2009-11-04 16 瀏覽
同幾個朋友聚舊決定去cafe, 可以坐得舒服d地方都唔錯, 不過d 野食唔好食我叫左芝士汁牛柳粒意粉d味勁怪...仲要搵日本海草做配菜個味格格不入...因為唔好味, 所以冇影相!我地加左錢轉餐有一件cake食但d cake 太漏, 好似食緊成舊cream cheese咁自己杯野飲又飲晒...d cake真係太過漏, 問d 待應可唔可以俾杯水黎~佢地居然話 唔提供水俾人飲有冇搞錯, 我地又唔係上黎淨坐坐左一個鐘都冇, 居然問佢俾杯水都唔得而家一杯水要好多錢咩?!!每人食左都$90, 想飲杯水都唔得!!!一定唔會再濊呢間野~
同幾個朋友聚舊
決定去cafe, 可以坐得舒服d

地方都唔錯, 不過d 野食唔好食

我叫左芝士汁牛柳粒意粉
d味勁怪...仲要搵日本海草做配菜
個味格格不入...
因為唔好味, 所以冇影相!

我地加左錢轉餐
有一件cake食
自己杯野飲又飲晒...
d cake真係太過漏, 問d 待應可唔可以俾杯水黎~

佢地居然話 唔提供水俾人飲
有冇搞錯, 我地又唔係上黎淨坐
坐左一個鐘都冇, 居然問佢俾杯水都唔得

而家一杯水要好多錢咩?!!

每人食左都$90, 想飲杯水都唔得!!!
一定唔會再濊呢間野~
2009-10-19
2009-08-01 13 瀏覽
我有FRIEND生日去左呢間慶祝間舖幾USER FRIENDLY有啤牌,UNO,PICTIONARY,層層疊比人玩亦有雜誌同一部PC俾人上網講番D野食全部人都叫SET DINNER再加$20包埋湯,蒜茸包,CheeseCake同特飲我話除左個主菜,所有野都好好因為個主菜:1. SIZE太細, 我食哂都唔多夠2. 用料不好,最貴既三文魚都只係得三五塊薄薄既三文魚片......但CheeseCake同特飲則是FANTASTIC唔太甜,芝士味適中丶唔"漏"我飲既杏仁朱古力特飲,杏仁同朱古力味夾得岩岩好所以,除左個主菜,所有野都好好希望以個主菜可以改善
我有FRIEND生日
去左呢間慶祝
間舖幾USER FRIENDLY
有啤牌,UNO,PICTIONARY,層層疊比人玩
亦有雜誌同一部PC俾人上網

講番D野食
全部人都叫SET DINNER
再加$20包埋湯,蒜茸包,CheeseCake同特飲
我話除左個主菜,所有野都好好
因為個主菜:
1. SIZE太細, 我食哂都唔多夠

但CheeseCake同特飲則是FANTASTIC
唔太甜,芝士味適中丶唔"漏"
我飲既杏仁朱古力特飲,杏仁同朱古力味夾得岩岩好

所以,除左個主菜,所有野都好好
希望以個主菜可以改善
十四件不同既CheeseCake合成為一個生日蛋糕
我的紐約芝士蛋糕
2009-07-29
慶祝紀念
生日
十四件不同既CheeseCake合成為一個生日蛋糕
  • 紐約芝士蛋糕丶雲石芝士蛋糕丶Tiramisu丶杏仁朱古力特飲
hea
2009-03-22 2 瀏覽
吃完晚飯,不想回家,就只有糖水店,coffee shop等的選擇。已經很久沒有到上樓的cafe,應該對那裡的食物質素有疑慮。不過這次只是喝東西,那也就沒有所謂了。隨便找了一間咖啡室,找了一張寬敞的沙發坐了下來,我喝的是熱情果茶,兩位男士分別點了coconut coffee和藍莓奶昔。我的果茶一般,就像街上買到了台式飲品。椰子咖啡試了一口,有點過甜。友人說藍莓奶昔ok,都算可以接受了。喝一口,抖一抖,聊聊天,又是一個輕鬆的晚上。

喝一口,抖一抖,聊聊天,又是一個輕鬆的晚上。
2009-01-24
2008-12-28 8 瀏覽
週末工作天有點阻滯,心情有點悶悶的,午飯只想找個寧靜一點,環境漂亮一點的小餐廳自閉一下,印象中旺角的Elsie好像頗為對辦,從地鐵站就向朗晴坊進發。上了八樓,電梯門打開,迎接我的竟是一個剛學行的小BB,跟小BB打個招呼後才發現門前貼著"是日包場" 幸好電梯裡也看到7字樓有另一間cafe,既來之則安之好了。電梯門再次打開,今次迎接我的是餐廳侍應了!這裡的顏色用了溫暖的紅色及彩色,跟素白的Elsie剛好相反,不過幾台水晶燈就增添了點點華貴感覺。多心的月巴顧客先後改了三次午餐,女店員不但沒黑面,還很樂意地幫我更改,印象分大增!當時有點自虐的月巴人,午餐還沒吃已想到要吃蛋糕,女店員也很體貼的說"蛋糕set會抵食d,單叫就貴好多架喇,但2杯飲品會唔會太多呢??,不如先幫你整午餐,蛋糕稍後再點啦!"無聊等吃期間,月巴人已跑到餅櫃前研究了,種類不少的芝士餅真的令人口水直流,店員還介紹各款的味道給我,再次加分!!在心中選了想選的蛋糕,等我吃了午餐才order你!! 是日餐湯是蜆肉忌廉湯,面層的麵包粒脆脆的,頗為可口,減低了單飲湯的單調感覺,但不知道這幾粒麵包粒的用意是否用作代替餐包了?!忌廉湯做得頗

是日餐湯是蜆肉忌廉湯,面層的麵包粒脆脆的,頗為可口,減低了單飲湯的單調感覺,但不知道這幾粒麵包粒的用意是否用作代替餐包了?!忌廉湯做得頗滑溜濃稠而味道也頗香,不過總覺得很像金寶湯的味道!湯裡有幾枚蜆肉作伴,味道當然欠奉,多一點東西可吃而已。

由於點菜時極想吃蛋糕,主菜由濃重的咖喱豬扒飯改為輕一點的葡汁雞球再改為更輕一點的肉醬意粉,為的是留點空間給蛋糕!誰知看似輕盈的肉醬卻泛著份量不少的油份,相信是煮蕃茄膏時用油重手了一點所致。以味道而言,肉醬有著濃濃蕃茄膏味道,吃來也偏酸一點,要是可以加一點香草在內,增加一些香味應該更為特別,現在略為單調了一點,所用的肉碎很有咬口哩! 意粉用上較幼身的版本,只是煮得偏淋了,很有港式餐廳水準,而且是一點咸味或香味也沒有,既沒味道又偏軟,以意粉來說是不好吃的,煮意粉這方面真的有很大空間改進哩。全碟最好吃的是那堆日式海草,脆脆的頗美味!只是西式意粉用上日式海草伴碟,fusion得要緊。

飲品是女店員推介的瑞士朱古力,拍照時已看到其濃稠表面,似乎頗為像樣。的確朱古力味道很香濃,質感也很細滑,甜度是ok的,喜歡朱古力的朋友應會滿意,唯一可改進地方是冰塊稍多,飲完後仍有不少冰塊在內,減少一點就更好!

吃罷意粉和朱古力後,竟然有飽飽感覺,似乎不能再點蛋糕了!雖然明知蛋糕新鮮送到也沒法嘗試,真的有點遺憾!雖然今次的主菜有點失望,但店員們的友善和不太人多的環境,也有機會再來的。

事實證明朱古力真的可以改善情緒的,飲完這杯濃香朱古力後,之前的悶氣都消失了,真神奇!
像金寶湯的蜆肉忌廉湯
fusion多油版肉醬意粉