2006-05-08 28 瀏覽
唔好以為呢度D裝潢好HIGH收費實貴,我同老婆飲過幾次假日,都係100元度,食物好有水準,不過人多坐得唔係好舒適.推介係差燒曼頭同炸兩.好掂!仲有個知客姐姐同D裝修一樣,好養眼,HE HE!
2006-03-27 28 瀏覽
我覺得這裡我點心跟客家好棧差不多....點心overall有水準.....個黃金流沙包同蒸蘿蔔糕係我個人推介....建議下午茶時間黎...仲抵
2006-03-12 3 瀏覽
成日都黎呢度飲茶,都係叫點心多,小籠包最好食, 有好多汁ga入面,而咸水角就同出面唔同, d餡係菇唔係肉!xo醬炒腸粉同燒賣都好味!actually呢度d點心都係有返咁上下水準!打包仲係用可以reuse同microwave gei膠盒, 唔係發寶膠盒.一定要訂立, 因為好full ga! esp. friday!
成日都黎呢度飲茶,
都係叫點心多,
小籠包最好食, 有好多汁ga入面,
而咸水角就同出面唔同, d餡係菇唔係肉!
xo醬炒腸粉同燒賣都好味!
actually呢度d點心都係有返咁上下水準!
昨天跟幾位友人(四位也是女士) 在上環打羽毛球,經過一輪球場後,各人已顯疲憊不坎,加上已是下午三點,其中一位友人建議到北園茗茶,她說下午茶時間,點心打折,只需六二折。眾人便急不及待到北園去。店內裝修不錯,點心款式其他,還有很多fusion的茶餚是平日少見的。但先要責罵的是衛生情況!我們四人四sets餐具,四隻碟都像沒有清洗過,那兒的燈光尚算昏暗,也看到四隻不太清潔的碟,很是過份!之後自家「清洗」一番後,方才開始點點心。由於太餓的關係,所以點了十數碟點心,品評如下:1. 賽螃蟹鍋貼:內裡的蛋白美味,不會過乾或過生,食味很好,還有醋附上。因為好吃的關係,後來叫多一碟。2. wasabi 春卷:我沒有吃,但友人也叫好,少少辣很好食。3. 炸流沙湯丸:黑白芝麻面層,裏面有爆醬奶黃,正!4. 黃金流沙奶黃包:饀料跟頭(3)一樣,足料,爆醬效果更厲害。5. 咖喱魷魚:做得不錯,以烏東襯底,烏東索了很多咖喱汁,很美味。6. xo醬炒腸粉:油較多,但炒得幾好食,夠惹味卻不會得個辣字。7. 三星燒賣:分別是豬肝、海蔘和冬菇,尚算可以,冇乜驚喜。8. 蝦餃:普普通通9. 妙醬琵琶豆腐:醬料幾好,琵琶豆腐有

由於太餓的關係,所以點了十數碟點心,品評如下:
3. 炸流沙湯丸:黑白芝麻面層,裏面有爆醬奶黃,正!
8. 蝦餃:普普通通
9. 妙醬琵琶豆腐:醬料幾好,琵琶豆腐有鯪魚肉,幾好食。
10. 瑞士雞冀:雞冀飽滿,味道幾好。
11. 小籠包:皮不算很薄,但咬下幾多汁,肉不會鞋,又唔會好似好多酒家咁俾o的紅醋,都算不錯。
12. 瑤柱蒸蘿蔔糕:幾多料,又見到一絲絲蘿蔔,正。

大部分點心造得頗為精緻,亦由於點心有六二折,很是化算。四個人吃了十三碟點心/小食,埋單只需二百七十元。很可惜,服務麻麻、衛生麻麻,而且成場播著些新年歌,唔係幾好。但因為點心幾好,下次都會再來吃。下次會多叫一些特別些的點心。
2006-01-10 6 瀏覽
絕對贊成c.k.的評語,今天下午剛去下午茶,有特價,相當抵,我地四人去,食左都可能十碟多點心,都係三百元。而且有一碟雞軟骨係比較貴既。特別推介有:蝦丸:內有爆漿咸蛋黃,外面重有杏仁片,好味到丫……賽螃蟹鍋貼:內裡的蛋白十分好味,質感細緻,用料十足。石頭魚卷:內裡像沙律。其他點心都有水準,不過小龍包就唔好食啦,太平凡啦。之不過呢,服務態度奇差。我地都不過係下午成二點半先去到,四點未夠已經走啦,佢地都好似係要催係咁,三點幾已經比張單要你埋。唉。要佢比張點心紙,叫極都無人比你。唉,真係下次唔知去唔去好﹖
蝦丸:內有爆漿咸蛋黃,外面重有杏仁片,好味到丫……
賽螃蟹鍋貼:內裡的蛋白十分好味,質感細緻,用料十足。
石頭魚卷:內裡像沙律。
其他點心都有水準,不過小龍包就唔好食啦,太平凡啦。
2006-01-08 12 瀏覽
Summarize:1. 食物---> 掂掂掂掂掂!2. 價錢---> 掂掂掂掂!3. Service-> 差差差差差差差差差差!------------------------------------金沙蝦球--> 掂! 外表金黃爽脆、內裹飽滿熱呼呼的鹹蛋黃燒汁鵝肝--> Ok! 加上平, only $48.00豉汁排骨--> 平凡中的不平凡. 掂!etc..But service is really bad. Waiters & watress shouting at each other over small issues in front of all customers & all the times!! Plus, no greeting or sense of responsibilities over matters!唉,真係"人生交叉點"! 下次go不go??!!
Summarize:
1. 食物---> 掂掂掂掂掂!
2. 價錢---> 掂掂掂掂!
3. Service-> 差差差差差差差差差差!

金沙蝦球--> 掂! 外表金黃爽脆、內裹飽滿熱呼呼的鹹蛋黃
燒汁鵝肝--> Ok! 加上平, only $48.00
豉汁排骨--> 平凡中的不平凡. 掂!
etc..

唉,真係"人生交叉點"! 下次go不go??!!

2005-11-26 10 瀏覽
今天和朋友去了這間酒樓吃下午茶點心中華叉燒饅頭...味道不錯,金錢肚夠稔,有隻甜點脆麻花很特別,因為是下午茶時間點心很便宜,小點是8.8我們三個人吃了十碟點心埋單才155元,唯有不好是五點是他們落場時間,我們本想留下來傾計但他們熄了我們的燈搞到我們好像被人驅趕似的.
今天和朋友去了這間酒樓吃下午茶點心
我們三個人吃了十碟點心埋單才155元,
唯有不好是五點是他們落場時間,
我們本想留下來傾計但他們熄了我們的燈
搞到我們好像被人驅趕似的.