2020-05-25
今日經過千色店見到一間個menu同餃子屋有9成相似嘅餐廳,都係主打靚湯加手工餃,一於試下佢!鋪頭座位空間都夠大,坐得舒服嘅,除左固定menu之外都有啲特別款嘅餃子會寫係個黑板到,今日係豆苖鮮蝦水餃,聽落都幾得意,可惜已經賣哂,店員話依啲特別餃嘅數量少啲,要早啲黎食先有。叫左韮菜豬肉餃同埋紫菜豬肉餃,本身諗住兩個都叫湯嘅,但店員強力推薦我地食煎,話佢地煎得好過餃子屋,咁就聽佢講試一試啦,叫左煎嘅紫菜餃。餃子嘅size都係大大粒,不過肉汁唔算好多,味道冇話好驚喜,湯底都清甜有啲膠膠地嘅感覺,都收貨啦,未到勁好味,但都算唔錯。煎餃方面,煎出黎唔會話成隻碟底都係油,而且每隻都煎得好香口,唔會燶,的確係幾有水準,可惜嘅係餃子入面嘅肉汁偏少,令到食食下會覺得好乾。總括黎講,依間都算唔錯,又唔洗排好耐,可以比餃子迷們頂頂癮!