2022-06-16 143 瀏覽
在朋友介紹第一次幫襯呢間小店感覺非常良好除了價錢公道之之外最重要是食物質素極好😀😀極力推薦胡椒湯小籠包個湯底非常好味👍👍必試香煎脆邊蛋肉餅飯配埋秘製豉油冇得頂價錢亦非常合理咖央多士能做到薄脆似餅乾,必須趁烘烤多士熱辣辣時橫切開二,再塗上牛油及自家調製的咖央醬,入口先散發牛油香,再有椰香慢慢滲出,層次分明。店員亦非常有禮貌而且環境亦不會太個擠迫👍🥰整體而言這間小店值得推介給予各位朋友而且在旺角位置非常方便👍👍
在朋友介紹第一次幫襯呢間小店感覺非常良好
🥰
整體而言這間小店值得推介給予各位朋友
而且在旺角位置非常方便👍👍
2022-06-10 305 瀏覽
可能這幾天都大雨的關係,用餐全程都只坐大約一半客人,還端上來一碟凍冰冰的咖央多士,這種客流完全不能推給什麼忙中有錯這種藉口囉~店名是兩草,但其實沒有比較便宜,40蚊一碗煎蛋肉餅飯沒附飲料,不能說貴但絕對不是便宜囉~這個價錢可以吃很豐富的一大碗熱辣辣的米線了,何況位置也不是人流特別多的地方,想要平價的話選擇還有很多,肉餅飯味道OK,但飯多肉不大,調味是鹹淡合宜,凍冰冰的供餐很趕客。
2022-06-10
2022-06-08 247 瀏覽
【 🍃兩草旺角重開🍃】之前兩草開係大坑時已經好想去試下奈何未抽到時間去食便得知結業消息🥲好彩近排係旺角開翻超開心🥳仲近左吾使過海▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀ 香煎脆邊蛋肉餅飯〔$40〕第一次食緊要食佢地既招牌😌😌個蛋煎得恰到好處🍳吾太生但又流心真係做到脆邊😆😆好好食😋下次要加多隻先夠!肉餅標榜用新鮮豬肉 煎得好香口😛肥瘦比例適中 調味亦剛好😉加埋䜴油撈飯食一流呀🤤🤤越簡單既野食 用心去做先係難能可貴👍🏻👍🏻*呢個價錢份量份量吾太多😅男士應該就吾夠食 不過都有其他招牌菜如肉骨茶 多士可選擇 一定夠食既~⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰全部🌕🌕🌕🌕🌕為滿分味道:🌕🌕🌕🌕🌗環境:🌕🌕🌕🌕🌑性價比:🌕🌕🌕🌕🌑回頭再食機會:🌕🌕🌕🌕🌕
【 🍃兩草旺角重開🍃】

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀ 香煎脆邊蛋肉餅飯〔$40〕
第一次食緊要食佢地既招牌😌😌
個蛋煎得恰到好處🍳吾太生但又流心
真係做到脆邊😆😆好好食😋下次要加多隻先夠!
肉餅標榜用新鮮豬肉

性價比:🌕🌕🌕🌕🌑
回頭再食機會:🌕🌕🌕🌕🌕

2022-06-07
2022-06-01 321 瀏覽
呢家位於銅鑼灣嘅小店,離地鐵站出口大概兩百米左右,都幾方便~~我地比較早到所以人唔多,呢度選擇唔多但價格親民,味道亦好唔錯🦦🫶🏻🔥-咖央多士烤得好酥脆,入面有滿滿嘅咖央醬,椰香味很濃,食落幾甜。🔥-小籠包肉骨茶湯 肉骨茶胡椒味比較重,個人感覺係好飲嘅,可以加小籠包,亦可以加排骨,枱上面有肉骨茶專用黑醬油可以點排骨食,還有醋,辣椒油等🦦-香煎脆邊蛋香蔥豬扒飯豬扒冇特別出色,但煎蛋絕對係亮點!邊邊好香脆,而且中間係溏心~拌飯醬油好香💜-滑蛋叉燒飯 好多蔥,叉燒係切成條嘅,滑蛋有啲唔夠滑,不過全部撈埋飯一齊食都唔錯😋
咖央多士
烤得好酥脆,入面有滿滿嘅咖央醬,椰香味很濃,食落幾甜。🔥
小籠包肉骨茶湯
香煎脆邊蛋香蔥豬扒飯
滑蛋叉燒飯
2022-05-29 237 瀏覽
晚上和友人到了這間新開的餐廳 裝修得很懷舊也播着舊式粵語歌曲感覺好像回到了90年代餐廳有新開優惠每台送一碟油菜我們叫了加央多士 招牌的脆邊煎蛋肉餅飯 還有肉骨茶 多士和脆邊煎蛋肉餅飯相當不錯 但肉骨茶的肉稍為有點難以咬開 但湯頭不錯有藥材味下次會再光顧 想試他的小籠包
晚上和友人到了這間新開的餐廳
裝修得很懷舊也播着舊式粵語歌曲感覺好像回到了90年代
餐廳有新開優惠每台送一碟油菜
我們叫了加央多士 招牌的脆邊煎蛋肉餅飯 還有肉骨茶
多士和脆邊煎蛋肉餅飯相當不錯
但肉骨茶的肉稍為有點難以咬開 但湯頭不錯有藥材味
下次會再光顧 想試他的小籠包

兩草喺大坑開店時,收藏咗想去好耐但未有機會。最近喺旺角重開,第一時間揾埋朋友一齊去試,有驚喜呀有好多菜式都想試,兩個人食唔到太多,揀咗四道菜:香煎脆邊蛋肉餅飯 🍳🍚脆邊蛋煎得好靚!加埋葱花賣相一流,食慾大增肉餅都煎得好好,唔會太鹹。食完都冇覺得口渴,值得一讚!小籠包胡椒湯 🥟🥣小籠包平時食得多,胡椒湯底第一次見。加埋個湯味道係夾嘅,連我唔食得辣嘅,都唔會覺得辣,係易入口油菜油菜咁基本嘅食物,可以睇得出間店有冇用心定係hea。碟油菜嘅大小同份量係剛剛好,一啲都唔老,菜係新鮮嘅,食完想再添咖央多士最期待就係食呢份咖央多士!個皮片得薄薄哋,烘得脆脆哋,啖啖都食到甜甜哋嘅咖央,食落係幸福嘅感覺其實幾考手藝,食得出有用心整🥤☕️ 丹南咖啡叫咗一人一杯咖啡,好在係冰鎮咖啡。唔需要叫走冰或者少冰,入面唔會有冰溝淡咗咖啡。咖啡係好飲嘅,同咖央多好夾總結:食物水準高,食得出係真材實料,有用心做好👍🏻推介肉餅飯、咖央多士、咖啡😋下次想試埋肉骨茶、炸雞翼!

有好多菜式都想試,兩個人食唔到太多,揀咗四道菜:
香煎脆邊蛋肉餅飯 🍳🍚
脆邊蛋煎得好靚!加埋葱花賣相一流,食慾大增
肉餅都煎得好好,唔會太鹹。食完都冇覺得口渴,值得一讚!

小籠包胡椒湯 🥟🥣
小籠包平時食得多,胡椒湯底第一次見。
加埋個湯味道係夾嘅,連我唔食得辣嘅,都唔會覺得辣,係易入口

油菜

咖央多士
其實幾考手藝,食得出有用心整

🥤☕️ 丹南咖啡
叫咗一人一杯咖啡,好在係冰鎮咖啡。

總結:
食物水準高,食得出係真材實料,有用心做好👍🏻
推介肉餅飯、咖央多士、咖啡😋
下次想試埋肉骨茶、炸雞翼!

2022-05-23
午餐