餐廳: 冰極餐廳
資訊:

11月屋企小公主生日,當然大大小小一齊慶祝啦。我哋去咗海洋公園,中午去咗冰極餐廳食午餐,當日係平日,冇乜人,餐廳枱與枱之間有一定距離,環境舒服,燈光亦都好柔和,我哋叫咗幾個主菜大家一齊食,有黑毛豬扒,好厚身但係仍然滑嫩,食得出豬新鮮。忌廉汁煙肉帶子意粉,叫咗大份,夠3人食,忌廉汁多又濃,帶子都大大隻。燒排骨一份,普通,多啲 肉同煮冧啲更加好。招牌海鮮企鵝薄餅,真係企鵝型狀,打卡一流,一睇就知好唔好食⋯⋯。餅底太薄,似係超級薄而乾的餅乾,難食,冇下次。呢餐食咗2千蚊,以前我哋細個係帶食物入公園野餐,依家有能力就試下餐廳食飯,仲有就最緊要小公主開心🥳。
2024-02-03 339 瀏覽
今次嚟到這間餐廳,真係有啲驚喜。先講下呢個炸植物魚塊,外皮炸得金黃酥脆,入面嘅「魚肉」竟然同真魚唔分上下,好得意之餘,食落無負擔,正!湯品方面,呢個雜菜湯清新爽口,入面嘅薏米又豐富咗口感,冇話咁滋潤。😇主菜嘅未來漢堡實在係重磅推介,漢堡扒肉味濃郁,咬落去好似得啲汁都流哂出嚟,滋味十足。而家夾嘅紅菜頭漢堡扒,更係得意到突咁!得我心水,新穎之餘仲要健康。最後個威威司令布丁,唔單止外形得意,食落去香滑得滯,令人心花怒放。🥰坐喺玻璃邊望住企鵝游黎游去,真係一個字 - 歎!食飯之餘,又有視覺享受,落喺度嘅每一嚿嘢食都變得更加美味。整體嚟講,個體驗好值得,食物味道限喇,環境又好,我保證你一試難忘!😍🐧💫

2024-01-22 338 瀏覽
為左係海洋公園近距離親近企鵝,我準時係一個月前打電話book,本身職員話不可以request 近企鵝位置的枱。當日去到好好彩都比左我地!我地叫左2 個set,食物價錢不平,但食物都有質素,份量都多。最欣賞係個pizza,整得超好食,餅底夠薄夠脆,加上大量芝士,刺激味蕾~其他食物都不錯。最不特別因爲係跟餐甜品,無驚喜同比較hea~買單信用卡有9折,性價比高左。而且呢個體驗真係無價~BB成餐飯都好開心,不斷望住企鵝游來游去呢間係一定會再訪的餐廳♥

最不特別因爲係跟餐甜品,無驚喜同比較hea~

呢間係一定會再訪的餐廳♥
生日
用餐優惠
信用卡優惠
  • Pizza
Didn’t bring any food with us as it was a last minute decision to go to Ocean Park. Most of the snack shacks were closed so with little options, we decided to go sit down for a meal.There was a menu outside the restaurant so I was prepared how much it was going to cost. My husband’s snack platter arrived within minutes. The chicken wings were very blend, not even marinated properly.My veggie hash brown arrived next. It was oily but ok.We waited for over 40 minutes for my son’s salmon and had to
We waited for over 40 minutes for my son’s salmon and had to chase a couple of times. When it arrived, it looked nice but it was so overcooked that my son said it was rubbery and left half behind.
To pay $962 for that quality and service, even though I understand we were at a popular theme park, was ridiculous!
2023-10-14 674 瀏覽
從小時候已經很喜歡海洋公園,忘記了入園多少次了!😂😎😅今年未到萬聖節已經率先入園,又去「冰極餐廳」探望我的小企鵝們,一如既往的坐在最美、最近牠們的𥦬邊位置!吃了午餐set ,和企鵝薄餅,另外再叫了餐廳的哈囉喂特色甜點 !這個甜點很搞笑,是給醫療人員嗎?朱古力造型很可愛!有鉸剪、繃帶瑞士卷、棉花棒同埋藥棉棉花糖配芒果醬藥水都可以食!又可以幫人止血!食完急救四寶,即時藥到病除😂😂😂🤣萬聖節期間記得來冰極餐廳,看看企鵝和吃這個特色的甜品!另外還有其他鬼校飯堂,有其他恐怖又攪鬼既萬聖節食物!eg: 魔刷、魔筆!怨靈鬼校遊學團便當等等……Ps: 由2001年起,每年10月萬聖節夜期間,海洋公園都會舉辦「十月全城哈囉喂」活動,以恐怖為主題吸引遊客, 自認夠大膽的你,一定要去探訪令人毛骨悚然的六大詭異主題鬼屋,還有鬼間祭典和表演!
這個甜點很搞笑,是給醫療人員嗎?
萬聖節期間記得來冰極餐廳,看看企鵝和吃這個特色的甜品

生日
  • 企鵝薄餅
2023-07-30 1229 瀏覽
朋友生日去咗海洋公園玩。入咗呢間餐廳食dinner。我哋有六個人叫咗幾個款式。你見佢整體嘅份量都唔少,所以其實都幾抵食,主題樂園嚟講算係咁。經過都可以一試係唔錯嘅餐廳。
2023-07-19 949 瀏覽
上星期阿仔響酷熱天氣底下去海洋公園親子旅行,我有重未出發先中暑的感覺🥵好彩去到冰極餐廳lunch,可以抖一抖。大家邊食邊睇企鵝,一大賞心樂事。阿仔每次叫海洋列車餐,然後要我執手尾,我都習以為常😅原來其他同學都係咁,個個家長最後坐響道食兒童餐,好好笑🤣忌廉汁帶子意粉忌廉味濃,配上煙肉,非常惹味,意粉煙韌,帶子彈牙,份量多點更好,推介👍🏻小企鵝兒童餐+果汁盒內芝士肉醬意粉,肉醬足夠,意粉煙韌,芝士是原塊上,未有溶入意粉中,味道不過不失。南瓜撻撻皮鬆脆,但南瓜蓉略淡味,粟米正常。水果沙律非常清新,一大驚喜,消暑佳品。😊果汁可選蘋果汁或橙汁。
好彩去到冰極餐廳lunch,

2023-07-13
2023-05-12 1363 瀏覽
由細到大都好鍾意海洋公園,真係童年回憶,已經不記得有多少次入園,去冰極餐廳,起碼六七次,有三次坐到呢個全場最靚位置🫶😍可以同企鵝一齊食野,食企鵝餅薄係指定動作🤤😂希望海洋公園永遠喺度! ❤️🙏🏻 海洋公園 💕百去不厭!😍🤩🤣必定要叫企鵝造型的薄餅,因為用來打卡,雖然薄餅真係好薄,但係上面有好好味嘅海鮮,造型趣緻,每次我都會食佢個嘴先!另外就算我不是小朋友,我也一定要order一個兒童餐🤣🤣又係用來打卡,望住企鵝食企鵝薄餅真係好開心的,我真係好鍾意海洋公園!

必定要叫企鵝造型的薄餅,因為用來打卡,
雖然薄餅真係好薄,但係上面有好好味嘅海鮮,
造型趣緻,每次我都會食佢個嘴先!
望住企鵝食企鵝薄餅真係好開心的,
我真係好鍾意海洋公園!
  • 企鵝薄餅
  • 兒童餐
2023-04-23 1139 瀏覽
好特別嘅企鵝親子餐廳,位置喺海洋公園企鵝館🐧隔離-冰極餐廳,可以用app the GULU 營業時間時進行預約。話說我哋真係好好彩,陰陰天,但係冇落雨,海洋公園唔算多人,即興情況下,唔使等位,侍應哥哥好好人,安排咗最近觀賞企鵝嘅位置,我哋食埋招牌企鵝薄餅,位置好闊落,一啲都唔迫,有小朋友高椅,好多隻企鵝喺度游來游去,每個人最低消費$100 ,用餐時間90分鐘。一個愉快嘅午餐,真係好難忘❤️❤️
好特別嘅企鵝親子餐廳,
位置喺海洋公園企鵝館🐧隔離-冰極餐廳,
可以用app the GULU 營業時間時進行預約。

話說我哋真係好好彩,
陰陰天,但係冇落雨,
海洋公園唔算多人,
即興情況下,
唔使等位,
侍應哥哥好好人,
安排咗最近觀賞企鵝嘅位置,
我哋食埋招牌企鵝薄餅,
位置好闊落,
一啲都唔迫,
有小朋友高椅,
好多隻企鵝喺度游來游去,
每個人最低消費$100 ,
用餐時間90分鐘。

一個愉快嘅午餐,
真係好難忘❤️❤️
企鵝薄餅
企鵝薄餅
2023-03-16 1128 瀏覽
🥗冰極特色沙律 $288: 呢款沙律佢有分大同細,而我哋嗌嘅就係細既特色沙律,佢裏面有煙三文魚🐟,西班牙火腿🐽,燒雞🐔,香草等,細份嚟講其實佢都幾足料,佢裏面有橄欖,都唔係到到都有,所有配料都非常新鮮,食落唔錯👍🏻🐧招牌企鵝形薄批 $288:滿心歡喜見到佢地嘅招牌企鵝薄餅就諗住叫嚟試下,點知嚟到真心失望,見到個款都唔想食,佢叫薄餅,但係個底係好似薯片咁薄,其實都唔會飽得去邊,佢裏面嘅材料有龍蝦,帶子,青口,芝士,不過都係偏少,至於味道都係一般,一味靠芝士蓋住啲配料🍹企鵝舞曲 $70: 呢款特飲其實都冇咩特別,賣相有啲普通,入面主要係菠蘿汁,檸檬汁,雪碧,佢只係將呢幾款溝埋一齊再加幾粒藍莓就係,不過喺裏面食嘢都差唔多咁嘅質素🍹香橙特飲 $60 : 呢杯其實係橙味soda,都係果句非常普通,賣相好少少,但味道都係麻麻純粹係個境較為特別,可以望晒整個企鵝館,裝修座位都唔錯,比較闊落,但唔知係咪唔夠職員,所以都係嗌極都冇人🤷🏻‍♀️

2023-03-12 615 瀏覽
冰極餐廳位於黃竹坑海洋公園冰極天地高峰樂園,想快點到達的話,進入海洋公園後即乘海洋列車至冰極天地便可. 在午餐時間如要近距離邊吃邊欣賞企鵝游泳,便要早點到門外輪候了. 在園內用餐價格一定是偏貴了, 但味道及份量卻是很不錯的. 我們一家三口點了大份卡邦尼意粉, 黃金邪惡薯條及企鵝海鮮薄餅. 大份卡邦尼意粉確是大份,三個人食其實已可食飽,味道平均之上,還有大大粒帶子有口感. 黃金邪惡薯條咸旦量足本, 炸得亦夠通透. 企鵝海鮮薄餅有企鵝造型, 深受小朋友喜愛, 又有龍蝦作料. 值得一提的是, 三個食品均需熱時即食,否則味道大減!
2023-03-12
  • 大份卡邦尼意粉
  • 黃金邪惡薯條
  • 企鵝海鮮薄餅
2023-01-11 1218 瀏覽
今日囡囡放假唔使返學,而我又唔洗返工, 一於帶囡囡去海洋公園+ 冰極歺廳.歺廳booking 好滿, 同埋只得2⃣️張枱能一邊食野,一邊觀賞企鵝,我大約三星期前已預訂, 預約當天最早booking 11:00 am , 還早到15 mins 排隊, 終於可以坐到直接觀賞企鵝位置既座位.小朋友十分興奮, 見到企鵝在游水, 他們也跟住企鵝走來走去, 大人們都睇得得開心.食物價錢稍貴, 但質素唔錯, 份量適中, 個人覺得合理, 食飽飽釣12 點還有餵企鵝觀賞節目, 非常精彩🥳

2022-12-02
開放時間:11:00am-5:00pm地址:香港仔海洋公園高峰樂園冰極天地訂座電話:39232161 39232322抵食指數:⭐⭐⭐平均消費:HK200-300招牌海鮮企鵝型薄餅批 HK$228鹹蛋黃薯條 HK$108忌廉汁煙肉帶子意粉(家庭裝分量) HK$328冰極餐廳是全港唯一一間餐廳可以一邊欣含態可掬態的企鵝,一邊可以享受色香味俱全的美食,一生人必定要最少是一次。我的推介-----企鵝薄餅。不官你喜不喜歡企鵝,來到冰極餐廳必定一定要試一次這餐廳的招牌菜---企鵝薄餅。薄餅是可愛企鵝的造型,小朋友、少女們、女士們、男士們......必定喜愛。薄餅的用料也十分矜貴,有蝦肉、蟹肉、帶子及青口,用了一點也不馬虎。
開放時間:11:00am-5:00pm

鹹蛋黃薯條 HK$108
忌廉汁煙肉帶子意粉(家庭裝分量) HK$328

2022-12-25
  • 企鵝Pizza
週年紀念~ 難得大家工作都無咁忙,大家約定好今日去海洋公園玩餐飽,雖然香港時移世易,但係總有啲嘢係依然屬於香港人嘅。記得以前一家人去海洋公園,攀山涉水、山長水遠入去海洋公園,點會估到依家有地鐵而且有海洋列車,行都唔駛行。不過最希望就梗係唔需要戴住口罩過生活,呢的先至係自由。好啦唔講咁多感性嘢,難得今日去玩,玩到攰啦就搵咗呢一間好有情調嘅餐廳,雖然等候時間都比較長,但當入到去嘅時候,見到真係名副其實嘅大海景,   有好多隻帝王企鵝陪住你一同共晉午餐,無比浪漫,欣賞咗一陣企鵝仔嘅泳姿都開始肚餓啦。職員服務周到,有詳細介紹招牌及特色食品,最後我哋點咗三款主菜同兩杯嘢飲。餐廳嘅環境唔使多講,你哋睇相都知道,昏暗嘅燈光、浪漫嘅音樂、配合冰天雪地嘅地方享用午餐,真係享受人生。等咗十幾分鐘,飲品上枱喇~~~ 兩杯特飲都係職員用心介紹,名稱就非常浪漫,但當然都只係普通特飲,有菠蘿特飲同另一杯就青瓜檸檬特飲,份量好大杯而且甜度適中唔會嗆喉,兩杯都好清甜。其後小食拼盤都陸續上枱喇~~~ 拼盤入面有蜜糖柚子雞翼、炸魚同薯條都係惹味嘅,蜜糖柚子雞翼甜甜地好開胃,炸魚粉漿唔會太厚,入口時唔會有啖啖炸漿,薯條就用

企鵝舞曲、北極之旅
小食拼盤
拼盤入面有蜜糖柚子雞翼、炸魚同薯條都係惹味嘅,蜜糖柚子雞翼甜甜地好開胃,炸魚粉漿唔會太厚,入口時唔會有啖啖炸漿,薯條就用芝士焗,所有嘢都係即叫即炸。其後到兩個主菜啦,西班牙黑毛豬扒同埋海鮮批,首先黑毛豬扒份量都夠一個人食,

香煎西班牙黑毛豬扒配菠蘿莎莎醬
豬扒厚切而且有炭燒香味,切開時依然保留豐富嘅肉汁,少許焦香味入香口,加埋其他配菜食就唔會好漏。介紹埋個招牌海鮮批,

招牌海鮮企鵝型薄批
上枱後童真就返晒黎,佢個形細細件就真係一隻企鵝,海鮮配料都係基本你見到嘅,有魷魚、蝦仁、青口、帶子等等,份量雖然唔大份,不過喺呢個環境傾下偈慢慢食,
正所謂有情飲水飽,食埋嘢就仲飽,坐坐下都成兩個鐘啦... 如果你哋嚟海洋公園不妨考慮下食呢一間餐廳,雖然價錢比較貴,但係玩得就預咗,香港人最緊要生活得開心,埋單走人每人$500,入得場就唔好諗$$呢啲嘢啦,Enjoy~~~
2022-05-07
紀念日
企鵝舞曲、北極之旅
小食拼盤
2022-10-01 1598 瀏覽
環境不錯,食物的味道也可以,最主要是可以近距離看企鵝的日常🥰去到海洋公園第一時間搵呢間餐廳!除了老大街和海龍王餐廳以外,冰極餐廳是除了充饑以外,還是消暑的理想目的地,仲可以喺大玻璃見到多隻活潑可愛好動的企鵝游水。火箭菜卡邦尼帶子意粉,味道好好食,帶子也是從加拿大新鮮空運過來的,只是因為環境,冷得有點快。
2021-11-26