2025-08-13
📍南亭燒雞翼真係冇得彈,外皮烤到金黃香脆,入面肉質仲好嫩,食完個口仲留住陣炭火香牛小排嘅火候控制得啱啱好,表面微焦帶住少少焦香,肉心粉紅。入口有啲咬口,但唔會韌,反而係越嚼越出味,油脂香同肉香融埋一齊,又唔會覺得滯。羊扒絕對係呢餐嘅驚喜,完全冇羶味,淨係聞到陣陣烤肉香。塊扒夠厚身,切落去好有手感,肉質緊實又帶住適當嘅嫩度,咬落去充滿肉汁飲品揀咗Suntory黑啤,泡沫細密綿滑,入口醇厚得嚟又唔會太重,微苦嘅尾韻之後帶住少少麥香回甘,配燒物,油脂嘅膩感即刻被啤酒嘅清爽中和晒。餐廳嘅氣氛好舒服,燈光係柔和嘅暖黃色,無論係同朋友傾計聚餐,定係想靜靜地小酌兩杯,都好適合。下次再嚟試吓其他款式嘅燒物,推薦比鍾意燒物嘅朋友~