2022-06-26
半島酒店大堂茶座 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道22號香港半島酒店大堂半島酒店大堂茶座一向都係去食下午茶,今次同有人嚟慶祝生日,發現性價比極高。酒店服務非常貼心,訂位時講明與朋友慶祝生日,酒店會預早同你確定會否選擇生日餐牌,因為選擇生日餐牌,會送上生日蛋糕。生日餐牌前菜主菜甜品各選一,前菜㨂左羅馬蕃茄甜椒湯同埋傳統法式肉批,蕃茄湯鮮甜,法式肉批唔油唔膩有驚喜,主菜㨂左烤豬柳豬腩肉,肉香嫩甜。另外係香煎盲曹,不過個魚好腥,我地食剩2/3,侍應發現即有問魚是否有問題,話換另一個主菜給我們,不過我哋都食唔到咁多話唔駛換。甜品㨂左黑加倫子千層蛋糕,酸酸甜甜好好食,不過掛住影佢送嗰個生日蛋糕唔記得影相。酒店送的生日蛋糕非常精緻,不過實在太飽,結果成個外賣拎走。以生日晚飯黎講環境與食物質素,人均消費大約$600 ,性價比高。
尖沙咀梳士巴利道22號香港半島酒店大堂
酒店送的生日蛋糕非常精緻,不過實在太飽,結果成個外賣拎走。