2014-01-29 1902 瀏覽
幾年食過是OK的, 但今次餐飯大失所望, 壎魚又乾又凍,紅油抄手(無味道),火腿津白(一團汁),隻片皮鴨又乾又鞋最慘是把隻鴨片到像燒鵝般, 一點不像在吃片皮鴨(刀功不夠水平)! 不會再光顧!
2014-01-27
團年飯
2013-11-29 1539 瀏覽
今日慶祝老爺奶奶生日,近近地選擇了在附近的餐廳慶祝因為book 了檯的關係,所以都不用等位加上是平日的時間,餐廳也不是很多人坐坐下覺得張檯好高,感覺有點奇怪,不過都無理了我地六位大人加一個bb 叫了以下食物: 鳳梨魚柳: 顏色鮮艷,酸酸酸的感覺令人食慾大增魚柳很鬆軟,絕對是佐酒的選擇填鴨:原先是沒有興趣的,因為看過食評,沒有好的品評但由於我們想叫四至五人套餐再加餸,而套餐只有填鴨 在沒有太大的期望下品嚐,竟有覺得好有鴨味的感覺我並不是經常吃填鴨,在我的記憶中,填鴨很油膩,有很多肥膏但這次不同,口感不錯,如果不是食得好飽,都會食多幾件最後太飽所以打包,奶奶第二日用返填鴨炒荷蘭豆,真係好好味賽螃蟹:落足料,質感軟軟的,送飯一流個人敏感關係,所以都食得唔多金腿津白:推介~好甜,同金腿配埋一起食,唔會覺得咸芝麻大餅:好味,好鬆軟同好重芝麻味, 呢個餅要多人食先好叫如果唔係會好快飽,無位試其他野青瓜粉皮:呢個小食係我至愛,小小辣味既青瓜,口感極好既粉皮不得不讚,我差唔多自己都食哂成碟醉雞:好有酒味,不過我都係鐘意食白切雞多d清炒蝦仁:勁多蝦,果然係落足料菜膽砂窩雲吞雞:果湯好飲,味道不錯小籠包
今日慶祝老爺奶奶生日,近近地選擇了在附近的餐廳慶祝
因為book 了檯的關係,所以都不用等位
加上是平日的時間,餐廳也不是很多人
坐坐下覺得張檯好高,感覺有點奇怪,不過都無理了

我地六位大人加一個bb 叫了以下食物:

鳳梨魚柳: 顏色鮮艷,酸酸酸的感覺令人食慾大增
魚柳很鬆軟,絕對是佐酒的選擇

填鴨:原先是沒有興趣的,因為看過食評,沒有好的品評
但由於我們想叫四至五人套餐再加餸,而套餐只有填鴨
在沒有太大的期望下品嚐,竟有覺得好有鴨味的感覺
我並不是經常吃填鴨,在我的記憶中,填鴨很油膩,有很多肥膏
但這次不同,口感不錯,如果不是食得好飽,都會食多幾件
最後太飽所以打包,奶奶第二日用返填鴨炒荷蘭豆,真係好好味

賽螃蟹:落足料,質感軟軟的,送飯一流
個人敏感關係,所以都食得唔多

金腿津白:推介~好甜,同金腿配埋一起食,唔會覺得咸

芝麻大餅:好味,好鬆軟同好重芝麻味, 呢個餅要多人食先好叫
如果唔係會好快飽,無位試其他野

青瓜粉皮:呢個小食係我至愛,小小辣味既青瓜,口感極好既粉皮
不得不讚,我差唔多自己都食哂成碟

醉雞:好有酒味,不過我都係鐘意食白切雞多d

清炒蝦仁:勁多蝦,果然係落足料

菜膽砂窩雲吞雞:果湯好飲,味道不錯

小籠包 4 隻:皮夠薄,夾起時唔會爛
加上醋後,放在匙羹上,能夠原汁原味品嚐

梅菜扣肉:因為怕肥,所以呢個餸我無食,但嗅到好香,有好多梅菜

食飽飽,因為老爺奶奶成日係度飲茶,又識果待應姐姐
佢請我地食糖水,竟然有芋頭西米露,而家好難搵啦
真係勁好味,芋頭好溶,勁香,食完好想再食
果個待應姐姐仲話有清心丸紫米露,實在難以抗拒

食埋個生日蛋糕,成餐飯就完滿~~

埋單都係$1200 ,喜出望外的晚餐
2013-11-26
2013-07-23 1139 瀏覽
昨晚,一心諗住口父母親大人出去試下D新野! 事關父親大人只愛住家飯,唔大出外用餐,更加好少食北京菜。諗住近近地帶佢去新達既北京人家試下啦! 看過食評都係好壞參半,所以盡管博一博啦。一早訂位, 原來分2段時間, 頭段6:30,第二段係8:30, 但無要求幾點要交台,所以我地選了6:30入座。未夠6:30已經有幾多人, 一心諗應該唔太差掛。可惜....我. 錯. 了。**我地點了個4人套餐 同開了支紅酒**【紅酒】無咩好酒既選擇,所以求其開了一平普通既紅酒用來配一下北京填鴨。 平價酒,不用評價也知有幾...“好”.【鎮江水晶肴肉】﹣ 這個冷盤沒有叫人驚喜,只是平平實實。沒有特別。加上鎮江醋完全唔得,一點也不香。【素鴨卷】﹣ 賣相不差,可以味道不是太好。要酸﹣不夠酸,要咸不夠咸。要清爽不夠清爽。  【蝦肉釀帶子】﹣ 這一個係整個套餐最好食既,起碼有味道。加上元貝同蝦膠同帶子好配。【松子黃花魚】﹣ 魚肉炸了之后, 仍然覺得好“梅”,好削,無咬感, 好似冰鮮魚去炸一樣。真的唔得! 賣相不錯,只可惜只有金玉其外!【海皇羹】﹣好生分水勾茨既感覺, 唯一既味道就係蛋腥? 還是魚肉腥? 也分得不太清楚了

**我地點了個4人套餐 同開了支紅酒**

【紅酒】

【鎮江水晶肴肉】
【素鴨卷】

【蝦肉釀帶子】
【松子黃花魚】
賣相不錯,只可惜只有金玉其外!
【海皇羹】
﹣好生分水勾茨既感覺, 唯一既味道就係蛋腥? 還是魚肉腥? 也分得不太清楚了。
【北京填鴨】
﹣以為這個係佢地既招牌菜會好D啦, 但係一樣過唔到關。皮同肉都無咩香味, 肉好乾身,完全沒有油脂香味。 配茶既青瓜同蔥都係無味既。個醬就只有一個咸字。最最最失敗既係個粉皮,難食到不能入口。只有一些乾粉味道,包在料外面,令到整體更加難食。
【白米飯】
﹣ 連個白米飯都做得不好。過多水,好淋,加上白米飯沒有味道。
【服務方面】
- 起茶真係好慢好慢,除了頭盤之外,其他都要等好耐。最后,明明說隻鴨係片比我地既, 之後,都係比O左另外一張台。比佢地激死。
- 有個侍應好細聲同口條不太好咁同我DADDY說了幾句說話, 我DADDY老人家,聽得不太清楚,再問佢講咩,佢就走了去。 其實佢係來通知我地佢在另外一邊幫我地分個湯。唉!都唔係問我地,而係通知我地? 佢自己揸主意得啦?!?!?!?
- 其實佢個心真係唔知去O左邊? 事關佢將個湯分比我地時, 在我地台邊,一邊同佢既同僚傾計,一邊落個湯上台,可惜佢又落又唔落咁。我地大聲叫佢先落好個湯先,之后才慢慢傾啦?! 佢聽到聽唔唔到。2個侍應,一男一女在我地台邊,手揸住碗湯在空中成分鐘。唉! 到底係咩世界?!

2013-07-21
用餐優惠
信用卡優惠
2012-12-13 992 瀏覽
是日四人去了北京人家吃飯,傳統的媽媽對於外省菜很少接觸,所以今晚一於一試。前菜:青瓜~花生加齋面筋,很好吃!素鵝:腐皮包著素,凍食,酸酸的!京都骨:火喉很夠,夠酸甜夠熱辣,肉身林,不錯的送飯小菜!津白:津白很林很夠感香,金華火腿就各為硬身。北京炒拉麵:麵條很Q彈(台灣形容詞),加上韭王一起炒,夠味道,只嫌油了少許。北京填鴨:很美味,配上薄餅~京蔥及青瓜條一起吃,可以減少油膩的感覺,很不錯。蟹粉小籠包:每隻計,$28一隻,要兩隻起。於是每人一隻,對於蟹類不愛的我都要試下,但自己覺得很普通,還是普通的小籠包較得我歡心!埋單要820!
前菜:青瓜~花生加齋面筋,很好吃!
素鵝:腐皮包著素,凍食,酸酸的!
京都骨:火喉很夠,夠酸甜夠熱辣,肉身林,不錯的送飯小菜!
津白:津白很林很夠感香,金華火腿就各為硬身。
北京炒拉麵:麵條很Q彈(台灣形容詞)
,加上韭王一起炒,夠味道,只嫌油了少許。

埋單要820!
京都骨
津白
北京炒拉麵
2012-12-05 545 瀏覽
尋日難得成班FD齊晒人,所以約左夜晚黎呢度食野。北京人家聽人講得多但自己就未試過ma!最主要都係隻北京填鴨吸引左我地黎食.本以為送左碟小菜,點知原來要收$,埋單見到簡直囧左,細細碟就成15蚊..不過,又真係幾好食既我地叫左一個套餐黎食,睇餐牌個陣以為份量都唔會太多,點知原來都唔少加wo好似叫素鴨,唔合點解偏焦味,好難形容.....好似我朋友咁就唔係咁中意食啦!!!話味道好怪wo雞好滑夠味,合格la!!!呢碟野黎到真係...應該好難整到唔好食la fa...清炒蝦仁,我諗你要整都唔難lo!!不過佢有送碟醋俾我地點黎食,開始食到有少少北京既味道啦~灌湯小籠包唔好食,灌湯小籠包,皮厚又油膩...not good la甜酸魚魚肉好滑,D汁好好味,我同D FD都食到停唔到口本來以為北京填鴨黎到份量好少,點知我地食到撐啦,d鴨肉雖然好'鞋',但皮勝在夠香,配埋d醬,真係唔錯!!我會再黎食!!!
話味道好怪wo
雞好滑夠味,合格la!!!
甜酸魚魚肉好滑,D汁好好味,我同D FD都食到停唔到口
我會再黎食!!!
20 分鐘 (堂食)
  • 甜酸魚
2012-10-30 431 瀏覽
睇到openrice旣食評所以黎喱度食填鴨,點知連美心集團而家都信唔得過。先叫左個蝦球豆腐,水準很好,蝦球新鮮,豆腐有濃濃旣豆腐味,加上個獻汁一流,可以俾9分,然後係好失望旣片皮鴨。鴨唔係我地面前片,淨係遠遠咁show左2秒鐘我地睇,上台時覺得少,但因係美心以為佢信用好無再放係心上。隻鴨乾,d薄餅又係乾,同埋厚,重唔熱添,同侍者講,佢就攞番去叮過,出離個時包住餅個袋就係熱旣,d薄餅係暖旣,唔駛幾耐又凍番。有個侍者話俾我地知,我地唔係第一個投訴個餅係凍旣客人。咁點解唔用蒸籠放d餅呢?食到淨番幾件先發覺有幾塊鴨肉係灰綠色,我地當堂停晒。向部長投訴,佢地叫左兩個師付出黎,一個話佢地放血放得唔好令到肉變色,一個就話佢地d鴨唔靚。番黎寫喱份食評個陣再睇番openrice旣編擲擲輯推介,先發覺真係同介紹完全唔同,食評個侍者係係食客面前片,個碟鴨又真係大過我地個碟好多 再睇吓食評登旣日子,原來已經係8個月前。唉,而家出街食野真係要越來越小心,唔止價錢同份量成日改變,d質素都日日變,連美心都係咁。

再睇吓食評登旣日子,原來已經係8個月前。

2012-10-30
2012-02-17 366 瀏覽
北方天氣寒冷,當地人愛好多油多脂食物以暖身因此,所吃的鴨子也要夠肥,臨宰前,鴨子會以人工填餵,故名填鴨鴨子將成烤鴨前,會進行密集式灌餵,令其皮下聚積脂肪時至今日,北京填鴨已是北京最具代表性的食物,在香港,吃到烤鴨的地方也不少,但有很多都是亂點鴛鴦,質素有時頗是參差美心集團旗下的數間酒家都有供應北京烤鴨,最出名的非打正旗號的北京樓莫屬,但也要付出不菲的價錢,也吃過喜百合出品,無奈不夠正宗,質素差了一截今回又走到集團的另一家北京菜館,且看是回的質素又是如何獨食易肥,特地也誠邀父母和弟弟一同分享此店採用傳統烤鴨之食法,就是肉連皮齊片,肥膏仍保留着,吃落雖較油膩,與我們之前在大都烤鴨吃的新派烤鴨(即皮肉分開,並除去肥膏),就勝在保留傳統風味大都烤鴨 - 貴麗的新派北京填鴨http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2217081此店嚴選約四斤半重的填鴨,先用電泵打氣將鴨身吹脹,然後上糖膠風乾兩句鐘,風乾後再烤四十五分鐘鴨肉連皮上,皮呈棗紅色並帶油光,肉質酥味濃郁又煙韌而且又極富油香,肉質結實,口感煙韌,肉味濃郁整
北方天氣寒冷,當地人愛好多油多脂食物以暖身
鴨子將成烤鴨前,會進行密集式灌餵,令其皮下聚積脂肪

今回又走到集團的另一家北京菜館,且看是回的質素又是如何
獨食易肥,特地也誠邀父母和弟弟一同分享

大都烤鴨 - 貴麗的新派北京填鴨
經過約二十分鐘烤焗,原隻烤鴨先送上給我們過目
侍者就在我們面前即席片鴨
侍者片鴨功夫不俗,雖晚市忙透,但仍一絲不苛,堅持砌得美輪美奐,低讚!
鴨肉連皮上,皮呈棗紅色並帶油光,肉質酥味濃郁又煙韌
而且又極富油香,肉質結實,口感煙韌,肉味濃郁
整隻鴨可成約三四十片,配料方面包括荷葉餅,甜麵醬和傳統的京蒽和青瓜絲
配料就是跟足傳統
京蒽只取蒽白部份,脆韌不辛辣,沒有搶去主角的味
青瓜絲已去核去皮,咬下時爽口多汁,除去了鴨肉部份的肥膩感覺
荷葉餅皮是傳統做法,較厚身,吃時會有點黏牙
清香鴨架湯已盡去油 - 很細心,也很窩心
以往的烤鴨片完後,其骨架大都會棄掉,現今每事都講求環保,也越來越多人會利用鴨架去加餸,詢問一下侍者,加八十元便可將鴨架煮湯,取價公道
廚房已很細心的去了油,湯入口清甜,還透出陣陣清香,雖說是鴨架,但不之鴨肉,入口仍有香酥味,而且香而不膩,向大家推薦!
雖說是鴨架,但鴨肉仍不乏
銀絲卷搭奶油永遠是最好拍檔
除了烤鴨,是晚品嚐的其他菜式也甚有水準
銀絲卷,一向都喜歡蒸多於炸
簡單雪白的麵粉卷,原是無味之作,加了點香甜的奶油,入口鬆軟
麥味清香,加上香濃的奶油,濃淡對比之強烈,入口幼滑,十分不錯
金腿津白 - 稍有失準
金腿津白是當日最失色之作,津白煮得過稔,欠了點咬口和爽嫩感
金華火腿薄切,刀功不俗,但入口味略淡,咸香味不足,與津白形成的對比沒有預期的大,有點失望
松鼠黃花魚 - 色香味俱齊
松鼠黃花魚是這裡的名菜之一
魚肉已起骨,賣相十分精美,魚肉炸後亦不覺太乾身
雖加入大量甜酸醬,仍不失魚的鮮香和松子香
魚肉外表脆口,內裡則吃到嫩滑的鮮魚肉,做到真正的外脆內嫩
配合甜酸醬,既醒胃又令熱氣感頓減
值得一提,伴碟的炸米粉也做得不錯,既香脆又不油膩
九王鱔糊十分香口配胃
鱔肉幼滑,質感爽口彈牙,經爆香後味道更是香濃
九王非常爽脆,十分香口
老公仔說用鱔糊吃是人生一樂也

值得一提,老爸點了個擔擔麵自用,我也連忙嚷着要試少許
麻醬做湯,非常香濃
麵條麥味豐厚,掛湯力強
麵質感幼滑,也頗有嚼勁,印象不錯

服務質素雖不及姐妹店北京樓,但感覺很舒適,很輕鬆,吃得也很舒暢愉快
這兒真的給了我一點家的感覺~
若枱布換上中文,實更有來到"北京人家"的感覺
情人節
九王鱔糊十分香口配胃
松鼠黃花魚 - 色香味俱齊
銀絲卷搭奶油永遠是最好拍檔
清香鴨架湯已盡去油 - 很細心,也很窩心
2011-08-23 383 瀏覽
上次幫襯完後,經常心思思想再黎試多幾樣唔同既菜,今晚終於有機會喇。內籠裝修簡約中亦不失豪華,有點北京味道。坐位不多,有五六張卡位、三四張大圓枱,四五張細方枱,密度還可接受,都算坐得舒服。換左新 menu 喎,多左好多好多新菜式吓,真係試極都試唔完。醃青瓜、乾豆腐、花生、貢菜、毛豆,酸酸甜甜既前菜,好開胃,好味道。等屋企人等左三十分鐘,火都黎,成碟食晒轉眼比我一個人食晒。蠔皇花菇遼參扣鵝掌,好正既遼參,嫰滑彈牙,如果食得唔小心,真係彈到成枱、成身都係汁呀,因為一路咬,佢一路彈唔停。薄薄高檔遼參炆得入味,唔會似平價豬婆參淡口大舊似番醶。遼參又非常有食療功效,能降壞膽固醇、降三酸甘油脂及提升好膽固醇的功效,等等。靚花菇超香濃菇味,又爽口,好食好食。鵝掌炆得入味又夠腍,放入口用力一啜、條脷只需打兩三個圈已可以將所有骨退出喇。墊底仲有大量鮮嫰爽口充滿水份既生菜,撈埋所有將汁既精華同吃,好好味 ﹗竹笙海皇翅,除竹笙外還有蝦肉、帶子、蟹肉,有約五小碗。顏色通透吸引,味道超鮮甜,高湯底美味無窮,再夾雜住香濃海鮮跟魚翅海味既味道,就自己一個飲晒成窩都厭唔夠喉呀 ﹗必食 ﹗無鍚灌湯小籠包,始終北京既小籠包

無鍚灌湯小籠包,始終北京既小籠包既皮係厚一點,並不會跟上海一樣薄到半透明,連裡面既湯同豬肉都見得到。無論邊個地方既小籠包都要即蒸,一放上枱就要趁熱即食,否則就會變形變硬變乾架喇。除左外皮厚啲、湯汁少啲外,味道、口感、香氣、豬肉都好滿意,好食。

杭州雞,無試過,所以好奇 order 試試,食後感係無下次。醬油杭州炆雞,炆雞時間長,肉質變乾變鞋,腍劈劈,口感鬆散,無嫰滑既質地。濃郁既醬油味,如果變成雞絲撈飯我諗唔錯。整個送食落係十足十糯米雞既味道,一模一樣。

北京填鴨,主角出場。我較為喜歡傳統片皮鴨做法,只片層皮,啲肉會留作煮另一菜式。依家連肉一齊起片,真係有點滯有點膩,而且鴨肉質地始終略鞋稍乾,跟醬汁薄餅皮卷好後,好影響整體味道同口感。依度既鴨醬偏咸,買回來後無再加工,做法大多加水加糖加蒜蓉去調味。考慮各細節後,對依味菜既評價為免強合格,其實可以做得更好。

menu
2011-07-26
menu
蠔皇花菇遼參扣鵝掌
竹笙海皇翅
  • 竹笙海皇翅、蠔皇花菇遼參扣鵝掌
潮江春係大埔係我最喜愛既酒樓,早年裝修,將大廳間開一半,開左北京人家,做點京菜吸引食客 ~ 裝修更有貴氣,更有私人空間,服務及出品亦都保持水準,好滿意 ~ 提早食父親節飯,免得正日人多車多同人迫又食得唔開心。一向都只會係隔離潮江春飲茶,今次第一次幫襯北京人家。牆上面既金色通花裝飾好靚,天花掛住既風扇雖實用性不高,但帶出種北京老店格局感覺,仲好有懷舊既味道。 menu 裡十分多巧手小菜,樣樣都好吸引,樣樣都想試。醃毛豆青瓜花生貢菜,開胃小食前菜,簡單味美,特別係青瓜,爽口清甜。涼伴青瓜粉皮,味道真係有點淡有點寡,只靠醃青瓜既淡淡味道,為何不配點特式既汁料呢?唔可以話難食,只係有點單調,如果作為清淡既前菜,係可接受的。花雕醉雞,帶甜既花雕酒味不太搶,完完全滲入雞肉之中。雞肉嫰滑,不肥不瘦,每個細節剛好又恰到好處,好味。砂鍋雲吞雞,甜甜既白菜味跟香香既雞味混和,湯不油不膩,好清甜 ﹗煲完湯既雞肉依然好有雞味,肉質保持嫰滑,好好食。雲吞大大粒,豬肉味香且濃,雖皮稍厚,但亦不錯。真係好大煲,足足有八碗湯水以上,抵呀。實好好飲,我自己都飲左三大碗呀 ﹗清炒河蝦,炒得清甜、彈牙乾爽,食其原始鮮味,九

清炒河蝦,炒得清甜、彈牙乾爽,食其原始鮮味,九成熟已足夠 ﹗簡單調味已惹味非常,Good。

菠蘿咕嚕斑塊,斑塊軟棉棉、滑嘟嘟,薄薄一層炸粉,好正好喜歡,最討厭做到硬屈屈、鞋烚烚。酸酸甜甜開胃咕嚕汁,真係飯都食多兩啖,此菜色香味美,好滿意。

鴨醬,應該係現醒買返黎,無作任何調製加工,真係咸左啲。有些餐廳買鴨醬返黎後會略為加工,暮求盡善盡美,配合他們的菜式。可能會加水、糖、香料或蒜蓉等等,令味道更有層次。但依家只有原來既咸味,好寡,一啲都唔吸引。

北京填鴨一隻,居然由樓面姐姐負責片?唔係由大師父操刀,真令人擔心,刀功會直接影響肉既質感。鴨肉質地較鞋,而且今次燒得稍乾,肉汁欠奉,皮未夠香脆,而且帶略重油膩感。鴨醬太咸,唔能夠落太多去減低油膩感,青瓜條又太乾,想沖一沖淡咸味同油量又唔得,真係有待改進。總括黎講,免免強強還可以啦,起碼夠大件又樣樣做足。

清蒸素餃,餡料清淡帶點油膩,麻麻。本身我係食肉獸,食齋真係提不起興趣來。

灌湯小籠包,層皮都幾厚吓喎,層經有食家朋友仔話北京小籠包既皮做法跟上海唔同,較厚又睇唔到裡面係正常架喎,係咪真架?皮太厚唔多討好,但味道唔差,有香濃湯汁跟豬肉,係好味既。

無鍚骨,味道酸酸甜甜,外層炸得香脆可口熱辣辣,外脆肉嫰,真係好惹味。就算依家食到尾聲,飽到差不多食唔落都要食呀 ﹗

晚飯套餐六個送都只不過係四百幾,加多幾個送埋單一千有找,好抵食,出品同服務又好,超值 ~

金色通花裝飾
醃毛豆青瓜花生貢菜
清炒河蝦
菠蘿咕嚕斑塊
無鍚骨
  • 砂鍋雲吞雞、無鍚骨、灌湯小籠包
2010-12-07 86 瀏覽
今朝起身口痕痕想食小籠包, 又唔想去咁遠, 就去左北京人家飲茶我地2個人叫左3個點心, 2個小食, 呢度點心水準一般, 唔難食但又唔講得上好食, 反而小食就做得唔錯!前菜(送)雖然係送的但係一D都唔馬虎, 好多料, 有青瓜, 豆腐, 花生, 貢菜同毛豆, 樣樣味道都做得好, 少少辣, 好開胃雞湯小雲吞(小食)一碗6粒, 雲吞皮好薄, 可以好清楚睇到入面D餡, 豬肉整得好入味, 入面仲有少少曲姜絲, 好滿足, 不過雞湯就唔得, 但係廿幾蚊一碗都預左唔會係用新鮮雞湯鮮帶子腸粉一睇就知D皮好厚, 本來好失望唔想食, 不過抱住姑且一試的心情食落去, 點知雖然皮厚, 但係有腸粉應該有的「滑」, 而且帶子份量都算好多同新鮮鮮肉小籠包呢度D小籠包絕對講唔上係皮薄, 但亦都唔係厚到接受唔到, 入面湯汁都夠, 豬肉亦都算得上新鮮, 比起前2日係上水海港食的所謂蟹粉小籠包實在已經係好多多聲, 起碼呢度呢D都講得上係小籠包花蒸素餃花蒸素餃作為一道上海著名菜色, 但係妹子我從來未食過, 今日終於一試, 同呢到其他點心一樣, 都唔係做到皮薄, 不過以餃子黎講都算OK, 值得一提的係餡料唔錯, 料多份量多, 有
前菜(送)

雞湯小雲吞(小食)

鮮帶子腸粉

成舊都係帶子, 雖然腸粉同帶子睇相好難分=P

鮮肉小籠包

花蒸素餃
花蒸素餃作為一道上海著名菜色, 但係妹子我從來未食過, 今日終於一試, 同呢到其他點心一樣, 都唔係做到皮薄, 不過以餃子黎講都算OK, 值得一提的係餡料唔錯, 料多份量多, 有馬蘭頭, 木耳, 蛋絲, 粉絲等等, 妹子我第一次食花蒸素餃總算冇失望

海蜇頭
最後上場的海蜇頭好得, 好爽口, 好新鮮, 萵苣都整得好好, 妹子好中意食醋, 所以覺得未夠酸, 自己落手加多D醋之後簡直一流

2010-12-07
  • 海蜇頭
  • 雞湯小雲吞
2010-10-11 35 瀏覽
之前看過其它食評,十五十六唔知嚟唔嚟好,點知又有驚喜喎!是晚慶祝爸爸生日,點了北京填鴨四人餐,菜式如下:冷盤:- 醉雞(正常水準)  - 青瓜粉皮 (略淡口)主菜:- 清炒河蝦仁 (啲蝦幾彈牙)- 北京填鴨一隻 (連肉都片埋,好低食)- 菜膽雲吞雞 (好味,足料,四人餐都可以分到七碗)- 菠蘿咕嚕斑塊 (正常水準)- 清蒸素餃 (無特別)成個餐$488,好抵食不過服務真係普通,大家唔好期望好貼身嘅服務,不過都有成日換碟,加茶就要叫囉o總括嚟講,家庭聚餐就經濟抵食,可以一試
之前看過其它食評,十五十六唔知嚟唔嚟好,點知又有驚喜喎!
是晚慶祝爸爸生日,點了北京填鴨四人餐,菜式如下:
冷盤:
- 醉雞(正常水準)

- 青瓜粉皮 (略淡口)
主菜:
- 清炒河蝦仁 (啲蝦幾彈牙)
- 北京填鴨一隻 (連肉都片埋,好低食)

- 菜膽雲吞雞 (好味,足料,四人餐都可以分到七碗)

- 菠蘿咕嚕斑塊 (正常水準)
- 清蒸素餃 (無特別)
成個餐$488,好抵食
總括嚟講,家庭聚餐就經濟抵食,可以一試
2010-10-10
  • 片皮鴨
  • 砂鍋雲吞雞
2010-04-25 32 瀏覽
第ニ次去,等茶等咗五六分鐘,有D嬲,後來位女待應自動承認漏了並致歉,即時由嬲變成讚賞,吃了很厚皮又凍的牛腸,有碎骨的春卷,又係唔熱既炒面,要換啦出品今日有D問題,幸好廳面挽回多小面子,茶錢$10位,小吃$15幾貴
要換啦
幾貴
2010-04-03 31 瀏覽
同三五知己慶祝生日, 七時入席,菜上得快,但環境彷如大牌檔, 或似街邊 Double Parking,又迫又多人,Waiter又唔得閒理你..........坐在內線的我....間直如若無人之境.....碟山處處....茶壺空空....
同三五知己慶祝生日, 七時入席,菜上得快,
但環境彷如大牌檔,
或似街邊 Double Parking,又迫又多人,
Waiter又唔得閒理你..........

坐在內線的我....
間直如若無人之境.....
碟山處處....茶壺空空....
2010-03-26
2009-12-28 13 瀏覽
見到師推介今期是蟹粉,所以我同蜜糖兒就來個蟹粉晚餐酸辣湯 味道麻麻,有少許過咸,用了好多醬油來調味材料欠豐富。蟹粉小豆苗蟹粉份量都幾多,不算好多油,好吃蟹粉虾仁虾仁不算太細隻,虾肉都幾新鮮,好吃蟹粉小籠包外皮比較容易難,但又不算薄內裡蟹粉都幾多,好吃Summary:整體上都幾好,環境和服務各方面都不錯。

見到師推介今期是蟹粉,所以我同蜜糖兒就來個蟹粉晚餐

酸辣湯
味道麻麻,有少許過咸,用了好多醬油來調味
材料欠豐富。
蟹粉小豆苗
蟹粉份量都幾多,不算好多油,好吃

蟹粉虾仁
虾仁不算太細隻,虾肉都幾新鮮,好吃

蟹粉小籠包
外皮比較容易難,但又不算薄
內裡蟹粉都幾多,好吃

Summary:整體上都幾好,環境和服務各方面都不錯。
2009-12-16
2009-08-06 36 瀏覽
因為媽媽之前去過...D 野係好好食...咁我就同好多人去食...10個人就叫左個meal..前菜 凍醉雞,齊鵝 唔好食...又唔正"中" 黃金蝦球 is saltyIt was terriable...fish --> not fresh; TOO SALTY...北京填鴨....-->too thick...完全唔係正"中"北京填鴨個羹 冇咩材料 egg white 多過咩咁overall not that good...又唔抵 服務又唔好...叫左2次拿bill 都唔拿.... 同埋係咁叫人食d 貴野... 跟經理反映,但冇人show 我地.....
因為媽媽之前去過...D 野係好好食...
咁我就同好多人去食...
10個人就叫左個meal..
前菜 凍醉雞,齊鵝 唔好食...又唔正"中"
黃金蝦球 is salty
It was terriable...
個羹 冇咩材料 egg white 多過咩咁

overall not that good...
又唔抵
跟經理反映,但冇人show 我地.....
2009-08-03
紀念日