2023-12-05 80 瀏覽
平時都唔會留食評,但今次一定要留。我第一次食拉麵,一杯仔既熱茶,我都無話要就硬收我$5。同埋我已經細食,百幾蚊既麵食完等於無食。試過可以唔洗再試,完全無服務可言。
2023-11-24 55 瀏覽
/📍hong kong元祖沾麵專門店是一直很受香港人歡迎的沾麵店,最特別是有很多不同的沾麵湯選擇,例如海老、龍蝦、等等,當然也不少得最經典的魚介~ 一直都覺得他們性價比不錯,但這次再訪有一點失望<元祖龍蝦沾麵> $109很欣賞餐廳是用石鍋上菜,保持沾麵汁的溫度,龍蝦汁有點稀,麵條也不是很掛湯,比起以前好像退步了一點,但整體也算不錯@gansohk 🥢 元祖龍蝦沾麵Price: HKD $109Food: 6/10Ambience: 5.5/10Service: 6/10- - - - -元祖沾麵專門店 Ganso TsukemenShop 5, G/F, Dorfu Court, 5-6 Hau Fook Street, Tsim Sha Tsui#CHRISTIEinhongkong#CHRISTIE_尖沙咀
📍hong kong

Service: 6/10
- - - - -
元祖沾麵專門店 Ganso Tsukemen
Shop 5, G/F,
Dorfu Court,
5-6 Hau Fook Street,
Tsim Sha Tsui
#CHRISTIEinhongkong
#CHRISTIE_尖沙咀
2023-11-23 59 瀏覽
一個人孤獨食食乜好,唔通又食米線咩!一個人都可以食好啲啲,係尖沙咀厚福街大把野食,呢間沾麵吸引到我。好,坐低睇下有咩好食先。極上芝士蟹皇沾麵,平時岀面食開拉麵得幾片薄叉燒,今次呢個沾麵真心勁,果然一分錢一分貨,份量足,料又足!湯底仲係「之之」聲架。湯底好好好濃稠,仲有牛、海鮮。個蟹蓋滿滿芝士,仲拉到絲。放埋啲蟹籽落去拌蟹膏食。拉麵就係粗麵,彈牙又煙韌,白洋蔥好清甜,三塊厚叉燒,燒到有焦邊,正呀喂!

好,坐低睇下有咩好食先。

湯底仲係「之之」聲架。
湯底好好好濃稠,仲有牛、海鮮。

個蟹蓋滿滿芝士,仲拉到絲。

放埋啲蟹籽落去拌蟹膏食。

2023-11-21 51 瀏覽
與同事去尖沙咀一間大型藥粧買嘢,之後行去對面厚福街搵餐廳食晚餐,見到一家拉麵店門前有多人等位,同事話之前食過,味道超正,咁就唔好錯過,一定要入去試吓!元祖沾麵專門店地方不大,但裝潢設計好有日式風格。主打日式沾麵。極上芝士蟹皇沾麵上檯時會將麵和湯分開,熱騰騰嘅芝士湯用石鍋奉上,即時香氣四溢,金黃色湯底有著濃厚龍蝦芝士香,內有豚肉粒和龍蝦粒。沾麵掛了芝士湯後味道咸香,口感夠煙靭。另上的蟹殼內有松葉蟹糕和蟹肉,上面舖上芝士,再烤焗而成,另外飛魚子份量非常多,可以把飛魚子撈入蟹肉中,拌均勻來吃,既鮮甜又有口感。沾麵還有叉燒片、溏心蛋和筍片,叉燒片焦香、溏心蛋滑溜、筍片爽口。任何沾麵都可以免費加湯。特製八代海赤海老叉燒拉麵,湯麵嘅湯底蝦味濃郁,加埋櫻花蝦更鮮甜,麵條彈牙,叉燒微微地炙燒過,令它變得更香口惹味。溏心蛋嗰種醬油漬味道配合濃郁蛋味同溏心口感,真的齒頰留香!配飲品免收茶費

配飲品免收茶費
2023-11-05 77 瀏覽
見網上甚多好評,相片好似幾吸引,所以黎試吓。點知,個招牌蟹蓋唔好味,碗麵同叉燒係凍嘅,所謂免費加湯,原來係加凍嘅湯。海膽有啲鯹,完全唔得!日本餐竟然收茶位費,但完全無人斟茶,要食到口乾問佢先斟!完全唔值!
見網上甚多好評,相片好似幾吸引,所以黎試吓。
海膽有啲鯹,完全唔得!
日本餐竟然收茶位費,但完全無人斟茶,要食到口乾問佢先斟!
完全唔值!
對於喜愛美食的人來說,探索新奇的味道總是一件令人興奮的事情。而今天,我有幸品嚐到了一道極為特別的美食-極上芝士海膽沾麵。這道菜品將海洋的鮮味和奶香的濃郁結合在一起,帶給我無比的驚喜和享受。接下來,讓我為大家詳細描述這道令人垂涎欲滴的美食。極上芝士海膽沾麵的外觀簡直令人讚嘆。它由一碗熱騰騰的麵條湯和散發著誘人香氣的芝士組成。麵條湯澄澈透明,伴隨著麵條的彈性和光澤,讓人一見就知道這是一道精心製作的料理。在湯的表面漂浮著數顆新鮮的海膽,它們呈現出金黃色的外殼,散發出誘人的海洋氣息。這種美妙的組合讓人難以抗拒地想要嘗一口。當我品嚐到極上芝士海膽沾麵時,這道美食的獨特口感立刻征服了我的味蕾。首先是麵條的口感,它們煮熟得剛剛好,有著彈牙的口感,每一口都能感受到麵條的綿密和滑順。接著,我咀嚼起那些鮮嫩多汁的海膽,它們散發著濃郁的海洋味道,帶著微妙的甜味,令人回味無窮。最令人驚艷的是芝士的融合,它在麵條湯中融化成一片片絲狀,綿密而豐潤,給這道菜品增添了一種奶香的層次。整體而言,口感豐富多樣,令人愉悅。極上芝士海膽沾麵的味道令人難以言喻的美妙。海膽的鮮甜和芝士的濃郁完美融合,兩者相互交融,形成一種獨特的

極上芝士海膽沾麵的味道令人難以言喻的美妙。海膽的鮮甜和芝士的濃郁完美融合,兩者相互交融,形成一種獨特的風味。海膽的鮮味在口中迅速散開,讓人感受到大海的氣息,而芝士的奶香則為這道菜品增添了一種柔和的口感。每一口的結合都帶來了一種令人陶醉的美感,讓人欲罷不能。這種獨特的味道令人難以忘懷,成為了我心中的美食經典。

極上芝士海膽沾麵是一道令人驚艷的美食。它將海洋鮮味和奶香結合得恰到好處,帶來了豐富的口感和令人難以忘懷的味道。這道菜品的外觀美麗動人,每一口都能感受到麵條的滑順和海膽的鮮嫩多汁。而芝士的融合則為整個菜品增添了一種奶香的迷人層次。如果你是一位美食愛好者,我強烈推薦你來嚐試這道極上芝士海膽沾麵,它將給你帶來一場難以忘懷的味覺盛宴。

極上芝士海膽沾麵($158)
2022-10-19
  • 極上芝士海膽沾麵
2023-09-27 144 瀏覽
係尖沙咀厚福街既元祖沾麵專門店,聽人講話係陳奕迅最鐘意既沾麵店,咁我地就一於唔執輸去試下佢有咩特別。特製八代海赤海老沾麵 $99石鍋上碟果時仲係十分滾燙,能夠保持滾燙既溫度係食沾麵既最基本要素,佢地呢樣做得非常好。沾麵上面有好多配料,分別有叉燒,筍,紫菜,溏心蛋等等,其中叉燒有稍微火炙過,焦香味十分出。沾麵汁上面有好多櫻花蝦,入面都有好多豚肉,成個湯底極重蝦味,材料認真唔馬虎,配搭上黎味道十分夾。 麵質方面係偏彈牙,如果平時鐘意食爽口既口感既話呢度既麵岩哂你。極上芝士蟹皇沾麵 $148沾麵同配料同上面果碗係一樣,不過個湯底唔同味道,帶有少少龍蝦既味,而且入面仲有龍蝦肉,真係非常豪華。另外呢個麵最緊要緊係個芝士蟹蓋,芝士下面就係蟹膏,非常惹味,十分滿足。
特製八代海赤海老沾麵 $99
極上芝士蟹皇沾麵 $148
2023-09-26 104 瀏覽
元祖沾麵專門店 一直都好鍾意食海膽,見呢間有海膽沾麵幾特別所以決定去嘗下鮮。 麵方面,麵質都算幾煙靭彈牙。同埋算係比較粗嘅沾麵。🍜味道方面,唔知係咪當日煮湯嘅比例問題,佢嘅湯都算幾稀同淡味,外面嘅沾麵通常都會比較濃味同杰,啲麵通常沾一下就會好易掛到湯同入味。但呢到嘅湯就完全唔同,佢比較似將一個拉麵分湯,如果真係想嘅麵有味嘅話就可能要放啲麵入湯到浸一陣,變返好似拉麵咁食。海膽方面,佢嘅味道偏淡,唔太重海膽味。但有啲海膽就明顯比較黑同多血絲,令到原本已經冇乜味嘅海膽變到幾苦下。叉燒就係一舊好普通嘅叉燒,普通到冇乜好講😂。海膽芝士湯🧀算食到有芝士味,但係由於個湯偏淡,所以唔算太有味。湯入面亦會有肉粒同海膽。肉粒都幾𣺉,但會帶啲細骨,食嘅時候可能要小心啲。而海膽就幾特別下,由於佢湯入面嘅海膽係煮熟左嘅,佢嘅口感同味道同普通生嘅海膽都幾唔同,佢會有啲似咸蛋黃嘅獨特味道。同埋佢湯入面都有幾舊海膽,所以海膽湯黎講都算幾有誠意。龍蝦湯🦞龍蝦湯味道相對就比較芝士海膽湯濃味少少,個人覺得比較夾。同埋佢嘅龍蝦味都幾出下,感覺有啲似平時食西餐飲到嘅龍蝦湯味。 分量方面,佢麵嘅分量都算幾多,一般嘅成年男士都應該
元祖沾麵專門店

麵方面,麵質都算幾煙靭彈牙。同埋算係比較粗嘅沾麵。🍜

海膽芝士湯🧀

龍蝦湯🦞

分量方面,佢麵嘅分量都算幾多,一般嘅成年男士都應該夠食。海膽就算係咁啦,百幾蚊一板連埋個沾麵同叉燒都唔會要求太多。湯嘅話就可以再加,仲會加返啲啱啱煮好嘅滖湯。不過可能就要預返佢煮湯嘅時間。

服務方面🤵‍♀️
唔知係唔係因為佢間鋪係長條型再加少少彎,當日其實唔算太多客,但每次都要舉勁耐手先有人行埋黎幫我地。除此之外,有一次叫左個男店員幫我地加湯,佢叫我哋等一陣之後就出咗去講電話。講完電話返嚟,就好似冇咗回事咁行咗入鋪嘅最入面(一個我地睇唔到佢嘅地方),之後再冇理過我地。之後我哋好無奈咁再舉左幾分鐘手先再有第二個店員行過嚟幫我地加拎隻碗入廚房加湯。

Overall: 百幾蚊一板海膽連沾麵對海膽嘅要求都唔會太高。有係香港食開海膽嘅朋友可能都知,呢個價錢就食到嘅海膽九成都一係分量好少,一係就質素好參差。百幾蚊黎講CP值唔算太高,但如果想嘗鮮嘅朋友可以一試。而佢其他嘅沾麵個人覺得就偏貴,香港都有好多CP值更加高嘅沾麵。 同埋佢店員嘅服務都需要改善,即使當日唔多客同埋店員都唔少嘅情況底下,佢地都冇辦法顧及所有客人。

⭐️最值得一提嘅係,佢哋加價嘅速度快過火箭。早幾個月喺網上面見到海膽沾麵都只不過係$158 ,當日去到店門口見到已經加價加到$165。但係見一場嚟到都照入咗去食,點知入到去問店員先知已經加價加到$179。加得快到連店外面嘅menu都update唔切。除此之外佢menu上面大部分嘅野都有一定嘅加價。佢加價嘅速度僅次於食神入面嘅瀨尿牛丸😂。

極上芝士海膽沾麵 (原板海膽) $179

CP值:🌕🌗🌑🌑🌑
Overall: 負皮🦮💩

加一服務費:✅
枱面俾嘅宇治抹茶需要收取$5/人

元祖沾麵專門店 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖

#dog尖沙咀
2023-09-24 81 瀏覽
-平時我真係極少食拉麵沾麵今次跟朋友過嚟尖沙咀厚福街呢間排隊名店佢話每次經過 起碼門口都有20個人排隊😱連個門口都遮住咗嗰隻喎~~今次慶幸係平日🤭 又唔算晚餐時間過嚟冇排隊嘅人潮 店內亦都好多吉位朋友介紹佢哋嘅龍蝦湯好好味🫣仲話成日都會諗起想番來食見佢講到咁 就緊係叫佢帶我去食啦.🍜元祖龍蝦沾麵 $109麵質系我中意果種超有韌度既粗麵👍🏻湯底味道的確好濃郁😋龍蝦味好強烈用熱石keep住滾住個湯 超辣嘴 ⚠️🆓湯底唔夠仲可以免費添加或者叫店員加入木魚湯飲埋成個湯 又得另外再加$19 升級魚子醬糖心蛋再加$39 加左終極海膽
平時我真係極少食拉麵沾麵
今次跟朋友過嚟尖沙咀厚福街呢間排隊名店
佢話每次經過 起碼門口都有20個人排隊😱
連個門口都遮住咗嗰隻喎~~

今次慶幸係平日🤭 又唔算晚餐時間過嚟
另外再加$19 升級魚子醬糖心蛋
再加$39 加左終極海膽
  • 元祖龍蝦沾麵
2023-09-23 1244 瀏覽
當朋友話想食沾麵時,二話不說就帶左佢去尖沙咀的元祖沾麵專門店😁食沾麵之選✨店舖不算太大,6點半黎到,已經有好多人!餐牌選擇都好多,湯底有魚介湯、赤蝦湯、龍蝦湯及芝士海膽湯,再配搭多款名貴海鮮食材如海膽、龍蝦、鮑魚等🤤好吸引!🌟極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵當店員把芝士龍蝦煎面放在枱面時,真的眼前一亮,非常吸睛,龍蝦對切,上面鋪滿了令人垂涎三尺的芝士,香氣撲鼻,真係食慾大增!龍蝦大大隻,彈牙爽口,鮮味十足,加上香濃芝士,口感層次提升不少💕沾麵湯入面的龍蝦汁,非常濃郁,入面還有龍蝦肉,放在沾麵一齊食,非常滿足😚🌟特制八代海赤海老沾麵叉燒大大片,有三片,肥瘦分明,入口柔軟又香口。溏心蛋晶凝通透,非常入味!筍絲爽甜可口,麵夠彈牙,麥香味重✨熱湯上放了櫻花蝦,吃沾麵時可以盡情蘸汁,唔夠的話,店員會幫你再添😁石鍋上枱時,湯汁仍然滾燙,起晒熱泡,吱吱作響,視覺同聽覺度好正。朋友非常滿足,仲話會推介比其他人,怪不得食過的人都會再返嚟探店,每次人龍都越來越長😆

🌟極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵

🌟特制八代海赤海老沾麵

• 極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵
2023-09-18 92 瀏覽
🎤歌手"陳奕迅"最愛嘅沾麵店😋作為fans 💐我都好欣賞這店非一般沾湯有4款選擇(魚湯介、海老、龍蝦及龍蝦芝士海膽濃湯)簡直係沾麵伴侶Order 咗🥢極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵🦐海老湯底🥢相當豐富,無想過🦞原隻龍蝦咁大隻,個面烤過嘅芝士濃濃香氣,肉質彈性爽口真鮮美,好海鮮必吃🦐元祖豚肉沾麵🦞龍蝦湯底🥢火炙叉燒有成3片大大塊,肉質結實、肥瘦適中吾太膩,個醬油蛋流心好正!♨️石鍋濃燙滾住上台,湯內還有豚肉角好邪惡呀😍麵條放進熬湯內掛麵效果濕潤,分外鹹香。食到最後仲可"免費"加以上三款,除咗"芝士海膽濃湯"三外,完全冇中伏😋
🎤歌手"陳奕迅"最愛嘅沾麵店😋
作為fans 💐我都好欣賞這店

非一般沾湯有4款選擇
(魚湯介、海老、龍蝦及龍蝦芝士海膽濃湯)簡直係沾麵伴侶

Order 咗
🥢極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵

🦐元祖豚肉沾麵

2023-09-17
  • 極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵
  • 元祖龍蝦沾麵
2023-09-18 78 瀏覽
Bookmark 咗好耐嘅元祖沾麵,今日同朋友去尖沙咀行街,順便去食個lunch試一試,一坐低店員就送紙巾一包,非常貼心。#極上芝士蟹皇沾麵加$10有海量嘅飛魚籽沾麵偏粗身,煙韌掛汁。配上非常邪惡嘅芝士海膽濃郁湯底,少咸中帶有鮮味,再配上四大塊燒過的薄切豚肉,肥瘦均勻,幾香口,不錯。沾麵份量十足,但吃剩一半,建議女士下單時叫少麵。另外芝士蟹蓋有驚喜,蟹膏滿滿,值得一試。#豚肉魚介沾麵兩款沾麵嘅配菜都係叉燒、半粒糖心蛋、紫菜、香蔥和竹筍。半熟糖心蛋配上魚介汁嘅豚肉湯底,也不錯。

#極上芝士蟹皇沾麵
加$10有海量嘅飛魚籽
另外芝士蟹蓋有驚喜,蟹膏滿滿,值得一試。

#豚肉魚介沾麵
  • 極上芝士海膽沾麵
  • 極上芝士蟹皇沾麵
  • 濃厚豚骨叉燒拉麵
2023-09-11 150 瀏覽
元祖沾麵專門店🍜門口細細 但臥虎藏龍 有多款特色沾麵 每個麵仲有不同追加項目 可以一飽口福🦀極上芝士蟹皇沾麵 $148呢個沾麵確系幾特別 有別於一般既魚介 海老蝦湯底 因為湯底有特別烹調過 所以芝士汁creamy 容易掛系麵身 味道特別濃烈 仲放左新鮮海膽 令鮮味滲入曬系湯汁入面 同時灼左既海膽 鮮味更突出😍海膽份量都好足 芝士甲羅燒 蟹膏蟹肉連埋芝士一齊焗 好滋味🐷豚肉魚介沾麵 $89湯入面有啲豚肉角 肉質結實 幾爽口 吾肥膩😋有3塊大叉燒 揸左燒肉汁 加上火炙過 好好食加啲青檸汁落麵到 再點沾麵汁 感覺更fresh💭沾麵湯上枱時熱辣辣 出曬煙 味道又好 價錢合理 絕對可以一戰👏🏼

🦀極上芝士蟹皇沾麵 $148

💭

極上芝士蟹皇沾麵
豚肉魚介沾麵
2023-09-01 188 瀏覽
今日黎到呢間鋪頭食沾麵,好多人都話好食,鋪頭又好多人排隊,所以黎試下我叫左1️⃣極上黑松露芝士🧀️海膽沾麵💰159我本身都好有期望,但係食落真係覺得好普通。沾麵麵質OK,都煙韌,但係沾麵最重要嘅熱湯好普通,個名叫黑松露芝士海膽,但我食唔出芝士味、黑松露都好淡,成個湯只係杰身,真係好一般🥲🥲🥲🥲失望😞消費價錢:一人💰175結論:(10分為滿分)味道:4/10性價比:3/10回頭指數:3/10餐廳名稱:元祖沾麵專門店餐廳地址:尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號

我叫左
1️⃣極上黑松露芝士🧀️海膽沾麵💰159

消費價錢:一人💰175

結論:
(10分為滿分)

味道:4/10
性價比:3/10
回頭指數:3/10

餐廳名稱:元祖沾麵專門店
餐廳地址:尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號

2023-08-24 97 瀏覽
元祖沾麵專門店位於尖沙咀,以其獨特的原隻極上蟹王豚肉沾麵和豐富的飛魚子而聞名。我在這裡品嚐到了這道特色菜,並對其令人驚艷的味道留下了深刻的印象。首先,讓我談談這款原隻極上蟹王豚肉沾麵。這道料理結合了新鮮的蟹肉和豬肉,以及豐富的飛魚子和蟹膏。沾麵的湯底採用了龍蝦湯底,營造出濃郁的海鮮風味。當我品嚐這碗沾麵時,我被它的豐富口感和深厚的味道所震撼。蟹肉的鮮甜與豚肉的香濃融合在一起,飛魚子的鮮鹹味為整道菜提供了獨特的風味。特別值得一提的是,餐點上擺滿了大量的飛魚子,並搭配了一個完整的蟹蓋,蟹膏的味道充滿了整碗沾麵。這道菜色香味俱全,絕對能滿足對海鮮和肉類的愛好者。而龍蝦湯底則是這道沾麵的一大亮點。湯底以龍蝦熬煮而成,賦予了沾麵獨特的濃郁風味。龍蝦的鮮甜與豚肉和蟹肉的口感完美融合,帶來了令人垂涎欲滴的味覺享受。這個湯底的豐富口感和深厚的味道使得整碗沾麵更加美味。總體而言,元祖沾麵專門店的原隻極上蟹王豚肉沾麵+飛魚子是一道令人驚艷的料理。它結合了蟹肉、豚肉和飛魚子的豐富口感,並以龍蝦湯底營造出濃郁的海鮮風味。餐點中的大量飛魚子和完整的蟹蓋使得整道菜更加美味。如果你是海鮮和肉類愛好者,這道沾麵絕對值

總體而言,元祖沾麵專門店的原隻極上蟹王豚肉沾麵+飛魚子是一道令人驚艷的料理。它結合了蟹肉、豚肉和飛魚子的豐富口感,並以龍蝦湯底營造出濃郁的海鮮風味。餐點中的大量飛魚子和完整的蟹蓋使得整道菜更加美味。如果你是海鮮和肉類愛好者,這道沾麵絕對值得一試。無論是味道還是口感,它都能給你帶來一次獨特而美味的用餐體驗。
2023-08-24