自從冇乜打邊爐之後,火鍋呢個選項係我心目中排都好後,但係一人鍋就唔同啦!特別係台式湯底,比起傳統港式火鍋更加吸引。同朋友一人叫咗一個唔同湯底,我叫咗台式麻辣,係辣鴨血嘅味道啊!就算就咁飲個湯都唔會覺得好嗆喉,而且佢啲配料真係非常非常多,個鴨血都算嫩滑,仲有米血糕,真係幾正宗嘅台式感覺。另一個叫左係酒香藥膳雞湯,超濃而且飲完一啖又一啖既好味!雞肉都好入味,建議煲多一陣會越嚟越濃!兩個鍋的配料都非常多!豆腐、菇、肉同菜,$115一個鍋有埋飯或麵同野飲,晚市都幾化算。雖然無叫炸物,但見到隔離枱個鹽酥雞好似好正,而我哋只係叫咗一個老油條,浸落去湯底度幾秒再食係最好嘅,整體可以encore來試~

老油條

老油條
2021-03-27 396 瀏覽
火鍋小店位於佐敦莊士敦廣場地下主打十二種一人火鍋🍲每款鍋物都會配飯/韓國粉絲 又或者加錢轉烏冬/滷肉飯都可以另外奉送台式飲品一杯(紅茶/綠茶)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀我地今次叫左兩個鍋黎試下😚1️⃣號:台式沙茶牛肉鍋湯底有極濃郁沙茶味牛肉鮮嫩入口易溶 點埋蒜茸醬同沙茶醬仲正😆配料方面都好豐富(有十幾款不能盡錄 請自行參閱menu🤣️)丸類爽口彈牙又爆漿 例如爆漿牛筋丸、福州魚丸仲有罕見既鳴門卷🥰甜甜地又煙韌炸枝竹同蜂巢豆腐就索曬湯底精華非常入味⠀5️⃣號:美人牛乳鍋🥛奶白色既湯底一睇就知係養顏必食😆❤️入面有花膠同蟲草花 勁滋陰😊湯底牛乳味幾濃 配豆腐好夾冬菇都好厚肉飽滿雞肉片滑溜溜 值得一讚👍🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀其他add-on items:🌕豬腩片:肥瘦適中,食落幾嫩唔會韌🌕紐西蘭羊肉片:羊肉幾瘦,一d都唔膻🌕花枝丸、海鰻魚丸:兩款都好食,一樣咁爽口又彈牙,幾重魚肉味
火鍋小店位於佐敦莊士敦廣場地下
主打十二種一人火鍋🍲
每款鍋物都會配飯/韓國粉絲
又或者加錢轉烏冬/滷肉飯都可以
另外奉送台式飲品一杯(紅茶/綠茶)

我地今次叫左兩個鍋黎試下😚
1️⃣號:台式沙茶牛肉鍋
湯底有極濃郁沙茶味
牛肉鮮嫩入口易溶
點埋蒜茸醬同沙茶醬仲正😆

配料方面都好豐富
(有十幾款不能盡錄 請自行參閱menu🤣️)
丸類爽口彈牙又爆漿
例如爆漿牛筋丸、福州魚丸
仲有罕見既鳴門卷🥰甜甜地又煙韌

湯底牛乳味幾濃 配豆腐好夾
冬菇都好厚肉飽滿
雞肉片滑溜溜 值得一讚👍🏻

其他add-on items:
🌕豬腩片:肥瘦適中,食落幾嫩唔會韌
🌕紐西蘭羊肉片:羊肉幾瘦,一d都唔膻

2021-03-17
2021-03-27 109 瀏覽
📍十二鍋佐敦最近開咗間一人火鍋店🍲,佢嘅位置就係喺莊士倫敦廣場門口嗰層,佢哋同之前介紹過嘅📍8鍋臭臭差唔多,都係主打台式一人火鍋,$115 火鍋連配料+食/粉絲+飲品,‼️+$7蚊就可以轉做滷肉飯‼️,佢哋餐牌種類好多選擇,有12種鍋底選擇,其中有一隻仲係期間限定💕每次都唔同㗎,而家新開張期間有八折不特止仲會送一份油炸鬼,想知係咩就繼續留意睇落去啦👇 —————————————-————👅 台式麻辣鍋 🌶🌶 $115材料好豐富包括有:牛肉片丶鴨血丶米血糕丶爆汁牛筋丸丶海鰻魚丸丶香菇貢丸丶娃娃菜丶蜂巢豆腐丶炸枝竹丶嗚門卷丶香菇丶金針菇丶韓國粉絲麻辣湯底幾惹味,不過有啲頸渴😥😥,麻辣味唔夠出,食得好辣嘅人會有少少失望,不過整體上都幾好食,特別要讚真係佢個鴨血,勁好食勁入味👍👍,同埋無端端搵到塊甜不辣,餐牌上係冇㗎🤫🤫—————————————-————👅 一品酸辣白玉鍋 🍲 $115材料包括:豬腩片丶酸菜丶香菇貢丸丶爆汁牛筋丸丶海鰻魚丸丶娃娃菜丶蜂巢豆腐丶炸枝竹丶嗚門卷丶香菇丶金針菇丶韓國粉絲湯底清清地,少少似媽咪煲湯嘅味道😂😂,不過唔夠酸如果酸啲味道更加濃郁就更加好食,好適合啲健康人士😍😍
📍十二鍋
👅 台式麻辣鍋 🌶🌶 $115

👅 一品酸辣白玉鍋 🍲 $115

湯底清清地,少少似媽咪煲湯嘅味道😂😂,不過唔夠酸如果酸啲味道更加濃郁就更加好食,好適合啲健康人士😍😍 —————————————-————
👅 現切封門柳🥩🥩 $98
現切封門柳牛味好重,入口嬾滑唔韌,記得唔好放太耐啊,6-7秒就可以😋😋
👅 鹽酥雞 $48
鹽酥雞好友有驚喜喎,新鮮即刻炸熱辣辣必須啦,可能我個人比較重口味,覺得佢個椒鹽好好食,配合埋面頭嘅九層塔
—————————————-————
環境 - 餐廳座位闊落,有好多張卡位,燈光偏暗,打邊爐最驚係咩冷氣唔夠凍,不過佢都夠凍嘅😝😝
📍地址
十二鍋 (佐敦)
佐敦彌敦道219號莊士倫敦廣場地下4&5號舖
2021-03-27 116 瀏覽
佐敦最近新開左一間主打一人一鍋 足足12款既台式火鍋料理🤤 新張期間除左每枱會送一客老油條 仲有全單8折 超抵食啊😍我地今次就試左美肌鍋同胡椒豚骨濃湯鍋😚 每一鍋都跟飯/粉絲 +$7可以轉滷肉飯/烏冬添😆 所以一鍋已經好夠飽 美肌鍋用牛乳湯底 好濃郁 同蛙蛙菜真係好夾👅 入面有多款配料 包括一大塊花膠 嫩滑雞肉 魚蛋同蔬菜等等👍🏻 胡椒豚骨濃湯鍋就多左鴨血 豚肉等 湯底好惹味 唔會好鹹 浸埋送既個份現炸老油條食好正🤤 除左火鍋 佢地仲有多款台式小食 我地就試左麻辣鴨血同鹽酥雞🤩 鴨血好入味 唔會太辣 相信佢地既麻辣湯底應該都幾正😏 鹽酥雞每件大大舊 唔會炸到硬哂 仲好juicy好香九層塔味👍🏻火鍋+$7仲可以轉$28以下飲品 我地試左菠蘿四季春同百香寶綠加椰果 茶底清香 加上水果既甜味 岩哂打邊爐🌟
佐敦最近新開左一間主打一人一鍋

麻辣鴨血

美肌鍋
麻辣鴨血
鹽酥雞
十二鍋❤️🥘香港人就係無論咩天氣都中意涼住冷氣打邊爐嫁啦~今次黎到佐敦食一人一鍋唔使爭,可以㨂跟飯/粉絲,仲可以升級跟滷肉飯/烏冬添!尤其依加疫情,個人覺得食一人一鍋看似更加衛生😂🥘台式麻辣鍋 $115🥘老薑麻油雞鍋 $115🥤四季春茶🧋招牌奶茶*+$7升級飯/粉絲做滷肉飯/烏龍*+$7可配餐牌上$28或以下細飲品"中意食辣既唔好錯過佢個麻辣鍋 配料超級多 仲要辣得夠入味""老薑麻油雞鍋未食已經聞到超香麻油味 同埋放埋油炸鬼一齊食索哂火鍋湯底d味 正!"
十二鍋❤️

🥘台式麻辣鍋 $115

🥘老薑麻油雞鍋 $115

🥤四季春茶

🧋招牌奶茶

*+$7升級飯/粉絲做滷肉飯/烏龍
*+$7可配餐牌上$28或以下細飲品

2021-03-27 40 瀏覽
佐敦最近新開左間台式一人一鍋☺️一人一鍋就至啱😆唔洗同朋友爭食————————————————————🍴台式沙茶牛肉鍋沙茶味都幾濃👍🏼又唔會好咸啲料勁豐富🤤而且仲勁多除左有牛肉🐮丸 菇菇🍄菜等等最驚喜竟然有台灣麵線😍真係一解對台灣既想念每個鍋都包飯/粉絲 同飲品✌🏼今次就飲左茉香奶綠 極度推薦比大家飲因為綠茶同茉莉味都好岀☺️————————————————————🍴台式麻辣鍋去台灣真係必食麻辣鍋🔥試埋麻辣鍋就超完滿辣味唔會好辣 而且都夠麻 落足香料材料方面同沙茶鍋大同小異重點入面竟然有鴨血😍超滿足—————————————————————味道😋:8/10抵食🥳:8/10環境🥂:8/10
佐敦最近新開左間台式一人一鍋☺️

—————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:8/10
唔知有冇人同我一樣好鍾意打邊爐,但如果每一次𝗰𝗿𝗮𝘃𝗲邊爐都去食傳統火鍋店又或者任食嘅嗰啲,就太過𝗵𝗲𝗮𝘃𝘆喇!所以我覺得一人一鍋細細鍋就啱啱好啦!今次就嚟試吓呢間係佐敦新開嘅十二鍋 🍲 呢度環境都算幾乾淨,如果坐到卡位的話都幾舒服,重點係食完餐飯唔會成新邊爐味啊~.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.6/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.2/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.2/10🌟.《美肌牛乳鍋》$115🌟7.8/10🌟𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗛𝗼𝘁 𝗦𝗼𝘂𝗽美肌鍋除咗有平時呢啲小煱都會有嘅娃娃菜之外,仲有雞肉片、大大嚿花膠、花枝丸、魚蛋等等⋯另外仲會配粉絲或者飯,個人覺得其實呢度嘅每一款鍋嘅配料都幾多,唔需要點樣追加都夠食。強烈建議大家首先要飲一飲呢個湯底,牛乳好香,仲有蟲草花同鮮淮山,好養生嘅感覺( ˘ ³˘)♥︎.《胡椒豚骨濃湯鍋》$115 🌟7.8/10🌟𝗣𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗼𝗻𝗲 𝗛𝗼𝘁𝗽𝗼𝘁胡椒豚骨湯底同樣配料多;主角豬腩片口感爽脆,仲有冬瓜
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨

《美肌牛乳鍋》$115🌟7.8/10🌟
𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗛𝗼𝘁 𝗦𝗼𝘂𝗽

《胡椒豚骨濃湯鍋》$115 🌟7.8/10🌟
𝗣𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗼𝗻𝗲 𝗛𝗼𝘁𝗽𝗼𝘁
胡椒豚骨湯底同樣配料多;主角豬腩片口感爽脆,仲有冬瓜、鴨血、胡椒豬肚丸、蜂巢豆腐等等⋯主角湯底非常之出色,一上枱就聞到好香嘅胡椒味,飲落豚骨味亦都非常之濃郁~同加配嘅封門柳好夾~

《現切封門柳》$98 🌟8/10🌟
𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵𝗹𝘆 𝗖𝘂𝘁 𝗪𝗶𝗹𝗹𝗼𝘄
臨出門口前睇一睇餐牌,男朋友千叮萬囑話一定要嗌呢個(•̀ᴗ•́)و果然冇介紹錯!輕輕淥一淥就食得,牛味香濃,肉質嫩口!份量對得住價錢~
滷肉飯

《滷肉飯》$26 🌟7.2/10🌟
𝗕𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗥𝗶𝗰𝗲
分量比我想像中大碗,滷肉肥瘦均勻,米飯亦都粒粒分明,唯一缺點係醬汁唔太夠,食到中段就變咗食白飯。不過我自己用湯底撈飯,另一番風味!

《鹽酥雞》$42 🌟7.2/10🌟
𝗧𝗮𝗶𝘄𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗮𝗹𝘁𝘆 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗡𝘂𝗴𝗴𝗲𝘁𝘀
食台灣野點都要食鹽酥雞!呢度嘅髯鬚雞外皮唔算太香脆,但勝在啖啖肉,肉質嫩滑~
十二鍋
滷肉飯
2021-03-27 31 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀行街,行到肚餓,見到有間新開嘅火鍋店,仲要係一人台式火鍋,好似幾特別,於是我哋就入咗去食😝😝餐廳裝修好新淨,坐得好舒服,店員都好有禮貌,介紹佢哋今日嘅是日之選😎👍🏼火鍋餐廳來講,湯底選擇非常多,我同朋友都揀咗好耐,因為好多都想試🙊🙊🙊我揀咗一品酸辣白肉鍋🤪 佢裏面非常多料,份量好大🤪 湯底有酸菜味,但不是平時吃酸菜魚那種酸辣,不能食辣的朋友也可吃到, 金菇索晒啲汁好好食,啲丸明顯唔係街市個啲,係有質素既😎😎👍🏼烏冬超大碗,彈牙🤪朋友叫左既台式麻辣湯10分惹味, 但佢會越滾越辣🙊🙊 所以記得一開始就要先食晒啲菜,除非非常食得辣🥸🥸不得不講佢既特飲芒果奶雪🥭😍, 佢類似沙冰咁既,打邊爐加埋佢真係冇得輸😜😝👍🏼超大杯,芒果味濃,嚟到少少芒果肉🤪👍🏼總括黎講, 一人火鍋性價比高,湯底選擇多,行開尖沙咀佐敦又多個選擇喇🤪🤪😉👍🏼

2021-03-27 34 瀏覽
依家疫情最啱一人一鍋 又可以揀自己鍾意嘅湯底新開張全日做緊八折 我地假日5點3去價錢平啲 $88 包一個鍋+飯/粉絲+紅/綠茶加$7 可以upgrade 滷肉飯/烏冬.今期限定係壽喜燒 Total 有12款鍋基本上各款鍋物 都有娃娃菜 蜂巢豆腐炸枝竹 嗚門卷 香菇 金針菇特別啲台式配料有米血糕 甜不辣 鴨血.只有藥膳鍋係配羊肉 上枱已經嗅到淡淡藥材香味朋友試胡椒豚骨濃湯鍋 我地都覺湯底可以再濃啲食完唔會覺得口渴開頭以為韓國粉絲好少 原來脹起來都夠食最後先食 吸哂啲湯鹽酥雞炸得唔油膩 鹹味適中封門柳 即牛柳 肉味重.可以另外加丸類 牛肉 羊肉 豆腐 等等台灣小食 魯肉飯 麻辣鴨血 老油條 雞皮捲跟指示醬汁比例 幾好味3匙沙茶醬/豆瓣醬 : 2匙豉油 : 1匙蒜蓉.養身藥膳羊肉鍋 $88胡椒豚骨濃湯鍋 $88玫瑰奶茶 +$7金檸檬寶綠 +$7現切封門柳 $98鹽酥雞 $42.

依家疫情最啱一人一鍋 又可以揀自己鍾意嘅湯底
養身藥膳羊肉鍋
封門柳
下午茶
2021-03-27 45 瀏覽
之前去台灣食過臭臭鍋回味無窮早幾日見到佐敦新開左台式小火鍋 就試試佢😛一人一鍋 唔洗驚同人哋共用個爐☺️每個鍋都跟飯/粉絲 同一杯茶 可以加錢轉台式飲品🤩新張期間有8折優惠😍 今次去仲送一份老油條😋鍋有12款可以揀 飲品都有好多選擇🥢台式麻辣鍋 ($115)入面有牛肉 鴨血 米血糕 丸 蜂巢豆腐 炸枝竹 娃娃菜 韓國粉絲 等等麻辣湯底唔算好濃 辣味唔重 食唔到辣既人都唔怕☺️ 鴨血滑嫩 仲有米血糕 如果有大腸就更加正🤣鍋入面本身有粉絲 份量唔算多 不過加埋跟餐個飯都幾飽🥢養生藥膳羊肉鍋 ($115)入面有羊肉 冬瓜 淮山 蟲草花 丸 蜂巢豆腐 炸枝竹娃娃菜 韓國粉絲 等等呢款羊肉鍋好好食!!😍 湯底藥材味重 忍唔住係咁飲 有埋淮山好似健康左咁🤣 羊肉夠晒羶味😍 好足料好滿足 🥢現炸老油條 (free)呢個必食😋 老油條索晒啲湯 都keep住好香脆 而且冇乜油膉味👍🏻🥢麻辣臭豆腐 ($48)勁耐冇食臭豆腐 食落比較似港式既臭豆腐 多過台式個隻 都真係幾臭下🤣 放入麻辣湯再好食d🥢菠蘿四季春 (+$7)🥢茉香奶綠加珍珠 (+$12)入口有淡淡茉莉花香 珍珠有咬口 幾好飲☺️
之前去台灣食過臭臭鍋回味無窮
早幾日見到佐敦新開左台式小火鍋 就試試佢😛
一人一鍋 唔洗驚同人哋共用個爐☺️
每個鍋都跟飯/粉絲 同一杯茶 可以加錢轉台式飲品🤩
新張期間有8折優惠😍 今次去仲送一份老油條😋
鍋有12款可以揀 飲品都有好多選擇

🥢台式麻辣鍋 ($115)
鍋入面本身有粉絲 份量唔算多 不過加埋跟餐個飯都幾飽
台式麻辣鍋

🥢養生藥膳羊肉鍋 ($115)
藥膳羊肉鍋
藥膳羊肉鍋

🥢現炸老油條 (free)
現炸老油條

🥢麻辣臭豆腐 ($48)
麻辣臭豆腐

🥢菠蘿四季春 (+$7)
🥢茉香奶綠加珍珠 (+$12)
入口有淡淡茉莉花香 珍珠有咬口 幾好飲☺️
2021-03-26 21 瀏覽
身邊有喺佐敦返工嘅朋友話最近開咗一間專食台式小火鍋嘅餐廳,一人一鍋🍲就算同朋友想食唔同湯底都可以💜早排小編同朋友終於得閒去試吓,新張期間有八折優惠,火鍋有12款唔同湯底選擇,每個套餐都會跟飯/粉絲同一杯茶,另外亦可以加錢轉台式飲品🤩小編同朋友都加咗$5配上烏冬,另外亦可加錢轉滷肉飯🥰_🌶台式麻辣鍋 $115配料非常豐富,包括有牛肉、枝竹、鴨血、米血糕、娃娃菜、丸類、蜂巢豆腐等等,食落去唔算話太辣,配料吸左湯之後很惹味_🥘泡菜豚肉鍋 (部隊鍋) $115味道正常,湯底好濃郁泡菜香味,配上腸仔、午餐肉等配料很香口_加配:🫔現炸老油條 $22平時鍾意食響鈴嘅朋友就一定要叫嚟試,老油條索晒啲湯好正_🍗鹽酥雞 $42外皮香脆,都幾重孜然粉味,如果肉質可以更加嫩滑會比較好☺️_🥩現切封門柳98今次小編仲有加配左一份牛肉,食落去牛肉味香濃,輕輕淥一淥就食得,肉質嫩滑😍🥚蟹籽丸 $35_🍍菠蘿四季春 (+$7)🧋茉香奶綠加珍珠 (+$12)飲品方便小編同朋友都加錢轉左台式飲品,菠蘿四季春入口清新,茉香奶綠茉莉味道香濃,兩杯都叫咗少甜 唔錯☺️
🌶台式麻辣鍋 $115

🥘泡菜豚肉鍋 (部隊鍋) $115
味道正常,湯底好濃郁泡菜香味,配上腸仔、午餐肉等配料很香口

加配:
🫔現炸老油條 $22
平時鍾意食響鈴嘅朋友就一定要叫嚟試,老油條索晒啲湯好正

🍗鹽酥雞 $42
外皮香脆,都幾重孜然粉味,如果肉質可以更加嫩滑會比較好☺️

🥩現切封門柳98

🥚蟹籽丸 $35

_
🍍菠蘿四季春 (+$7)
🧋茉香奶綠加珍珠 (+$12)

2021-03-26 23 瀏覽
位於佐敦的十二鍋,是最近開業的一人一鍋火鍋店。餐廳地方不太大,大部份是年青客人。雖然主打火鍋,但整間店的鍋物氣味不重,抽氣系統做得不錯呢。 餐廳提供12款不同口味的火鍋,除了11款基本口味外,還有1款是期間限定口味。神秘火鍋不時轉換湯底,可以為顧客帶來新鮮感哦。 台式沙茶牛肉鍋 $115 火鍋份量十足,包括: 牛肉片、米血糕、牛筋丸、福州魚丸、蟹籽丸、芝士腸、娃娃菜、蜂巢豆腐、炸枝竹、鳴門卷、台灣麵線等。沙茶味道香濃,調味不錯。配料豐富,最令人開心的是有台灣麵線,很有台式風味。 期間限定壽喜燒鍋 $115 壽喜燒湯同樣質素不錯,甜甜的湯頭,非常合我們胃口。 現切封門柳 $98 愛吃肉的朋友仔更可追加牛肉和豬肉,大大滿足。每款火鍋匀配有飯或粉絲、綠茶或紅茶,亦可加$7升級主食和飲料,所以我們選擇了滷肉飯、烏冬 和 冬茶鮮奶。
位於佐敦的十二鍋
,是最近開業的一人一鍋火鍋店。

餐廳提供12款不同口味的火鍋

台式沙茶牛肉鍋 $115

期間限定壽喜燒鍋 $115

壽喜燒湯同樣質素不錯,甜甜的湯頭,非常合我們胃口。

現切封門柳 $98

愛吃肉的朋友仔更可追加牛肉和豬肉,大大滿足。

、烏冬 和 冬茶鮮奶。
2021-03-14
2021-03-24 145 瀏覽
咩天氣都適合打邊爐!但疫情期間,打一人一鍋就比較好😙今次我哋就試左呢間係佐敦嘅台式火鍋店!🔻台式麻辣鍋🌶台式麻辣鍋係必定要order!呢個鍋加入左牛油炒香嘅花椒、辣椒、薑、豆瓣醬、洋蔥等等嘅材料🤩🤩味道唔會太辣,但又有麻香,配合埋滑嫩鴨血同米血糕,簡直係絕配!🥳🥳 🔻胡椒豚骨濃湯鍋🫕呢個調得好好味!🤗🤗胡椒味唔會過重,而豚骨嘅味又出到黎,不知不覺飲左勁多湯😂😂但係唔口渴!🔻個鍋黎嘅時候已經落左肉、菜、百頁豆腐、炸枝竹、金針菇落去!所以已經好豐富😉佢仲有配飯、粉絲、烏冬🍜而我哋叫左粉絲烏冬之外仲叫多左個辛辣面😂😂辛辣面配麻辣鍋真係超正🥰 不過有少少美中不足嘅係個鍋係用類似蠟燭嘅嘢(?) 點😂唔係電熱爐,所以冇得較大細火🥺🥺個火都維持得唔係好耐,所以熄咗又要叫店員幫手換😂
台式麻辣鍋🌶
胡椒豚骨濃湯鍋🫕
2021-03-24 25 瀏覽
未點餐前未人齊,店入面只有一個顧客,店員已叫我入去坐住等朋友,超好服務!!5:30前叫餐88蚊一位(未計加一),我和朋友好彩5:30前叫餐。好惹味ge台式沙茶牛肉鍋配粉絲,而朋友食ge係美肌鍋配白飯,附送老油炸鬼一客(冇影油炸鬼相)。沙茶牛肉鍋入面有牛肉、芝士腸、蟹籽丸、魚糕、牛丸、米血糕、鳴門卷、台灣麵線。d牛肉係麵線底,所以影唔到美肌鍋入面有雞肉、一大塊花膠、淮山、鳴門卷、褔州魚丸同韓國粉絲。我飲冬瓜茶,而朋友飲菠蘿四季春茶(飲品加七蚊)。

我飲冬瓜茶,而朋友飲菠蘿四季春茶(飲品加七蚊)。

2021-03-23
$85.5 (其他)
2021-03-18 107 瀏覽
這天來到佐敦試吃新開的台式一人火鍋🤣🤣有12款不同的選擇,我們點了胡椒豚骨濃湯鍋和期間限定的壽喜燒鍋🥘壽喜燒鍋那款還可以選擇豬/牛。開始時可以自己調配醬料,我混合了豉油、生蒜、沙茶醬🧂🤓🤓一人鍋上台時頗有驚喜😳因為份量很大,而且有種不同的配料,感覺很豐富。胡椒豚骨濃湯鍋的豚骨味道很濃🤤🤤不會過鹹,胡椒味適中,並不嗆喉,不是胡椒豬肚湯的那種感覺🤣🤣🤣特別喜歡他們的豬腩片🐷厚薄適中,而且肉質爽口,蘸沙茶醬吃很惹味😋😋😋壽喜燒鍋的湯底是偏甜💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️在他們的配料中發現有一片類似甜不辣,但在menu上也找不到🥲那個真的超好吃!!!唯一美中不足的是,粉絲的量真的太少了😕😕如果當主食的話真的不夠。.是新開張的關係,他們送了一份炸油條,用來蘸火鍋湯底超好吃!!😍😍😍另外我們也點了鹽酥雞,炸得很香脆,但調味料灑得不太均勻,所以味道時鹹時淡😕😕真的好欣賞他們飲料🥰🥰四季春茶是我最喜歡的茶飲🍵味道很甘甜,這一杯冰塊溶了之後也不會變得很淡🍵🥰奶茶是台式珍奶那個口味🧋🧋但這個也是很濃郁,茶味香濃😆😆😆😆
這天來到佐敦試吃新開的台式一人火鍋🤣🤣

開始時可以自己調配醬料,我混合了豉油、生蒜、沙茶醬🧂🤓🤓

壽喜燒鍋的湯底是偏甜💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
壽喜燒鍋