2017-05-19 546 瀏覽
深入敵陣蝗蟲國!發現泊晒戰車係元氣喎,勁過車展啦。Cheap Cheap 地食住元氣先啦,想食千兩要走到尖沙咀啊。我對飯一向麻麻,只能接受 10% 係壽司、10% 熟食炸物燒物拉麵烏冬,餘下80% 都要食刺生架!食量有限,要留足夠位置食好野麻。巨峰提子汁,等足半個鐘先有位,飲啖果汁順返條氣先。巨胸提子汁呀?飲唔出喎,似乳酸提子汽水。炸軟殼蟹,元氣軟殼蟹堅有保證,食足廿十年都沒怎麼改變。不會過咸,不會硬如石頭。趙落軟塾鬆化,甘香微脆。幸運的話,間中仲會有蟹膏呢,好味道。溫泉玉子,見到溫泉兩個字當然會聯想起熱辣辣出晒煙啦,誰知出來的是勁冰凍雞蛋。打出冰凍生雞蛋再淋上淡醬油,全部倒入口中。蛋白跟蛋黃在舌頭上擦過就直跌胃部,只有冰冷的感覺,嚐不到味道呢,溫度過底會影響味覺的呢﹗真係唔知食左什麼落肚。赤海蝦刺生,難得一見赤蝦可以那麼大條、那麼肥美啊 ﹗正常赤蝦又瘦又長,跟牡丹蝦無得比,但自從福島地震後,牡丹蝦變得少之又少了,可憐。大大碌整條赤蝦塞入口,結實帶黏又帶爽,天然鮮甜味道佔據全有味蕾,高質無得輸,超水準表現。和牛壽司,瘦猛猛牛脂欠奉,甜味微弱。軟腍棉棉但牛味極淡,沾上芥辣豉油比較好。極滑

和牛壽司,瘦猛猛牛脂欠奉,甜味微弱。軟腍棉棉但牛味極淡,沾上芥辣豉油比較好。極滑質地配上嚥韌飯粒,不錯。他他牛壽司,燒過的牛肩肉份外香口,份外有咬口,牛肉味亦更濃厚。由元氣初開業已非常喜歡他他牛此款壽司,添上蔥花薑蓉增添清新味道,散發芳香氣味。

赤海蝦壽司,跟刺生一樣肥美,顏色濕潤立立令,蝦肉爽彈而微黏,鮮蝦甜味出眾非凡。左口魚裙邊壽司,白魚味道雖淡但油脂超級豐富而兇湧,浸滿舌齒之間,甘甜油潤又帶點點結實。

燒牛肋骨壽司,此款實在過份平凡,有如大家樂的西冷出品,薄薄的帶鞋帶韌又無味,低於標準啊。辛辣長鰭吞拿魚壽司,瘦猛猛像白紙一樣,沒一絲脂肪紋,每會有震撼的味道呢,失望。軟而腍,味淡而單調,食慣大拖羅的我,此長鯺真的麻麻地。

辛辣燒三文魚壽司,大部份菜色都試過晒,已到達要亂點一通的情況。感覺不到的辣味,只有少少咸咸味。燒過的三文魚變得味道較濃,質地鬆軟,幸好還有點肉汁未箱鞋口,合格地過關。螺片壽司,感覺及味道似白色的赤貝呢,非常爽口,泛出微弱的螺肉咸香,一般。
巨峰提子汁
辛辣長鰭吞拿魚壽司
辛辣燒三文魚壽司
螺片壽司
2014-05-24
30 分鐘 (堂食)
炸軟殼蟹
赤海蝦刺生
赤海蝦壽司
  • 他他牛壽司
2017-04-07 176 瀏覽
病到死死下,瘟瘟鄧鄧,感冒好鬼病,撐著返工無請病假,頂到收工急回上水買晚餐外賣返屋企,食飽飽就立即食藥瞓覺。未諗到食什麼兜兜下之際發現原來上水有元氣架喎,試試先。一人前晚飯,10 碟差不多,應該夠飽。點解無三文魚腩刺生架,又無極上吞拿魚腩,非常失望!病都要食好一點架麻。久候 30 分鐘終於攞到外賣,我都好耐無食過刺生同壽司喇。軟殼蟹手卷,元氣軟殼蟹一向質數有保證,非常鬆化、香脆又乾爽,肉質鮮甜又唔會咸到死。幸運的話間中遇上膏,甘甜無比正到震!最討厭很多壽司店都炸到石頭一樣硬,想咬崩牙咩。紫菜獨立保鮮包裝,脆到不得了!咬落去真係有裂開既爆裂聲,食得過癮。壽司飯鬆軟乾爽又嚥靭,濕度同酸甜度剛剛好,好味啊!黃帝蟹柳壽司,又會咁細條既?我每次都同千兩巨大蟹柳混淆囉,激氣!味淡而硬實的蟹柳,唔難食,匆匆吞下算數。明太子雞翼,無醃的雞翼淡茂茂,好采雞皮微暖香口,裡面釀著一丁點帶咸明太子,味道單調陰沉。雖然無骨啖啖肉,但試一次便夠。長崎吞拿魚刺生,招牌菜?唔掂喎。瘦得黎腍劈劈無咬口,鞋鞋地無油脂,味道淡如水。食過超肥美嫩滑極上吞拿魚腩後,其他吞拿魚完全滿足唔到我,返唔到轉頭喇。油甘魚刺生,我非常鍾意

油甘魚刺生,我非常鍾意食油甘魚刺生,比三文魚腩更愛﹗因為油脂非常豐富,食完後魚味仍然留係口腔久久不散,肉質又滑又彈,無得頂。不過依幾塊好瘦,低於水平。色澤暗啞,質感軟腍腍既,魚甜味削,無奈。

象拔蚌壽司,沒什麼味喎,何況鮮味呢,得個爽字,火炙鰹魚壽司,魚味強烈,外層全熟嚥韌,中間保持全生軟棉,還可以。他他牛壽司,依款一向處理出眾,甜甜的生牛配上薑蓉蔥花真係襯到絶。牛肉汁豐富跟清爽薑蔥汁混和,甚是香口,好味道。

珍寶帶子壽司,香甜極致,鮮味無比啊﹗鬆軟棉滑,正到暈。海膽軍艦,我鍾意食海膽魚味,淨係用紫菜包住食或跟青瓜同吃,已經美味無窮,食唔停口喇﹗但依兩件海膽邊度鄉下呢?腥味霸道,吃不消!
象拔蚌壽司
油甘魚刺生
他他牛壽司
珍寶帶子壽司
2013-05-16
30 分鐘 (外賣自取)
珍寶帶子壽司
  • 他他牛壽司
  • 軟殼蟹手卷
2016-05-08 380 瀏覽
上水區愈來愈多大型食肆結業,之前就有麥當勞,宜家就輪到元氣壽司⋯⋯😔😔😔三文魚手卷、鰻魚手卷、軟殻蟹手卷手卷質素依然咁好,新鮮製造,紫菜脆口,三文魚新鮮,魚味香濃,軟殻蟹脆口又不油,鰻魚醬汁加上青瓜絲的清新,毫不令人失望!😁😁元氣的壽司一向都很有水準,在連鎖壽司店來說絕是首屈一指👍👍👍赤海蝦壽司大隻鮮甜,光澤十足;八爪魚爽口不韌;炙燒三文魚和炙燒左口魚壽司,灸燒能令魚味更香,加上新鮮即叫即燒,香氣更濃,三文魚上更有點點黑椒,更覺惹味!😎😎臨走前還派了優惠卷,去粉嶺、大埔的分店有88折優惠,唯有去別處繼續支持吧!😫😫

三文魚手卷、鰻魚手卷、軟殻蟹手卷

2016-05-08
15 分鐘 (堂食)
2016-04-03 211 瀏覽
元氣午後之定食不嬲受歡迎,今期換左新餐牌,難得收早,點可以唔入去試下 新配搭有好多三文魚三文魚壽司,灸燒黑椒三文魚,三文魚腩壽司,辣味三文魚,煙三文魚 ,感覺好抵食魚生質素一如以往新鮮,鮮味濃郁,辣味三文魚今次有d辣,煙三文魚,魚香十足,食完之後,魚香依然停留響口中,灸燒黑椒三文魚唔錯既係佢既黑椒同醬汁不太多,味道不會過濃,無蓋去三文魚之味 認不錯 餐仲可跟湯烏冬同螺肉,螺肉份量都唔少,少少辣,爽口,一人已經好夠飽,五十幾蚊有咁好嘅壽司質素,份量又足,點可以唔叫抵食

新配搭有好多三文魚

認不錯

湯烏冬
螺肉
2016-03-08 320 瀏覽
年近歲晚,跑到上水辦年貨,但實在太肚餓,最緊要快,壽司都係一個不錯的選擇,但聽聞稍後會轉型。一支公搵食最方便,先來一碟最喜歡的左口魚背壽司,油香十足,又夠大片,蓋過了壽司飯,就算不蘸點豉油,更加可以感受魚肉的香味。三文魚壽司只是一般,但求醫肚。記憶所及,花之戀人是由紅磡一間壽司店發揚光大,今次外型有點馬虎,魚肉無乜味。帆立貝壽司肉質幼嫩,新鮮已經好足夠。三扒兩撥,食幾件已經走人。
三文魚壽司只是一般,但求醫肚。
帆立貝壽司肉質幼嫩,新鮮已經好足夠。

三扒兩撥,食幾件已經走人。
2015-11-21 195 瀏覽
每次想食壽司,也是時間不多的,很少會坐下來慢慢吃,唯有選擇這些速食壽司,店今次在上水開工,選擇了這間元氣壽司。每次也喜歡坐在那迴轉壽司帶上,隨便吃喜歡的東西就可以,不用等,食完一餐壽司午餐也只需30分鐘。三文魚壽司,吞拿魚腩壽司,吞拿魚沙律手捲,都是我必定會來吃的, 可能因為肚餓關,每次也會覺得幾好食,雖然明知道不是很新鮮的魚生,由於價錢便宜,沒有太高的要求。其實覺得每一間速食壽司的員工,也非常有禮貌,在上水這一間,也不例外。 對於我來說,可以速食壽司,美味不錯,價錢便宜,已經十分足夠。
2014-03-21 311 瀏覽
已經唔係第一次黎,黎親都係食差唔多既野,但係今次真係有少少不吐不快~! V__V今晚約左粉絲EY去飯堂開飯傾心事,明知道多人等,所以坐火車時早喺粉岭站已經用該公司的偉大發明’搖控取票’ 攞位先一到上水電話就响,話差唔多到我,著意叫我地早點到餐廳心諗可能7點時間尚早,所以快少少有位唔出奇,咁就快步行過去去到真係啱啱有位,但只有迴轉,冇我想要的ORDER 枱,同服務員姐姐講左句,佢就話要再等三張始,我話留電話比佢,有位時打電話比我,服務員就話唔可以咁留位法,叫我企喺到等陣…一企就企左半個鐘, 真係想喊完全失去左搖控取票的意義~~~ V__V如果喺攞位時可以選擇ORDER 枱的話,成件事可能唔會咁痛苦…由於粉絲仲未到,我只好邊食邊等,坐左冇耐服務員見我地張枱仲未齊人,又見我只係食左兩碟野,居然過黎問我: 你的朋友几時黎呢?我地唔可以咁留枱法個喎…我真係即時O左咀我朋友未到我未開飯心情已經不太爽,…佢仲走黎咁樣提點我.我就同佢講,我朋友遲放工,我早黎囉位都唔可以?!而家洗唔洗我出返去門口等呢?!服務員就好理直且有禮咁講: 唔洗,不過下次我地要過半數人到左先入得..我企左半個鐘嗰陣你唔早講~真係
今晚約左粉絲EY去飯堂開飯傾心事,明知道多人等,
一到上水電話就响,話差唔多到我,著意叫我地早點到餐廳
心諗可能7點時間尚早,所以快少少有位唔出奇,咁就快步行過去
去到真係啱啱有位,但只有迴轉,冇我想要的ORDER 枱,
完全失去左搖控取票的意義~~~ V__V

我企左半個鐘嗰陣你唔早講~真係豈有此理?!
唔知係咪心情變差左,所以覺得D食物出品都變差左,感覺無奈!
已經唔會諗住有驚喜,但求保持到佢地的水準
波士頓卷 – 一般黎講入面青瓜芝士同吞拿魚應該係1:1分量,但今次入面的吞拿魚確係幼小得似乎真係太幼小了,我的元氣胆拖,但今次真係好失望,
炸蝦卷 –隻蝦一睇就覺得係宿左水,唔夠長咁平分三份, 整體感覺怪怪地,免強到咁都拎出黎見人~味道可能因為放耐左,所以炸蝦已經唔香脆,失望
赤蝦壽司 – 味道好新鮮,啖啖肉冇腥味,真係好唔錯,但一上枱就睏底左件,令人覺得廚房的師父好有問題,拎出黎的服務員見到唔覺有問題都係一大問題,有時即使唔係好高價的食店,食品的要求都可以做得好一點…
兩款軍鑑 – 饀料方面味道保持到水準,只係唔知係咪放得太耐,所以紫菜已經淋晒
溫泉蛋明太子烏東 – 意外地好味~ 上枱時賣相好吸引,令人眼前一亮,三樣材料撈埋,少少蛋香~暖暖地入口感覺好舒服~
仲拎左兩碟刺身,可能係轉得太多個圈,所以感覺已經過於室溫,令到用黎墊刺身的白蘿蔔都有少少染紅了,入口亦失去左應有的鮮味,…相信如果係落ORDER的話會好一D~
傾下食下都坐左個几鐘了,
經過今次,真令我有少少感覺不爽的陰影,但願未來日子, 真心的佢地可以有所進步~~!!
2014-03-20
30 分鐘 (堂食)
2013-02-16 59 瀏覽
喺上水食飯又唔想諗咁多,我開始中意去元氣飯堂~靜靜地又人少少,今日又黎LA..!哈~雖然食黎食去都係果几味~不過我好享受~每次都有唔同’’驚喜’’ !軍鑑三味軍鑑飯餸比例每件大約係8成飯2成餸,D壽司飯食落味道一般~我最中意紫菜咬落去CHUK一聲的快感~!!蟹子軍鑑 –蟹子唔知點解都填唔滿D紫菜,有少少失望!! 除左可以話蟹子相當鮮味之外,就係要慳D洗~海鮮軍鑑 – 食落感覺唔錯~個名可以改一改做八爪魚沙律軍鑑好D,今次除左八爪魚之外,食唔到其他海鮮了~海胆墨魚軍鑑 – 唔應該有難度既款式~墨魚味好濃,所以好難感覺到海胆汁既味~要用心感受~!波士頓卷 –放入口到將D青瓜同D芝士壓埋一齊~加埋魚肉, 感覺清爽之餘又帶有實質感~三件壽司睇落好似減左肥,廋左呀陰公…同埋唔知點解整到甩甩漏漏都可以拎比客人~唉~好忙咩?!筋子壽司 - 筋子大大粒好靚好鮮~咬落出奇地彈牙,又唔會有鯹味!正~玉子壽司 – 必食之選~最中意佢今次則邊有少少燒焦感,裡面又軟淋淋~但少左D蛋香~三文魚腩壽司 – 好肥美又大塊既三文魚腩!!咬落去相當有質感,充份食到魚脂肪既香味!配合埋少少飯~真係正~左口魚邊壽司 – 算係

軍鑑三味

左口魚邊壽司 – 算係厚切左口魚!同D飯差唔多大細~可以一下放晒入口~!左口魚咬落好有質感,魚香味好豈豐富…!! 正~

京葱牛肉壽司 – 好可愛既燒牛肉BB塊,好似怕會掂到放喺隔離既三文魚咁,所以縮埋一邊,D葱粒都好似唔覺意咁跌左落碟,賣相好搞笑, 牛肉燒到全熟差D燶~食落好有咬口,好有牛肉味~

總括黎講 : 適合既價做食到適合既作品~樂觀D諗會發現好多小驚喜!!

題外話/補充資料: 服務員好細心,知道我中意靜靜地坐埋一邊自閉,所以唔會成日走過黎執枱打擾~! 總之會喺適當的時候做適當的事~~正~!
2012-11-05
2013-01-26 54 瀏覽
今日行過決定入元氣開飯~ 照道理呢個時間冇咩人,果然等都唔洗等就有個靚位! 我呢D老土怪都係叫返例牌果几味~心水之餘又可以食出分別~!! ^O^左口魚裙邊壽司: 算係厚切,口感豐富,咬落D魚油喺D魚肉中滲出,好香好好味~!厚燒玉子壽司 – 微暖的玉子包住少少飯~最啱我心水~好有蛋香味~炸軟殼蟹太卷 –軟殼蟹炸得硊口而且有肉地唔乾身,唔會炸到得返D殼~而且大大舊,好好味~!辣味三文魚手卷 – 紫菜好香好脆呀~可惜食落好似只有紫菜包飯,配料好少~冇理由咁早就冇貨掛~!,燒牛肉壽司 – 每次都有新驚喜,今次係由兩片牛肉堆砌而成,睇落仲要係D肉片粹,壽司飯握得唔夠實,一夾就散,最後係飯到一啖’牛肉飯’~!波士頓卷 - 兩大一小~~?? 真係諗唔明點解咁都可以拎比客人~!!海胆魷魚軍鑑, 海鮮沙律軍鑑, 蟹子軍鑑 – 配料薄薄一浸, 僅僅蓋過D飯,紫菜上碟時已經林晒了~可能過左氣~ 筋子壽司 – 大家估下係筋子少左定係D 飯大件左?! 不過筋子食落几新鮮,入口一粒粒唔會霉晒 海老壽司 – 蝦好大隻而且好彈牙~好味~!另三文魚腩壽司~三文魚腩切得厚薄適中,而且入口有豐富的魚油味~中意濃味既人一

海老壽司 – 蝦好大隻而且好彈牙~好味~!

另三文魚腩壽司~三文魚腩切得厚薄適中,而且入口有豐富的魚油味~中意濃味既人一定好欣賞!

2012-10-30
2012-10-22 22 瀏覽
其實元氣如果坐迴轉枱,肥人一定覺得好窄.坐得辛苦.呢間元氣服務員態度只屬一般的.收銀位姐姐.完全沉黙,連幾多錢.有抽獎,全部靠我自己看.壽司:三文魚,凡立貝,同油甘魚刺身較新鮮.三文魚表面有點濕,但入口有股魚油香味.紋理亦平均.相當不俗,凡立貝沒有雪味,入口鮮甜無比,32元2件也覺超值.油甘香.入口滿是油香,而且表面乾身.有光澤,不錯.飯粒比較差.沒有飯味.師傅又握不緊.夾上後一分為三.差..三文魚頭湯20元.相當鮮甜.加上蘿白更甜.魚肉也有淡淡甜味.正.埋單200元左右.我覺得不值.有點懷念銅鑼灣的日本人主理的壽司午餐

壽司:三文魚,凡立貝,同油甘魚刺身較新鮮.

喺上水區做完野突然好想食壽司, 就喺和X亭同呢間兩者, 選擇左呢到4,5點左右冇乜人唔洗等位好正常,本來諗住坐 ORDER 枱, 但哥仔話要等兩張先到我,建議我坐BAR 枱因為都有D餓又一個人, 所以冇所謂啦~待應哥仔好快咁安排我去左個''適合位置'' , 坐喺一班疑似強國人則邊...真係唔明白點解其實成間舖都冇咩人, 點解要安排客人坐得咁迫..於是我自己坐開左兩個位好在佢都冇''叉廚''我,而且服務真係好唔錯,由落單到埋單..又快又準!仲好快同我清晒抬上的吉碟...好似怕我唔走咁..哈..坐落點野食, 對連鎖式的快餐要求唔會好高~食物一般,不過不失,三文魚腩壽司:真係正~厚切而且很多脂肪,唔怕肥可以食多兩件日式蛋:應熱的有熱度厚玉子壽司:居然可以蛋飯分離,有點失望筋子壽司:同樣上碟時已餸飯分離,真係唔知佢搞乜,咁都可以當冇事咁上比客人,搞笑~!牛油果軟鷇蟹太卷:本來唔知佢係乜野名堂,見佢個樣靚靚地,於是睇一睇個餐牌~$ 18 兩件,除返起等同一件三文魚腩壽司,感覺唔太值呢個價..唔睇個餐牌由自可,一睇就發現菜單上有新菜色,叫左D黎試下~樣樣都值得一試!同時更發現左佢又加左價了...

但哥仔話要等兩張先到我,建議我坐BAR 枱
因為都有D餓又一個人, 所以冇所謂啦~
仲好快同我清晒抬上的吉碟...好似怕我唔走咁..哈..

三文魚腩壽司:真係正~厚切而且很多脂肪,唔怕肥可以食多兩件
日式蛋:應熱的有熱度
厚玉子壽司:居然可以蛋飯分離,有點失望

同時更發現左佢又加左價了...之前$ 21 的軍艦三沬, 而家已經加到 $ 25,..
仲有其他菜式,加幅有3-5% 咁上下..但份量同賣相當然KEEP 住冇變LA...

明白而家真係生意難做~未亨受到最底工資帶黎既益處之前, 已經要接受佢帶黎既影响

一個下午茶坐左一個鐘, 用左 $ 150....有D 地方食到個日式放題了!!
2012-10-05
2012-09-23 13 瀏覽
放工一個人, 搵野食, 喜歡來元氣, 因為可以一個人靜靜地享受一人壽司!!剛好到埗還有下午茶, 於是即時叫了一個餐+1個手卷!我個餐有蟹子沙律, 不過佢D 青瓜是一片片, 好似比平時一條條更有咬口!!酸味適中..熱烏冬, 好DRY, 無咩味, 因為無肉,無料, 普通,但烏冬算彈牙!壽司有3件, 蟹柳, 芝士火灸蝦, 北寄貝沙律, 還有軟殼蟹卷, 感覺新鮮, 即整即食!!三文魚手卷,紫菜脆口, 最重要是三文魚好大片, 長到落底,咬到最後也有三文魚, 這個跟餐+$9, 抵埋單$59.4

剛好到埗還有下午茶, 於是即時叫了一個餐+1個手卷!

埋單$59.4

2012-09-17
2012-09-03 22 瀏覽
唔知而加搞乜, 之前喜歡既象拔蚌停了..所以好一陣子冇去...今次因為生日月..所以再試下啦...點知入到去有象拔蚌個牌轉左幾個圈都職員為意...算啦..一早off menu..咁食長鰭吞拿魚啦.....冇貨... 已有點怒, 全店都是大滿足的poster, 點解唔識貼告示出黎??不要緊, 還有劍魚腩.點知連呢個都冇.... 真係太失望..結果只係重覆食果幾碟!!!!短期內唔會再去元氣架啦!!
唔知而加搞乜, 之前喜歡既象拔蚌停了..

所以好一陣子冇去...今次因為生日月..所以再試下啦...

點知入到去有象拔蚌個牌轉左幾個圈都職員為意...

算啦..一早off menu..咁食長鰭吞拿魚啦.....
冇貨... 已有點怒,
全店都是大滿足的poster, 點解唔識貼告示出黎??

不要緊, 還有劍魚腩.
點知連呢個都冇....
真係太失望..結果只係重覆食果幾碟!!!!

短期內唔會再去元氣架啦!!

2012-09-02
60 分鐘 (堂食)
2011-08-24 30 瀏覽
近來發覺自己吃元氣的次數也算頻密,下年真的要想想辦法,申請一張元氣咭(!)上月表姐生日,除了比薩,還買了幾款壽司。我只吃了三文魚和甜蝦,新鮮肥美,喜歡甜蝦的黏稠感。其餘的熟食壽司,是用來孝敬不吃生冷刺身的老人家。腐皮壽司、太卷一般,北寄貝沙律軍艦的醬汁配合得不錯。就味道和賣相而言,外賣總不及堂食的好。
外賣自取
2010-10-10 14 瀏覽
本人最鍾意食壽司,昨晚食完,現在又食hehe叫了三文魚壽司x4,三文魚卷x1,象拔壽司x1筋子壽司x1三味壽司等.....三文魚較薄身,象拔&筋子好好食呀三味蝦好食呢,(有三個唔同味的)
本人最鍾意食壽司,昨晚食完,現在又食hehe

三文魚較薄身
,象拔&筋子好好食呀
三味蝦好食呢,(有三個唔同味的)
2010-10-09
4 分鐘 (堂食)
  • 筋子