2009-02-24
22-2-2009繼續試九龍城的潮州菜館, 今次再行遠一點, 0黎到呢間將自己同半島酒店相提並論 的呢度. 一行 4 人, 都係叫返平日最常叫的(食送)菜, 整體印象又不錯喎:- 凍蟹: 0係門口見佢掛了幾隻幾大隻的蟹出來, 我0地叫呢隻亦夠大又幾靚, 肉質夠結實, 雖然我覺得乾0左少少, 不過味道夠鮮甜, 蘸少少落了薑粒的醋, 開胃惹味. $3xx 咁大隻, 抵食.- 鹵水鵝片併盤 (鵝片/鵝肉, 鵝腸, 鴨舌及豆腐): 鹵水汁唔夠澄海老四的 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1943305) 香, 不過都夠味的, 還不錯; 鵝片鵝肉鴨舌全都好入味, 鵝片夠腍, 不過我更欣賞鵝肉, 比鵝片更滑, 好食; 而鴨舌就係咁多款最好食, 極嫩又帶點鮮甜, 正! 墊底的豆腐亦滑溜, 不過一般入味; 鵝腸就乾淨爽口搭夠, 食落無乜味道.- 川椒雞: 雞肉肉質似豬多 d, 個汁亦調得比較鹹, 味道一般; 川椒葉夠脆, 不過落得太少, 唔夠喉喎.- 胡椒豬肚湯: 唔算嗆喉, 但對我0黎講已經
- 胡椒豬肚湯: 唔算嗆喉, 但對我0黎講已經幾辣; 豬肚煲得軟熟, 幾好食. 其實我唔係太飲呢款湯的, 都係唔講太多了.
- 蟹肉扒時菜: 豆苗賣晒, 唯有食莧菜, 不過莧菜本身幾老又煮得唔夠腍身, 蟹肉落得唔多芡汁又太糊口, 加加埋埋效果麻麻; 反而得幾粒的配角草菇清清的又鮮甜, 仲好食.
- 肉碎蠔仔粥: 怕蠔仔烙會膩, 所以叫了蠔仔粥, 亦成了我的澱粉質主食... 蠔仔落得頗多, 一般肥美, 不過幾鮮甜的, 加埋方魚, 肉碎, 唐芹 etc, 幾清甜的一個「泡飯」.
環境十分光猛乾淨, 闊落好坐又有電視睇, 阿叔阿姐又斯文禮貌, 食物又唔錯, 同屋企人0黎真係一流... 不過, 我仍然覺得最好食係創發 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1904796)!