2008-05-09 9 瀏覽
跟太座路過,太座忽然問呢度嘅牛什係唔係真係咁得。心感奇怪,因太太一向對內臟嘅物體避之則吉,難得佢話想一試,就響亳無心理準備下買咗一串什俾佢試試...對小弟來講,每一次食佢哋嘅牛什,都發覺水準不太平穩。上次食就覺得挺不錯,是日食到嘅又麻麻哋 --- 腸肥膏太多,肚不太夠淰,而且整體總覺得味道不太入味....睇吓下次再食會唔會又係咁先....

睇吓下次再食會唔會又係咁先....
2008-04-22 8 瀏覽
我係十三座牛雜既fans,每個星期起碼要食兩次先舒服!強力推薦:- 金錢肚: $7一串,d鹵水汁入晒味,牛肚又腍又鬆化,配埋d辣椒油,一個字- 正!- 腸粉: $6蚊4條,非常滑溜,不過甜醬較稀. 記得加辣椒醬,野味好多!- 八爪魚: 超彈牙,加埋d咖喱汁真係冇得彈!- 咖喱魚蛋: 一流,大粒爽口,唔似得其他d魚蛋檔,腍之之咁.- 港式奶茶: 係甜左少少,不過真係好滑好香.咁乾淨既街邊檔,貴少少都值既!
我係十三座牛雜既fans,每個星期起碼要食兩次先舒服!
強力推薦:
- 八爪魚: 超彈牙,加埋d咖喱汁真係冇得彈!
- 港式奶茶: 係甜左少少,不過真係好滑好香.
咁乾淨既街邊檔,貴少少都值既!
2008-04-14 7 瀏覽
很久沒有打食評了=)今天到了北角一趟,想起早前飲食男女的介紹,一出mtr便走來吃了~買了一串牛肚、一串牛肺和一串八爪魚..(各$7)牛肺是男友的,他說只是一般牛肚我則覺得好像太"林"..而八爪魚則淋上咖喱魚蛋的汁..味道有點奇怪呢..也許平時吃慣的不是這種味道吧..早前看飲食男女介紹得何其吸引..親身吃過則覺得沒有那麼特別..如果住在附近經常路過偶而吃一串也沒所謂,但特登去的話則有點不值了。
很久沒有打食評了=)

今天到了北角一趟,
想起早前飲食男女的介紹,一出mtr便走來吃了~

買了一串牛肚、一串牛肺和一串八爪魚..(各$7)
牛肺是男友的,他說只是一般
牛肚我則覺得好像太"林"..
而八爪魚則淋上咖喱魚蛋的汁..
味道有點奇怪呢..也許平時吃慣的不是這種味道吧..

早前看飲食男女介紹得何其吸引..
親身吃過則覺得沒有那麼特別..
如果住在附近經常路過偶而吃一串也沒所謂,
但特登去的話則有點不值了。
2K
2008-04-10 4 瀏覽
無食lunch 0既關係餓了成個下午, 0黎食串牛雜($7) 醫醫肚.走了肺的關係, 一串得5 件(牛膀1 件, 牛肚牛腸各2), 乜醬都唔落就咁食... d 鹵水汁勁正, 又香又夠味又惹味! 牛肚腍得0黎又帶點咬口; 牛膀完全唔係坊間0個d 咁硬實又澀澀0地, 呢度的極鬆化入味, 入口即溶, 食落感覺有d 似(月閏), 又係勁正! 牛腸洗得好乾淨, 腸壁脆身, 都幾好食, 可惜入面就有勁多我唔敢食的肥膏=P 唔怪得咁人氣, 果然值得推介!另外不得不提, 呢度買牛雜係用個小兜載住的, 感覺比好多街邊檔衛生得多, 值得一讚.$7 一串, 份量係唔多, 但比好多地方好食得多, 加上呢d 咁高膽固醇0既0野都係小食多滋味為主, 點解咁都嫌「貴」? $10 一包味如嚼蠟0既老麥薯條又好抵嗎? 真係難明lak!P.S. 老闆幾好人!

P.S. 老闆幾好人!
2008-03-23 2 瀏覽
識飲識食復活節(四)久聞其名,加上前幾期有位飲食男女的專訪,令我實在太想來試試了。叫了碗細牛什,$28,的確比一般的貴。先吃到牛膀,鬆軟,女友也說好吃(她之前不太喜歡牛膀,因為通常都煮得實實的,口感不好),而且膀能吸汁,嘗到這兒的汁有特出的花椒八角味,但又不會搶去牛雜的味道,難得矣。肺也好吃,爽口;肥腸實在是夠肥,而且洗得很乾淨!食得很放心。價錢偏貴,其實能吃到出色的牛雜,耐不耐吃一次都還可以呀。那有不來Encore之理呢?
識飲識食復活節(四)

2008-03-16 26 瀏覽
本人係極之愛食牛腸既人,由自小開始,係屋村既大排檔經常食到牛腸既我,對牛腸有種情意結...可惜自從大排檔的粉麵檔結業後,再難找到一間食牛腸係頂瓜瓜既食肆...而且,牛腸的清洗工作較為麻煩,而且分竹腸,粉腸同大腸,很多食肆都會免麻煩,而避免入牛腸既貨...之但係,十三座牛雜,某日同女朋友去北角,見係新光戲院附近開左新鋪,當然要試一試...要左一個細碗裝牛雜($28),好貴...我要番我一直以來既食法,走牛膀,多牛腸,竹腸,同以前食過既一樣,而我最鐘意食既就係粉腸,粉腸較為失望,因為我期望既粉腸係有陣好濃郁既牛味...雖然有,但明顯因為每日既供應量多,令到烹調既時候唔夠長...至於牛肺,反而有驚喜,口感一流,非常爽口,而兩款牛肚,草肚同金錢肚都較平凡,不過不失咁啦...原因係佢地秘方烹調既醬汁並冇預期既驚喜...但點都要講一句,呢度係牛雜,食落係非常之乾淨!!!以我食咁多年牛雜既經驗,依家出面好難食到係冇沙既...不過$28蚊碗,真係太貴了,再大一個碼既話竟要$42,但實際俾得多唔多料,個人認為,唔算多..而呢度既魚蛋,亦係一流,大粒彈牙,醬汁特別香濃,$5一串,抵!!!而腸粉就$6蚊4條

而腸粉就$6蚊4條,都算ok,不過甜醬同麻醬太稀了,食落味道唔夠濃,但睇得出d腸粉拉得好好,口感唔錯...
2008-03-13
每次经過,都癮起要放下幾元,今次都不例外。七元一串,頗貴,但牛雜的汁特濃,燜的合如其分,所以還是值得的。其實最愛的是豬腸粉,但已售罄,只得下回請早。

其實最愛的是豬腸粉,但已售罄,只得下回請早。
2008-03-07 4 瀏覽
尋日2人試左個大碗$42要排一陣隊(我係第4個)即場食(企在戲院後門則),因為牛雜只要凍左的dir,味道已差好遠.腸幾肥美, 不過得2舊你唔講佢就比好多肺你(有成7,8舊,好ar位果只)整體味道算不錯; 不過此水準實在不大難搵.
尋日2人試左個大碗$42
要排一陣隊(我係第4個)
腸幾肥美, 不過得2舊
你唔講佢就比好多肺你(有成7,8舊,好ar位果只)
整體味道算不錯; 不過此水準實在不大難搵.
2008-02-26
開左咁耐,我日日都經過但就無去試,一來巴士站邊好大塵,二來成日都好多人,對牛雜無乜好感既我見昨天早上無乜人又無乜車膽粗粗去買左盒細($28)返屋企試,亞姐問我有咩唔食,我話"下,我都唔知邊部份打邊部份,咩都要d"其實我只係識分牛肚..哈!返到去,覺得好大碗,有一部份係白色好似腸而入面係好似脂肪咁,食左一舊口感唔得,好肥同滑嘟嘟,我唔識果part係乜,不過下次我識叫亞姐唔好比果part我架喇。仲有下次試埋其他野先,因為見到都多人食腸粉。
2008-02-22 6 瀏覽
收工路經此地發現自己餓餓地於是來呢度諗住食串齋﹗對上一次來食素齋真係一試難忘﹗個汁超香超好味﹗點知齋已經賣哂於是食左都是最愛的八爪魚﹗呢度少少鋪位但入面員工有成五六個一字排開見到都覺得搞笑﹗八爪魚用碟上唔洗滴到周圍都係夠衛生一讚﹗八爪魚入口超彈牙爽口,我食左咁耐街邊野最正既八爪魚就係呢度﹗個汁既香且辣,食到後來個口仲麻麻地超正﹗一流呀﹗

點知齋已經賣哂於是食左都是最愛的八爪魚﹗

2008-02-03 12 瀏覽
放工之後引唔住又落左北角食十三座牛雜,大碗的買回家,$38,味道依然,只是有部份雜剪得太薄了,暫時只有澳門手信街的牛離檔可與之一比。
2008-01-31
天氣得十度左右,雖然食左熱狗,有點飽,但仍然想塞D暖野入肚。之前睇食評,有人讚其腸粉頗滑。一於棄牛雜而取一盒腸粉($10)。見住個女店員起勢咁剪剪剪,我嚇左跳,估唔到$10會有咁多。叫佢多醬油就真係俾好多。但係....佢求其放個盒落袋,搞到個盒打斜曬,結果D汁流左落個袋。咁都不特止,最慘既係,佢放竹籤既時候,整穿個lone,D汁就係咁滴落地下。
2008-01-31
尋日去食團年飯...去到其他人都未到唯有同男朋友去食串牛雜..佢要左牛雜我要牛肚..d牛肚整得好腍..幾入味..唔錯..食完加多串八爪魚..男朋友話旺角間肥媽好食d..之後兜個round佢又買多碗$25...跟住有兩個frd到又帶佢地去買..再跟手有個frd黎買左$38大碗一齊食..男朋友覺得牛頭角個車仔檔牛雜好d..我就覺得呢度好d啦..至少乾淨d先啦...
2008-01-31 9 瀏覽
在北角,除左買雞蛋仔要排隊,買牛什一樣要排隊。路過又排埋一份,買串牛什。一串六七件,並不便宜。牛什腍而入味,加上芥末醬,嫌其醬不夠辣。最愛的還是多肥膏的牛腸,帶其膏油香,但真的是不可多吃。食畢,口內尚存牛什與鹵水汁的香,心卻不斷想,為何店要名為「十三座」?

2008-01-20
一出北角A2MTR,見大大個招牌,整番串$7.點知老婆要指定尼樣個樣,又問長問短!難得事頭婆又肯張就喎!重鬼咁有禮貌!講真味道就見人見智啦!我覺八角味太重啦!但又咁多人食喎!相信好生意是有道理的!
一出北角A2MTR,見大大個招牌,整番串$7.
我覺八角味太重啦!但又咁多人食喎!相信好生意是有道理的!