2019-05-20 456 瀏覽
每次晚上時間經過「十二味」,總看見長長的人輪,門口必定有許多人在排隊,這次終於有機會一嚐十二味的滋味店鋪的裝修充滿著中國風味,挺有特式的平時的我是不食得辣的🙈 (我是譚仔食十小辣的),這次主動提議食十二味都令身邊友人十分意外 我們三人,點了三道菜:- 酸菜魚($218)+ 寬麵 ($28)我們點的是小小小辣酸菜魚。魚十分滑,份量挺多,配搭寬麵味道一流。酸味適中,辣味也剛剛好- 夫妻肺片($68)這道小吃十分十分好食 麻辣的,麻味很濃,而且不太辣。很喜歡,食不停。而且$68 性價比很高 - 四季豆 ($68) 平時我不太喜歡吃四季豆,但這菜也十分好食我和友人們共點了三杯飲品:

店鋪的裝修充滿著中國風味,挺有特式的

我們三人,點了三道菜:

- 酸菜魚($218)+ 寬麵 ($28)

- 夫妻肺片($68)
這道小吃十分十分好食

- 四季豆 ($68)
平時我不太喜歡吃四季豆,但這菜也十分好食

我和友人們共點了三杯飲品:

2019-05-13 714 瀏覽
對於我呢種魚精黎講,魚的料理一定係好吸引!加上前排上左大陸食酸菜魚,無論酸菜同魚都係我的最愛,所以在香港都想試試而周圍都愈來愈多餐廳賣酸菜魚。十二味係一間專賣四川菜的餐廳,自然都有呢個酸菜魚潮流,所以專登搭車黎試!酸菜魚+寬粉入到門口好自然見到每一檯都有酸菜魚!所以一定一定要食!的確真係名不虛傳!魚塊大大塊,好吸酸菜的香味!又唔會過咸,塊塊都好滑!而且仲有少少瓜類一齊煮,保持到清新感覺過去食的酸菜魚總會覺得油膩感,但十二味呢碟係唔會!加上寬粉都吸左魚的鮮味同酸菜味,值得加分!我地要左唔辣,相信加辣效果更好經典香辣鍋除左酸菜魚呢個名物,此鍋都係十分出名,都係每檯總有一個!個鍋只少要點5種食材!我地集中要左蔬菜再加牛肉!其中四季豆同蓮藕同花椒呢d香料好夾!必點之選!香口惹味慾望酸梅個人覺得成餐飯都好好食,唯獨呢杯我覺得十分難飲...有種藥水味
而周圍都愈來愈多餐廳賣酸菜魚。

酸菜魚+寬粉
我地要左唔辣,相信加辣效果更好

必點之選!香口惹味

慾望酸梅
慾望酸梅
  • 酸菜魚
2019-05-08 463 瀏覽
我未食過酸菜魚都唔知咩味先算好食咁啱我哋好多人一齊去分咗兩枱所以就算我唔食辣 都可以走過隔離枱試一下佢哋啲餸辣嘅味道呢間餐廳又幾好食喎唔辣都好味而且對於一個第一次食嘅人來講都幾容易接受個炒豆真係好好食 第三四幅係香鍋 我又係未食過 以為係好似打邊爐咁樣樣 仲問佢有冇得揀湯底唔辣嘅好好食 啲嘢好入味 但我發現辣嘅好食好多 不過真係太辣我又接受唔到最普通係個炒飯 冇乜特別總括嚟講呢間餐廳都真係幾好食我會好想返轉頭再試多次啲因為我未食過所以我都唔識評論咩味先係好食 總之就係好食囉
我未食過酸菜魚

我會好想返轉頭再試多次啲
因為我未食過所以我都唔識評論咩味先係好食 總之就係好食囉
四季豆
2019-05-03 555 瀏覽
Today i go with my family to try this spicy hot pot restaurant in western district. My family have been here for a few times and recommend it to me. We ordered both Hot pot and also a fried pot to share. The favor is quite traditional Sichuan but not that spicy at all compare to those I have tried in China. Decor is quite normal Chinese style and service is not bad.
麻辣香鍋
Rice
2019-05-03
慶祝紀念
生日
麻辣香鍋
  • 香辣鍋
其實依間餐廳由佢一開張食到而家~食咗差唔多一年味道依然咁好食!!!有可能係全香港最好食嘅酸菜魚有越食越惹味嘅麻辣香鍋入面嘅裝修唔講唔知以為去咗深圳價錢合理慳返啲車錢~以後想食酸菜魚唔使上深圳啦附帶一句如果有機會食午餐仲抵$70左右就可以食到咁正宗嘅川菜真係去中環成班同事搭的士過嚟都抵😎😎😎
有可能係全香港最好食嘅酸菜魚
有越食越惹味嘅麻辣香鍋
  • 香鍋
2019-04-11 323 瀏覽
睇到咁多好評,特登試試。外賣叫咗霸王辣子雞,$145,打開全是細雞碎連碎骨同埋勁多辣椒..... 可能叫霸王辣子碎雞骨會貼切啲.....用好多時間響辣椒堆找雞碎......只可以話啲碎雞骨夠入味同勁辣....感覺冇食到任何肉....又要小心啲碎骨.....淨係食到辣椒......咁貴既價錢...食完勁肚餓....完全唔值咁既價錢...另叫左麻婆豆腐,好一般,只可以話多辣油.......好油不推介......
另叫左麻婆豆腐,好一般,只可以話多辣油.......好油
不推介......
2019-04-11
外賣送餐
2019-03-27 314 瀏覽
之前黎呢到食過酸菜魚好味🐟但見到格離枱有人叫香辣鍋都好吸引🥰所以今次拉埋朋友二人再黎叫個試試😂嘻嘻經典香辣鍋🥘叫法好似車仔麵咁自己揀餸🥢鍋底有大、中、小辣之分🌶初嘗試穩陣起見叫左小辣😄配菜最少揀5款或以上😊大概30款選擇金錢肚、五花腩、土豆、寬粉、油麥菜🤗只揀左5款😍份量都咁多每款其實都好香辣入味😌果種麻辣感覺係食唔停口😆油麥菜同土豆係最索味😋黯然銷魂飯🍚一定揀有辣🌶睇落普通☺️材料亦簡單蘿蔔粒、肉粒、豆角粒、欖菜、蛋等等...🤗呢個炒飯惹味無比😋想食完又再食🤤
之前黎呢到食過酸菜魚好味🐟
但見到格離枱有人叫香辣鍋都好吸引🥰
所以今次拉埋朋友二人再黎叫個試試😂嘻嘻
經典香辣鍋🥘
叫法好似車仔麵咁自己揀餸🥢
鍋底有大、中、小辣之分🌶
初嘗試穩陣起見叫左小辣😄
配菜最少揀5款或以上😊大概30款選擇
金錢肚、五花腩、土豆、寬粉、油麥菜🤗
只揀左5款😍份量都咁多
每款其實都好香辣入味😌
果種麻辣感覺係食唔停口😆
油麥菜同土豆係最索味😋

黯然銷魂飯🍚
一定揀有辣🌶
睇落普通☺️材料亦簡單
蘿蔔粒、肉粒、豆角粒、欖菜、蛋等等...🤗
呢個炒飯惹味無比😋
想食完又再食🤤

2019-03-25 284 瀏覽
揸車經過見到門面已經好想入去試 所以泊低部車係對面停車場 就快快趣過去排隊 排隊嘅時候真係好大引誘 因為不斷有好香嘅麻辣味湧入你個鼻。等咗大概30分鐘 我哋一行四個人就有位啦!入到去點左幾個菜 :分別係大份嘅酸菜魚要左黑魚(因為係大陸食開)冷盤就要左酸辣土豆絲同埋涼拌黑木耳 ,跟住再嗌左個麻辣香鍋 ,麻辣香鍋可以自選配料 我哋就揀咗海蝦、鮮牛肉、腐竹、花菜...酸菜魚就覺得還好一定冇深圳或者大陸嗰啲咁香咁好食但都唔差特別出色嘅係嗰個麻辣香鍋入邊嘅海蝦係有膏而且好入味又唔細隻連殻食埋都得

排隊嘅時候真係好大引誘
因為不斷有好香嘅麻辣味湧入你個鼻。
等咗大概30分鐘 我哋一行四個人就有位啦!
入到去點左幾個菜 :
分別係大份嘅酸菜魚要左黑魚(因為係大陸食開)
酸菜魚就覺得還好一定冇深圳或者大陸嗰啲咁香咁好食但都唔差

特別出色嘅係嗰個麻辣香鍋入邊嘅海蝦係有膏
而且好入味又唔細隻連殻食埋都得
2019-03-01
30 分鐘 (堂食)
  • 經典香辣鍋
  • 鮮蝦
2019-03-14 348 瀏覽
今日嚟左十二味食lunch🌶🌶佢地嘅lunch set係d四川小菜跟飯連一杯飲品,都係$60到,超抵食呀🤑🤑我地今日就試左3款小菜酸菜魚🐟 - 入面有魚,酸菜,萵筍,湯底夠麻,就咁飲到好味🤤麻辣田雞香鍋🥘 - 炒得好夠鑊氣,除左田雞,仲有蓮藕同薯仔🤗佢仲可以揀雞翼🐓,牛肉🐂或煮素架🥬魚香茄子🍆 - 茄子煮得好淋好入味,仲有肉碎,辣辣地🌶,撈飯一流呀😋估唔到佢地嘅lunch都咁好食,絕對唔差過dinner呀👍🏻
今日嚟左十二味食lunch🌶🌶
我地今日就試左3款小菜
2019-03-09 342 瀏覽
妹妹生日,舉家去到西環吃飯。明明在銅鑼灣/長沙灣有分店,但因為裝修關係,來到西環總店。 西環店裝飾較中國古典風,灰色磚牆配深紅色窗櫺,有些亭台樓閣之感。 招牌香鍋,即是打邊爐。 還有其他熱食,飲品,粉麵飯的選擇反而很少。 酸辣木耳 $28 涼菜份量比想像中多。木耳蠻爽口,酸辣汁不太辣,味道剛好,蠻開胃。 川式口水雞 $68 口水雞肉不厚,也不夠滑。 糖醋排骨 $98 涼菜大碟,但熱菜份量相對少。 骨比肉多,味道一般,不夠惹味。 水煮牛肉 $148 水煮牛肉看似很大碟,但其實牛肉寥寥可數。 辣而不夠麻,辣得没有層次。牛肉一點也不嫩滑,令人失望。 酸菜魚 $198 另一招牌酸菜魚也只屬一般。 酸與辣配合得宜,但魚片很薄、不夠滑,而且魚味欠奉。份量當然也不多。 蔥油拌麵 $38 全餐最令人滿意的,反而是這個拌麵。 蔥油份量剛好,夠惹味。麵條軟硬適中,還有點彈牙。 欲望酸梅 $48 欲望酸梅是梅汁來的,梅味突出,而且不會過分酸,用來解辣不錯。 吃罷,其實蠻失望。雖然不至難吃,但亦没有encore衝動。 山長水遠來到西環吃,但並没有傳聞中的好吃。雖然價位不高,但水準也不高。

招牌香鍋,即是打邊爐。

還有其他熱食,飲品,粉麵飯的選擇反而很少。

酸辣木耳 $28

川式口水雞 $68

口水雞肉不厚,也不夠滑。

糖醋排骨 $98

涼菜大碟,但熱菜份量相對少。
骨比肉多,味道一般,不夠惹味。

水煮牛肉 $148

水煮牛肉看似很大碟,但其實牛肉寥寥可數。
辣而不夠麻,辣得没有層次。牛肉一點也不嫩滑,令人失望。

酸菜魚 $198

另一招牌酸菜魚也只屬一般。

蔥油拌麵 $38

全餐最令人滿意的,反而是這個拌麵。
蔥油份量剛好,夠惹味。麵條軟硬適中,還有點彈牙。

欲望酸梅 $48

吃罷,其實蠻失望。雖然不至難吃,但亦没有encore衝動。
山長水遠來到西環吃,但並没有傳聞中的好吃。雖然價位不高,但水準也不高。幸好我們有book枱,如果要等位的話,一定不會試。
2019-03-07 218 瀏覽
我哋今日決定返兜十二味。唔知係咪因為今日落雨,定係我哋早咗到,所以等都唔使等,間鋪頭大把位,可以直接入去坐。大少仍然係叫佢嘅川式口水雞,我經過上次要等好耐嘅教訓,所以唔再叫魚湯泡飯,轉食酸菜魚。果然不出我所料,唔使5分鐘,兩個餸全部一齊上晒。跟餐嘅有蒜香雲耳個前菜,配白飯,再加餐飲。口水雞嘅水準,同上次一樣,依然嫩滑。我個酸菜魚都好好食,魚片一塊塊係完整嘅。雖然我揀咗辣,但係辣嘅程度,我都可以接受到。我自己自製咗酸菜魚湯泡飯,有少少辣而且又䁔笠笠,最啱響好似今日嘅落雨天嘅時候食。雖然落咗酸菜,但係個湯一啲都唔鹹亦唔酸。個餐飲依然跟上次一樣,叫咗哈密瓜凍奶同埋桂花冰釀。呢一餐真係又好食,又抵食,份量又夠飽。

跟餐嘅有蒜香雲耳個前菜,配白飯,再加餐飲。

個餐飲依然跟上次一樣,叫咗哈密瓜凍奶同埋桂花冰釀。

呢一餐真係又好食,又抵食,份量又夠飽。

2019-03-07
午餐
2019-03-06 284 瀏覽
同女朋友收工再嚟十二味食晚飯,七點幾黎到例牌要等枱,一來食物質素有保證,二來價錢真係唔貴,點會唔受歡迎每次必點酸菜魚,魚片滑身冇骨,厚切大片,酸菜嘅味道都好出,湯頭飲落去亦都唔錯而且入邊都有幾多配料之後叫咗個麻婆豆腐,小小辣,更多嘅味道係香,最正係佢啲豆腐真係又滑又有豆味之後有黯然銷魂炒飯,鑊氣十足,飯粒亦夠分明,夠乾身,味道香辣,送麻婆豆腐一流最後當然要叫佢個招牌甜品啦,就係紅糖糍粑,外脆內軟,點少少紅糖汁正呀

而且入邊都有幾多配料

• 酸菜魚
  • 黯然銷魂炒飯
  • 紅糖糍粑
2019-03-03 195 瀏覽
今日過左去西環呢頭所以就順便黎呢間十二味 度食川菜,不過佢真係好好食酸菜魚雖然我哋叫小辣,但愈食愈辣🤣,我個fd食到一半已經頂唔順,不過我個人覺得還好,雖然對唔食得辣嘅人黎講佢辣咗d,但真係好過癮。佢用咗魚片,食得出有魚味,只有超少量既骨,d魚好滑,配埋酸菜一齊食,超正。佢入面仲有菇,萵苣💁🏻‍♀️,配搭好新鮮,最重要係,我哋仲加咗粉條,超煙韌,浸幾耐都唔會淋,very good!涼拌土豆絲可辣可不辣,任君選擇💁🏻‍♀️。佢切得幾幼,幾爽口,同埋應該加咗醋,酸酸哋,幾開胃。妹兒冰粉我個fd超鐘意呢個😭😭,佢話當你辣到飛起嗰時,食一啖冰粉,好似去咗天堂咁,拯救咗佢嘅味蕾。冰粉有d似啫喱,但係佢係不規則既,好滑,而且仲加咗桂花好香桂花味,唔會死甜,食完一碗仲想食😋。 如果唔係咁遠,我哋應該會嚟多幾次,真係好值得一試。

妹兒冰粉
2019-02-27 208 瀏覽
聽朋友講,堅尼地城有間食酸菜魚好正,平時見朋友喺社交媒體度打卡,都好想試一試酸菜魚究竟係點,所以今日放工就即刻拉埋女朋友去食!酸菜魚聽講呢個係招牌菜,一開始飲咗啖湯,酸酸地,即刻開晒胃,好正!魚肉完全無骨,而且肉質好滑,即刻叫碗飯先!辣子雞可以話係川菜入面我同女朋友的必食之選,紅紅烈火般的賣相,食落好夠火候,辣椒味完完全全滲入雞丁入面,好香口!自從食過呢間就愛上了川菜,可以岩晒我地呢d重口味既人,哈哈~

辣子雞

2019-02-25
2019-02-25 465 瀏覽
平日都好多人排隊,我都等左十五分鐘先可以食。《人見人愛酸菜魚》 $198《最佳拍檔粉條》$28酸菜魚+粉條真係好大碗,魚質好滑,完全無骨,除左有魚之外,有酸菜,菇片同埋萵筍。雖然點單紙上面只有辣同唔辣揀,但其實可以叫小辣。小辣對於我黎講,酸辣岩岩好。粉條係滑滑透明寬面,煙煙韌軔咁,即使浸耐左都唔會軟淋淋,果然係最佳拍擋。《涼拌土豆絲》$28土豆絲叫左唔辣,雖然睇落好似無咩特別,但食落好爽口同埋有點麻油味。《蔥油拌麵》$38有點豉油王既味道,但用上較粗既面。《哈密牛奶》$28解辣之選,一啖就可以解辣,哈密瓜味好重,有點似奶昔。
平日都好多人排隊,我都等左十五分鐘先可以食。
人見人愛酸菜魚

《人見人愛酸菜魚》 $198
《最佳拍檔粉條》$28

《涼拌土豆絲》$28
蔥油拌麵

《蔥油拌麵》$38
有點豉油王既味道,但用上較粗既面。
哈密牛奶

《哈密牛奶》$28
解辣之選,一啖就可以解辣,哈密瓜味好重,有點似奶昔。
2019-02-21
10 分鐘 (堂食)
人見人愛酸菜魚
蔥油拌麵