2019-01-04
今次同屋企人黎長洲,知佢地中意食D煙韌野,所以一定要帶佢地試長洲名物----芒果糯米糍。係長洲賣芒果糯米糍既舖頭有好多,但要揀其中一間黎試,確實有難度。經過一番研究後,出發前揀左兩間甜品舖,睇下到時想食邊間多D。黎到允升門口,眼見餐廳長時間都有客人,心諗係米表示品質保證呢?! 抱住香港人中意排隊,唔多人既餐廳唔入既精神,決定一試。大家需要注意餐廳設有最底消費,每人平均需消費$15,但糯米糍不計算在內。允升除左有普通版既芒果糯米糍外,仲有紫糯米皮芒果糯米糍,由於本人唔中意食白糯米皮,所以一定揀紫糯米皮。普通版既芒果糯米糍 $13 併紫糯米皮芒果糯米糍 $13我第二次係長洲食呢款糯米糍,但呢間就第一次試個人覺得呢間既紫糯米皮比較實、煙韌、唔會太軟爛一咬就散開哂,皮亦唔算太厚,加上甜芒果,整體唔錯。熱咋喳 $15本人係豆既愛好者,所以食親糖水,十之八九都會叫咋喳,而呢度既咋喳非常岩我胃口。濃郁既椰香、棉棉既芋頭、煮到起沙既雜豆、西米、雞心豆,甜度適中,好味!!😋糖不甩 $15軟糯既糯米糰配上粗粒既花生碎,相對砂糖落得少D、甜度低D;花生味濃D、實在D,整體更有咬口;相比起平時既幼細花生碎,我
普通版既芒果糯米糍 $13 併紫糯米皮芒果糯米糍 $13
我第二次係長洲食呢款糯米糍,但呢間就第一次試
熱咋喳 $15
咋喳
糖不甩 $15
糖不甩
軟糯既糯米糰配上粗粒既花生碎,相對砂糖落得少D、甜度低D;花生味濃D、實在D,整體更有咬口;相比起平時既幼細花生碎,我更愛呢間粗粒花生碎。
餐廳既甜品係旅客區黎講算平,而且質素唔差,令人有驚喜。