2019-05-17 253 瀏覽
開張嘅時候見到大排長龍,過幾日都已經冇咩人排隊,成日都好似好冷清咁,不過我就好鍾意食紅豆,所以就試一試個紅豆餅嘅皮有少少硬,好乾,咬落去紅豆餡偏淡,餅冇鬆軟嘅口感,有啲難食😓😓如果想試嘅其實可以慳返。。😓

如果想試嘅其實可以慳返。。😓
2019-03-07 543 瀏覽
朋友向我強力推介這間的紅豆餅很特別、很好吃,所以我懷著半信半疑的心來了這裡試試。小試牛刀,只買了一個試試。看了一下菜單,對吉士珍珠($14)比較有興趣,一來沒有想過餅會放珍珠在裡面,二來不知珍珠和吉士這個配搭會如何!下單後,我仔細觀察旁邊的廚房。這裡是廚房是公開的,製作過程一覽無遺,很是有趣~是日客人不多,很快便有得吃!一拿上手,餅是非常燙的,咬下去就吃到吉士醬和珍珠,珍珠彈牙有咬口,吉士醬又不會太甜!但由於入面材料太多,咬了一半,材料便開始漏出來,吃得很是狼狽!所以建議要準備紙巾,以便不時之需~下次經過會想試試其他味!

下次經過會想試試其他味!
2019-01-30
2019-02-28 313 瀏覽
有人說太安樓是美食之都,平日也會到此買外賣 。今天在外圍經過,見到南國紅豆餅,起初被香氣吸引,聞到陣陣奶皇香味,於是我和朋友便忍不住買了兩款口味嘗試一下,分別是奶黃口味和香芋口味。 整體而言,餅的外層與我想像有點不一樣,是偏煙韌的質感,並非外脆內軟。而內餡用料十足,奶皇的奶香很突出,而且不甜,吃下沒有很邪惡的感覺。而香芋餡料是用了芋泥,但吃下去沒有哇一聲的驚喜。偶爾經過也可買來作小點心,但要特地前來光顧,便要考慮一下了。

2019-02-06 284 瀏覽
係太安樓地下既南國紅豆餅,睇落企企理理,幾衛生,有幾款唔同味道揀,吉士同紫薯都好吸引,我最後揀左吉士味,味道ok,唔算太甜。個餅唔算得話熱,只係暖暖地,如果熱d應該更加正喇。$12一個黎講,都食得過既
2019-01-06 290 瀏覽
愛吃車輪餅,餡一定要是吉士,除了吉士外,見到有oreo吉士餡,又叫了一個,本來充滿期望,但不是立即整,而是整定放那,原來oreo只是放了一塊在外面,已不是oreo碎加吉士,失望,外皮有點硬,並沒有外脆內軟,是沒有過甜,但整體一般般。
2018-12-11 210 瀏覽
Custard is my favorite. Just the perfect sweetness too. Not too sweet and not too bland. Red bean was good too, but I prefer custard. It’s a takeaway place, so won’t say much about the service. Normal, good. Will definitely go back to try the other flavors.
外賣自取
留意左呢間 好耐, 終於有機會來試下。 我好喜歡食紅豆餅,  每次去到日本就會狂食, 一日食幾個,  因為日本紅豆餅的味道和其他地方是截然不同的, 無論是香甜度,皮脆度也勝一截。   位於太安樓地下, 對住馬路, 好易見到。台式裝潢, 如做各地造紅豆餅一貫作風,以開放式廚房, 客人一邊排隊一邊流口水。 紅豆餅 $12 (香港) 價錢合理,  $6都係比租。 做法不一樣,  見店員將兩邊餅身以蛋醬黏合, 好似痴膠水一樣。 而我看過日本的做法是將兩邊餅身合在一起自動黏合, 再剪去多餘的邊位。 流量快所以買到都是熱辣辣的,而它們選用了台灣萬丹紅豆,一啖咬落去,紅豆好多BID 晒出來,好治癒 。皮薄, 邊位脆;重點是紅豆味道不夠甜,欠紅豆應有的芳香,雖然有小小起沙,但和我心中好味紅豆餅有一定距離。
留意左呢間 [南國紅豆餅] 好耐, 終於有機會來試下。

[南國紅豆餅] 位於太安樓地下, 對住馬路, 好易見到。

紅豆餅 $12 (香港) 價錢合理,  $6都係比租。

流量快所以買到都是熱辣辣的,而它們選用了台灣萬丹紅豆,

一啖咬落去,紅豆好多BID 晒出來,好治癒 。

2018-11-11
星期二經過西灣河太安樓間南國紅豆餅間舖,見到有個新優惠,才知道佢哋除咗賣車輪餅之外,仲有黑糖豆腐花,因做緊優惠,所以我都買咗2碗返去試下,一碗係紅豆黑糖豆花,另一碗係芋泥黑糖豆花。鍾意食豆腐花嘅我,覺得佢哋個豆腐花就唔夠幼滑,紅豆唔夠軟,仲有啲硬,最好食嘅竟然係芋泥配埋黑糖豆腐花又唔錯喎,芋泥入口即感覺到香,仲食到細細粒嘅芋頭,而紅豆嘅豆腐花就唔再買啦。總括: 熱嘅黑糖豆腐花,食落口完全唔會太甜,值得一試,店員亦好有心機地整兩碗豆腐花,平均一碗$15都算抵食!
,所以我都買咗2碗返去試下,一碗係紅豆黑糖豆花
紅豆黑糖豆花
,另一碗係芋泥黑糖豆花
芋泥黑糖豆花

2018-11-06
芋泥黑糖豆花
2018-10-15 128 瀏覽
係呢間店舖開張頭嗰幾個星期,日日都排長龍,依家人流少咗,想食去買又唔使排。我分別食過吉士同紅豆味,個人比較喜歡吉士味。吉士車輪熱辣辣,但係我覺得佢同個車輪味道唔係好夾。再食埋個紅豆,就覺得一啲都唔好食,我完全唔知點解會咁多人排隊。

2018-09-13 168 瀏覽
車輪餅在台灣都算幾出名,最近也吃了不少台灣風味的食物,鍾情街頭小食的我,得知太安樓外面新開了一間賣車輪餅,份量細細,食完午餐可以買來當飯後甜品口味分別有紅豆、芋頭、吉士、紫薯、忌廉薯仔芝士 、吞拿魚粟米、芝士咸牛肉薯仔、仲有新出的吉士珍珠買了招牌紅豆餅,紅豆饀料豐富,紅豆蓉唔算甜,味道一般,也可以一試

2018-09-07 115 瀏覽
南國紅豆餅早前新開時,吃過吉士餅覺得幾好食,佢啲吉士爆餡之餘味道不會很甜,食到原本吉士最真實既味道。而口味有紅豆、吉士、芋頭、紫薯、芝士鹹牛肉薯仔及芝士忌廉薯仔,近期仲新出左吉士珍珠,咬開後好多粒珍珠,煙煙un un。而外皮用日本雞蛋製作,製成後唔會過厚,吃上口外皮是軟身,拎上手係暖笠笠,以呢個價錢食到好既質素真係吾錯。下次試下紅豆味同紫薯先。鋪頭位於太安樓外圍,面向馬路,不在太安樓裡面。-----
南國紅豆餅

早前新開時,吃過吉士餅

下次試下紅豆味同紫薯先。

鋪頭位於太安樓外圍,面向馬路,不在太安樓裡面。
-----
吃完晚飯經過太安樓附近看到這家賣車輪餅的!現在還在做買五送一的優惠,這可以一次過試到不同款口味的喔(不過送的那個要注意是免最便宜的那一個)因為有六個的關係,有一個紙袋盛著呢~另外每三個用一個小紙袋裝著。其實一共有七款口味,剛好“芝士忌廉薯仔”這款已賣光,所以就要了餘下的六款。分吃是 - 紅豆、吉士、香芋、紫薯、芝士咸牛肉薯仔和吞拿魚粟米。甜的都是每個$12,咸的則是每個$15喜歡吃咸款的話,我推薦的是 - 芝士咸牛肉薯仔內餡的味道很不錯,就是跟外層的不是待別夾就是了。甜款第一個推介的是 - 香芋!比起紫薯更香濃又不會太甜。當中還能吃到芋頭粒的喔吉士口味也很香,這和外層應該算是最夾的。最後當然是這裡的招牌“紅豆”吧!入口軟軟的但不是爛掉的那種,重要的是不會很甜!
吃完晚飯經過太安樓附近看到這家賣車輪餅的!
現在還在做買五送一的優惠,這可以一次過試到不同款口味的喔
(不過送的那個要注意是免最便宜的那一個)

甜的都是每個$12,咸的則是每個$15

喜歡吃咸款的話,我推薦的是 - 芝士咸牛肉薯仔
內餡的味道很不錯,就是跟外層的不是待別夾就是了。
芝士咸牛肉薯仔車輪餅
甜款第一個推介的是 - 香芋
比起紫薯更香濃又不會太甜。當中還能吃到芋頭粒的喔
吉士口味也很香,這和外層應該算是最夾的。
最後當然是這裡的招牌“紅豆”吧!
入口軟軟的但不是爛掉的那種,重要的是不會很甜!
題外話/補充資料: 車輪餅的外層有記號,像有杏仁的是吉士、黑芝麻是咸牛肉、無記號是紅豆等
2018-08-11
宵夜
芝士咸牛肉薯仔車輪餅
2018-07-29 110 瀏覽
平時成日見到台灣啲foodie成日都post埋好多餡好吸引既車輪餅,依家香港終於都有得食了😍仲要係係太安樓出面,去開西灣河又多一樣野食喇!👉🏿✨紅豆餅 Hkd 12 💸📌見佢寫到係招牌,好似點都要試既👀食落口係真係好重既紅豆味!粒粒分明,勁似食緊紅豆沙🤣而且堅爆餡喎!去到又唔洗等,紅豆好食喎!👉🏿✨芋頭餅 Hkd 12 💸📌其實我本人係非常中意食芋頭架!見到佢有當然要試埋😜不過呢個就冇紅豆餅咁好食喇..佢既味道比較淡,唔會好甜,但都有食到一粒粒芋頭,都ok la ~

👉🏿✨紅豆餅 Hkd 12 💸

👉🏿✨芋頭餅 Hkd 12 💸

2018-07-28 125 瀏覽
之前上網見到好多人都介紹太安樓既車輪紅豆餅,今日咁岩係付近打羽毛球經過就過黎試下!因為唔係好熟路,都搵左一陣先搵到間鋪。店鋪出面有一大塊玻璃可以見到佢點樣整一件件既餅~Menu 到有好多款唔同既口味,招牌係紅豆口味,但唔多鍾意食紅豆,選左紫薯同埋芝士咸牛肉薯仔,一甜一咸,兩樣都可以試曬!紫薯味即刻就有得食了,滿滿既紫薯好足料,但味道唔算好甜,比較淡口芝士咸牛肉薯仔因為製作中,所以等左一陣,不過值得既,因為岩岩出爐熱啦啦,咬一啖落去係溶左既芝士,而且咸牛肉味好濃郁!相比之下我自己就鍾意食濃d既芝士咸牛肉薯仔口味!

紫薯

紫薯味
即刻就有得食了,滿滿既紫薯好足料,但味道唔算好甜,比較淡口

芝士咸牛肉薯仔

相比之下我自己就鍾意食濃d既芝士咸牛肉薯仔口味!
2018-07-28
2018-07-17 104 瀏覽
原來佢係叫"車輪餅"又真係幾似喎,好似我哋成日食嘅車輪鮑咁,見到呢個小食覺得佢夠簡單,餡料既選擇都好味,佢有甜仲有鹹,甜嘅有紅豆、忌廉、吉士 同香芋,咁我就揀咗吉士同埋香芋。唔知係咪可能有啲期望呢?食落有點失望,個皮唔夠脆,唔知係咪放涼唔夠耐? 好彩啲餡料都ok, 唔會太甜, 算清甜同香。 我覺得如果佢整到雞蛋仔咁好就perfect喇。我下次都會試下鹹果兩款,芝士忌廉薯仔,芝士鹹牛肉薯仔,因為覺得好似麵包咁,會幾得意,希望到時佢個皮整得好D啦!