餐廳: 冰極餐廳
資訊:

2019-10-15 920 瀏覽
好耐無去海洋公園,決定相約友人去玩去癲去Ocean Park,預早來電預約了園內的睇企鵝餐廳-冰極餐廳來到店外很多人排隊呢,好在預先訂位了,本想坐最近欣賞企鵝位置,但當天有公司團體包埸,所以店員安排了卡位給我們,很舒適的位置看著企鵝,又吃著午餐,好幸福呢!最低消費是每人一百元,很容易可以超額呢,所以不用擔心。我們點了忌廉汁煙肉帶子意大利粉、雞翼、蕃茄湯,其中忌廉汁煙肉帶子意大利粉好好味好creamy,香濃忌廉汁實在吸引場內有很多小朋友會到玻璃旁很企鵝,看著小朋友們快樂的表情和哈哈大笑的笑聲,看著可愛的企鵝,實在是快樂治癒的一天

2019-09-20 1311 瀏覽
早上入到海洋公園,陪小朋友玩了幾小時,小朋友精力仍在,但大人的電量已下降致需充電水平。天氣炎熱,到午飯時間,寧願多付少少錢,坐在有冷氣餐廳,好好地充一下電,方可繼續下午的活動。透過某App,就可以用手機取票排隊,那就不用在餐廳門外呆等。排隊期間,可以在附近繼續玩一陣,差不多有位才到餐廳。餐廳大部份位置都可以望到企鵝館的落地大玻璃,企鵝們很多時都會在玻璃前游走,所以會有好多小朋友圍在玻璃前面。坐玻璃前的那一排客人,就可能會逼一點點~~~冰極餐廳食物以西式為主,價錢屬中上。甜椒蕃茄湯 $60由於太肚餓的關係,來不及拍照就要先喝湯。覺得甜椒味較重,蕃茄味不夠突出,入口香滑。咸蛋黃薯條 $98想不到海洋公園內的餐廳會有這菜式,是我最愛的粗薯條,外層炸得香脆,內裡軟綿綿的,只是咸蛋黃較淡,如果可以多一點咸香,及多一點咸蛋黃碎就不錯了。水牛芝士香草薄餅 $208薄餅周邊焗得十分香脆,中間的芝士有拉絲效果,薄餅上有大量火箭菜,配上蕃茄及少許黑醋汁,幾開胃。鮮雜菌糙米飯配腰果 $172餐牌中有一部份是素食健康之選,上面配有幾款蔬菜及菇類,還算新鮮,腰果不算香脆,由於要健康,所以沒有太多汁,所以這個糙米

冰極餐廳食物以西式為主,價錢屬中上。

甜椒蕃茄湯 $60

咸蛋黃薯條 $98

水牛芝士香草薄餅 $208
水牛芝士香草薄餅

鮮雜菌糙米飯配腰果 $172
鮮雜菌糙米飯配腰果

餐牌中有一部份是素食健康之選,上面配有幾款蔬菜及菇類,還算新鮮,腰果不算香脆,由於要健康,所以沒有太多汁,所以這個糙米飯味道較淡
2019-09-07
水牛芝士香草薄餅
2019-09-15 1176 瀏覽
今日係隔離嗰位嘅生日,用生日免費優惠入海洋公園,入場時送咗優惠券,去企鵝餐廳有9折同送汽水一杯。入場之後我哋就即刻坐海洋列車上山,落車後好快就去到餐廳,但好多人等位,我哋拎咗飛,再睇埋企鵝行埋鋪頭,都仲等多10幾分鐘先入座。不過我哋真係好幸運,我哋張枱就響正玻璃窗隔離,企鵝就係我哋眼前游來游去。真係好正。食物都唔錯,叫咗一份雜扒同一個帶子意粉,雜扒味道正常既,意粉比想像中好食,粒帶子好大好鮮,意粉我哋叫咗一人份量,唔算好大碟,下次會醒目叫二人份量,因為真係幾好食。後尾發現可以預先用Apps攞飛,但要連接海洋公園Wi-Fi先可以拎到,有少少麻煩。下次生日再入公園,都會再去呢度食。
下次生日再入公園,都會再去呢度食。
2019-08-22
用餐優惠
優惠券
  • 卡邦尼帶子意大利幼麵
  • 冰極特色雜扒
2019-09-07 1029 瀏覽
大熱天時,34°C,去到海洋公園,真係唔想仲要熱住咁食lunch!於是就諗住貴少少去食好d同舒服d,就決定去食冰極餐廳啦!仲玩緊嘅時候就已經用手機Apps排隊輪候了!所以實際等左幾耐真係唔知,我諗大概等左1個鐘多少少就有位啦!我地一行人3大1細,叫左一個pizza ,一個意粉,一個小食,仲有湯。等我逐個講下先~甜椒蕃茄湯:同個名一樣,完全可以透過個湯食得出呢兩樣食材既味道,唔會話甜椒味搶曬d蕃茄味,調返轉都唔會,好平均,可惜我唔記得得影相呀~因為太肚餓!忌廉汁煙肉帶子意大利幼麵:我初初以為主題公園入面既餐廳得個“貴“字,質素就唔好要求啦,點知原來我錯啦!呢個麵比我想像中好食wor!非常creamy,帶子唔會得幾粒來hea你,仲加左好多菇,麵嘅軟硬度適中,我最鍾意每條麵都充滿住忌廉汁!蕃茄水牛芝士香草薄餅:呢個pizza係薄批,上面每一都有香濃嘅水牛芝士、茄乾、新鮮羅勒同火箭菜。呢個組合普普通通,但我覺得特別好食,餅皮亦好香脆!咸蛋黃薯條:近期咸蛋黃大熱,所以見到呢個小食特別想食。每條薯條都包有咸蛋黃,感覺唔會好肥膩,而且份量十足。不過不失的一道小食!呢到環境好好,又可以一路食一路睇企鵝

呢到環境好好,又可以一路食一路睇企鵝游水!餐廳職員都好有禮貌,有求必應!但食品選擇唔多,而且價錢真係偏貴,好彩有張全年入場證,主菜買一送一,其他食品八折,大家可以一試!

提一提大家,呢到有最低消費,每位最少$100!不過其實好易過架咋!

2019-09-07
  • 蕃茄水牛芝士香草薄餅
  • 忌廉汁煙肉帶子意大利幻麵
2019-07-27 1301 瀏覽
今日去海洋公園玩,今日好熱,所以我地選左冰極餐廳,貪佢夠凍同有企鵝睇,早左去食飯,所以唔使等,叫左個凱撒沙律伴煙三文魚,海鮮企鵝pizza,美式醬燒排骨,小食拼盤同生日送既小蛋糕,三個人好努力先可以食完,薄批好“翠”又好cute三文魚好食排骨同個醬好配合,好味,小食拼盤個雞翼食落去入面重係熱既,好好咁鎖住入面既熱度,放左一陣都唔驚唔太甜,味道適中,好好味,上菜速度好快,服務員好有禮貌,服務好好,同埋可以慢慢食,傾下計,睇下企鵝,絕對推介去食。
薄批好“翠”又好cute

三文魚好食

2019-05-22
  • 煙三文魚凱撒沙律
2019-07-08 1004 瀏覽
每次去海洋公園必選的餐廳原來3點15分開始餵食時間我在餐廳睇到唔想走今次也對坐對住企鵝食飯,好開心呀!一人餐不夠二人食叫了雜扒,鱈魚最好味!4年無去過,原來現在可用App 拎飛,有提示仲有幾多張枱到
2019-07-07
雜扒
2019-06-25 1140 瀏覽
今個月小編生日 =)今年都去左海洋公園玩,果日真係好熱,之後就去食番呢間企鵝做主題既餐廳.環境幾好之餘...食物質素都相當唔錯,對比前幾年,明顯多左人黎食,等位都等左一段時間....每次黎都會叫呢款香煎雪鱸魚, 魚質好滑好滑XD煎過又香,保持過往水準。.記得襯熱食,因為餐廳入面既冷氣都幾大,好快就會凍。 如果多少少薑黃汁會更正.套餐仲包埋沙律, 湯同甜品.沙律菜食得出好新鮮, 三文魚都好大塊, 味道分數都好高!如果係要比意見既…就係以為有2隻企鵝造型既麵包定餅乾, 好配合呢間餐廳既主題, 而家就得番碗碟係有關於企鵝, 如果食物都有企鵝造型會更開心!.湯就正正常常啦。.另外甜品係熱既焗蘋果。雖然賣相冇以前既甜品咁令咁幣緻, 但係咁凍既環境最後有呢款熱既甜品, 真係會加分不少=D..foodiebuddy18 環境❤️❤️❤️❤️衛生❤️❤️❤️❤️人手❤️❤️❤️❤️食物質素❤️❤️❤️❤️禮貌❤️❤️❤️❤️選擇❤️❤️❤️送菜速度❤️❤️❤️❤️座位數量 ❤️❤️❤️❤️攝影環境❤️❤️❤️❤️..5❤️為滿分
香煎雪鱸魚

套餐仲包埋沙律, 湯同甜品
沙律

湯

湯就正正常常啦。
焗蘋果甜品

沙律
湯
焗蘋果甜品
2019-04-29 1769 瀏覽
我家小小朋友話好耐冇去過海洋公園🐋睇左天文台好幾日都話會落雨起身見到竟然有陽光,即刻野都唔食飛車去😂連早餐都未食,去到又要諗食咩🍽諗左一陣決定去睇住🐧食野去到門口原來🐧休息冇得睇,但有得食今次照食,唯有下次先邊睇邊食啦每人低消$100咸蛋黃薯條冇諗到海洋公園都有咸蛋黃既野食夠貼地之餘又好好味渦雜扒魚🐟皮煎得好香脆,肉好滑雞🐓普普通通豬🐖唔會好un,我覺得好食牛🐂7成熟幾好牛味帶子煙肉意粉(2人)味道比較清淡原粒帶子有起碼7粒大大粒2人份量但系超大份香橙特飲小朋友飲到舉晒連舊橙都唔嘥食埋企鵝舞曲🍍菠蘿🍋檸檬🍸雪碧混埋都幾好飲仲加多幾粒藍莓小朋友又連藍莓都食埋😋今次我地用左會員+生日優惠都好抵食呀,$530埋單
我家小小朋友話好耐冇去過海洋公園🐋
睇左天文台好幾日都話會落雨
起身見到竟然有陽光,即刻野都唔食飛車去😂

連早餐都未食,去到又要諗食咩🍽
諗左一陣決定去[冰極餐廳]睇住🐧食野
去到門口原來🐧休息冇得睇,但有得食
今次照食,唯有下次先邊睇邊食啦
每人低消$100

冇諗到海洋公園都有咸蛋黃既野食
夠貼地之餘又好好味渦

雜扒
魚🐟皮煎得好香脆,肉好滑

雞🐓普普通通
豬🐖唔會好un,我覺得好食
牛🐂7成熟幾好牛味

帶子煙肉意粉(2人)
味道比較清淡

小朋友又連藍莓都食埋😋

今次我地用左會員+生日優惠
都好抵食呀,$530埋單
2019-04-24 1379 瀏覽
黎 海洋公園 除左睇 海豚 🐬表演仲可以藉著黎緊舉行既「 北海道祭 」品嚐北海道空運直送既海鮮產物海洋公園內各大餐廳和小食亭都會呈獻多款 和風料理 ,超過70款北海道美食😋今次率先黎試下「 冰極餐廳 」既「北海道套餐」「北海道之精選4道菜式套餐」包括1. 燒北海道半殼帆立貝配素冷麵北海道小麥粉製造的素麵,幼滑又不失彈牙口感2. 男爵薯蓉忌廉湯伴黑蒜天然奶香味的男爵薯入饌相信非常香滑夏沫唔飲得奶所以沒有試這個啊🙈3. 香煎北海道Kamikomi豚肉柳配黑毛豆蓉特別喜歡綿滑香醇的豆蓉,全被我吃掉了😍4. 北海道3.6牛乳布甸伴藍靛果醬另外點了一客「北海道特色小食拼盤」1. 北海道柚子豚肉腸帶新鮮果香的柚子豚肉腸,香脆可口,令人回味2. 北海道男爵薯餅最喜歡吃這個,又綿又滑的北海道名薯男爵薯,外層薄脆香口,內層綿滑粉嫩3. 北海道印加薯仔角北海道印加薯仔味特濃飲品點了「企鵝舞曲」不過餐廳入面好凍,所以越飲越凍😂「 北海道祭 」3月23日至4月14日這是原圖,我自己影的☺️
黎 海洋公園 除左睇 海豚 🐬表演
仲可以藉著黎緊舉行既「 北海道祭 」
品嚐北海道空運直送既海鮮產物

今次率先黎試下「 冰極餐廳 」既「北海道套餐」
「北海道之精選4道菜式套餐」包括
1. 燒北海道半殼帆立貝配素冷麵
北海道小麥粉製造的素麵,
幼滑又不失彈牙口感

2. 男爵薯蓉忌廉湯伴黑蒜
天然奶香味的男爵薯入饌相信非常香滑
夏沫唔飲得奶所以沒有試這個啊🙈

3. 香煎北海道Kamikomi豚肉柳配黑毛豆蓉
特別喜歡綿滑香醇的豆蓉,全被我吃掉了😍

4. 北海道3.6牛乳布甸伴藍靛果醬

另外點了一客
「北海道特色小食拼盤」
1. 北海道柚子豚肉腸
帶新鮮果香的柚子豚肉腸,香脆可口,令人回味
2. 北海道男爵薯餅
3. 北海道印加薯仔角
北海道印加薯仔味特濃

飲品點了「企鵝舞曲」
不過餐廳入面好凍,所以越飲越凍😂

「 北海道祭 」3月23日至4月14日

這是原圖,我自己影的☺️
2019-04-01
  • 燒北海道半殼帆立貝配素冷麵
如果你吃素的話,進香港的主題樂園玩就要有整天餓肚子準備,因為園內很難找到素食選項,頂多只能吃爆谷或甜點之類。不過最近海洋公園跟社企 Green Monday 合作,於園內各間餐廳推出一系列純素餐點,下次去樂園玩就不怕捱肚餓了!這次的合作其實是2019年「親親動物月」(4月19日至5月1日) 的活動,引入用植物蛋白製作的「植物肉」產品,推出一系列以假亂真的有趣菜式,例如大肉腸、炸魚柳、炒牛肉、咕嚕肉、蒸肉餅和咖喱酥等等,因為使用植物肉的關係,外表和味道都可以讓人滿足口腹之慾。這天我們就上山找企鵝,順便來試試聽起來很猛的「橫素千軍素食套餐」。冰極餐廳在企鵝館旁邊,平常可以一邊看企鵝一邊吃飯,不過最近維修的關係,我們只能對著企鵝的照片吃飯。餐廳一到中午吃飯時間就塞爆遊客,有意用餐的話建議提早一點入座啊,以免要受排隊之苦。冰極餐廳冷氣有開很大,絕對有冰極的感覺,夏日炎炎進去避暑有夠爽。 炸植物魚塊配田園沙律 頭盤看起來就很吸引,這個植物魚塊我之前也有買回家吃(Green Common有售),覺得味道很好也能滿足想食香口炸野的口慾。它主要用豆類蛋白質製成,也有加入含 Omega-3 的海藻油,可

炸植物魚塊配田園沙律

頭盤看起來就很吸引,這個植物魚塊我之前也有買回家吃(Green Common有售),覺得味道很好也能滿足想食香口炸野的口慾。它主要用豆類蛋白質製成,也有加入含 Omega-3 的海藻油,可以跟吃真魚一樣補充好油脂。我覺得它吃起來介乎炸魚和麥樂雞中間,都幾有趣架。用來點炸魚還有個很香的沙律醬,醬汁也很貼心的做成純素,素食者可以放心吃。

企鵝餐廳的餐具全部都有企鵝圖案,好可愛,拍照拍得很開心。

有機薏米雜菜湯

湯入面有有機薏米、有機雜菜和洋蔥,並加了一點意式香草調味,有很多湯料可以吃,湯喝起來也夠惹味,不用怕喝菜湯太清淡。

未來芝士漢堡配薯條 (單點HK$208)

看起來很有份量的漢堡包,入面有兩塊不同顏色的素扒啊!上面那塊是 Beyond Meat (我一吃就認得),漢堡扒上面有一塊半溶的純素芝士。因為有半溶芝士的關係,漢堡扒更好吃了,沒想到純素芝士都可以做到這個效果。下面紅色那煮是紅菜頭素食漢堡扒,這塊更驚喜,入面有滿滿的紅菜頭顆粒,吃起來很香甜但不會太重草青味。

植物肉丸鮮茄意粉 (單點 HK$188)

漢堡和意粉主食可以2選1,我跟肉肉子兩個人就一人選一款。意粉上面的肉丸好巨型好吸引,當然也是用植物肉製作,口感有點扎實。番茄醬吃起來也蠻新鮮,不過整體來說驚喜度不高,就簡單一個肉丸茄汁意粉,不過換了植物肉而已。

香滑杏仁奶布丁配紅桑子醬

甜品走可愛路線,以海洋公園吉祥物威威司令作造型,實際上是用杏仁奶做的奶凍。其實植物奶除了適合素食,也很適合不喜歡奶酥味的人士。下面紅色的是紅桑子醬,配上新鮮草莓和藍莓,非常清新健康。

橫素千軍四道菜套餐
供應地點:冰極餐廳
價格:HK$358/每位
(配鮮磨咖啡或茶)
2019-04-23
  • 未來芝士漢堡配薯條
橫「素」千軍四道菜式一人套餐$358 —小編同老死慶生,約佢一齊去海洋公園玩😍😍黎得就豪洗一次😂去玩左n 次過山車,之後就試試新出果個素食套餐。因環保關係,朋友平時都食素,所以得依間岩佢口味 —🥗炸植物魚配田園沙律🐠沙律酸酸甜甜咁幾開胃,跟個炸魚柳,植物炸魚竟然真係有魚味,炸得香口,有少少似麥樂雞。🙂— 🍝植物肉丸肉醬意粉🍅依道意粉蕃茄味好足,肉丸有咬口,質地同普通肉丸分別唔大,感覺好健康好惹味。😊— 🍔未來芝士漢堡配薯條🍟依個漢堡既植物肉像真度又幾高,食落都幾香口,又冇左平時食肉果種好油既感覺,個紅菜頭漢堡扒帶有濃郁紅菜頭香,另外都幾似午餐肉。🍔 —🍅🥦有機薏米雜菜湯🥦🍅依個湯既薏米都幾多,春天飲就岩哂,係時候要去濕氣。飲落就係羅宋湯,食野前飲又係開胃之選。🍵🍵—香滑杏仁奶布丁配紅桑子醬布丁個形狀係威威司令,勁可愛啊🥰口感滑滑,布丁配紅桑子酸酸甜甜咁,食飽飽後用黎清下腸胃就岩啦。
橫「素」千軍四道菜式一人套餐$358 —

🥗炸植物魚配田園沙律🐠

🍝植物肉丸肉醬意粉🍅
植物肉丸肉醬意粉
🍔未來芝士漢堡配薯條🍟
未來芝士漢堡配薯條

🍅🥦有機薏米雜菜湯🥦🍅

炸植物魚配田園沙律
題外話/補充資料: 為食指數:7/10 推介程度:7/10 打卡指數:8/10 性價比:7/10
植物肉丸肉醬意粉
未來芝士漢堡配薯條
2019-04-10 569 瀏覽
套餐包含四道菜,頭盤炸植物魚塊最有驚喜,坊間嘅植物肉大都係漢堡扒,而植物魚就比較少見,除咗食落幾似之外,連個營養都幾似,同真魚肉一樣含有omega3,夠哂健康✨雜菜湯感覺似俄羅斯白菜湯咁,清澈得嚟菜味好濃,而其特別之處係佢仲加咗有機薏米,口感豐富咗之餘仲有助清熱美白✨主菜可選意粉同漢堡,而我就揀咗後者,未來漢堡其實周圍都係,但水準不一,而呢度塊未來漢堡扒肉感同味道皆不俗,食到有juice嘅feel而且佢最特別係仲有另一塊紅菜頭漢堡扒,呢個聽聞係餐廳自己研整,有漢堡扒嘅口感同時又有好濃嘅紅菜頭味,創新得嚟好高質😍最後甜品係用威威司令個樣嚟做嘅布丁,感覺超可愛✨

最後甜品係用威威司令個樣嚟做嘅布丁,感覺超可愛✨
用餐優惠
試食活動
2019-04-08 574 瀏覽
因為有全年證間唔中都會同阿仔入去玩下~~正常睇完企鵝就過冰極餐廳食午飯~~點知南極天地裝修,冇得睇企鵝,仔仔超失望⋯⋯咁都照去餐廳食飯,咁就叫個兒童餐俾佢,等佢開心番下啦~~~兒童餐其實都好多野食架~~~食物都係其次,最吸晴係個容器小朋友見到一定鍾意~~入邊有一格格分開食物~~都係沙律、粟米、意粉、生果、甜點咁~~仲有杯蘋果汁~~賣點係全部都係有機食品~~另外大人就叫左侍應極力推薦既香煎雪花鱸魚~~~賣相精美,皮脆肉滑~~煎得香口,但入邊都仲係濕潤~~~企鵝舞曲:基本上每次去都會點既~~唔係特別好飲,只係冇乜選擇全年證有85折架,所以記得要出示番呀~~

兒童餐其實都好多野食架~~~

食物都係其次,最吸晴係個容器
小朋友見到一定鍾意~~
兒童餐

低碳兒童餐

香煎雪花鱸魚配茴香沙律甜椒忌廉汁

企鵝舞曲

全年證有85折架,所以記得要出示番呀~~
2019-04-08
低碳兒童餐
香煎雪花鱸魚配茴香沙律甜椒忌廉汁
2019-04-01 385 瀏覽
好耐冇去過海洋公園啦,冇咩做去海洋公園走返轉玩下輕鬆下都唔錯,睇下熊貓睇下海獅睇下海豚真係好治癒呀!今次去終於冇食麥當勞餐啦,因為食一個餐都差唔多 $100,不如入餐廳坐低食個飯好過,今次去左好有極地 feel 嘅冰極餐廳,佢地岩岩搞緊呢個「北海道祭」,係北海道嘅精選四道菜式套餐,1. 燒北海道半殼帆立貝配素冷麵,原粒帆立貝稍為燒左下,味道非常鮮甜,而冷麵配上獨特醬汁令人食指大動!2. 男爵薯蓉忌廉湯伴黑蒜,個湯嘅味道嘅奶香超強超香,而個湯感覺好足料,因為真係好溶下,而黑蒜調一調個味有另一番風味!3. 香煎北海道 kamikomi 豚肉柳配黑毛豆蓉,我已經好耐未食過咁好味嘅豬扒,肥瘦適中,重點係唔硬,好易入口,超正,撈埋豆蓉一齊食好 match!4. 北海道 3.6 牛乳布甸伴藍靛果醬,最後唔少得甜品,牛奶味亦好強,個果醬嘅酸甜同個牛奶布甸相輔相成!另外叫左個北海道特色小食拼盤,有北海道男爵薯餅、北海道柚子豚肉腸、北海道印加薯仔角,各有特色,一班人 share 就最好不過!黎到一定要食呀!
2019-02-06 847 瀏覽
每次黎到海洋公園,行完南極館同北極館,就會去呢間餐廳食。佢既味道未必最好,價錢都係主題樂園既價錢,但一邊食飯,一邊可以睇住企鵝行行企企,都幾特別。今次叫左一個招牌沙律,企鵝薄餅,豬肋骨同小食拼盤。個沙律幾好食,不過$168得個少少,食得唔夠下次要叫個兩人份量既,都係$228!個企鵝薄餅都唔錯,但比起早兩年食,份量變細左無左好多芝士,得個樣無話好好食!個豬骨好好食!好入味同軟身!小食拼盤有雞翼,吉列豬扒同芝士薯條,吉列豬扒有驚喜,好juicy
每次黎到海洋公園,行完南極館同北極館,就會去呢間餐廳食

今次叫左一個招牌沙律,企鵝薄餅,豬肋骨同小食拼盤。
個沙律幾好食,不過$168得個少少,食得唔夠
下次要叫個兩人份量既,都係$228!
個企鵝薄餅都唔錯,但比起早兩年食,份量變細左
無左好多芝士,得個樣無話好好食!
個豬骨好好食!好入味同軟身!