今日同我朋友肥Wing出嚟聚會,近排肥Wing開始有去gym做下運動,減肥健身,啱啱今日係佢嘅cheat day,打算帶佢食一餐勁嘅。我同佢好耐冇食泰國菜,佢提議去一間之前佢前度好鍾意嘅泰國菜餐廳叫「公車泰國餐廳」,我都冇乜意見,就畀佢話事。到咗呢度真係好有泰味,招牌都有泰文,擺設好多泰國元素。叫咗【泰式菠蘿炒飯】兩个人食,炒飯味真係好香,炒得唔會太油,火候好夠,配住肉絲食每一啖都有肉絲嘅焦香。【泰式鹽燒烏頭魚】嘅外皮好脆,外酥裡嫩,又好彈牙,仲有【燒大魷魚】又係另一種風味,燒得好到位。然後肥Wing特登叫咗【燒和牛串】請我食,佢自己超鍾意食,和牛唔會太肥,也唔會太韌。仲有好送飯嘅【泰式咸魚炒芥】,芥蘭好脆口,然後鹹魚嘅香味蓋滿咗成盤菜。我哋食得好飽,肥Wing講下次再請我嚟食!我自己都好推薦畀大家!!

到咗呢度真係好有泰味,招牌都有泰文,擺設好多泰國元素。

2024-09-07
我同我老公都好鍾意食海鮮,同事介紹我哋去元朗嘅公車泰國餐廳食,同事話佢哋嘅海鮮好好食,仲好有泰國風味,鍾意食海鮮同泰國菜嘅我哋就決定今日下午去試吓。餐廳入面嘅裝潢好有泰國風格,好似自己身處泰國食午餐,餐廳入面香味四溢,激起咗我哋嘅食慾。我哋分別叫咗三種唔同嘅海鮮,每種海鮮都非常好食,推薦俾大家。🩷泰式生蝦蝦仲保持住冰凍嘅狀態,非常新鮮。配埋佢哋餐廳嘅特製醬料,非常開胃,味道口感都更上一層樓。酸辣嘅醬汁同鮮嫩嘅蝦肉,十分滿意。🩷泰式鹽燒烏頭魚成條烏頭魚香味撲鼻,外皮酥脆,魚肉鮮嫩多汁,仲有少少焦香味,配料令成條烏頭魚嘅味道更加豐富,酸甜可口仲帶有鹹味,非常好食。🩷蒜爆鮮海蝦好有泰國風味嘅一道菜,海蝦嘅口感非常嫩滑,好有嚼勁,食落去仲散發住濃郁嘅蒜味,辣味十足,但又唔會太辣,真係好好味。

🩷泰式生蝦

🩷泰式鹽燒烏頭魚

🩷蒜爆鮮海蝦

今日星期日成家人一齊出街行街,行到傍晚大家都肚餓,就想搵啲適合家庭聚餐嘅餐廳。喺元朗見到呢間好特別嘅泰國餐廳「公車泰國餐廳」,睇餐單都系好正宗嘅泰國菜色。然後我哋就決定喺度食晚餐啦。呢度嘅好多菜色睇落好抵食,價錢平,而且分量又大,帶住屋企人嚟食好啱。主要系地方夠大,可以帶屋企人一齊嚟呢度食。我哋叫咗【泰式青咖喱雞】,佢嘅青咖喱味好泰式,同我之前喺泰國食嘅味道一樣,好清香仲有微微嘅辛辣,但系唔會好辣,大人細佬都好適合。然後【冬陰醬燒骨】,味道好香濃,冬陰醬嘅味道好刺激味蕾,好開胃。【泰式咸魚炒芥】又好下飯,有放鹹魚但系唔會太咸,配料比例調得好啱,食住好香。不得不提【燒大魷魚】真系好大,而且好有嚼勁,可以享受咀嚼嘅樂趣。【珍多冰】椰奶味好香濃,飲住好滑,會一直想飲。我哋屋企人喺度食晚餐食得好滿足,大家都話下次仲想再嚟,呢度推薦大家嚟試下!!

主要系地方夠大,可以帶屋企人一齊嚟呢度食。

【珍多冰】椰奶味好香濃,飲住好滑,會一直想飲。

2024-08-13 340 瀏覽
由於媽媽好鍾意食泰國餐,今日帶咗媽媽同我一齊去元朗嘅呢間公車泰國餐廳享用我哋嘅晚餐。一入到餐廳就感覺自己身處泰國,餐廳入面嘅座位好寬敞,光線充足,感覺好舒服。泰式菠蘿炒飯 🍍賣相十分吸引人!炒飯竟然係用菠蘿嘅外殼嚟擺盤,而且飯粒粒粒分明。炒飯嘅味道配埋酸酸嘅菠蘿,食欲直接up!上面仲鋪滿咗我最鍾意食嘅肉鬆,簡直就係perfect!泰式香葉辣椒肉碎燴飯🍚泰國經典食物之一,必點!肉碎鮮嫩多汁,搭配香葉同辣椒,食咗令人唇齒留香。海南雞 🍗點咗半隻嘅海南雞,真係食唔厭!雞肉又滑又嫩,軟糯彈嫩,口感無敵順滑,雞油香濃郁。食咗非常滿足。配埋特別嘅醬汁,食咗簡直升天。冬蔭醬燒骨排骨鮮嫩多汁,唔會太乾!冬蔭排骨嘅香味,酸辣配埋醃製嘅香茅排骨,真係絕咗!食咗令人回味無窮。整體味道、環境同服務方面都算幾唔錯。如果你有時間或者想嚟體驗嘅話,值得過嚟試一試。

泰式菠蘿炒飯 🍍

泰式香葉辣椒肉碎燴飯🍚

海南雞 🍗

冬蔭醬燒骨

2024-08-13 271 瀏覽
尋日慶功宴同同事一齊聚餐。同事介紹咗呢間人氣火爆嘅公車泰國餐廳。一嚟到呢度,就好似自 己已經穿越去咗泰國用餐。滿滿嘅泰式風情,超級有氛圍感。打卡影相都係好靚嘅。泰式鹽燒烏頭魚 🐟烏頭魚好大條,好新鮮。因為係鹽焗,所以鹹味均勻,魚肉滑嫩,有一啲煙熏嘅感覺。用筷子一剝 開,魚皮一秒就剝落。魚肉冇所謂嘅魚腥味,反而非常鮮甜可口。燒大魷魚🦑絕對唔可以錯過嘅一道料理,配上泰式辣椒醬,簡直就係perfect! 魷魚多汁滑嫩,香氣撲鼻。新鮮 彈牙。泰式咸魚炒芥 炒得好有鑊氣,鹹香鹹香,簡直就係下飯菜。咸魚真係俾足,特別開胃。燒和牛串 🥩強烈大推!和牛肥瘦相間,肉質鮮嫩多汁,醬香甜口!食咗一串又一串,停唔落口。龍眼冰 🥤非常適合夏天飲用,龍眼果肉涼爽多汁,飲落去成個口腔充滿鮮甜嘅龍眼汁。簡直就係舒服!大家可以嚟試吓,餐廳環境優雅,菜品豐富,強烈推薦。

泰式鹽燒烏頭魚 🐟

燒大魷魚🦑

泰式咸魚炒芥

燒和牛串 🥩

龍眼冰 🥤

大家可以嚟試吓,餐廳環境優雅,菜品豐富,強烈推薦。

今日約咗姐妹出嚟行街睇戲食飯,玩咗一整日大家肚饿,想搵啲嘢食,啱啱阿冰话想食泰国菜,我哋好耐冇食泰国菜,就决定去搵一间泰国餐厅。阿冰之前听同事讲元朗呢度有一间唔错嘅泰国餐厅叫「公车泰国餐厅」,我哋就一齐去试下,睇下佢同事推介嘅餐厅点样。呢度嘅装潢摆设好多泰国元素,好有泰国菜嘅氛围,环境好干净好好。叫咗【泰式咖喱海鲜】,海鲜嘅分量好足,泰式咖喱同海鲜嘅搭配好完美,鲜美辛辣,好开胃。【泰式青咖喱鸡】都唔错,鸡肉嘅质地好好,青咖喱好香滑可口。【烧大鱿鱼】好大只,鱿鱼肉嘅弹性,配埋附带嘅酱汁,好好食!!我同阿冰都食得好满足,下次仲会再嚟呢度食。

【泰式青咖喱鸡】都唔错,鸡肉嘅质地好好,青咖喱好香滑可口。

我同阿冰都食得好满足,下次仲会再嚟呢度食。

2024-08-11 195 瀏覽
同朋友聚會嚟幫襯朋友最鍾意食嘅泰國菜,三五知己一齊去食大餐叫餸最啱啦青木瓜沙律 $78最啱而家炎炎夏日食,爽脆嘅青木瓜絲撈勻酸酸辣辣嘅醬汁好開胃。青木瓜絲又切得夠幼夠爽口,生菜都好fresh,包住青木瓜絲食,又係另一種風味。泰式生蝦 $168最鍾意食刺身嘅我,嚟食泰國菜都唔會錯過生蝦嘅。特別鍾意泰式酸辣青汁,淡淡嘅香茅味同魚露,配埋生蝦真係好惹味,平時食日料都畀唔到嘅味道。食唔到辣最好唔好食上面嘅辣椒粒,朋友食完出晒汗。泰式鹽燒烏頭魚 $148魚身入面放咗幾種菜,外皮放咗粗鹽,再一齊燒,一上枱就聞到滿滿嘅香味。魚肉嫩滑,點埋秘製醬汁,真係好正!海南雞 $98我哋幾位都係小鳥胃,但又特別想食海南雞,啱啱好呢度有半份嘅量可以食!雞件好滑好香,份量都算幾多,外皮蒸得好足,有非常香嘅雞味燒和牛串 $28呢個係最後追加嘅,嚟咗冇嚟一支燒串,真係會後悔走出去。一入口牛肉肉質好鬆軟,燒烤得好夠味好啱啱好,有焦氣唔會太老,而且一支仲要唔貴!整體嚟講大家都好滿意呢間餐廳。侍應態度好好嘅,我哋成班人坐咗幾個鐘都冇畀一點面色,埋單嗰陣仲好有禮貌。我哋食完都好滿意,環境都好闊落舒服。餐廳另外仲有主打蝦醬炒飯,

青木瓜沙律 $78

泰式生蝦 $168

泰式鹽燒烏頭魚 $148

海南雞 $98

燒和牛串 $28

整體嚟講大家都好滿意呢間餐廳。侍應態度好好嘅,我哋成班人坐咗幾個鐘都冇畀一點面色,埋單嗰陣仲好有禮貌。我哋食完都好滿意,環境都好闊落舒服。餐廳另外仲有主打蝦醬炒飯,下次都可以lunch time嚟試吓

2024-08-10 137 瀏覽
今日嚟到公司附近嘅泰國餐廳簡單咁食晚餐,我地都唔想食飯,就叫咗幾樣單食都食得飽嘅。🟠冬陰公燒骨:其實呢個份量真係好大,我一個人食基本上都已經飽咗,仲有另一半喺度,一齊食可以食多啲。記憶好深刻嘅一點,外皮燒得好脆好香,油油脆脆咁,食完喺度吮手指。🟠鹽燒烏頭魚:外層包住粗鹽巴燒嘅,點住酸辣醬汁一齊食,唔使驚會鹹。條魚入面仲塞咗好多唔同嘅菜,魚鮮味啱啱好!魚肉燒咗之後仲係好滑好juicy 。🟠燒大魷魚:雖然睇落去簡簡單單,但真係好好食,次次嚟親都會點呢個。魷魚次次都燒得好夠味,最最最緊要係魷魚唔會韌!泰國醬料係全場最正嘅主角,基本上都係酸酸辣辣,好開胃,所以次次食完都好滿足,好過癮!😋最後我地頂不住誘惑,叫了飯,因為真系好下飯,太好食了!哈哈

最後我地頂不住誘惑,叫了飯,因為真系好下飯,太好食了!哈哈

2024-08-09 156 瀏覽
最近口味有啲挑,成日都覺得啲嘢食淡而無味,想食啲重口味嘅嘢嚟滿足下味蕾,所以決定去咗呢間好出名嘅公車泰國餐廳。呢度嘅菜式真係唔少,從傳統嘅冬陰功湯、青咖哩雞,到各式各樣嘅炒菜同小食,應有盡有,絕對可以搵到自己想食嘅嘢。我哋叫咗 :🌴泰式鹽燒烏頭魚: 外層灑滿粗鹽,經過炭火慢慢燒烤,令魚皮香脆,魚肉嫩滑多汁。魚肉都滲透住鹽香,帶有淡淡嘅炭燒香氣。🌴酸辣鳳爪沙律:鳳爪已經剝到淨返肉同皮,而且煮到軟綿綿嘅,再配上酸辣嘅泰式醬汁做成沙律,非常開胃。🌴馬拉盞炒通菜:呢道菜真係唔可以錯過!通菜用咗馬拉盞炒到好爽脆,而且味道有一股好濃嘅蝦味,保證你一試就會愛上。🌴泰式炒蟶子: 新鮮嘅蟶子配埋辣椒同蒜頭一齊炒,蟶子肉質細嫩,吸收咗混合嘅醬汁,帶有微微嘅辣味,再加上一點特製嘅泰國醬,滋味非常獨特。

我哋叫咗 :

2024-08-09 108 瀏覽
今日男朋友心血來潮,帶我出門約會,我哋嚟到咗元朗嘅公車泰國餐廳享用午餐。一入到餐廳,就即刻畀嗰種身處泰國嘅感覺包圍住。座位好舒服,啱哂打卡影相。菜色多到眼花撩亂,全部都係泰國嘅特色美食。泰式辣椒膏大頭蝦🦐🦐裏面每隻大頭蝦都好大隻而且非常新鮮,蝦肉肥美鮮甜。配埋獨特嘅泰式辣椒膏簡直就係令人上癮!呢個菜色真係可以令男朋友加多第二碗飯。燒大魷魚🦑我哋都好鍾意食魷魚,梗係唔可以錯過啦!魷魚嚼勁十足,鮮香美味,簡直就係還原魷魚嘅Q彈口感。酸辣鳳爪沙律🥗點咗呢盤酸辣鳳爪沙律作為我哋嘅餐前開胃菜,味道簡直就係一流!口感爽脆,甜、酸、辣同時衝擊味蕾。必食推薦!泰式炒蟶子泰式傳統香料炒出嚟嘅蟶子簡直就係Perfect!蟶肉鮮嫩肥美,入口脆嫩鮮滑,比大排檔嘅仲好食!推薦大家嚟元朗一定要嚟試一試,快啲收藏起嚟啦!

泰式辣椒膏大頭蝦🦐🦐

燒大魷魚🦑

酸辣鳳爪沙律🥗

泰式炒蟶子

推薦大家嚟元朗一定要嚟試一試,快啲收藏起嚟啦!
終於來到元朗「公車泰國餐廳」⭐️彌足珍貴的晚餐時刻🥰今日晚上同老公同屋企人去元朗「公車泰國餐廳」食泰國菜,一早就已經book 好左位!☺️ 見到個menu,佢哋嘅泰國菜真係不得了,種類多款式豐富,包括泰式生蝦,泰式辣椒膏大頭蝦,泰式鹽燒烏頭魚,燒大魷魚同蒜爆鮮海蝦。每一款都有其獨特風味,真是令人驚豔 hehe 👶💜整體環境💜公車泰國餐廳的環境簡潔而典雅,布置具泰式風情。服務人員友善親切,笑容滿面,服務周到,令人印象深刻。一致給讚。🫶🫶💜泰國菜一:泰式生蝦💜泰國菜首選肯定是泰式生蝦,蝦肉鮮甜,配上酸辣嘅醬汁,每一口都滿是驚喜!💜泰國菜二:泰式辣椒膏大頭蝦💜接下來就是泰式辣椒膏大頭蝦了,蝦肉鮮嫩,辣椒膏嘅濃郁滋味讓人一試難忘。配料嘅巧妙搭配,讓你不得不驚嘆公車泰國餐廳嘅廚藝精湛!💜泰國菜三:泰式鹽燒烏頭魚💜泰式鹽燒烏頭魚外皮香脆,魚肉嫩滑,鹽焗嘅味道完美滲入魚肉,每一口都充滿驚喜,令人食指大動。💜泰國菜四:燒大魷魚💜燒大魷魚外焦內嫩,魷魚肉質彈牙,配埋特製嘅泰式醬汁,真係一流!每一口都充滿驚喜。💜泰國菜五:蒜爆鮮海蝦💜最後,來個蒜爆鮮海蝦。蝦肉鮮甜,蒜香濃郁,每一口都爆滿飽足感,再配上一杯冰凍

終於來到元朗「公車泰國餐廳」⭐️彌足珍貴的晚餐時刻🥰

💜整體環境💜

💜泰國菜一:泰式生蝦💜

💜泰國菜二:泰式辣椒膏大頭蝦💜

💜泰國菜三:泰式鹽燒烏頭魚💜

💜泰國菜四:燒大魷魚💜

💜泰國菜五:蒜爆鮮海蝦💜
最後,來個蒜爆鮮海蝦。蝦肉鮮甜,蒜香濃郁,每一口都爆滿飽足感,再配上一杯冰凍椰青水,完美!👌
2024-08-08 141 瀏覽
聽講呢間泰國餐廳係元朗區價錢最實惠嘅,所以就過嚟試吓。入面有好多座位,所以唔使擔心冇位坐,不過如果係熱門時間,最好都係訂位。泰式辣椒膏大頭蝦,蝦的size好大,仲有啲蟹腳同青椒,用特調泰式酸辣醬汁煮成,味道吃起來非常刺激。海南雞肉質非常滑嫩,油飯除咗有濃郁嘅油香,仲有泰式香料嘅獨特風味。半隻嘅分量已經可以俾好多人食。新鮮嘅大隻生蝦肉質爽口彈牙,放喺冰上保持新鮮,再配上泰式特色嘅調味料,如青檸汁、辣椒同蒜片等,令整道菜散發出香辣嘅味道。醬汁酸酸辣辣,食到全身㷫烚烚。擺盤非常有心機,配搭各種蘸醬,入口超軟糯。燒和牛串燒得非常香,上枱嗰陣仲係熱辣辣,肉質好juicy,肥瘦適中,食落香口帶少少油份。

嗰日同女朋友喺元朗嘅公車泰國餐廳食完,至今仲念念不忘。泰國菜以鹹、酸、辣為主,仲帶有少少甜。而呢間餐廳做到了每種味道嘅平衡,每款菜色都色香味俱全,令我哋食得胃口大開。🔘燒大魷魚🦑大大隻嘅魷魚外皮香脆,內裡好有嚼勁,醬汁又酸又辣又甜,好有泰國嘅味道,絕對係頂級食材。🔘泰式咖喱海鮮🐠充滿咗好多唔同海鮮嘅泰式咖喱,咖喱味道特別香濃,適合啲重口味嘅朋友,新鮮嘅海鮮食落去都係咖喱汁味,但係掩蓋唔到海鮮嘅原汁原味。🔘海南雞半隻🐔雞經過炒香之後香味撲鼻而來,雞嘅口感皮爽肉滑,每口鮮嫩多汁,令人食指大動。🔘泰式鹹魚炒芥🐟芥蘭炒得好香脆,喺食芥蘭嘅時候仲散發住香濃嘅鹹魚香味,但係又唔會太鹹,味道控制得好好,令人食到無法忘懷。餐廳地方好大,而且裝飾都好有泰國嘅風格,大家不妨嚟試下呢度嘅美味佳餚。

🔘燒大魷魚🦑

🔘泰式咖喱海鮮🐠

🔘海南雞半隻🐔

🔘泰式鹹魚炒芥🐟

2024-08-02 95 瀏覽
嗰晚我經過元朗無意中發現呢間泰國餐廳,諗起自己好耐都冇食泰國餐🍽️,於是即刻嚟試吓。◀️◀️◀️◀️◀️餐廳入面都幾大吓,裝潢都好有泰國嘅感覺🇹🇭,入到餐廳裡面就可以聞到很多好香嘅食物香味😌。 環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️我叫咗佢哋嘅🍍泰式菠蘿炒飯🍚。嗰炒飯用菠蘿嚟裝,食落有非常香嘅菠蘿味,炒飯仲有蝦🦐、綠豆🫛同肉鬆等。飯粒都炒得好有鍋氣,一食就停唔到口🤤。好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我仲叫咗燒大魷魚🦑嚟食,原隻魷魚非常大條,魷魚外皮嘅色澤真係好靚🤩,聞落充滿咗烤香味,肉質都好柔軟新鮮,沾一吓醬汁,魷魚嘅鮮味更加突出😋。好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️整體指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第一次喺呢度食,我覺得好滿足😊,唔使坐飛機✈️去泰國,喺元朗呢度就可以食到好味嘅泰國美食👍🏼。
環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

整體指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

晚餐時間我同另一半又苦惱要食咩,喺OpenRice搵咗幾間之後決定去呢間公車泰國餐廳試一試。我哋對泰國餐一直都難以抵抗,鍾意去唔同嘅泰式餐廳打卡食食飲飲。 呢度嘅食物意外地符合我哋嘅口味,泰式風味濃郁,環境亦都舒服。環境以墨綠色為主調,格式則以🚃泰國舊公車為靈感,會令你仿佛身處泰國用餐。 我哋點咗以下幾樣食物,要去打卡嘅朋友可以參考下:🌿泰式香葉辣椒肉碎噲飯🧡🧡🧡🧡鍾意九層塔嘅知音朋友睇過嚟!你一定要試下呢道超地道嘅泰式香葉辣椒肉碎噲飯。將肉碎攪拌均勻嚟食,可以品嚐到伴有九層塔香味及微辣肉碎嘅獨特泰式風味。🍛泰式青咖喱雞🧡🧡🧡🧡因為呢道菜,我食咗唔少飯,湯底好香好濃郁,辣度剛剛好,飲落去酸爽,淋喺白飯或者炒飯上面一齊食更加有層次感,每粒米都伴隨住泰式奶香味。🍚泰式蝦醬炒飯🧡🧡🧡簡單卻充滿泰式味道嘅炒飯,味道唔會太咸,食起嚟可以感受到大火快炒出嚟嘅香氣,自製蝦醬更加係呢道菜嘅靈魂,配埋肉絲一齊食實在太美味。🦑燒大魷魚🧡🧡🧡原隻大魷魚肉質鮮嫩飽滿,冇腥味,食起嚟有種好Q彈嘅口感,配上獨特嘅醬汁配方更加入味。 如果你都鍾意泰式餐,呢間餐廳絕對值得一試!

我哋點咗以下幾樣食物,要去打卡嘅朋友可以參考下:

🌿泰式香葉辣椒肉碎噲飯🧡🧡🧡🧡

🍛泰式青咖喱雞🧡🧡🧡🧡

🍚泰式蝦醬炒飯🧡🧡🧡

🦑燒大魷魚🧡🧡🧡

如果你都鍾意泰式餐,呢間餐廳絕對值得一試!