2020-05-17 882 瀏覽
今日返晏,返工前食個午餐,飽飽先有動力做野架ma。呢間十二味係公司附近,之前同同事食過,好好味又幾抵食,今日自己一個都去食先。餐廳裝橫甚有中國風,座位寬敞,我刻意避開lunch hour, 更加寫意。我叫左個川式口水雞再加罐加多寶,盛惠$68,午餐唔洗加一。 囗水雞份量十足,雞滑又惹味,餸飯梗直一流,食完飽哂呀。辣度適中,用加多寶清清熱氣,個人透心涼。呢度個個餸都想試,特別係酸菜魚,再搵日黎試埋個酸菜魚先。
今日返晏,返工前食個午餐,飽飽先有動力做野架ma。

我叫左個川式口水雞再加罐加多寶,盛惠$68,午餐唔洗加一。

呢度個個餸都想試,特別係酸菜魚,再搵日黎試埋個酸菜魚先。

• 口水雞
2020-05-07 770 瀏覽
呢度係最近嘅飯堂之一😁,多的時候一個星期來三次。每次都十分滿意,👏👏👏。咕嚕肉係呢度的招牌菜,每次都叫,可以話係試過最好的👆。喜歡魚🐟嘅,不妨試試水煮魚/酸菜魚🐟。喜歡多口味的,建議試香鍋,材料任君選擇,不過如果二個人嘅話,建議香鍋/魚二選一。份量好多嘅,仲有一個飯share 就剛剛好。九十分鐘用餐🍴,我地夠曬啦。見到好多外賣,辛苦啲waitress 。又要收錢,又要落單,忙個不停。。
呢度係最近嘅飯堂之一😁,多的時候一個星期來三次
又要收錢,又要落單,忙個不停。

咕嚕肉
干煸四季豆
咕嚕肉
干煸四季豆
2020-03-07 1073 瀏覽
因為有8個人食飯 所以預早左兩個星期打電話訂位 我地book左18:30 當時18:20去到 竟然冇留位 叫我地分枱坐住先😢我當然吾制啦 可以分開坐咁我就吾洗訂位啦 🥴佢地終於拍完枱 掉底左份餐牌就走左筆都冇點落單😂🤣唯有自己行去d吉枱拎清炒土豆絲其實叫得呢個菜對味道就可會有要求 因為一定系冇咩味既 但都吾好系淋丫 🥴木耳 偏辣口水雞 個味很好 但隻雞超肥肉小酸菜魚酸菜勝過魚 魚有腥味醬香鍋不過不失蔥油麵得個油字 完全冇味 🙄全晚最出色 紅糖糍𤆵外脆內煙un👍🏻比起油麻地果間呢間真系不要不要😢👎🏻
佢地終於拍完枱 掉底左份餐牌就走左
外脆內煙un👍🏻

比起油麻地果間呢間真系不要不要😢👎🏻
2020-03-02
2020-01-31 995 瀏覽
今年冬天比上年寒冷🥶下著濛濛雨的初三 在準備看戲之前來這間店舖吃東西🥢提前於網上平台 book了位 因為有折 嘻嘻😜 人見人愛酸菜魚(辣、+寬粉)之前會特登返大陸食鹿鼎記嘅酸菜魚 香港好難食得到個隻大陸味😆⋯試咗香港唔同嘅酸菜魚 終於覺得呢一間算係都OK既(唔係住家菜嗰隻酸菜魚😅) 魚嘅份量都OK 酸菜超級多 調味啱啱好!10分適合送飯👍🏼👍🏼自選乾鍋(五餐肉、雞軟骨、鮮牛肉、蓮藕片、鮮魷魚) 正正常常冇乜特別 友人覺得雞軟骨幾好食~但係鮮牛肉同埋鮮魷魚普通 P.s鮮魷魚應該改名做水魷魚 例牌 鮮牛肉都係比較多梳打粉 口感麻麻🤨口水雞正常 冇乜特別出色之處慾望酸梅我以為係普通酸梅汁 但其實係幾好飲喎!不過如果不喜歡太甜嘅朋友可以睇下會唔會可以小甜 因為有啲甜⋯最後兩個人吃不完的拎走咗🗣正常兩個人叫一個酸菜魚 白飯 再叫一個小菜已經好足夠🤣有折就抵食 都應該會再食下一次😅😅
今年冬天比上年寒冷🥶
下著濛濛雨的初三 在準備看戲之前來這間店舖吃東西🥢
提前於網上平台 book了位 因為有折 嘻嘻😜

人見人愛酸菜魚(辣、+寬粉)
人見人愛酸菜魚

自選乾鍋(五餐肉、雞軟骨、鮮牛肉、蓮藕片、鮮魷魚)

P.s鮮魷魚應該改名做水魷魚
例牌 鮮牛肉都係比較多梳打粉 口感麻麻🤨
口水雞

正常 冇乜特別出色之處
慾望酸梅
我以為係普通酸梅汁 但其實係幾好飲喎!
不過如果不喜歡太甜嘅朋友可以睇下會唔會可以小
甜 因為有啲甜⋯

最後兩個人吃不完的拎走咗
🗣正常兩個人叫一個酸菜魚 白飯 再叫一個小菜已經好足夠🤣
有折就抵食 都應該會再食下一次😅😅

2020-01-27
2019-12-28 726 瀏覽
果日去還庫觀音之前醫一醫肚先,一出地鐵站就見到呢間同我之前食過烤魚嗰間個鋪名一樣,一於試吓啦兩點半去到,店員話三點要收鋪問得唔得!我一個人食梗係冇問題啦!叫左個雞翼香鍋,佢雞翼開邊有6支單骨,其餘都係薯仔片蓮藕片!好香如花野!跟餐有一杯野飲同餐前小食,我揀左杯凍菊花蜜

跟餐有一杯野飲同餐前小食,我揀左杯凍菊花蜜

2019-12-18 547 瀏覽
🤤香辣愛好者🙋🏼‍♀️🙋🏼‍♀️麻辣火鍋就食得多麻辣香鍋係香港就比較少見•麻辣香鍋(可以自選配料)🌶多種香料同配料炒到入晒味送飯一流仲可以揀唔辣嘅醬香鍋•鮮菌爆牛肉🥩炒得好有鑊氣配埋三色椒鮮味十足
🤤

鮮味十足
用餐優惠
試食活動
2019-10-14 915 瀏覽
🐷人見人愛酸菜魚 $104 (原價$208)又係食酸菜魚!😛今次呢間個魚雖然係薄切!但係完全冇骨冇鱗喇!湯夠濃夠酸!辣辣地!配菜冇芋絲!但有我最鐘意既萵筍!正!🤤🐷經典香辣鍋 $103(原價$206)四川特色名菜!我出世咁耐(1.5年)都係第一次食!自己揀配料(最少需揀五款)!我阿媽揀左萵筍、土豆片、午餐肉、肥腸同牛百葉!配埋一堆辣椒香料炒出黎!入味得黎又唔太辣!絕對值得推介!撈碗白飯咁就可以一餐啦!☺️🐷川式口水雞 $34(原價$68)前菜叫左個冷盤口水雞!(雖然因爲唔想前面啲熱食攤凍而最後先食呢個冷盤卡卡卡卡)佢辣既程度屬於小麻小辣!雞因為係雞胸同雞背肉所以唔算好滑!但都有雞味!夾埋辣汁同青瓜一齊食幾惹味!性價比高!😉🐷慾望酸梅$28大大杯!解辣係唔錯嘅!但呢個甜甜酸酸嘅味道麻麻討好我!下次我會揀飲第二樣卡卡卡卡!🤪🐷紅糖糍粑$24(原價$48)四川名菜之一!通常都係食完麻辣火鍋後必食甜點!糍粑熱辣辣脆卜卜配上黑糖甜甜地!食完辣辣地既晚餐!食埋呢個甜品就為呢餐寫上完美句號!。
🐷人見人愛酸菜魚 $104 (原價$208)

🐷經典香辣鍋 $103(原價$206)

🐷川式口水雞 $34(原價$68)

🐷慾望酸梅$28

🐷紅糖糍粑$24(原價$48)

2019-10-11
用餐優惠
優惠券
  • 人見人愛酸菜魚
2019-09-01 636 瀏覽
本身不吃辣,所以一見「十二味」就已經不會進去,有日午飯時間,同事說很想吃酸菜魚,所以我豁出去試第一次。午餐有不少選擇,我們點了口水雞、酸菜魚和回鍋肉,意料之外三味都只有少少辣,反而最辣的是那碟小小的前菜 - 麻辣木耳!口水雞不錯,如果再辣一點會更惹味(雖然再辣d 我就會食唔到😅);酸辣魚肉質嫩滑,而且無骨,我不愛吃魚,但它沒有腥味,可以接受!反而我選的回鍋肉最普通,幾香,不太辣,但肉質較硬,只感覺到很油膩!

2019-08-26
2019-08-24 565 瀏覽
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋酸菜魚 $68午餐包前菜、白飯、菊花蜜。今次嘅前菜係辣雲耳,幾爽口又入味。酸菜魚湯底幾開胃,又唔過份油膩,所以可以當湯咁飲。湯底都加左好多酸菜、菇片、萵筍,送飯一流。大約有5大片鱸魚,唔會腥又冇骨夠滑,不過份量就比較少。整體嚟講都唔夠大陸嘅重口味,不過唔係成日返到深圳,可以嚟呢度頂住先。----------🔎十二味功夫🚩紅磡黃埔新村民泰街40號安華樓地下1F號舖🚩旺角彌敦道575號LADDER Dundas 2樓🕛午餐12:00-17:00 不設加一
#中意嘅請分享請點讚🍻
----------

😋酸菜魚 $68

----------
🔎十二味功夫
🚩紅磡黃埔新村民泰街40號安華樓地下1F號舖
🚩旺角彌敦道575號LADDER Dundas 2樓
🕛午餐12:00-17:00 不設加一
近期酸菜魚好受歡迎,知道十二味開咗,超期待。 可能因為希望越大,失望亦都越大味道同出邊一般酸菜魚冇分別,正正常常,個人覺得香辣鍋好食啲。但係人手嚴重唔夠,十問九唔應。可能因為唔夠人手,上菜時十分匆忙拎住好大盆酸菜,差啲倒瀉 Was so happy and excited to try this place as I was longing for spicy food, maybe I was expecting too much, and ended up feeling disappointed The fish tasted alright, but the dried pot was better in my opinion. But they were lack of staff as I noticed and they were extremely busy, too busy to serve. Probably because they were too busy and wanted to serve the food faster, they were ex

The fish tasted alright, but the dried pot was better in my opinion. But they were lack of staff as I noticed and they were extremely busy, too busy to serve. Probably because they were too busy and wanted to serve the food faster, they were extremely rush and dangerous when carrying big pots around that they almost spill it
2019-08-16
2019-07-31 414 瀏覽
突然好想食酸菜魚,但又不想北上朋友提議到黃埔「十二味功夫」試下,都好黃埔花園附近又多商店,行街食飯一 Take 過。🥢紅糖糍粑 $48真正的外脆內軟,熱辣辣剛炸起蘸點紅糖同食口感軟糯。🥢人見人愛酸菜魚 $208酸菜魚重點在湯底要酸中帶辣辣中帶鮮才惹味,這裡意外給我有滿足感,就是魚片小了一點,如分大、中、小鍋就好了,我必定會來一個大鍋。👍🥢秘製醬香鍋 $200自選喜歡材料,我們就選擇了午餐肉、雞軟骨、蒿筍、鮮腐竹同寬粉,秘製醬有沙嗲醬及醬油同炒,口感豐富頗令人滿意。店舖鄰近黃埔地鐵站,環境整潔座位又舒服,店員服務態度不錯👍研究點菜都巧功夫,太多好食的不知選什麼好!四人同行每位$125
🥢紅糖糍粑 $48
真正的外脆內軟,熱辣辣剛炸起蘸點紅糖同食口感軟糯。
軟軟的😋

🥢人見人愛酸菜魚 $208
有驚喜啊!🤤

🥢秘製醬香鍋 $200

店舖鄰近黃埔地鐵站,環境整潔座位又舒服,店員服務態度不錯👍

研究點菜都巧功夫,太多好食的不知選什麼好!

四人同行每位$125

2019-07-21
軟軟的😋
有驚喜啊!🤤
  • 紅糖糍粑
  • 人見人愛酸菜魚
2019-07-22 266 瀏覽
作為第一篇食評,我挑選的是位於黃埔的十二味功夫,交通方便。黃埔站A出口一出就能看到黑紅色的門口,招牌是搶眼的紅色燈 -「十二味」,十分容易辨認。十二味功夫主打香鍋和酸菜魚,是次挑選的是招牌自選香鍋 ($38/鍋),最少需要選擇五種自選材料。最後選擇了:午餐肉($48),五花腩($48),花椰菜($22),萵筍($22),馬鈴薯($22),豆皮($22)。整體味道很好,特別推薦午餐肉,萵筍及馬鈴薯。因為點了中辣加麻,吃得十分爽,配白飯一流。下次再去會試另外一樣招牌菜 - 人見人愛酸菜魚。

招牌自選香鍋

下次再去會試另外一樣招牌菜 - 人見人愛酸菜魚。
外賣自取
招牌自選香鍋
2019-07-18 271 瀏覽
人人都知大陸有間網紅店食酸菜魚,不過要咁遠去食始終都比較難。見到呢間酸菜魚我又癮起就走左入去食.酸菜魚都係大大盤咁上 再加d小食咁竟然!酸菜魚既味道同之前係大陸食既有8-9成似係d酸菜味好正中!至於條魚骨唔多,久唔久有少少魚輪。扣左少少分了小食味道唔錯!同埋細細間服務都好好後來發現原來lunch仲抵食 酸菜魚套餐只係60幾蚊😂😂不過份量當然係少d啦 過下酸菜口癮就好不過佢只收cash...如果可以收卡就好啦
見到呢間酸菜魚我又癮起就走左入去食.
酸菜魚都係大大盤咁上 再加d小食咁
竟然!酸菜魚既味道同之前係大陸食既有8-9成似
係d酸菜味好正中!
至於條魚骨唔多,久唔久有少少魚輪。扣左少少分了
小食味道唔錯!同埋細細間服務都好好

不過佢只收cash...如果可以收卡就好啦
2019-07-17 235 瀏覽
完美!有睇開本小堡食評既人都知我超愛大愛四川野辣野,出哂暗瘡、粉刺我都唔會戒口!呢次就去左黃埔既十二味功夫食四川野!嗌左兩碟菜,分別係辣子雞同埋辣香鍋。雖然兩道菜都十分出色,但有少少後悔,因為兩個既煮法好相似。講返辣子雞,仲正個之前推介果間天水圍四川野,佢既雞係有酒味,搵糖醃過,所以配搭埋辣椒你會食到好多層次既味道。香炒鍋幾唔錯,自己選配料,我就揀左午餐肉、鮮牛、油麥菜。大家記得叫多麻!會仲好味。服務一流。

服務一流。
2019-07-11 337 瀏覽
大家終於夾到時間為舊同事慶祝生日,搞手之前喺呢間食過,覺得幾好食,所以今次揀咗呢度為壽星慶生!我哋分別點左下列餸菜:😋人見人愛酸菜魚 - 舊同事們話好好食,所有湯都飲清,但我本身唔好魚同酸菜,只係食咗一舊就冇再食😋秘製醬香鍋 - 惹味👍🏻😋蒜泥青瓜 - 蒜頭及青瓜都係我喜愛,而且整得好食👌🏻霸王辣子雞 - 味道不錯,但雞份量太少👌🏻大盤花菜 - 普通,不過不失👌🏻糖醋排骨 - 普通,不過不失🤷🏻‍♀️蔥油拌麵 - 唔吸引,全晚食淨最多😋清炒萵筍絲 - 清清地又唔太鹹,好味道😋紅糖糍粑 - 熱食好好味,又唔太甜另外,我地有幾位都分別點左桂花冰釀,本身以為都會有啲酒味,但原來係同酒釀丸子味道一樣,只係冇咗丸子😆今晚大家不停有講有笑,食物味道也不錯,過咗開心嘅一晚😊

我哋分別點左下列餸菜:

😋秘製醬香鍋 - 惹味👍🏻
秘製醬香鍋

😋蒜泥青瓜 - 蒜頭及青瓜都係我喜愛,而且整得好食
蒜泥青瓜

👌🏻霸王辣子雞 - 味道不錯,但雞份量太少
霸王辣子雞

👌🏻大盤花菜 - 普通,不過不失
大盤花菜

👌🏻糖醋排骨 - 普通,不過不失
糖醋排骨

🤷🏻‍♀️蔥油拌麵 - 唔吸引,全晚食淨最多
蔥油拌麵

😋清炒萵筍絲 - 清清地又唔太鹹,好味道
清炒萵筍絲

😋紅糖糍粑 - 熱食好好味,又唔太甜
紅糖糍粑

桂花冰釀

今晚大家不停有講有笑,食物味道也不錯,過咗開心嘅一晚😊
2019-06-18
生日