餐廳: 北京老家
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 北京老家
資訊:

琴晚去北京老家食飯,諗唔到食咩好最後決定食番京菜,之前見到好多人介紹位於尖沙咀加拿芬道既北京老家,決定去試下😍去到老家,裝潢都幾靚,地方夠大,都唔使點等就有店員招呼我地😁睇完餐牌一連叫左幾道菜,其中幾樣我覺得都值得推薦❤️片皮鴨係北京既名菜,雖然未去過北京無得比較,但係北京老家既片皮鴨個皮好脆,個醬又夠juicy夠濃味,加上排列得整齊,令人賞心悅目。☺️-北京烤餅加榨菜肉未片皮鴨就梗係要夾埋烤餅同榨菜先夠香口,校餅粉質好鬆軟,夾埋片皮鴨同榨菜一齊食個味好夾 😋-北京炸醬麵炸醬面精髓就係醬夠滑同夠濃,老家既炸醬面都算做到,面質亦煙un,確係唔錯,值得推薦俾大家😙

睇完餐牌一連叫左幾道菜,其中幾樣我覺得都值得推薦❤️

-北京烤餅加榨菜肉未

-北京炸醬麵

2023-11-24
2023-11-23 178 瀏覽
因為要接待一個外國神父的關係,我特意找了一間中國的特色餐館。餐廳環境上,以古城風味為主題,別說一格,非常有特色,充滿古舊情懷。最特別之處是,有些餐桌的中心,有一個小小的魚缸鑲嵌其中,當中有幾尾小魚兒🐠在缸中暢游,令食客在品嚐美食之餘也放鬆心情,這個設計頗有心意和有趣呢!至於食物方面,🌟北京填鴨 (半隻) 北京填鴨皮夠薄夠脆,鴨嘅肉質鮮嫩又唔會太肥,加上京蔥蔥同青瓜中和下完全冇油膩的感覺。🌟京燒羊肉 羊肉炸到超級鬆脆,呈金黃色,每一口都脆卜卜,羊肉好軟又夠入味,值得推介👍🌟糖醋小排骨 大細切得剛剛好的排骨,味道酸酸甜甜,肥瘦適中,開胃惹味,好適合送飯。🌟上湯豆苗 上湯豆苗有雜菇、蝦等配料作點綴,好清新。🌟蒸銀絲卷 細佬至愛嘅軟熟包包配上甜甜的煉奶。🌟鍋貼六隻 $78鍋貼外皮煎得香脆可口而不膩,裝滿了滿滿的餡料,肉汁仍然保存。

至於食物方面,

🌟北京填鴨 (半隻)

🌟京燒羊肉

🌟糖醋小排骨

🌟上湯豆苗
上湯豆苗有雜菇、蝦等配料作點綴,好清新。

🌟蒸銀絲卷
細佬至愛嘅軟熟包包配上甜甜的煉奶。

🌟鍋貼六隻 $78

2023-11-12
用餐優惠
試食活動
想吃北京菜嗎🙋🏻‍♀️?! 不如去尖沙咀的🇨🇳北京老家 𝐁𝐞𝐢𝐣𝐢𝐧𝐠 𝐇𝐨𝐦𝐞 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)吃晚餐啦!  食物款式多,每一款都想試試呀~餐廳裝潢好有特色,以京劇為主題,仿如在內地一樣呢🤣!!! ☆ 北京填鴨🍖$𝟐𝟐𝟖 填鴨肥瘦適中,皮薄軟糯,夾著青瓜、京蔥一齊吃,更美味。 ☆ 醬爆雞丁🍗$𝟏𝟎𝟖 雞丁醬香十足,非常惹味,如果有白飯就更好了~ ☆ 老家柚子魚🐟$𝟑𝟐𝟖 柚子魚好大一條,原來是先炸再淋醬,魚肉嫩滑,也不錯。 ☆ 炸銀絲卷💓$𝟒𝟖 炸銀絲卷是我的最愛,外層微脆,内𥚃軟熟,蘸煉奶好好吃☆ 糖醋小排骨🍖$𝟏𝟏𝟖 小排骨同樣不錯,醬汁帶甜,肉軟骨脆。 ☆ 拔絲香蕉🍌$𝟖𝟖 最後必吃拔絲香蕉,香甜又香脆,內𥚃軟綿綿哦~
 食物款式多,每一款都想試試呀~
餐廳裝潢好有特色,以京劇為主題,仿如在內地一樣呢🤣!!!
 ☆ 北京填鴨🍖$𝟐𝟐𝟖

填鴨肥瘦適中,皮薄軟糯,夾著青瓜、京蔥一齊吃,更美味。
☆ 醬爆雞丁🍗$𝟏𝟎𝟖

雞丁醬香十足,非常惹味,如果有白飯就更好了~
 ☆ 老家柚子魚🐟$𝟑𝟐𝟖

柚子魚好大一條,原來是先炸再淋醬,魚肉嫩滑,也不錯。
 ☆ 炸銀絲卷💓$𝟒𝟖

炸銀絲卷是我的最愛,外層微脆,内𥚃軟熟,蘸煉奶好好吃
☆ 糖醋小排骨🍖$𝟏𝟏𝟖

小排骨同樣不錯,醬汁帶甜,肉軟骨脆。
☆ 拔絲香蕉🍌$𝟖𝟖

最後必吃拔絲香蕉,香甜又香脆,內𥚃軟綿綿哦~
2023-11-09
2023-11-22 106 瀏覽
京菜,一向都是香港人喜歡吃的外省菜之一,無論是點心或者小菜,都相當吸引!所以香港也有很多京菜館,最近無意之中發現尖沙咀隱藏了一條通往「北京」的秘密通道,到底是什麼?就等我去視察一下啦!位置方面:點解會話隱藏?雖然菜館在尖沙咀鬧市,但因為飯館在一座商業大廈之中,感覺不容找到,但其實菜館正正就係「K11 購物藝術館」對面!環境方面:菜館以北京「老胡同」,北京老街為裝修,每個位置都很中國風,就連門口裝飾,「茅廁」都一絲不苟!最特別有這些中間養了金魚,感覺就好像在北京四合院內的魚池一樣!當你從繁榮的尖沙咀鬧市,坐上電梯上8樓,一秒就感覺好像。有一條秘密通道,帶你直達「北京」一樣!食物方面:來到北京,當然第一時間會想起北京填鴨!北京填鴨是源自中國北京的一道全鴨料理,又名「北京烤鴨」!香脆鴨皮連:最精華是香脆的鴨皮,一口咬下去連皮帶薄薄的肉,多汁飽滿!鴨肉肉質保持嫩滑,皮下油脂平均之餘且口感香脆,啖啖滋味。加上:以蒸爐盛載的熱烘烘的薄餅,包裹香嫩的鴨肉及富有油香的鴨皮、青瓜條及京蔥,每一口都齒頰留香!京菜除了小菜,京式點心都同樣很受歡迎!經常我們會聽到「上海小籠包,南翔小籠包」但其實小籠包的原型,

位置方面:

環境方面:

食物方面:
北京填鴨 (半隻)

小籠包(6個)

京菜除了小菜,京式點心都同樣很受歡迎!

經常我們會聽到「上海小籠包,南翔小籠包」但其實小籠包的原型,是源於北宋京城開封的「灌湯包」

現代形式的小籠包起源於江南,後又在各地得到發展和演變,形成不同的口味!

小籠包的餡,非常美味,小籠包內亦充滿著上湯,當汁吸得差不多時,最後再將整個包子一口吞入口中,再慢慢品味。吃後可以令人回味無窮。

北京的雪:聽個名大家應該猜不到是什麼,就算睇到照片,你都不知道是什麼!給大家一點提示,其實這道菜式主要食材是「魚」!是北京名菜一種!

還是猜不到,就等我開估⋯⋯⋯
北京的雪

這道著名嘅北京名菜,另一個名稱就是「賽螃蟹」,但大家不要以為我誤導,其實「賽螃蟹」材料中,是沒有一絲的蟹肉,最主要以蛋白模仿蟹肉,「賽」是解作「媲美」!廚師以魚偽裝成螃蟹,但又比得上蟹肉的鮮甜及細嫩的意思!

此道菜口感滑嫩,魚肉軟嫩,滑爽味鮮!送飯一流!
上湯津白

整體來說:無論服務,裝修,食材都很講究,完全感受到北京老家的味道!

2023-11-07
北京填鴨 (半隻)
小籠包(6個)
北京的雪
上湯津白
跟朋友來到位於尖沙咀的北京老家吃中菜💓一進門口已被裝修設計震驚了!很有中國傳統古式古香的感覺 真的很美💓我們點了一個二人套餐及拔絲香蕉甜品🍌二人套餐包括🔹冷盤雙拼 - 老醋蜇頭 & 雞絲粉皮蜇頭彈牙,帶點微酸,很開胃👍🏻而雞絲粉皮就很爽滑👍🏻🔹乾煸四季豆四季豆口感爽脆,帶點微辣,很惹味😋🔹 糖醋魚片魚片嫩滑,甜甜酸酸的糖醋醬汁包裹著魚片超級好吃!🔹 京味酸辣湯酸辣開胃,入面有木耳絲、蛋花、豆腐、肉絲,很足料。🔹 烤北京填鴨半隻北京填鴨的外皮很酥脆,肉質鮮嫩,配上爽脆青瓜及京蔥絲,放入薄薄的餅皮及塗上醬汁,很滋味!每咬一口都能吃齊所有食材,口感很豐富,而且充滿鴨的獨有油脂香,忍不住要多吃幾片🥰🔹 小籠包2件皮薄的小籠包,有多多的肉汁😉🔸拔絲香蕉‼️必吃不喜歡吃香蕉的可選蘋果或士多啤梨。這款甜品真的超好吃😋超推薦凝固後的糖漿脆脆的,包裹著軟糯的香蕉,口感很特別💓而且份量很多,有8-9件,如果2個人吃的話,應該吃不到這麼多。
跟朋友來到位於尖沙咀的北京老家吃中菜💓
一進門口已被裝修設計震驚了!
很有中國傳統古式古香的感覺 真的很美💓

我們點了一個二人套餐及拔絲香蕉甜品🍌
二人套餐包括
🔹冷盤雙拼 - 老醋蜇頭 & 雞絲粉皮
蜇頭彈牙,帶點微酸,很開胃👍🏻
而雞絲粉皮就很爽滑👍🏻

🔹乾煸四季豆
四季豆口感爽脆,帶點微辣,很惹味😋

🔹 糖醋魚片
魚片嫩滑,甜甜酸酸的糖醋醬汁包裹著魚片
超級好吃!

🔹 京味酸辣湯
酸辣開胃,入面有木耳絲、蛋花、豆腐、肉絲,很足料。

🔹 烤北京填鴨半隻

🔹 小籠包2件
皮薄的小籠包,有多多的肉汁😉

🔸拔絲香蕉‼️必吃
不喜歡吃香蕉的可選蘋果或士多啤梨。
這款甜品真的超好吃😋超推薦
凝固後的糖漿脆脆的,包裹著軟糯的香蕉,口感很特別💓
2023-11-11
  • 拔絲香蕉
2023-11-20 152 瀏覽
知道尖沙咀有間「北京老家」出名食北京填鴨前幾日過咗去食晚飯好特別每張枱正中間都會有個中式魚缸隨食飯隨望住魚缸內小金魚,特別輕鬆開心💗餐牌內有多款正宗北京菜式配上好香小麥茶✨北京填鴨(半隻)$228脆口外皮,皮薄肉嫩,配埋秘製填鴨醬,兩個小朋友食唔停✨上湯豆苗$128多配料有脆肉蝦仁,新鮮菇同護眼杞子翠綠鮮嫩豆苗,清甜可口✨小籠包(六個)$78皮薄,鮮味肉餡,一咬落去從濃郁肉味湯汁流出✨炸銀絲卷(兩條)$48炸到金黃色,外脆內軟,咬落去軟綿綿,配上甜甜的煉奶,十分美味🤤✨京牌炒飯$98一陣陣香濃蛋香味,配鮮嫩爽滑蝦仁✨高力豆沙(六粒)$88蛋白外層鬆軟,內饀豆沙濃郁香甜
知道尖沙咀有間「北京老家」
出名食北京填鴨

前幾日過咗去食晚飯
好特別每張枱正中間都會有個中式魚缸
隨食飯隨望住魚缸內小金魚,特別輕鬆開心💗

餐牌內有多款正宗北京菜式
配上好香小麥茶

✨北京填鴨(半隻)$228
脆口外皮,皮薄肉嫩,配埋秘製填鴨醬,兩個小朋友食唔停

✨上湯豆苗$128
多配料有脆肉蝦仁,新鮮菇同護眼杞子
翠綠鮮嫩豆苗,清甜可口

✨小籠包(六個)$78
皮薄,鮮味肉餡,一咬落去從濃郁肉味湯汁流出

✨炸銀絲卷(兩條)$48

✨京牌炒飯$98
一陣陣香濃蛋香味,配鮮嫩爽滑蝦仁

✨高力豆沙(六粒)$88
蛋白外層鬆軟,內饀豆沙濃郁香甜
2023-11-20 99 瀏覽
朋友知我鍾意食片皮鴨🪿,特登約我嚟「北京老家」~裝修古色古香,每張枱仲有個小魚缸,都幾有詩意🫧是次order:「🪿片皮鴨半隻」「🌮北京燒餅跟榨菜肉末」「🐷京都豬皮凍」「🪼蔥油海蜇」「🥬上湯津白」「🦀蟹粉小籠包」「🍓拔絲士多啤梨」整體唔係好老派嗰種好油膩又濃味嘅感覺~口味上相對地易入口,覺得外國人會幾鍾意~片皮鴨唔差,厚薄切得剛好,鴨餅都煙煙韌韌~夾埋一齊食,滿口鴨香味😋😋豬皮凍同燒餅榨菜肉末都好推薦🌟前者肉量唔會太多太膩,配上蒜末陳醋,醒神開胃~後者算係我食北京菜必點之一❤️燒餅熱辣辣脆口配埋榨菜肉末夠惹味~最後甜品點左拔絲士多啤梨🍓,酸酸甜甜,大愛❤️❤️

朋友知我鍾意食片皮鴨🪿,特登約我嚟「北京老家」~
裝修古色古香,每張枱仲有個小魚缸,都幾有詩意🫧

是次order:
「🪿片皮鴨半隻」
「🌮北京燒餅跟榨菜肉末」
「🐷京都豬皮凍」
「🪼蔥油海蜇」
「🥬上湯津白」
「🦀蟹粉小籠包」
「🍓拔絲士多啤梨」

整體唔係好老派嗰種好油膩又濃味嘅感覺~
口味上相對地易入口,覺得外國人會幾鍾意~
片皮鴨唔差,厚薄切得剛好,鴨餅都煙煙韌韌~
夾埋一齊食,滿口鴨香味😋😋
豬皮凍同燒餅榨菜肉末都好推薦🌟
前者肉量唔會太多太膩,配上蒜末陳醋,醒神開胃~
最後甜品點左拔絲士多啤梨🍓,酸酸甜甜,大愛❤️❤️
  • 拔絲士多啤梨
  • 京都豬皮凍
  • 北京燒餅跟榨菜肉末
2023-11-19 160 瀏覽
原來尖沙咀有間咁有特色嘅中菜館全店都有中國古色古香嘅味道仲有唔少特色打卡位一坐低,兩個小朋友就已經俾檯面嘅金魚吸引住黎到一定要食出名嘅北京填鴨 ,皮香肉又嫰滑我地叫左個4人餐,已經有哂啲必試菜式店員仲好好,見到我地有小朋友就主動推介我地轉食松子魚果然小朋友真係超鍾意食,酸酸甜甜,又脆卜卜炒刀削麵都係另一驚喜,麵質爽滑彈牙食完記住留肚,一定要叫甜品呀高力豆沙有6粒,大大粒,餡料唔太甜小朋友最愛當然係拔絲士多啤梨脆卜卜嘅焦糖包住酸酸甜甜嘅果肉,真係超好食
原來尖沙咀有間咁有特色嘅中菜館
全店都有中國古色古香嘅味道
仲有唔少特色打卡位
一坐低,兩個小朋友就已經俾檯面嘅金魚吸引住
黎到一定要食出名嘅北京填鴨 ,皮香肉又嫰滑
我地叫左個4人餐,已經有哂啲必試菜式
店員仲好好,見到我地有小朋友
就主動推介我地轉食松子魚
果然小朋友真係超鍾意食,酸酸甜甜,又脆卜卜
炒刀削麵都係另一驚喜,麵質爽滑彈牙
食完記住留肚,一定要叫甜品
高力豆沙有6粒,大大粒,餡料唔太甜
小朋友最愛當然係拔絲士多啤梨
脆卜卜嘅焦糖包住酸酸甜甜嘅果肉,真係超好食
2023-11-18 155 瀏覽
尖沙咀人氣中菜今天去尖沙咀看電影,看完之後去附近找吃的,國際商業信貸銀行大廈有很多美食,來到這間餐廳walk-in 餐廳環境寬敞舒適,裝修傳統茶樓風格,大枱下面還有魚缸。晚上熱鬧,上菜速度快,很多遊客,茶位$15@位,另收+1服務費。餐牌款式很多,有招牌片皮鴨、擔擔面、中式甜品、各式各樣川菜、炒菜等炒刀削麵 $88非常有鑊氣的乾燒炒刀削麵,闊身的麵條沾滿香油,非常惹味, 不會太咸,必點松仁魚 $328平時喜歡點松子魚,酸酸甜甜。大大條魚擺盤非常有氣勢,魚肉炸至酥脆,肉質結實,適合送飯小龍包 $78六個熱騰騰的灌湯小籠包,皮厚豬肉餡料服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
尖沙咀人氣中菜

餐廳環境寬敞舒適,裝修傳統茶樓風格,大枱下面還有魚缸。

炒刀削麵 $88

松仁魚 $328

小龍包 $78
六個熱騰騰的灌湯小籠包,皮厚豬肉餡料

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
2023-11-16
2023-11-14 189 瀏覽
#中式 #古典 古色古香👍👍🥳 係香港都食到 道地嘅北京填鴨🍗佢都有 好多菜式可以叫 ,但揀吾到既朋友仔 就可以叫 #溫馨二人餐🔹冷盤雙拼(老醋蜇頭+雞絲粉皮)🔹 烤北京填鴨半隻🔹京味酸辣湯🔹糖醋魚片🔹乾煸四季豆🔹小籠包2隻性價比超高,2個人根本食吾曬🤣🤣超多菜式 佢仲有包箱房,成家人黎都冇問題👍👍

佢都有 好多菜式可以叫 ,但揀吾到既朋友仔
就可以叫 #溫馨二人餐
🔹冷盤雙拼(老醋蜇頭+雞絲粉皮)
🔹 烤北京填鴨半隻
🔹京味酸辣湯
🔹糖醋魚片
🔹乾煸四季豆
🔹小籠包2隻

性價比超高,2個人根本食吾曬🤣🤣超多菜式
佢仲有包箱房,成家人黎都冇問題👍👍
2023-11-14
2023-11-14 136 瀏覽
婆婆生日, 我地決定同佢去食片皮鴨慶祝. 為左大家方便, 我地今次試一試位於尖沙咀嘅 <北京老家> 🫰一上到去8/F, 就見到好古式古香嘅感覺, 真係好似去左老北京. 我地有大有細, 所以就訂左6pm, 當時仲未係好多人, 但一路食一路有人黎, 走時全場滿座… ⭐️如果想黎食建議要訂位啊! ⭐️😋推介菜式:-😋北京片皮鴨鴨皮好脆, 鴨肉夠厚身, 搭配薄餅+蔥+青瓜條 +醬好好味😋孜然羊肉好多羊肉, 超足孜然去掉左羊肉的羊羶味, 想食羊但又怕羶的人可以試一試😋小籠包熱辣辣, 食嘅時候要好小心小籠包入邊嘅濃湯😋糖醋魚片酸酸甜甜, 魚片好嫩滑, 好快就被大家清左全碟😋酸辣湯開胃又唔太辣, 想再encore另外仲叫左冷盤雙拼(老醋蜇頭+雞絲粉皮), 四季豆, 牛肉刀削麵, 炒飯… 食物質素都唔錯!總結: 環境裝修都好特別, 圓枱中有個魚缸, 我地6個人… 人均$200左右👍

😋推介菜式:-
😋北京片皮鴨
鴨皮好脆, 鴨肉夠厚身, 搭配薄餅+蔥+青瓜條 +醬好好味

😋孜然羊肉
好多羊肉, 超足
孜然去掉左羊肉的羊羶味, 想食羊但又怕羶的人可以試一試

😋小籠包
熱辣辣, 食嘅時候要好小心小籠包入邊嘅濃湯

😋糖醋魚片
酸酸甜甜, 魚片好嫩滑, 好快就被大家清左全碟

😋酸辣湯
開胃又唔太辣, 想再encore

用餐優惠
試食活動
2023-11-13 152 瀏覽
昨晚帶了京菜老師傅來吃北京菜,他說先點幾款看功夫的餸,再決定是否吃北京填鴨,最後是沒有order北京填鴨的。蔥爆牛肉算不錯,夠多大蔥👍🏻北京爆炒麵,即係北京炒拉麵,麵質不談,只看到一灘汁,就知道功夫不好。鑊不夠熱呢!不過外國人會喜歡,他們喜歡sauce😆雞絲粉皮,新鮮的粉皮應該又薄又滑,這些是粉皮乾浸水發出來的,才會這樣厚身又不滑。麻醬味道是不錯的,只是沒有功夫可言。家常餅中間應該係一層層,像酥餅。這裡的家常餅中間半透明扁撻撻的,像麵粉不熟一樣,一係是做定一大堆放冰櫃存放,一係就不是自己搓只是外來急凍貨源,有客order就拿出來煎,一般屋企都可以買到自己整嗰種。老師傅說,真正講究的家常餅,當天搓當天用,收舖前一兩小時客人不多就未必再開粉糰了。所以。。。😝

蔥爆牛肉

蔥爆牛肉算不錯,夠多大蔥👍🏻

北京爆炒麵

雞絲粉皮

家常餅

所以。。。😝
蔥爆牛肉
2023-11-12 97 瀏覽
我好鐘意食片皮鴨,同朋友去食梗係要食物好食環境又靚,所以結伴北京老家晚餐。濃厚京城裝潢🏮,最具特色是有一個小小的魚缸鑲嵌檯中心。看著小魚兒在缸中暢游感覺很療癒🐟蟹粉小龍包🦀第一時間當然要先食小籠包,小籠包皮薄煙靭,餡肉嫩滑多汁,濃郁嘅蟹味,但係一啲都唔腥北京燒餅跟炸菜肉末肉餡濃郁多汁,外皮香脆芝麻的香味,酥脆香口片皮鴨🦆片皮鴨外皮酥鬆脆肉質嫩滑,鴨餅一啲都唔乾,配上鴨餅和配料更添滋味蔥油海蜇酸酸甜甜好惹味,海蜇咬口彈牙上湯津白🥦食落有香濃的香菇味,蔬菜新鮮香脆京城豬皮凍🐖酸酸甜甜嘅醋配上豬皮凍令人好開胃,可化解片皮鴨嘅油膩感,更加滿足拔絲士多啤梨🍓香甜的士多啤梨配上香脆的拔絲香甜可口,甜香四溢

蟹粉小龍包🦀

北京燒餅跟炸菜肉末
肉餡濃郁多汁,外皮香脆芝麻的香味,酥脆香口

片皮鴨🦆

蔥油海蜇
酸酸甜甜好惹味,海蜇咬口彈牙

上湯津白🥦
食落有香濃的香菇味,蔬菜新鮮香脆

京城豬皮凍🐖

拔絲士多啤梨🍓
香甜的士多啤梨配上香脆的拔絲香甜可口,甜香四溢
北京老家位置非常方便,尖沙咀地鐵站N2一出,直行1分鐘就到!北京老家裝修好有古式古香的感覺,好似去左老北京宮廷之中。餐廳的位置好寬敞,坐得好舒服,唔會有迫夾的感覺。我哋點左皇牌4人餐同小籠包,每道菜都擺得好精緻,服務員叔叔同姨姨都好周到,呢一點真係要讚佢哋的服務好貼心👍佢話我係小朋友,鐘意食酸酸甜甜,所以提議我哋將柚子魚轉做松鼠桂魚,結果條魚有一半,都俾我食左,😋唔好睇我細細粒,其實我呢個小foodie一見到美食就好擦得😆🌟推介菜式:🌟北京片皮鴨:這是北京老家一道非常有名的菜,去親的人,每枱都必點之一。以其脆皮和鮮嫩的鴨肉而聞名。將鴨皮及鴨肉切成薄片,然後搭配蔥、黃瓜和甜麵醬一起食用。🌟松鼠桂魚:這是一道具有北京特色的菜餚,通常是用炸過的桂魚,再加上松子和甜酸的醬汁。非常開胃的一道菜🌟鐵板京葱羊肉:這道菜用鐵板燒烤的嫩羊肉,配以京葱及醬料,可以去掉羊肉的羊羶味,想食羊但又怕羶的人必試🌟炒刀削麵:這是一道北京特色的麵食,刀削麵是由廚師用刀片直接削成的寬麵條,配合蔬菜一起炒。🌟蒜蓉炒豆苗:以蒜蓉和炒豆苗為主要配料,落鑊炒至豆苗熟透,簡單但又美味的一道菜🌟老醋蜇頭:這是一道以蜇頭(海蜇)為主

🌟推介菜式:

🌟老醋蜇頭:這是一道以蜇頭(海蜇)為主要成分的菜餚,配搭新鮮嘅青瓜,加入老醋和一些調味料拌勻。夏天必備的開胃菜。

🌟蒜泥白肉:這是一道傳統的中國菜餚,主要由煮熟的豬肉切片和蒜泥組成。北京老家用了涼皮做墊底,配白肉一齊食,爽口又美味!

🌟小籠包:這是一種非常受歡迎的中國點心,通常用豬肉和鮮湯包裹在薄皮中蒸煮而成。
2023-11-05
  • 松仁魚
週末family day一家人去尖沙咀食吓家常菜呢間北京菜餐廳,全場枱凳都係木製,牆上有京劇變面元素🎭中國風十足我哋一家四口叫咗個< 溫馨二人餐 >再加碗 紅燒牛肉麵🐂先嚟 冷盤雙拼 ,雞絲粉皮配 老醋蜇頭▶️爽口彈牙,芝麻香十足京味酸辣湯▶️酸酸辣辣,好開胃🤤糖醋魚片🐟▶️炸得好鬆脆,啖啖肉,細佬好鍾意❤️乾煸四季豆▶️少許鹹口,炒得好香小籠包▶️爆汁新鮮熱辣,職員仲會提我哋趁熱食壓軸登場梗係🌟烤北京填鴨🪿▶️皮肉分布平均,包上青瓜清脆爽口唔會油膩洋洋最愛嘅牛肉麵🍲▶️唔會辣,牛骨湯底香濃,牛肉都好腍,最啱小朋友食🥣
週末family day一家人去尖沙咀食吓家常菜

我哋一家四口叫咗個< 溫馨二人餐 >
再加碗 紅燒牛肉麵🐂

先嚟 冷盤雙拼 ,雞絲粉皮配 老醋蜇頭
▶️爽口彈牙,芝麻香十足

京味酸辣湯
▶️酸酸辣辣,好開胃🤤

糖醋魚片🐟
▶️炸得好鬆脆,啖啖肉,細佬好鍾意❤️

乾煸四季豆
▶️少許鹹口,炒得好香

小籠包
▶️爆汁新鮮熱辣,職員仲會提我哋趁熱食

壓軸登場梗係🌟烤北京填鴨🪿
▶️皮肉分布平均,包上青瓜清脆爽口唔會油膩

洋洋最愛嘅牛肉麵🍲
▶️唔會辣,牛骨湯底香濃,牛肉都好腍,最啱小朋友食🥣