2014-09-25 432 瀏覽
上個星期同朋友去左鑽石山既別府食野,叫左兩款野食。一個係石頭鍋飯,而另一個就係一個西式pizza。本身覺得係日式餐廳食pizza好似有D奇怪,但係食落口又幾好食。味道酸酸甜甜,幾開胃,而且個人偏好薄底既pizza,薄脆既口感一流!!!而個石頭鍋飯亦都整得唔錯,一上檯熱辣辣咁,飯同D餸都燒得好香~~~

2014-09-18
2014-09-21 172 瀏覽
之前去左別府,特別叫左兩款野食。一款係鹽燒牛舌,而另一款就係炭燒魷魚筒。炭燒魷魚筒鹽燒牛舌先講講個炭燒魷魚筒,份量唔小我地一檯六個人個個都夠食,有咬勁得黎又唔算太UN。但係個鹽燒牛舌就差D ,雖然係幾好食但係份量太小搞到個個都唔夠侯,不過總括黎講都值得一試

但係個鹽燒牛舌就差D

2014-09-03
2014-09-13 667 瀏覽
看電影前在荷里活廣場吃晚飯,本來想吃日式燒肉放題,結果等了超過半小時,眼見有可能來不及看電影,唯有放棄,改為到別府。拿了籌,多等約五分鐘,便可入座,兩個人坐四人卡位,環境舒適。我們吃了~ 豚肉腸蕃茄拼三文魚白汁雙色薄餅($44):餐牌上強調這薄餅「激長!35cm」,賣相的確與相片一樣。雖然長,但其實份量不多,不會吃膩。所謂雙色是指有兩種口味,我比較喜歡豚肉腸蕃茄,味道較濃,每片都有半片豚肉腸;而三文魚白汁的三文魚不多,其中一塊感覺像吃薄麵包。 一味蔥三文魚冷麵配鰹魚汁($65):這是主餐牌以外的「夏之冷麵」,值得一試。冷麵份量多,既冰涼又彈牙,加上大量的三文魚碎、絕對沒有腥味、少許甜的鰹魚汁和香蔥,味道清新。溏心蛋上有些黑芝麻,切得不太好,賣相一般。 牛肋粒紫菜撈讚岐手打烏冬($68):熱騰騰,香噴噴,烏冬偏軟,調味微酸,有些蕃茄味。牛肋粒很嫩滑。整體而言,我們都滿意這頓晚飯,食物對胃,價錢合理。如果我一早放下執著,一開始便到別府,更可省下不少等位時間呀!
豚肉腸蕃茄拼三文魚白汁雙色薄餅
2014-08-20
一味蔥三文魚冷麵配鰹魚汁
牛肋粒紫菜撈讚岐手打烏冬
2014-08-17 455 瀏覽
好幾年沒有光顧別府....再次光顧餐後仍然有點失望,日式燒豬軟骨醬汁過多味太咸, 手羽雞翅炸後有點縮了不香不脆,加州卷和自製的差不多,牛肉壽慶鍋肥肉偏多菜亦不多湯汁一般。。。。大概再進來的原因是。。。這天等待的人不多不用等太耐坐位亦較寛兩人給四人枱不用搭枱多多多
多多多
2014-05-04 665 瀏覽
岩岩係別府叫咗2個飯外賣,一個係鰻魚炒飯,一個係鵝肝炒飯。 一個字: hea! 唔知係咪外賣關係所以特別hea 鰻魚炒飯啲飯又唔熟又硬,口感非常差。個鵝肝炒飯一開蓋得2粒炸過既鵝肝,炸個陣皮似返炸,而且入面粒鵝肝size就似2粒飯既size , 細得可憐。味道好怪,加入酸菜格格不入。今次對別府真係好失望。
岩岩係別府叫咗2個飯外賣,一個係鰻魚炒飯,一個係鵝肝炒飯。
一個字: hea! 唔知係咪外賣關係所以特別hea
鰻魚炒飯啲飯又唔熟又硬,口感非常差。
今次對別府真係好失望。
2014-05-04
外賣自取
2014-02-22 834 瀏覽
lunch有好多選擇 樣樣都好吸引啊最後選擇了哩個set box(包一杯飲品)看起來 以為唔夠飽啊食哂又真係好飽的 哈哈有幾件刺身+炸獅子狗+三粒青瓜卷壽司仲有幾大份的蟹子壽司飯 仲有牛油果粒整體來說 賣相好靚好吸引刺身好新鮮好肥美蟹子壽司飯又好味係珍珠米整的 蟹子又卜卜脆喎炸獅子狗 炸得岩岩好口感幾好 好軟啊哈哈推介啊!!!!!
lunch有好多選擇 樣樣都好吸引啊
最後選擇了哩個set box(包一杯飲品)
lunch set box

蟹子壽司飯又好味
係珍珠米整的 蟹子又卜卜脆喎
炸獅子狗 炸得岩岩好
口感幾好 好軟啊哈哈
推介啊!!!!!
2014-02-07
lunch set box
2013-12-05 704 瀏覽
位於荷里活廣場2樓的同一個位置, 前身湯布院日本料理經已變身成別府. 名字不同格調卻相同.吃過幾次都不記得是湯布院還是別府, 只記得我愛上他們的三文魚刺身! 在日本節, 刺身節時還有壽司/ 刺身/ 飲品買一送一大優惠呢~二人同行雙腳又走到別府. 二話不說, 要了個二人套餐, 來個浪漫晚上. 海膽軍艦友人尤愛海膽, 而我最怕是不新鮮的味道.原來有很多事真的真的不要只看外表. 並不討好的啡色, 吃下總算新鮮, 而且帶有甜味和海水味, 叫做不過不失.別府二人餐蟹籽沙律本人酷愛蟹籽x青瓜絲x蟹柳絲配沙律醬的味道. 清新的青瓜味, 有較感的蟹籽粒, 有柔軟帶點咸味的蟹柳絲, 百吃不厭還嫌份量太少.三品刺身(吞拿魚/三文魚/玻璃蝦)即使沒跟餐也會點的刺身.雖說日本人認為三文魚不是上品料理, 但對於香港人來說卻是必點菜之一.三文魚說不上肥美, 橙白線條也不是太分明, 但新鮮, 最怕吃到剛在冰箱拿出上還沾有冰粒的sashimi.吞拿魚一向麻麻, 只要沒有怪味就合格. (這當然合格)玻璃蝦自從有一次點壽司點錯了之後, 錯有錯著就愛上了. 蝦身脆口, 令你覺得以一個低價值吃到有口感的海鮮是值回票價!北海道

海膽軍艦
友人尤愛海膽, 而我最怕是不新鮮的味道.

別府二人餐
蟹籽沙律
本人酷愛蟹籽x青瓜絲x蟹柳絲配沙律醬的味道.

三品刺身(吞拿魚/三文魚/玻璃蝦)
即使沒跟餐也會點的刺身.
吞拿魚一向麻麻, 只要沒有怪味就合格. (這當然合格)

北海道天婦羅南瓜蕃薯
以北海道做啅頭的天婦羅, 南瓜同蕃薯都嫩口美味. 炸粉不多, 份量以兩人計有7件也不錯.

血地獄拉面
講到血地獄以為辣到飛起, 一大碗紅噹噹. 其實只是做樣, 沒有想像中辣得難入口, 相反有股香辣味令你胃口大開~
材料是傳統的叉燒, 粟米粒, 海苔, 筍子. 叉燒三大片, 但痴牙. 其餘的配料本身就是整個拉面的靈魂, 加上面質易入口, 做得不錯!

鹿兒島黑豚肉紙鍋
第一次吃黑豚肉紙鍋, 以往都是肥牛底.
豬肉薄片變成陪襯品, 像豚骨湯底的熱鍋內放了金菇, 冬菇, 椰菜等點綴. 整個不算出色, 但叫做在二人餐裡有一點點肉類.

抹茶紅豆冰
與友人不約而同要了抹茶紅豆冰. 由細到大都覺得紅豆冰是上流社會的飲料, 可能是每次點餐遇上紅豆冰都要額外加錢吧~
抹茶味是自吃過宇治冰淇淋之後愛上了那苦澀味, 又覺得很高級. 加了忌廉令其苦味中和了.
紅豆之多讓我更愛上整個二人套餐!
$165.8
2013-08-26 433 瀏覽
今天突然想吃拉麵 所以和爸媽到荷里活廣場去囉吃膩了”味千” 今天就來吃別府吧 哈哈~~XD 爸爸點了《地獄五花腩拉麵》火辣的味道 是爸爸的最愛 他說可以更辣喔 哈哈五花腩蠻嫩的 不會很油 豬肉味還蠻濃的 不錯!我點了《炸雞件拉麵》拉麵的湯頭是濃濃的豬骨湯 味道算是不錯不過喝得出來是有加味精的XD 但這也算還OK炸雞做得不錯 粉皮不算厚 蠻酥的 裡面的雞肉很嫩滑喔!!媽媽點了《义燒拉麵》湯頭和我一樣 唯一的不同就只是义燒而已 =U=但這裡的义燒比較乾柴真讓人懷念日本街頭的义燒《燒牛柳粒》是我們的加菜 XD小小的一份 有的貴呀…不過味道算蠻好吃的!!牛柳肉很嫩 也很有肉汁 燒得蠻好的喔~~
今天突然想吃拉麵 所以和爸媽到荷里活廣場去
火辣的味道 是爸爸的最愛 他說可以更辣喔 哈哈
拉麵的湯頭是濃濃的豬骨湯 味道算是不錯
不過喝得出來是有加味精的XD 但這也算還OK
湯頭和我一樣 唯一的不同就只是义燒而已 =U=
但這裡的义燒比較乾柴真讓人懷念日本街頭的义燒
《燒牛柳粒》是我們的加菜 XD
小小的一份 有的貴呀…不過味道算蠻好吃的!!
牛柳肉很嫩 也很有肉汁 燒得蠻好的喔~~
2013-06-13 278 瀏覽
    是日happy friday, 相約舊同事食個晚飯吹吹水~到達鑽石山大約7時正~本來舊同事想食don don 屋, 但可惜7時已經要拎飛等位.行去別府望望, 竟然唔洗等..直入..! 是日有特價燒三文魚頭~ 好似$18定$28 真係好抵~!另外仲叫左牛肉粒, 豚肉紙火鍋,燒牛舌&吞拿魚卷.牛肉粒雖然唔係咩和牛, 但都好林, 醬汁亦幾好味.豚肉紙火鍋好特別, 仲要價錢唔貴~! 值得一試.但個爐用酒精點火, 就略嫌有D刺鼻.....燒牛舌又係抵食之作! 爽口彈牙!個吞拿魚卷真係超大舊飯~ 勁飽肚~!吹吓水咁就坐左3個鐘~ 侍應冇吹我地埋單, 亦都有加茶, 服務唔錯~

是日happy friday, 相約舊同事食個晚飯吹吹水~
到達鑽石山大約7時正~

行去別府望望, 竟然唔洗等..直入..!

是日有特價燒三文魚頭~ 好似$18定$28
真係好抵~!

另外仲叫左牛肉粒, 豚肉紙火鍋,燒牛舌&吞拿魚卷.

牛肉粒雖然唔係咩和牛, 但都好林, 醬汁亦幾好味.
豚肉紙火鍋好特別, 仲要價錢唔貴~! 值得一試.
但個爐用酒精點火, 就略嫌有D刺鼻.....
燒牛舌又係抵食之作! 爽口彈牙!
個吞拿魚卷真係超大舊飯~ 勁飽肚~!

吹吓水咁就坐左3個鐘~
侍應冇吹我地埋單, 亦都有加茶, 服務唔錯~

題外話/補充資料: 想唔洗等位, 記得提早入座!
2013-06-07
2012-11-26 193 瀏覽
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Restaurant photos:★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Scallop and urchin with rice:The scallop tasted bitter and the urchin was not that fresh.It was really different to the product shot too, there were far more herbs sprinkled on the rice and on my bowl there was not much as shown on the photo.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Surf clam:The surf clam was quite fresh and had a strong metallic taste.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Baked potato covered in salt:It was fun breaking the hard salt casing! There
Restaurant photos:
Scallop and urchin with rice:
Surf clam:
Baked potato covered in salt:
There was so much salt that it can probably last you for the year if you only add a pinch of salt when you cook!
The potato was rather dry but it came with butter so it tasted really nice.
There was also mentaiko mayonnaise but I felt that it did not taste nice together.
It would have been perfect if they used a proper baking potato then the texture of the potato would be soft and silky inside.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $1XX [b]Service:[/b] OK [b]Yummy factor:[/b] Could be better [b]Noise levels:[/b] Noisy [b]Glass of water provided:[/b] tea was provided [b]English Menu:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-10-07 126 瀏覽
別府一向o係我心目中印象麻麻 , 環境服務都不及另一家和風料理餐廳 呢晚諗唔到食乜 , 見別府唔多人等位 , 即管試試 , 點知 .... 可以記得唔好再黎喇1. 芒果牛油果海鮮沙律配黑松露醋~ 芒果同牛油果份量 ok , 味道屬正常 , 芒果唔會太酸或太甜 , 牛油果夠熟沙律菜得好少 , 海鮮更加係寥寥無幾 , 而都係一 d 雪藏海鮮粒 , 味道欠奉 , 黑松露醋 , 我食到o既只係黑醋而松露二字完全失踨 , 只係o係沙律菜中混上幾片磨菇2. 血地獄牛肉紙鍋~ 等好耐都唔滾 , d 牛肉可以話係浸熟而唔係淥熟 , 又厚又大塊又韌 , 好唔掂 ,無配料有少少菜 , 幾舊秀珍菇 , 但係好似無切過咁成大舊放落去就算 .. 馬虎 !! d 湯就幾好味 , 辣辣地幾惹味 , 所以個底 d 菜吸左 d 湯 , 就係成個鍋可取之一小處3. 三文魚粟米千島薄餅~ 個 pizza 底又淋又濕又油 , 幾乎想咬一啖就放棄 , 味道一般 , 千島醬過多 , 芝士未焗得香 , 仲好濕咁一 pat 野o係面 , 三文魚碎好少 , 就係相中少少淺橙色部份粟米 , 車厘茄 , 都係一 d 會出水o既食材 ,

1. 芒果牛油果海鮮沙律配黑松露醋

2. 血地獄牛肉紙鍋

3. 三文魚粟米千島薄餅
粟米 , 車厘茄 , 都係一 d 會出水o既食材 , 弄得呢個 pizza 係基乎拎唔起 , 咬落全無口感可言

4. 釜金風三文魚煙肉撈讚岐手打烏冬
~ 煙肉味幾香 , 醬汁裏有 d 三文魚碎 , 煙肉粒似白恰一樣 , 味道全走到醬汁去 ,
十分怪地配上鮮冬菇 , 同個醬汁完全格格不入 , 仲有 d 蝦子 , 有色無味 ,
又唔會飛魚子或蟹籽咁有清脆咬口 , 而且 ... 同一個問題出現 , 跟個白汁唔襯
而所謂o既手打烏冬 , 煙韌滑溜全無佢份 ,而呢個白汁煙肉係應該撈意粉先對味囉

## 你話呢餐好難食 , 又未至於 ~ 但真係連無期望都令人食得唔係幾高興囉 ><"

2012-06-23 161 瀏覽
多次路過,看到的都是等位的群眾,這天來個早晚飯,不用等位。九州拉麵:同叉燒拉麵o既分別,我諗只係塊肉度,兩塊肉係燒o既,確係好食過叉燒拉麵嗰舊叉燒,香口啲,但係就小家啲,得兩塊,碗麵份量唔多,男士會唔夠,湯底都同叉燒拉麵無乜分別;吉列豬扒拉麵:久等了,橫切面睇,就會見到係兩塊薄豬肉拼合而成,無乜肉汁,不至於柴皮,個皮唔錯,好脆口而且唔油,不過包唔住舊豬扒,夾起就會皮扒分離;燒無骨牛肋配胡麻醬:牛肋唔似燒,似炆,食落似牛腩,唔韌,配胡麻醬正;蘋果雪葩:之前喺金水食過,好正,呢度竟然有,馬上叫一個,蘋果味無金水咁濃,面仲有啲冰粒,$45個,係貴。2人合共$200,環境舒適,服務亦好,為了蘋果雪葩,會再來的!
多次路過,
看到的都是等位的群眾,
這天來個早晚飯,
不用等位。

2人合共$200,
環境舒適,服務亦好,
為了蘋果雪葩,會再來的!
九州拉麵
吉列豬扒拉麵
燒無骨牛肋配胡麻醬
蘋果雪葩
2012-06-23
燒無骨牛肋配胡麻醬
蘋果雪葩
  • 燒無骨牛肋配胡麻醬,蘋果雪葩
2012-04-26 87 瀏覽
去開荷李活廣場行街,行到攰攰地想食日本野,手指一督就不幸地選中呢間-------別府坐低時間係下午茶,當然拎住下午茶餐牌黎叫等左15mins左右,第一個主食出場!!!!當男朋友想食第一啖既時候,眼利既我瞄到原本A餐既三文魚炒飯,一粒三文魚都無,反而充滿著叉燒粒!!!!!!!第一時間搵店員黎問,ANS:"下,乜我同事無講比你地聽咩?我地轉左叉燒好耐啦喎!"一D say sorry同問我需唔需要換既意思都無!!!! 而且落單果個其實係佢囉!!!呢個飯...賣相已經唔靚...味道真係同茶餐廳既楊州炒飯無分別之後係赤貝刺身,食落口係腥+"滑shan shan"$5x...一隻仲要得4片,有無搞錯??再黎係三文魚刺身...明眼人一睇就知無光澤,一定唔方新鮮!!摸落碗到...個碗同片刺身一樣冰凍!!!都唔知佢係咪切定放落雪櫃,因為刺身表面已呈現少許乾身既感覺!!我心諗:我雖然食下午茶姐...但我d刺身全部係比正價....點解唔比返d正價質素既野我!??我覺得放題比佢地既刺身更好 最後一個主食...雞扒餃子拉麵..果然係拉麵專門店,只有拉麵係好食麵條爽,但湯底味精太重...臨走我寫低意見書,諗住比
去開荷李活廣場行街,行到攰攰地想食日本野,
手指一督就不幸地選中呢間-------別府

坐低時間係下午茶,當然拎住下午茶餐牌黎叫
等左15mins左右,第一個主食出場!!!!
一粒三文魚都無,反而充滿著叉燒粒!!!!!!!
一D say sorry同問我需唔需要換既意思都無!!!!
而且落單果個其實係佢囉!!!
之後係赤貝刺身,食落口係腥+"滑shan shan"
$5x...一隻仲要得4片,有無搞錯??
我覺得放題比佢地既刺身更好
最後一個主食...雞扒餃子拉麵..
果然係拉麵專門店,只有拉麵係好食

麵條爽,但湯底味精太重...
臨走我寫低意見書,諗住比低佢經理..但因為唔見左人,所以交比個店員,
點知我一轉身,就聽到垃圾筒開蓋聲,即刻望下佢,意見書已從佢手上消失...
果一刻,我真係嬲到震

我都係提出意見比你地改善,唔聽就算,竟然係客人未離開視線範圍就丟左佢...
即刻完全唔尊重顧客!!!!?? 以後一定唔會再去!!
2012-04-25
  • 沒有
2011-12-30 42 瀏覽
原本想去元氣的, 拿左飛之後去行街, 點知轉過頭回來miss左....等左咁耐無得食, 就去lee到試下喇~~ 唔洗等就有位坐, 幾好~1) 個三文魚都算ok呀~ 2) 好q, 味道尚可, 不過唔夠熱3) 個拉麵好味道

三文魚刺身
個三文魚都算ok呀~

燒牛舌
好q, 味道尚可, 不過唔夠熱

义燒拉麵
個拉麵好味道

優惠~
題外話/補充資料: 4) I[MG:4] 優惠都算吸引~ 可以再試@0@
2011-12-29
用餐優惠
其他
三文魚刺身
燒牛舌
义燒拉麵
優惠~
2011-12-18 25 瀏覽
好多年前食過別府,今次諗住就腳選了這間分店慶祝生日,點知食物味道完全不入流。除左鰻魚飯幾好之外,其他都唔得。鰻魚飯雖然好味,但太細碟了。豬軟骨拉麵無味壽司勁細件芥茉餃子無骨雞翼,無芥茉味,而且唔好味牛油帶子勁細粒,這樣餸都幾難整唔好味,真係要比個叻給個廚師。PIZZA無餸又無味總結係差差差..............................

除左鰻魚飯幾好之外,其他都唔得。
鰻魚飯雖然好味,但太細碟了。
豬軟骨拉麵無味
壽司勁細件
芥茉餃子無骨雞翼,無芥茉味,而且唔好味
牛油帶子勁細粒,這樣餸都幾難整唔好味
,真係要比個叻給個廚師
PIZZA無餸又無味

生日