2017-06-10 1216 瀏覽
十年都唔過香港區的我,咁都比我遇到親民價$,大大盒先$40韓式甜辣炸雞件,凍咗都一樣美味嘅辣炒年糕,招牌飯卷超正,口味清新滲出淡淡麻油香味,估唔到店舖細細有咁高水準!大讚!
2017-06-10
15 分鐘 (外賣自取)
  • 辣炒年糕
  • 甜辣炸雞
  • 飯卷
2017-05-12 2416 瀏覽
之前我慕名前往筲箕灣東大街,光顧試食有名小食店「低調高手大街小食」的時候,無意中給我發現,「低調高手」附近還有一檔街頭韓國小食店,店名叫做「北村韓食館」。其實我早已經,把筲箕灣「北村韓食館」放入在我的「食店清單」,只是日子過了很久,我不知不覺間就竟然,把「北村韓食館」開始淡忘了。直到我最近翻查「收藏」一欄,發現收藏的食店開始爆滿,我才恍然大悟,察覺自己竟然把「北村韓食館」忘記了。我現在才趕回筲箕灣,試食回本來要在「北村韓食館」試食的韓式炸雞,以免「北村韓食館」將來可能,突然像旺角「뽀끼正宗韓國小食」般,突然無聲無息下離開,我以後想再試食也吃不到。恰巧當日,我剛在西貢陪阿媽飲完午茶,我實在忍受不了西貢茶樓的「茶樓三寶」,於是我沒有在茶樓食午飯,把當日午飯原本的配額,轉讓留了給筲箕灣的「北村韓食館」,順道吃個「低調高手」的格仔餅,才正式完成筲箕灣的試食任務。跟很多在香港街頭開檔的韓國小食店一樣,「北村韓食館」店主的妻子恰巧正是一位韓國人,因利成便在筲箕灣東大街這個飲食界的福地,開設了一間韓國小食店,更因為有「低調高手」這個強大又不搶客的拍檔幫忙下,成功在筲箕灣東大街奠下基礎。「北村韓食館」

「北村韓食館」跟 「뽀끼正宗韓國小食」,或者很多香港韓國小食店一樣,店內貼滿大量韓流電影劇集,和韓國明星的肖像海報,最近韓劇最熱門的女星「全智賢」和「宋慧喬」,當然少不了她們的份。

韓國街頭小食店的代表菜,我在最近一年多,已經完全認識了解。炸雞是必然之選,辣炒年糕和紫菜卷亦是近年韓國小食的大熱之選。此外,還不少得韓國菜式常見的「炒粉絲」。

更重要的是,「北村韓食館」食品的價錢,亦是屬於比較便宜的街坊價,單買一盒「韓式雞肉飯」、「韓式豬肉飯」或「韓式牛肉飯」,亦只需要港幣四十五元,至五十五元不等。

當然,如果「北村韓食館」「韓式飯盒」可以還有套餐,還有韓國飲品跟餐的話,感覺就完美無瑕了。

我對「韓式甜辣炸雞」有近乎瘋狂的無限喜好,所以在「北村韓食館」不單止買了一盒「韓式雞肉飯」外,還另外加錢買了一盒「甜辣雞球」,雖然「北村韓食館」沒有飲品售賣,但我在「北村韓食館」這個午餐甜辣雞肉,確實多得近乎爆滿。

先不講「韓式雞肉飯」,「甜辣雞球」用上近期少見的外賣紙盒,盛載大量甜辣醬汁辣炒炸雞球。這種外賣紙盒,我在外國電視節目中經常看到,外國人很喜歡拿着這種「紙飯盒」,試食外國版本的中式飯。
甜辣雞球

「北村韓食館」的紙盒「甜辣雞球」,雞球份量比想像中為之多,表面除了有大量韓國辣椒醬外,還灑滿了很多芝麻,讓「甜辣雞球」外表看來更香口。

自從在太子砵蘭街「韓X」和旺角 「뽀끼正宗韓國小食」,吃過無骨的甜辣雞球後,我一直對甜辣雞球,甜辣雞球無骨爽快口感,和體驗念念不忘。

「甜辣雞球」份量很大,雞球比想像中來得更大件。我親口品嚐過後,更確認了「甜辣雞球」溫度保持溫熱,外層表皮香脆,甜辣醬味道濃郁,加上表面灑滿很多新鮮芝麻,令整客甜辣雞球十分惹味,雞件肉大之餘兼啖啖肉。

而且炸雞球表面麵粉不多,令炸雞球可以做到,雞肉口感飽滿,而且有其雞味。炸雞球的雞肉,通常都是雪藏雞肉,但是「甜辣雞球」雞肉雪藏味不算很濃,令「甜辣雞球」味道豐富,用來送「韓式雞肉飯」,真的不愁沒有雞可吃。

至於今次午餐的主角「韓式雞肉飯」,以韓式多格餐盤,分別盛裝飯菜。餐盤分為四格,分別放上白飯、辣炒雞肉、韓國泡菜還有醃芽菜等前菜。
韓式雞肉飯

餐盤內的飯格,載滿了很多白飯。其餘的格亦載滿其他餸菜,辣炒雞肉當然不能少,作為前菜的新鮮韓國泡菜和醃芽菜,「北村韓食館」亦放了不少在裡面。

「辣炒雞肉飯」內的辣炒雞肉,雞肉不像「甜辣雞球」般大件頭,反而是切成細件雞粒,再加上甜辣醬汁炒熟上檯。辣炒雞肉的肉質,相對「甜辣雞球」較嫩滑,而且少卻「甜辣雞球」的粉漿表皮,可以更細緻感受雞肉,新鮮嫩滑的口感。

作為配菜的芽菜,口感亦十分新鮮爽脆,芽菜加上食店的醃制醬汁和芝麻,味道很新鮮,芽菜很爽口。最後把辣炒雞肉,配上韓國泡菜與白飯一起放進口裡,辣炒雞肉的辣醬味道,完全深入了口內的味蕾。

辣炒雞肉的肉質都算很新鮮,辣椒醬的辣味亦十足,令雞肉味道保持濃厚的韓國辣醬香味,再配上「甜辣雞球」一起送飯,今次「北村韓食館」午飯總算完全吃飽,滿載而歸了。
2017-04-22
5 分鐘 (堂食)
韓式雞肉飯
2016-12-03 1964 瀏覽
Hiking了半日,腳都軟埋,路過筲箕灣,只想買個便當回家做晚餐,好好休息。在地鐵站上東大街旁,有幾家外擺店,一直都有些人氣。當然什麼低調雞蛋仔就肯定不是我杯茶;反而它旁邊的韓食小店卻吸引了我的眼球。$70在現在的韓國潮食店,連一個人都吃不飽;但我這個外賣有酸甜脆雞一盒及韓式紫菜卷一大條。炸雞的份量相當不小,有八九塊中型無骨炸雞, 濃濃的韓式醬汁帶點微辣及惹味的酸甜,皮脆內嫩滑,出奇的好味,真的不輸於旺區大牌連鎖炸雞店的水平。紫菜卷的用料味道也不錯,也有大餐廳的水準。我看不久,排隊長龍也應該會出現在這邊。
我看不久,排隊長龍也應該會出現在這邊。
2016-12-03
10 分鐘 (堂食)
  • 酸甜炸雞
2016-10-22 1364 瀏覽
突然牙痕痕想去低調高手食雞蛋仔唉啊 點知排長龍正諗緊有咩其他選擇時 係隔離舖位見呢間韓國外賣店(好似新開)睇下餐牌有圖簡潔清晰。就買個飯卷試下先飯卷大大舊 有少少麻油、芝麻係面餸以蔬菜為主(例如青瓜、紅蘿蔔、黃蘿蔔⋯)健康感十足有機會再試埋其他菜式😋😋老闆娘是韓國人 十分親切有禮 只係外賣短短呢幾分鐘交談就勾返起上年韓國旅行🇰🇷好想去多次啊✈️✈️✈️
突然牙痕痕想去低調高手食雞蛋仔
唉啊 點知排長龍

就買個飯卷試下先

飯卷大大舊 有少少麻油、芝麻係面
餸以蔬菜為主(例如青瓜、紅蘿蔔、黃蘿蔔⋯)
健康感十足

有機會再試埋其他菜式😋😋

2016-10-22
1 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2015-11-12 2319 瀏覽
住筲箕灣真係好幸福☺️雖然我屋企離東大街有啲遠😥慢慢步行要20分鐘😕但阻唔到我覓食既缺心有一日落開去發現低調高手隔離有間我未見過既食店😋(唔算非常新只係我十年都唔去一次)望真啲原來係食韓國野💁🏻又有我最愛kimbap🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷於是放棄左印度沙爹屋就外賣左4樣野番屋企食😶其實上圖是2人既午餐黎😂唔好睇少佢地 食完好飽 因為份量好大😗1. 紫菜包飯 $30 雖然比我上次介紹既bigmama仲貴2蚊但我絕對會簡依間 因為size比bigmama大而且味道更好! (信我 我是kimbap專家)同埋係即叫即包😮好新鮮 我買過咁多間有99%都係一早包定2. 年糕串 $15 依個真心正😎 雖然比我起韓國街食貴幾蚊年糕串首先會炸左先 再加上啲韓式辣醬所以食既時候texture係外面好脆內軟😋食落甜甜辣辣 媽呀好幸福😭3. 炸紫菜粉絲卷 $20 依個都係冇得輸😋😋😋😋初初以為得2-3舊 點知turn out有4舊😦入面粉絲勁足料 個卷勁脆食落個粉漿唔會好厚 好脆口 好好味性價比極高😍😍😍4. 泡菜炒飯 $40 唔好睇少個飯 其實好大兜😁用既泡菜係自製架😏辣度岩岩好 唔會太辣岩哂香港人最黎仲有隻大荷包
住筲箕灣真係好幸福☺️
雖然我屋企離東大街有啲遠😥
慢慢步行要20分鐘😕但阻唔到我覓食既缺心
有一日落開去發現低調高手隔離有間我未見過既食店😋
(唔算非常新只係我十年都唔去一次)
望真啲原來係食韓國野💁🏻
又有我最愛kimbap🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷
於是放棄左印度沙爹屋就外賣左4樣野番屋企食😶
其實上圖是2人既午餐黎😂
唔好睇少佢地 食完好飽 因為份量好大😗
1. 紫菜包飯 $30 [9/10]
雖然比我上次介紹既bigmama仲貴2蚊
但我絕對會簡依間 因為size比bigmama大
而且味道更好! (信我 我是kimbap專家)
同埋係即叫即包😮
唔好睇少個飯 其實好大兜😁
用既泡菜係自製架😏
辣度岩岩好 唔會太辣岩哂香港人
最黎仲有隻大荷包蛋
炒飯入面有洋蔥(本人最憎)
但出其地啲洋蔥好甜 我竟然會食埋落肚😎
等啲倒汗水唔會滴番落去林哂 抵讚🙆🏻
同Big Mama比 會強推依間😶
2015-09-16
2015-06-25 1920 瀏覽
放工後肚餓想搵宵野食下。但地鐵站旁邊既小食店得2間開,就揀左呢間韓食店 因為唔想食咁飽同咁辣。就揀左炸紫菜粉絲卷($20)好大舊。4件其實都幾飽 睇住店主沾粉漿炸,雖然要等一段時間,不過都值既。食左一淡,係正既。外脆內軟,但食粉絲唔似粉絲,似糯米飯咁,一睇其實真係粉絲。仲有紫菜既味道都唔會太掩蓋,口感同味道都好特別。

因為唔想食咁飽同咁辣。就揀左炸紫菜粉絲卷($20)
一碗4件
好大舊。4件其實都幾飽

2015-06-24
10 分鐘 (外賣自取)
$20 (宵夜)
一碗4件
2015-05-29 1824 瀏覽
辛勞一天, 連在外面食晚飯的動力都沒有了... 打算買些外賣回家解決就算了今天才知道東大街開了一間新的韓門小食店決定一試小食選擇不算多, 都好, 差不多每款都叫了 我自己就不太餓, 所以只買了一個飯給男友吃: 辣味豬肉飯, 豬肉真係好辣, 吃了一口就頂不住了..但真的很惹味, 其他的配料都不錯 先試了韓式紫菜卷, 覺覺比較普通的說....紫菜外層塗了一層的油, 但油比較多, 料子跟小時候在家包的日式壽司差不多之後試了炸紫菜粉絲卷, 這個不錯, 外面的粉很少, 口感不錯, 裡面的都是粉絲/ 蘿蔔絲等甜辣雞球, 雞肉好滑, 雖說甜辣, 但不是真的太甜或是太辣, 跟雞肉配起來好惹味, 如果有啤酒就好了!!店主是正真的韓國人, 只懂少少的廣東話, 但非常的親切, 禮貌超好, 不停的跟我點頭, 搞得我也不太好意思....另外有位幫手的男生是香港人, 招呼也很好

今天才知道東大街開了一間新的韓門小食店決定一試
小食選擇不算多, 都好, 差不多每款都叫了
我自己就不太餓, 所以只買了一個飯給男友吃:
辣味豬肉飯
之後試了
炸紫菜粉絲卷
炸紫菜粉絲卷
2015-05-21
15 分鐘 (外賣自取)
2015-05-16 1000 瀏覽
Kimbob飯卷用料十足, 好有韓國風味, 炸紫菜卷好特別, 外面脆脆的紫菜, 好香, 入面係煙煙un un的韓式粉絲, 好有口感, 加配炒年糕的辣醬汁, 又有不同食法, 好想食完再食, PS: 韓國人主理, 可以講下韓文。
Kimbob飯卷
炸紫菜卷
2015-05-15
5 分鐘 (外賣自取)
Kimbob飯卷
炸紫菜卷