2005-08-15
0係銅鑼灣睇完戲, 本來想去tonkichi 食吉列, 點知原來6pm 先開晚市, 諗諗下就搭車去側魚涌食拉麵喇。其實都唔難搵, 0係SOGO 搭東行巴士(eg. 2A, 8) 去到"惠安苑" 站落車(我都唔識落, 但巴士車長非常好人, 教我0係邊度落車), 落車後行返轉頭, 見到"華蘭路" 標誌就沿住華蘭路行, 第一個街口轉右入太古城道。途中會經過幾間食肆, 函館個招牌好大, 好易認。一個人入到去, 服務員小姐以手勢請示過老闆之後, 就俾店中間張大我坐。其實行到入去函館都身水身汗, 坐門口位唔係好夠冷氣, 不過無所謂啦。我點左鹽味牛油拉麵, 一杯青蘋果特飲。杯青蘋果特飲微酸, 不過都幾清新。終於主角0黎喇!! 好大碗麵呀!! 一大片牛油0係面, 趁牛油未融時飲啖湯先, 好清又好濃味!! 之後牛油融左, 加左少少香味(不過牛油真係唔夠日本的香哦), 再食一啖麵...好味哦!!! 海苔同麵好夾, 叉燒有兩塊, 半肥瘦的肉, 好軟好好食!終於唔停口咁食, 一路食一路出汗, 但實在太好味, 差d 就飲晒成碗湯。服務好好, 我只飲左一半的茶佢都即刻幫我倒滿。我見到有幾位日本男士邊食飯邊睇報紙,
服務好好, 我只飲左一半的茶佢都即刻幫我倒滿。我見到有幾位日本男士邊食飯邊睇報紙, 而服務員小姐會幫佢地倒啤酒的。
食完之後真係成個人都開心晒呀~ 哈哈!