餐廳: 八月花 (朗豪坊)
資訊:

餐廳: 八月花 (朗豪坊)
資訊:

2021-11-20 2035 瀏覽
今日11月28日又來到朗豪坊八月花飲茶,冇特別限時,服務態度好,竟然自動加水, 叫咗蝦餃,燒賣,鑊仔煎釀三寶,珍珠雞,酥脆鮮蝦腸粉。埋單共271元。今日所有點心差不多同一時間一齊嚟晒。好少會發生。所有點心味道保持水準,好味。蝦餃皮薄餡靚,燒賣餡也靚,酥脆鮮蝦腸粉絕對有驚喜,蝦大大嚿春卷酥脆腸粉夠薄,鑊仔煎釀三寶豉油食煎釀三寶好好味。配潮州辣椒油點心,更加好味。壽眉茶茶味濃,飲茶茶葉重要。八月花冇得輸!

今日所有點心差不多同一時間一齊嚟晒。好少會發生。
所有點心味道保持水準,好味。

壽眉茶茶味濃,飲茶茶葉重要。八月花冇得輸!
2021-11-20
$135 (早餐)
  • 蝦餃
2021-11-18 1173 瀏覽
第一次來旺角朗豪坊既八月花食晚餐, 之後係又一城食過有係唔錯 ! 呢晚叫左老火湯,  沙巴龍躉孖寶, 同埋露荀山藥炒藕片首先上枱既係老火湯,  服務員話係清補涼煲雞, 但來到時好似個燉湯咁, D 湯好濃好好味, 雞肉瘦肉都煲到好淋, 淮山好粗仲要索哂湯味, 好少湯渣都咁好食, 一個例牌老火湯可以分到差不多 8碗, 實在太好飲,  最後係2個人飲哂成煲 沙巴龍躉孖寶, 一樣係蒸, 一樣係炒, 個人比較喜歡蒸果碟, 當然炒果碟都好正, 因為全部都係肉, 蒸果碟用左粉絲做底, 所以索哂龍躉既精華, 夾埋龍躉一齊食, 非常惹味 ! 露荀山藥炒藕片就好正常既一碟素菜, 清清地既配搭

2021-11-03
2021-08-29 3727 瀏覽
今日兩大一bb 黎到八月花食野,都一段時間冇黎,做緊4人餐優惠,食咗條魚,片皮鴨,另外加多兩個餸,味道都相當唔錯,保持水準,片皮鴨略嫌皮較厚,但係性價比高,埋單都係6百頭,呢個四人餐抵食。
2021-08-29 1892 瀏覽
8月28日又來到朗豪坊八月花飲茶,叫咗蝦餃,燒賣,生煎黑豚肉梅菜銀絲卷,車仔腸粉。蝦餃燒賣保持水準,以前鑊仔煎釀三寶好食,個燒汁相當難看,其實周邊好多枱煎釀三寶都唔落個燒汁,都唔知啲廚師定係店長點諗,嗰個燒汁賣相差,又實在太難食,以前煎釀三寶魚肉有魚肉味,蝦膠有蝦味,現在有啲差咗,呢度食車仔腸粉穩陣啲,生煎黑豚肉梅菜銀絲卷,黑豚肉梅菜好入味,好似梅菜扣肉,銀絲卷好脆,值得一試。生意好,又要個半鐘交枱。其實個半鐘頭都會埋單,但係限時就有啲討厭。
2021-08-28
$129 (早餐)
  • 車仔豬腸粉
2021-08-26 1685 瀏覽
綿花雞,百花釀魚肚,牛雜,蝦餃全部冇味😒芋角係硬加凍,明顯你拎去叮,仲要叮到個蜂巢硬曬。😒😒好耐冇去飲茶食,估唔到呢啲質素定係我叫左全店最唔出色嘅點心X記點心好食好
綿花雞,百花釀魚肚,牛雜,蝦餃全部冇味😒
芋角係硬加凍,明顯你拎去叮,仲要叮到個蜂巢硬曬。😒😒

好耐冇去飲茶食,估唔到呢啲質素
定係我叫左全店最唔出色嘅點心
X記點心好食好

2021-08-26
早餐
2021-08-25 1391 瀏覽
陪老人家空肚早上做了三小時檢查,事後被迫幫襯最近的八月花。✅ 咖啡千層糕好味✅ 虾餃、燒賣,味道很一般,不差也不算突出。⚠️白花讓魚肚,「白花」無咪道,失望。⚠️由前台、傳點心阿姐,黑口黑面,服務似屋邨酒樓,可能工作壓力太大吧!⚠️ 五碟點心$260,總括來說性價比一般。只不過在朗豪坊,名叫八月花而已。

陪老人家空肚早上做了三小時檢查,事後被迫幫襯最近的八月花。

✅ 咖啡千層糕好味
✅ 虾餃、燒賣,味道很一般,不差也不算突出。

⚠️白花讓魚肚,「白花」無咪道,失望。
2021-08-07 2378 瀏覽
今日難得放假,做乖乖女帶媽媽黎八月花飲下茶🙆‍♀️2個人叫左7款點心🤣 要推介鵝肝蟹子脆春卷,口感好特別,而媽媽想試試人蔘烏龍(要另外加錢),個味道好好飲😋😋價錢一般,會再黎食😉
今日難得放假,做乖乖女帶媽媽黎八月花飲下茶🙆‍♀️
價錢一般,會再黎食😉
2021-08-05
  • 鵝肝蟹子脆春卷
2021-08-06 1122 瀏覽
疫情期間好小見近排好轉約見面三個女人一個墟好友見面想談天飲茶傾計又見面食吓點心傾吓計吃喝玩樂又一天—————————1️⃣炸墨魚餅🦑:炸墨魚餅好香脆香口脆脆又彈牙足料咬口墨魚粒食落確實又好得—————————2️⃣炸兩:叫個炸兩醫吓肚腸粉皮薄餡料靚炸兩咬落又脆口香脆軟滑食多口—————————3️⃣春卷:特式春卷夠香脆用手拎住食好正味道有蔬菜配襯食得滋味好鬼正—————————4️⃣薑醋豬腳蛋:我最喜愛薑醋蛋膠原蛋白又好正間中食吓薑醋蛋補吓身體健康靚——————————5️⃣鴨舌:微辣麻油嘅鴨舌輕食小量又滋味麻油香氣又氛芳爽口咬囗又滋味——————————6️⃣咖啡味千層糕:甜品係第二個肚叫個咖啡千層糕咖啡味濃又滑溜茶後甜品好到肚😂—————————埋單時又有驚喜職員禮貌提提你有無兩個平台App儲分又有coupon送200禮券下餐送開心時刻有嘢送好友聊天玩樂中—————————食..拍…寫已經成為我生活中的一部份鍾意食…鍾意拍….鍾意寫..留下美食回憶————————————-
疫情期間好小見

食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍….鍾意寫..留下美食回憶
————————————-
2021-07-08 1890 瀏覽
今天週未,之前一早同朋友約好了今天行灣仔會展舉行的素食展,未出發灣仔行之前,早相議了去那兒吃,决定了今次這間旺角八月花,近朋友放工可直接上去同搭地鐵出灣仔都近,平時大家都在屯門八月花飲開茶,旺角八月花裝修都好古色同靚,座位都好寬倘同舒服,我們點了燒汁煎釀三寶,鮑魚炆鳳爪,活味椒鹽魷魚鬚,沙拉煎墨魚餅,蛋白岩米桶仔飯,荀尖鮮蝦餃,小心流沙奶皇飽,香煎蘿蔔糕,頭抽乾炒肉片河,三寶茄子,豆腐,青椒好大粒,魚肉好有口感,鳳爪好有鲍魚味,奶皇飽咬口蛋皇香流了出來,真得流沙,岩米硬得來又軟軟地,很特別,蝦餃彈牙,其他點心都很香同有口感
其他點心都很香同有口感
2021-06-12
  • 小心流沙奶皇飽
今日星期六我哋一行四人去到旺角朗豪坊想試吓呢個八月花我朋友早到去到都等咗成半個鐘先至有位入到去先帶我哋去最入嘅一個位置嗰度坐落去望到出邊街景都幾舒服嘅咁我哋四個人嗌左個普里茶之後就嗌啲點心有蝦餃蝦腸包汁鳳爪蘿蔔糕煎蝦餅魷魚鬚,流沙奶黃包,仲有個薑汁飯,同埋個我哋茄子讓魚肉,之後叫埋個肉絲炒可,先試下個蝦餃入邊嘅蝦係好鮮甜嘅蝦好大隻嘅,佢哋嘅蝦腸係原隻蝦,而家呢度嘅流沙奶黃包入邊係爆汁嘅好好味呢個包,仲有佢嘅魷魚鬚好香口,最後講埋佢嘅薑汁粟米飯係好煙銀嘅好香薑汁味好好味
2021-06-12
2021-06-13 2137 瀏覽
八月花是屬於美心集團內的粵式酒樓 依次序是美心 翠園 八月花 收費是較高的 今天剛離開康得思酒店 順路就在朗豪坊的八月花飲茶想不到這餐是近期最糟糕的 環境和服務很一般 我們共點了7款點心一款炒飯 點心只有流心奶黃包和肉鬆魚皮是及格 其中最差是百花釀魚肚 那件蝦膠是酸臭的 芋角外表很硬 像殼一樣蝦餃皮厚不通透炸兩腸粉內的炸麵是淋的沙爹墨魚酥餅 外形及餡料怪怪 不中不西 又不夠酥 極品醬油炒飯 色素太深 除了飯和蔥粒 沒有其他配料 味道還可以最後 花膠釀魚肚給退了 不收費 雖然未飽 但大家已經冇心情去加單 收費和出品不成正比 重點是太難吃 中伏了😭
其中最差是百花釀魚肚 那件蝦膠是酸臭的

芋角外表很硬 像殼一樣
蝦餃皮厚不通透
炸兩腸粉內的炸麵是淋的
沙爹墨魚酥餅 外形及餡料怪怪 不中不西 又不夠酥
收費和出品不成正比 重點是太難吃 中伏了😭
2021-06-13
2021-06-12 1457 瀏覽
朋友比左幾張晚市現金券俾我每$300 減$100如此類推,4條友happy Friday出左旺角,行街街搵野食,咁啱行行吓,打1號風球重落雨添,於是就閃入朗豪坊,既然大家都唔知食乜,我就提議去3樓嘅八月花食晚飯,時間尚早(酒樓開六點)嗱嗱聲走去book位先,Book咗位六點開始,用餐限時90分鐘,於是走去飲杯咖啡。5:50分到,小菜都係一般酒樓菜式冇乜特別,一個小菜大概平均係$130,幾個女仔都冇乜要求,隨便揀幾個唔好咁油膩清清淡淡嘅小菜,志在用埋張coupon唔好浪費我老友嘅一番美意,埋單嘅時候主動叫我儲Why積分,用指定信用卡仲有2%積分回贈,上載單據重可以儲埋商場積分,而張優惠券以全單計算,即係前菜茶水加一服務費,唔洗另外收費,4個人食左6xx,扣減Coupon每人1xx,作為响旺角鬧市,坐位舒服唔擠迫,職員服務態度良好,上菜速度快,結帳响你前面搞掂,唔使帶我張卡去遊花園。是次消費感覺良好,會再去,想試吓片皮鴨·海斑套餐
是次消費感覺良好,會再去,想試吓片皮鴨·海斑套餐
2021-06-11
用餐優惠
優惠券
2021-06-07 1217 瀏覽
呢間屬於美心集團既餐廳都係第一次食,為左用左啲美心coupon放假就近近揀左呢間位置朗豪坊既中菜館。本身仲以為佢同其他美心集團既餐廳一樣都係食啲傳統中菜,點知睇左個menu 發現佢啲中菜偏有特色,好似fusion 菜,樣樣食物都好特別搞到揀咗好耐先揀到食乜嘢。高雞湯入面有粒好大粒嘅蒜頭,如果唔鍾意食蒜頭就唔好揀。見到好多台都叫咗呢個龍蝦汁飯,咁我哋又叫黎試吓,味道幾好,入面有啲新鮮蝦肉,啲飯仲撈左啲糙米飯添。隻高蟹就麻麻哋,因為太細隻,同想像中有少少出入。呢個鵝掌幾抵食,都只係$48一份。
高雞湯入面有粒好大粒嘅蒜頭,如果唔鍾意食蒜頭就唔好揀。

隻高蟹就麻麻哋,因為太細隻,同想像中有少少出入。

呢個鵝掌幾抵食,都只係$48一份。
2021-06-06 843 瀏覽
又來到朗豪坊八月花,飲早茶。今日啲點心一次過嚟晒,好少機會。上次餐牌轉左燒汁煎釀三寶煎釀三寶,因為燒汁唔好食,杰撻撻,我改咗唔要燒汁,食返以前嘅鑊仔煎釀三寶,用豉油,豉油好味過燒汁好多. 個人喜好。另外蝦餃燒賣四寶雞扎,水準都保持。今日唔食豬腸粉,食咗陳皮牛肉腸粉,都可以。不過還是喜歡食以前嘅香荽牛肉腸粉,比較好味,芫荽又比較多,好香好好味。都係個人喜好。埋單兩個人$268送咗兩張$100晚飯嘅現金券。
2021-06-05
$134 (早餐)
  • 鑊仔煎釀三寶
2021-06-02 792 瀏覽
由於信用咭積分換左美心現金劵,所以同朋友今晚去左朗豪坊呢間八月花,果晚打電話訂位,知客姐姐話可能去到要等等,準時去到門口,原來都唔洗等,一坐都見全院滿座,疫情下生意唔錯,睇完餐牌,兩個人叫左3個菜,涼菜芥茉手撕雞,不過不失,咕嚕肉老實講亦係普通貨色,跟住叫左個川式既醬油雞既菜,但黎到就失望,見到個樣好似好多辣椒,但食落去一啲都唔好食,好似食緊快餐店雞扒加豉油咁,所以整餐飯係中規中矩,唔難食,但又真係唔好食,唯一抵讚係餐具配搭顏色幾好,令到中菜有啲唔同格調,服務亦好,其實美心食店黎講呢間算係麻麻地,有更大改善空間
2021-03-20