2019-03-08
香港地味道嘅美食越嚟越少,尤其傳統嘅「細蓉」雲吞麵!早排行開太子,見到一間新束束嘅粥麵店,都幾多人食。今日再經開附近,決定去試一試。入到去見到餐牌,有湯麵、撈麵、粥、腸粉同好多款式嘅小食。八卦周圍望下,好多人叫鯪魚球同豬手,兩樣都係我至愛,梗係要試下啦。同同行朋友夾一夾,佢叫雲吞麵加炸兩,我就要個牛筋撈麵同埋一支細可樂!正!豬手首先嚟到,好好食!夠林又夠味,南乳味啱啱好,唔會太鹹,出色!之後係熱辣辣嘅鯪魚球,新鮮炸起好熱好好食,外皮少少脆,肉質新鮮,一定要叫!雲吞麵麵質幾爽,粒雲吞都足料,最緊要有好味辣椒油,令碗麵錦上添花。牛筋撈麵嘅牛筋夠林,好食;炸兩油炸鬼夠脆,有水準;加埋細支可樂,成餐飯好滿足!
題外話/補充資料:
服務好,門口可以偷雞泊下車