2022-05-31
住咗喺元朗附近咁耐,反而第一次嚟試呢間泰國餐廳— 公車泰國餐廳門面好光猛同埋大,入到去座位都好舒服放工之後好肚餓,見到有好抵食嘅二人餐,二人餐裏面有12個選項,選擇都多我哋叫咗豬頸肉同埋冬陰功大頭蝦湯,仲送兩碗白飯同埋嘢飲湯頭好鮮甜,落咗啲蕃茄同埋菇落去,酸味啱啱好,仲帶少少辣,令到成個湯都好開胃,而且大大隻大頭蝦好足料,蝦肉食落去都好新鮮彈牙,都好容易剝殼豬頸肉又係大大塊,肉質食落去好爽口,最出色嘅係佢嘅醬汁,帶少少辣味,令到個豬頸肉食落去冇咁油膩我哋仲嗌咗個黃咖喱雞,一上枱已經聞到好香嘅咖喱味佢呢度嘅咖喱係偏水狀少少,但係又做到一種好香滑嘅感覺,用嚟撈飯真係一流,加上啲雞都好鮮嫩,仲有少少蔬菜做配菜,令到成個咖喱仲健康啲馬拉盞炒通菜,係食泰國菜必點嘅一道菜,炒得夠鑊氣,通菜最緊要唔好煮得太耐,佢呢度啱啱好,咬落去仲係爽嘅呢度仲好好服務,我哋食食吓送咗蝦片同埋甜品俾我哋欺騙揸得好趣口,而且每$1都好大塊,就咁樣食都有淡淡的蝦味,我用咗嚟點咖哩食又係另一個層次甜品係椰汁西米糕,細細地份量啱啱好, 都唔會太甜,下次會再嗌其他甜品試吓
門面好光猛同埋大,入到去座位都好舒服
我哋叫咗豬頸肉同埋冬陰功大頭蝦湯,仲送兩碗白飯同埋嘢飲
呢度仲好好服務,我哋食食吓送咗蝦片同埋甜品俾我哋