2022-07-15
千両全新「職人壽司」餐目,全部魚產由由豐洲市場直送,百分百鮮度優質~ 另外同場加埋獺祭唎酒體驗 對sake有興趣既朋友仔一定要黎試呀📍豐洲剌身5點魴彿、黑睦、銀鱈魚、鰆魚同鰤魚配埋蘿蔔蓉、蔥花一齊食更能提鮮~我就最鐘意銀鱈魚,入口細嫩滑溜滿滿油香📍壽司七貫-煙燻鰆魚:煙燻之後既煙燻味配魚肉鮮甜好夾-魴彿:魚肉質紮實味道亦好清甜-炙燒黑鯥配馬冀海膽:黑鯥魚肉炙燒過油香出晒黎加埋海膽味道一流-松葉蟹:松葉蟹肉加蟹膏,每一啖入口都有滿滿蟹肉超滿足-筋子配柚子皮:筋子經過醬油醃潰,一束魚子喺口腔入面爆開,好澎湃~-炙燒厚切銀鱈魚:銀鱈魚肉質結實,炙燒後魚脂仲更加香-活帆立貝配馬糞海膽:活帆立貝放上馬糞海膽同黑魚子,帶出三重口感📍汁煮蘿蔔油甘魚鮫魚鮫好大一舊,肉質結實爽口魚味鮮甜配埋甜甜醬汁其實送飯一流~📍獺祭唎酒體驗 獺祭無飲過都一定聽過,佢地只會出純米+大吟釀級既sake! 今次正呀一次過試到三款皇牌😍📍45%有氣濁酒純米大吟釀係以瓶内二次發酵法釀製嘅氣泡酒,果香豐盈,啱哂做餐前酒或配啲串燒同炸物📍三割九分純米大吟釀精米步合39% ,入口柔和清爽甜味都啱配搭壽司同刺身📍二割三分純米大吟釀 s
📍豐洲剌身5點
📍壽司七貫
-煙燻鰆魚:煙燻之後既煙燻味配魚肉鮮甜好夾
-魴彿:魚肉質紮實味道亦好清甜
-松葉蟹:松葉蟹肉加蟹膏,每一啖入口都有滿滿蟹肉超滿足
-炙燒厚切銀鱈魚:銀鱈魚肉質結實,炙燒後魚脂仲更加香
📍汁煮蘿蔔油甘魚鮫
📍獺祭唎酒體驗
📍45%有氣濁酒純米大吟釀
📍三割九分純米大吟釀
精米步合39% ,入口柔和清爽甜味都啱配搭壽司同刺身
📍二割三分純米大吟釀 sake 王,等級最高!精米步合只有23% 精細度高(即係佢只係攞23%) 所以酒既
雜味少酒體更清~講到味道好芬芳,果香馥郁,啱晒配搭壽司同刺身
📍白蝦唐揚:白蝦炸得好酥脆,香口唔油膩,用黎送酒一流~
📍芝士蛋糕大福配士多啤梨
芝士蛋糕雪米糍唔會好膩剛好再加埋士多啤梨酸酸甜甜剛剛好~