2022-08-04 222 瀏覽
好少入黎西貢,趁住天氣好特登去白沙灣staycation,緊係即刻搵下附近有冇cafe🤤🤤,原来就起the pier hotel前面, 😳😳仲要有埋Spa,即刻沖入去試下啦,不過好可惜今次因為臨時去book唔到做水療~整棟建築物都係橙紅色,加上近碼頭可以望住一望無際既海景,即刻有種去左旅行既感覺,二樓先係café,裝修得好Chill,橙色牆身+綠色植物影相好Sharp📷坐到窗口位就更加好啦👍叫左水果撻,上面既白桃味忌廉超香濃,可能加左烏龍茶,個撻唔會太甜!朋友唔飲咖啡就揀左雜莓乾果冷泡茶+伯爵茶牛角包,好鐘意距地既擺盤,整到好似藝術品一樣!

伯爵茶牛角包
水果撻
2022-07-23
15 分鐘 (堂食)
伯爵茶牛角包
水果撻
  • 牛角包
️#今天來到人稱香港後花園🏖的西貢白沙灣, 海邊一帶🌊,有四層樓高的cafe、水療、按摩店-✨ Baku 八古✨復古且有格調的橙紅色外牆🍊🍎,別樹一格,拍照超美的,打卡一流👩🏻‍🦰內部裝修更令人驚喜😍彷彿到了沖繩琉球的海邊小屋度假一樣✨#在咖啡廳☕️點了一個伯爵茶忌廉牛角酥🥐,超!好!吃!的!😍另外看見菜單📜一個頗特別的咖啡- Wasabino🫑名副其實的山葵泡沫咖啡🤣🤣味道頗特別的😽咖啡香濃帶一點山葵的香味🌱,喜歡創新的人一定要試!#分享一下按摩的體驗及過程💆🏻‍♀️ 選擇了40分鐘的足浴按摩🦶🏻先用沐浴球加溫水泡腳🛀不得不稱讚按摩師Felix👦🏻,超用心的服務❤️,我的小腳🦶🏻彷彿上了天堂👼🏻🤣#總結這個✨Baku 八古✨香港西貢店真是一個很好的體驗❤️看着海邊風景🌊嘆杯香濃的,咖啡☕️按摩做水療🛁拍拍美照📸便玩上一整天😽

2022-07-27 157 瀏覽
香港不一樣的旅行🧳感覺早前來到西貢一間是集按摩💆、香薰浴水療以及咖啡店☕️於一身 的店舖,真心讓我有種「今次真係旅行🧳」 的感覺呢!🥳 這是以橙色調☀️為主調,位於白沙灣的小橙屋🛖☀️名字叫「BAKU八古」,有三層樓高,而且入到去都很開揚舒適,原來佔地7000呎啊,在香港來說可以說是超級大了!第一層是按摩水療中心,富有日本🇯🇵沖繩琉球特色風格,我自己親身感受了一個皇后🫅級的香薰浴!圓形浴缸🛁打卡一流,而且可選多種自己喜好的香薰味,例如香桃🍑櫻花🌸柚子及牛奶薰衣草等等!這次我選擇了牛奶🥛薰衣味,浸完出來整個人都香噴噴~按摩師的服務態度也很好,夏天如果想美白的姐妹們記得選珍珠末美白修護呀!享受😎完當然上去上層再嘆一下茶點,例如我這一壺玫瑰綠茶🍵及蘋果茉莉撻🍰呢!清新的水果味和軟滑香濃的忌廉真的很好吃!一邊品嘗美食一邊看看窗外怡人景色,心情實在放鬆又寫意呀! ☀️
香港不一樣的旅行🧳感覺

2022-07-26 108 瀏覽
係香港竟然有如此高級超歎之選😎集和Spa+泰式按摩+Cafe,三大享受首選匯聚!🤩環境彷如置身於日本咁,仲可以坐望無敵海景露台,前排呢間Spa霸佔左IG嘅Story,今日終於可以來體驗一下啦!
  • 日式柚子雪芭
  • 日式水果撻
  • 黑糖牛奶咖啡
2022-07-26 100 瀏覽
身為西貢友嘅我最近發現一間新開幕嘅靚靚cafe!呢間新開張嘅BAKU八古cafe位於西貢白沙灣,橙黃色嘅外牆極為吸晴,加上臨近海邊,靚景隨處可見~去到後真係忍唔住瘋狂打卡😁加上靚靚裝修,我以為自己去緊旅遊呀😌最後我喺cafe點咗件『雲朵蛋糕』同埋『香蕉榛子咖啡』『雲朵蛋糕』喺咁熱辣辣嘅天氣望到呢件雪綿綿嘅蛋糕已經覺得好透心涼~再加埋有抹茶粉同玫瑰花瓣伴碟,真係好靚!軟綿綿嘅蛋糕除咗有清新嘅雲尼拿味,喺蛋糕上面仲有閃閃嘅金箔,再配合抹茶同玫瑰花,又靚又好味😋『香蕉榛子咖啡』從未諗過原來香蕉係咁夾咖啡架!喺香濃嘅咖啡裡面襯上甜甜哋嘅香蕉味,好特別好好味呀!食完之後再上埋佢哋嘅天台飽覽無敵海景同享受日光浴🌞真係好chill呀😎
身為西貢友嘅我最近發現一間新開幕嘅靚靚cafe!

最後我喺cafe點咗件『雲朵蛋糕』同埋『香蕉榛子咖啡』

『雲朵蛋糕』

『香蕉榛子咖啡』

2022-07-26 94 瀏覽
疫情下的假期,不外乎搵地方食好西,或者去下郊區伸展下。/位於西貢白沙灣嘅八古咖啡廳就啱曬放假去🌞,cafe地點離西貢市中心10分鐘車程,係The pier酒店附近,都算係隱世Cafe😂😂,就算假期都唔會超級多人,而佢樓上就係做Spa嘅地方,可以揼下骨relax下🫶🏻。另外,餐廳嘅外牆油成磚紅色,影相睇落唔似香港,有去旅行嘅感覺😂😂/食物方面,比我想像中簡單,主要係麵包,蛋糕和少少輕食,牛角包食落酥脆,入面係伯爵茶忌廉餡,都幾有驚喜😋😋。跟餐嘅綠茶都清香,啱晒食完牛角包用嚟解膩🤣🤣。/總括,Cafe外表靚靚,適合打卡,如果去開白沙灣或者去西貢Staycation ,都可以過嚟呢一邊,但如果專程為嘢食而去,西貢市中心就有更多其他選擇😆😆
疫情下的假期,不外乎搵地方食好西,或者去下郊區伸展下。

前幾日我同朋友入西貢想放鬆下😌見到一間好特別、好靚嘅建築物,好有渡假嘅感覺,原來呢間係有coffee shop 加spa,正正啱晒我哋想chill 下☕️🍰💆🏼‍♀️入到去好似去左日本甘,好喜歡💕因為我都好鐘意日本既文化同環境🎏🎎店員好細心介紹佢地除左有不同選擇既spa服務,放鬆完仲可以上一樓high tea💓💓之後我就揀左做150分鐘遊之水療,非常幸運地有位~包含香薰浴+香薰舒緩按摩+玫瑰磨砂,完全滿足我渡假嘅感覺😌首先浸左個佢地推介既八古純天然浴波,係日本直送㗎🥰個味道好香,令我好放鬆,浸左20分鐘後就開始香薰按摩,按摩師好細心,每一個身體部位都好仔細,亦好關心我嘅感受,梳乎完😌就上一樓high tea🥰💙山葵泡沫咖啡💙蘋果茉莉撻💙芝麻、抹茶麻糬麵包全部自家製,估唔到spa入面野食都整得唔錯,款式全部都好特別🥰又唔會太甜🍰佢地仲有好多款,下次一定要再encall 💕💕

💙山葵泡沫咖啡
💙蘋果茉莉撻
💙芝麻、抹茶麻糬麵包
2022-07-14
  • 山葵泡沫咖啡
  • 蘋果茉莉撻
  • 芝麻、抹茶麻糬麵包
2022-07-04 234 瀏覽
真係八號風球前的風和日麗~今日假期,本身BOOK 左12:00去八古按摩,以為會塞車,所以諗住早D出門口,點知因為打風,所以車程暢通無阻,勁快就入到去。見到陽光與白雲,真係超開心,旁邊就係 THE PIER 酒店,我地都入左去參觀下~遲D 就去STAYCATION~12:00就入去按摩,都幾舒服既,環境都不錯,之後SPA完仲有TEA 俾我地飲,好享受呢~因為其實有點餓,但又無熱食,所以就叫了牛角包,如果遲D CAFE 有其他野食就好啦~我朋友就叫了CAKE,都不錯~依度既服務員都好好,好細心問牛角包洗唔洗整番熱~走既時候真係就打8號,外面真係變曬天.....狂風暴雨....我諗依個位,最大CONCERN 是交通,其他都好好~
真係八號風球前的風和日麗~
我朋友就叫了CAKE,都不錯~
依度既服務員都好好,好細心問牛角包洗唔洗整番熱~
我諗依個位,最大CONCERN 是交通,其他都好好~
超好天~
2022-07-01
慶祝紀念
生日
超好天~
  • 牛角包
2022-07-02 160 瀏覽
白沙灣呢個位置已經丟空咗好耐,對上一次仲同朋友行完山行過,話如果呢一度開間Cafe就正啦,點知真係講中咗開咗一間Cafe,咁梗係要試吓啦,而且佢位於白沙灣,唔似西貢中心內比較人多。去到12:30 ,人流不是太多只有一張枱的客人,於是我選擇了坐窗邊望碼路位置,店內環境十分舒適,當然啦,如果窗邊位置係望海就更加好啦。我order了一個山葵咖啡,及芝麻麻薯包。最後我在這個舒適的環境,坐了3小時,下次有機會再來試試其他咖啡及食品。山葵咖啡有濃郁的炭燒香味,十分香。芝麻麻薯包沒有麻薯煙韌QQ口感,但有芝麻香味。
我order了一個山葵咖啡,及芝麻麻薯包。
山葵咖啡
有濃郁的炭燒香味,十分香。

芝麻麻薯包
沒有麻薯煙韌QQ口感,但有芝麻香味。
2022-06-28
2022-06-28 124 瀏覽
Book左spa 係cafe 休息一陣,個女仔staff 女好friendly 又helpful, 叫左杯茶同埋個麻薯包,2樣都唔錯,同埋無乜人可以靜靜地望下街,下次去開哥頭會再去hea 下
麻薯包
麻薯包
2022-06-24 109 瀏覽
環境唔錯 餐廳用橙紅色做主題 除咗Cafe仲可以安排做Spa☺️做完Spa就可以直接出嚟Cafe打下卡chill下 都係幾好唔錯嘅選😚出面同入面都有好多打卡位置 不過店員話早前連日落雨所以天台有好多積水當日就冇開放到希望遲啲有機會都可以再去 我想睇吓上面個環境係點樣🤣交通方面位置都比較偏遠 如果揸車就會方便好多 出面有好多泊車位 佢係寵物有有善餐廳 加分加分😚🐾👍🏻👍🏻👍🏻不過食物款式比較少😣如果有更加多選擇就好啦 佢嘅食物都係以輕食為主
希望遲啲有機會都可以再去 我想睇吓上面個環境係點樣🤣
佢係寵物有有善餐廳 加分加分😚🐾👍🏻👍🏻👍🏻
2022-05-24
2022-06-12 171 瀏覽
讚1 侍應都好禮貌既彈1 環境係唔合格既 同網站既相差好遠 現場似係未裝修完既感覺 連啲檯櫈都係普通膠質咁2 做完spa 送既嘢飲 花茶好淡身 送既曲奇餅亦係無味呢3 冷氣唔太夠呢

1 侍應都好禮貌既

2 做完spa 送既嘢飲 花茶好淡身 送既曲奇餅亦係無味呢