人分享,老闆坐的士兜埋我返屋企時都讚份量岩岩好 又係budget之內 連埋海鮮同加工費酒水每人都係約9xx 仲平過上次食海鮮,係到呢到講呢謝謝老闆 😍😍😍下次生日我都要黎南大門食生日飯

2022-10-09 430 瀏覽
風景優美,選了近窗口,成個維港夜景望晒。每到菜都超正! 海景一流!一魚兩味超水準。椒鹽鮑魚入口即溶,外脆內軟。豉油王九節蝦香口外脆內汁軟。椒鹽賴尿蝦,如果大隻啲就仲正。白灼魷魚鮮到不得了。全晚最正嘅就係上湯龍蝦米粉底米粉底,脆卜卜一流。
。全晚最正嘅就係上湯龍蝦米粉底米粉底,脆卜卜一流。
2022-10-06
  • 上湯龍蝦煎米粉底
  • 白灼墨魚
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 豉油皇大蝦
2022-10-08 360 瀏覽
今天阳光明媚,单位聚餐来南大门,海鲜非常新鲜,味道鲜美够镬气,推荐豉椒蛏子皇、西兰花炒斑球和贵妃蚌。服务员阿玉的服务非常好。餐厅靠海环境优美,心旷神怡。下次还会来!
2022-10-08