2019-10-02 416 瀏覽
今日經過紅磡區午飯,初試八珍鮮餃子麵食。店內坐位不算多,但原來對面店開了另一個舖位,一間煮小菜,另一間主要煮餃子麵食。四川擔擔麵充滿香濃花生味,麵條幼細香滑;酸辣湯夠酸夠辣,不會太稀身。中午還附上免費豆漿!下次會試下晚市小菜,期待

下次會試下晚市小菜,期待
2019-09-25
2019-09-26 409 瀏覽
三個川妹吃川菜系列!🌶🤤每次約某3個舊同事聚舊都必吃川菜!🌶😋聽說八珍鮮轉手試業🌶😋當然要去朝勝下!🙌🏻果然碟碟清!🤤😋水煮魚建議龍利柳🐟雖然價錢平過桂花魚🐟但比起桂花魚會更好吃!🐟😋必吃土豆絲🥔自己好似當食麵咁食!🍜🥔😂極速KO!😆估唔到店舖外圍經過未必會食的地方,入面是如此的驚喜!🤩🥰#八珍鮮 #紅磡飯堂招手區#九龍紅磡德民街31號G安華樓K2地鋪#九龍紅磡德民街29號德民大廈地下H2鋪
三個川妹吃川菜系列!🌶🤤
每次約某3個舊同事聚舊都必吃川菜!🌶😋
聽說八珍鮮轉手試業🌶😋當然要去朝勝下!🙌🏻果然碟碟清!🤤😋
必吃土豆絲🥔自己好似當食麵咁食!🍜🥔😂極速KO!😆
估唔到店舖外圍經過未必會食的地方,入面是如此的驚喜!🤩🥰
#八珍鮮 #紅磡飯堂招手區
#九龍紅磡德民街31號G安華樓K2地鋪
#九龍紅磡德民街29號德民大廈地下H2鋪
  • 水煮龍利柳
  • 炒土豆絲
  • 紙包雞
2019-06-29 525 瀏覽
黃埔區古嚕肉.唔過酸唔太甜👍🏻少偏豆.個人覺太乾(食開有乾有濕會好味d)手指青瓜.有水準🥰🥰🥰擔擔麵.就唔係咁好.佢用左四川手法帶醋味雞絲粉皮.用左正崇花生醬🥰水餃.一般水平小店來說不錯了見到隔離有食水煮系都好吸引😍
黃埔區
古嚕肉.唔過酸唔太甜👍🏻
少偏豆.個人覺太乾(食開有乾有濕會好味d)
手指青瓜.有水準🥰🥰🥰
擔擔麵.就唔係咁好.佢用左四川手法帶醋味
雞絲粉皮.用左正崇花生醬🥰
水餃.一般水平

小店來說不錯了
見到隔離有食水煮系都好吸引😍
2019-03-30 724 瀏覽
其實我都食過幾次八珍既袋鼠外賣,平時就食開四川涼麵搭餃子同木耳,不過今次終於要上黎讚一讚,因為今日唔想食辣,所以試左個炸醬麵,開頭都驚有d領野⋯ (因為香港成日都食唔到北方炸醬個隻黃豆醬味)但係呢個勁正👍🏻 唔會太咸,同埋個炸醬唔係落勁多浸住個隻,撈埋之後岩岩好😋餃子同木耳就唔洗多講啦~ 正👍🏻

2019-03-30
30 分鐘 (外賣送餐)
午餐
因為私人原因成日蒲黃埔,幾乎食勻所有黃埔美食,但唯獨呢間,朋友次次話不如試下,我都好抗拒,因為睇佢個門面,同埋睇openrice 啲comment ,都對佢無乜好感。上個星期五拎左附近「十二x」嘅飛想食酸菜魚,等極都等唔到,朋友話呢間都好食,咁算啦大家唔想等,就無謂掃興,一於試下佢。我地三個人,嗌左一碟餃,例牌酸菜魚同土豆絲。本身毫無期待,但食完竟然忍唔住覺得幾yummy。餃菜三鮮餃啲蝦幾爽,皮又薄,作為招牌的確可以試下酸菜魚就驚喜了!佢好夠酸,同埋入面加左粉絲,好入味!我地貪平揀左龍脷,口感一般,如果係桂花魚應該仲正!食唔到十二,食到呢個都幾安慰我地嗌左小辣,所以睇落好清咁,雖然唔辣,但佢炒得幾香,啲薯仔仲好有薯味添佢小炒配左兩碗飯,我地三個人share,啱啱好~發覺自己stereotype左佢,其實無想像中咁差,下次會再黎encore 酸菜魚

餃菜三鮮餃啲蝦幾爽,皮又薄,作為招牌的確可以試下

前後吃過不下五次,期望值與喜愛值呈由上至下的狀態,從第一次吃的魚香肉絲和回鍋肉,到後面的水煮牛肉,手撕椰菜都還算得上可以但過完年之後換了新菜單,看見有四川糖醋排骨,想著試試,結果第一次服務員下錯單,變成上海糖醋排骨,第二次再去,上的四川糖醋排骨?咕咾肉,傻傻分不清楚,作為一個四川人,想說一句,從小到大沒見過糖醋排骨裡面有鳳梨的口水雞確定不是直接李錦記辣椒醬抹上去的?只有醬料的鹹,其他什麼都吃不出,之前點的涼拌木耳也是一坨辣椒醬

四川糖醋排骨
口水雞
水煮牛肉
2019-02-17
水煮牛肉
2018-07-17 1244 瀏覽
咁多款菜式之中除咗喜歡食日式同韓式菜之外, 我最鍾意食就係上海菜啦!因為喜歡食上海菜嘅關係, 自己就會留意我出沒嘅地方有冇好食嘅上海菜...之前有一間好好食嘅上海菜係旺角女人街裏邊, 自從執笠之後就好難搵得返好好食嘅上海菜客飯, 直至到e大半年, 我終於搵到一間新開嘅上海菜館叫做"八珍鮮水餃面飯".返工時間一諗到想食上海客飯, 無論去見客或者返公司嘅時候都會到此一遊!雖然近排加左價, 但係都難唔到我想食呢個客飯嘅意欲, 呢個客飯叫做"四川回鍋肉".之前同老闆傾過偈, 問老闆點解整呢個回鍋肉客飯咁好味, 原來老闆將啲五花腩,切片再去骨加啲切條嘅蔥花同埋至好味嘅豆瓣醬烹調而成, 當我第一次試左之後令我回味無窮食過返尋味, 所以每個月都至少幫襯兩三次!但係記得食飯之餘加返一杯凍凍嘅豆漿😍鋪頭雖然唔係算太大, 但係都坐到二三十人, 每當午飯嘅時候都客似雲來坐無虛席!大家去到黃埔花園附近, 好肚餓嘅時候都可以不妨入去一試, 因為佢啲份量足以令一個成年人食到飽飽... 尤其是係我咁大食嘅人, haha😜😜

2018-07-16 619 瀏覽
起初我見店裏有很多人所以想應該滿好食吧. 餃子又凍又難食, 麵普普通通. 最失望是服務員的態度. When I walked it the place was filled with people, so I thought it ought to be good. However, the noodles were so-so, the dumplings not only did they come late, but they were cold and didn't taste good. The worst part is the waiter's attitude.
2018-06-19 638 瀏覽
ot完好攰唔想煮,決定一邊搭車一邊叫外賣返屋企食。係網上外賣平台見到呢間餃子,就試下啦。兩個人,叫左韭菜餃10隻、三鮮餃5隻、醉雞、蒜泥白肉、麻醬雞絲冷麵。廿零分鐘送到,一打開d餃子係熱辣辣架。餃子好有驚喜,皮非常薄,好多汁,唔似一般北方餃子厚皮。麻醬雞絲冷麵好特別,佢唔係杰撻撻果d麻醬,冇咁濃味,食落都幾清爽。蒜泥白肉嘅蒜味非常香,帶少少辣好惹味。醉雞就比較一般,首先係佢太醉,同埋d雞熟左d,特別係胸位,都幾鞋。整體黎講都唔錯,餃子好高分添~~
ot完好攰唔想煮,決定一邊搭車一邊叫外賣返屋企食。

係網上外賣平台見到呢間餃子,就試下啦。

蒜泥白肉嘅蒜味非常香,帶少少辣好惹味。

整體黎講都唔錯,餃子好高分添~~
外賣送餐
  • 三鮮餃
  • 韭菜餃
2018-05-14 620 瀏覽
與友人在黃埔左逛右逛,見八珍鮮價格相宜,而且不算逼,便試一試吧。開水可以自己斟,不用麻煩侍應。* 醉雞 *醉雞汁頗為辣口,雞件很肥,肉不算多,但入味。* 雙拼椰菜豬肉餃+蕃茄雞蛋餃 *這個很不錯,豬肉餡感覺並不油膩而且較少肥膏,所以口感會較實,多菜,而且鹹度剛好。個人來說,全晚最喜歡的便是茄蛋餃!下次一定再叫!* 麻醬牛冷麵 *這個還可以。忘了自己在中式舖,一心想着甜甜的麻醬,來到時有點落差。麵是可以,不過牛肉一般。
醉雞

* 醉雞 *
醉雞汁頗為辣口,雞件很肥,肉不算多,但入味。

蕃茄雞蛋餃

椰菜豬肉餃

* 雙拼椰菜豬肉餃+蕃茄雞蛋餃 *
麻醬牛冷麵

* 麻醬牛冷麵 *

2018-04-25
蕃茄雞蛋餃
椰菜豬肉餃
鱼香茄子很喜欢 饺子一开始还不错 近来调味越来越奇怪 凉面和真正的四川水平差太远鱼香肉丝不知道是不是被不小心放了双倍盐,真的超级咸,不敢尝试第二次其他菜品无感老板很友善
鱼香茄子很喜欢

饺子一开始还不错 近来调味越来越奇怪

凉面和真正的四川水平差太远

其他菜品无感

老板很友善

2018-04-19 335 瀏覽
紅磡好多好嘢食,之前好似一路都唔見有呢間食川菜既舖頭,見佢不斷都有人入去嗌外賣,覺得應該都好食嘅所以就坐低試吓!😋叫咗個四川擔擔麵,個湯飲落係酸酸地既,同平時食到擔擔麵好唔同。花生味好重,呢樣幾好!麵質比較似日本麵,就唔係幼身同硬啲麵。另外佢上面有一堆醬係用黎撈落個湯,應該就係佢將啲湯變酸既。。。🤧個人鍾意平時其他舖既擔擔麵多啲,唔太鍾意個陣酸味~ 服務員就幾好,好熱心介紹嘢食俾我哋,聽講佢嘅水煮魚同炸子雞係值得一試,下次再嚟試吓!

下午茶
2018-04-03 379 瀏覽
復活節假期唔想煮飯,走咗去街食晚飯,就試吓新嘢於是去咗呢間開咗冇幾耐嘅北方川菜館。入到去鋪頭唔算太大,但係迫迫地都可以坐成30人。一睇個餐牌,感覺餸菜有些似詠藜園的菜單。於是嗌左四川擔擔麵,唔似詠藜園嘅擔擔麵,花生味唔重但係佢喺麵上加左一啲類似炸醬嘅肉碎,味道唔算鹹,撈落啲麵一齊食好惹味。麵條較粗但亦都很爽,食到麵粉味,彈牙。韭菜豬肉水餃,是沒有湯的。韭菜非常多,只配了少許肉末,很清新,食多幾粒都唔覺得太飽。麻醬雞絲冷麵,麻醬唔係好淺色嘅花生醬,應該是自己再調配過,顏色較深,花生味不太濃。撈落啲冷麵度,唔會蓋過麵嘅味道。雞絲都幾多,加埋青瓜絲紅蘿蔔絲一齊食,一啲都唔油膩。 另加$5可以有一碗酸辣湯,湯唔係好杰,可見唔係落好多豆粉做羹湯,喜歡這濃度,不過就唔係好酸辣,有些似碗仔翅的味道。各種菜式都唔係好貴,分量ok。

四川擔擔麵

韭菜豬肉水餃,是沒有湯的。
韭菜豬肉水餃

韭菜非常多,只配了少許肉末,很清新,食多幾粒都唔覺得太飽。

麻醬雞絲冷麵,
麻醬雞絲冷麵

雞絲都幾多,加埋青瓜絲紅蘿蔔絲一齊食,一啲都唔油膩。
酸辣湯

各種菜式都唔係好貴,分量ok。
10 分鐘 (堂食)
韭菜豬肉水餃
麻醬雞絲冷麵
酸辣湯
  • 韭菜豬肉水餃,
  • 酸辣湯,
2018-01-28 481 瀏覽
無意中經過這一間並不起眼的小店,看看門外餐牌都有我想試的食物,再沒有猶豫之下便坐低了,時間還不到6時,客人不多。先來一碗擔擔麵,之後再看看餐牌又想食雞絲粉皮一個人又怕吃不完,不過原來有半份點,當然二話不說又加單了擔擔麵湯底很香濃,肉醬帶點酸,跟一向食開的有點不一樣,上海拉麵不算彈牙,但因麵條的粗幼適中,沾上濃湯後口中就能充分留下濃厚味道雞絲粉皮就沒有很大驚喜,但作為伴食亦不差店舖很快便坐滿了人,相信大部分是街坊,看見有幾枱客人也點了口水雞和餃子,下次要約多一兩位朋友先再試其他菜式
先來一碗擔擔麵,之後再看看餐牌又想食雞絲粉皮
一個人又怕吃不完,不過原來有半份點,當然二話不說又加單了

雞絲粉皮就沒有很大驚喜,但作為伴食亦不差

2018-01-22
2018-01-28 329 瀏覽
之前每次返大陸出差,餃子一定係必食美味。 自始我就變左餃子控。但係香港就好難搵返個種滋味。難得係紅磡搵返呢種餃子。環境港仔中菜小舖,似係家庭經營。有電視📺睇下新聞。Lunch time 有多款套歺,有麵食或菜飯小菜等。食物酸辣湯足料好滋味。雖則$39,但有勁多雞絲+青瓜芝麻醬粉皮好味!推介椰菜餃,爽甜,比韮菜餃好味。其它有紅燒獅子頭、蔴婆豆腐、回鍋肉等小菜飯餐。價錢中午有多款套餐,都係$40咁上下,有湯有豆漿,咁多野食,幾抵下!
但係香港就好難搵返個種滋味。難得係紅磡搵返呢種餃子。
食物
價錢