餐廳: 傷心酸辣粉 (桂林街)
資訊:

2022-07-30 203 瀏覽
路過深水埗見到有傷心酸辣粉,咁啱好想食辣嘢既我就一定唔可以錯過呢個機會啦🤤 ✨酥香脆豬腩套餐($68)套餐包括脆豬腩、酸辣粉以及冷泡茶。脆豬腩可選香辣粉/甜酸醬,這次選擇了香辣粉,搭配上極脆口的豬腩肉,食落去口感豐富、層次十足!! 😍😍酸辣粉揀咗微辣,薯粉煙韌有咬口,湯底酸得黎又好開胃,加埋酸辣粉一定要有既花生🥜,好食!! 嘢飲方面叫咗白桃烏龍茶🧊,甜甜的桃香配上清爽的茶底,好適合解膩!!  ✨重慶炸醬涼麵($36)整碗涼麵都掛滿微辣的醬汁,搭配上富有油香的炸醬以及脆口的花生嗎,一口接一口的停不下來。😋 ✨酸辣土豆絲($20)🥔土豆絲既口感啱啱好,唔會太淋亦唔會太硬,略為幼身的切法令得一次可以食更多條,口感十足。而味道方面偏酸,但我幾鍾意。🥰🥰 ✨麻辣無骨鳳爪($28)一份既份量幾多,好抵食!鳳爪十分入味,涼陣陣之餘會有小小辣味,推薦推薦!😝 ✨麻辣口水雞($58下例)口水雞既雞肉口感嫩滑,辣油香味撲鼻,十分吸引。🌶️

✨酥香脆豬腩套餐($68)

✨重慶炸醬涼麵($36)

✨酸辣土豆絲($20)🥔

✨麻辣無骨鳳爪($28)

✨麻辣口水雞($58下例)
口水雞既雞肉口感嫩滑,辣油香味撲鼻,十分吸引。🌶️
經濟之選二人餐(兩粉四款小食$149)======================如果喜歡我的posts, 請 follow IG  @sipina.hk 😳。💥入面有好多飲食玩樂情報💥 ======================🔶️酥香脆豬腩+傷心酸辣粉+四季春菜冷泡 ($68)豬腩肉幾特別😝,類似叉燒皮包裹住叉燒。口感脆卜卜,肥瘦剛剛好,幾juice,不油膩。 酸辣粉煙煙韌韌,非常有口感👀。湯和麵是分開,不會令麵糊了。👍🔶️二人餐(兩粉四款小食$149)兩碗酸辣粉+口水雞+酸辣土豆絲+乾撈牛肚+炸花枝丸 🔸️口水雞 (可叫小辣)口水雞是店內招牌菜。雞肉嫩滑,雞皮爽脆彈牙。雞肉沾滿辣椒香,令人口水直流😝。中學時,👀小編最愛叫中辣口水雞配走辣酸辣粉。偷偷地將好辣的雞浸在薯粉中,令湯變辣,但不會太過分。🤣🤣 🔸️酸辣土豆絲 爽口不黏,配飯一流。 🔸️🦬乾撈牛肚牛肚入味,口感比較韌,麻香味重👍。 🔸️炸花枝丸(4粒)🔶️芝士豆腐$30蚊6粒一開始以為係硬豆腐內有芝士。食落似魚蛋內有芝
經濟之選
二人餐(兩粉四款小食$149)
======================
💥入面有好多飲食玩樂情報💥
======================

🔶️酥香脆豬腩+傷心酸辣粉+四季春菜冷泡 ($68)
豬腩肉幾特別😝,
類似叉燒皮包裹住叉燒。
口感脆卜卜,肥瘦剛剛好,
幾juice,不油膩。

酸辣粉煙煙韌韌,非常有口感👀。
湯和麵是分開,不會令麵糊了。👍

🔶️二人餐(兩粉四款小食$149)
兩碗酸辣粉+口水雞+酸辣土豆絲+乾撈牛肚+炸花枝丸

🔸️口水雞 (可叫小辣)
口水雞是店內招牌菜。
雞肉嫩滑,雞皮爽脆彈牙。
雞肉沾滿辣椒香,令人口水直流😝。
中學時,👀小編最愛叫中辣口水雞配走辣酸辣粉。
偷偷地將好辣的雞浸在薯粉中,
令湯變辣,但不會太過分。🤣🤣

🔸️酸辣土豆絲
爽口不黏,配飯一流。

🔸️🦬乾撈牛肚
牛肚入味,口感比較韌,麻香味重👍。

🔸️炸花枝丸(4粒)

🔶️芝士豆腐$30蚊6粒
一開始以為係硬豆腐內有芝士。
食落似魚蛋內有芝
I was craving spicy food and so I tried these sour and spicy noodles for the first time. It definitely did not disappoint at all! The lunch set I had was only $68 but includes noodles, a side dish, and a tea drink. The noodles were so delicious and better than I expected. Each strand was so chewy and bouncy and bursting with flavour. I ordered "little spicy" and it was just right for me. The pork side dish was so tasty. with the outside incredibly crispy while the interior is tender and juicy. The decor is quite local and simple and the cleanliness of the kitchen is questionable, but in terms of the food, I will definitely return in the future for more!

2022-07-09
2022-07-04 164 瀏覽
好味指數:😋😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐每次想食辣野都會諗起傷心酸辣粉🤣即刻lunch過黎食碗酸辣粉🍜✅酥香脆豬腩套餐$68(酸辣粉+脆豬腩+四季春冷泡茶)見到有set餐,試下佢嘅新產品酥香脆豬腩🐷估唔到呢個豬腩真係豬入其名,好香脆🤣另外可以配甜酸醬/香辣粉,我選咗香辣粉,食嘅時候微微帶甜,同脆豬腩都幾夾👍🏻傷心酸辣粉我選咗小寬麵BB辣,好少地方有得嗌小寬麵,食過一次之後次次都要叫!四季春冷泡茶茶味清香唔算太濃,恰好中和翻食咁多小食嘅油膩感🥰✅乾撈豬肚 用咗辣粉芫荽蔥乾撈,豬肚非常爽口,辣味好香,基本上係食唔停🤣✅蒜泥白肉比起平時食個白肉size大塊,有口感😆鍾意撈勁多蒜泥一齊食,超級邪惡🫢✅酸辣土豆絲呢度嘅酸辣土豆絲唔會太淋,粗幼度適中,偏酸小小,我幾鍾意佢嘅酸辣度,好啱我胃口🤣次次黎食都必點‼️📍傷心酸辣粉 (桂林街) (深水埗)地址:深水埗桂林街149號地下
好味指數:😋😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐
✅酥香脆豬腩套餐$68
(酸辣粉+脆豬腩+四季春冷泡茶)
✅乾撈豬肚
✅蒜泥白肉
✅酸辣土豆絲
📍傷心酸辣粉 (桂林街) (深水埗)
地址:深水埗桂林街149號地下
2022-07-02 172 瀏覽
養左只貓貓陪朋友去深水埗附近買嘢 經過見到就心思思咁入左去食 酸辣粉更係朋友仔嘅最愛 不得不講鍾意食芫荽嘅小夥伴肯定會好鍾意呢間野 價錢方面同份量都好啱大家 抵食份量又足香酥軟骨🦴十分之推介香酥軟骨 軟骨好味脆口 加埋甜酸醬簡直一流 香噴噴熱辣辣 牛撈牛肚(bb辣)🌶牛肚爽口有韌度 我個人鍾意多汁嘅牛肚 (講左好多次重口味 )香辣粉份量好適中 啱啱好搭配到牛肚嘅味道 酸辣貢菜bb辣貢菜清爽可口 呢道涼拌菜絲毫唔油膩或者熱氣 鍾意爽脆口感嘅朋友可以一試炸芝士豆腐一開始以為d豆腐會外脆內軟 意想不到嘅係佢裏面嘅豆腐竟然有啲彈牙 質地有啲似魚腐 唔會太油膩 整體黎講口感還好 小寬麵重慶湯底🍜肉醬和肉醋味道好出 搭配寬麵令我胃口大開酥香脆豬腩 (甜酸醬)🐖酥香脆豬腩係間店嘅重點推介 咁當然要一試啦 脆豬腩可以選擇香辣粉或甜酸醬 豬腩外皮脆口 一咬就會有香香嘅豬油盈滿口腔 少量就剛剛好 酸辣粉(bb 辣)薯粉煙煙韌韌 份量充足 裡面仲有肉醬 蔥菜和花生🥜 芫荽 如果唔係好鍾意食芫荽嘅朋友仔記得叫佢走啦。bb辣唔算太辣 食得辣嘅朋友可以挑戰下其他辣度白桃烏龍冷泡茶🍵唔會太甜 好香白桃味道 冷泡茶

香酥軟骨🦴

牛撈牛肚(bb辣)🌶

酸辣貢菜bb辣

小寬麵重慶湯底🍜
肉醬和肉醋味道好出 搭配寬麵令我胃口大開

酥香脆豬腩 (甜酸醬)🐖

酸辣粉(bb 辣)

白桃烏龍冷泡茶🍵
唔會太甜 好香白桃味道 冷泡茶清清地好解膩

冬海鹽柚子樂🥤
好新奇嘅搭配 稍微有稍稍甜 如果口味偏重嘅朋友仔可以試試~
酸辣粉
小寬麵
香酥軟骨
牛撈豬肚
2022-07-01 113 瀏覽
深水埗 - 傷心酸辣粉最近三更半夜日日睇美食blogger原條食脆卜卜嘅豬腩肉,睇到流晒口水,肚仔都餓🤣🤣發現傷心酸辣粉推出新品竟然就係半夜心掛掛嘅脆豬腩肉,梗係即刻沖去試下啦🤣🤣酥香脆豬腩套餐(🌟89.99/100)💲68勁興奮終於可以試下🥰一嚟到梗係要即刻試下係咪真係咁正啦,醬汁可以選甜酸醬或辣粉,有四舊豬腩肉,係五花腩位置,旁邊沾上白芝麻先拎去炸,咬落去四周都係脆卜卜,微微白芝麻香味,外皮炸到酥脆,食到一層肥膏一層肉,油脂係口中爆發,係幸福嘅味道🥰酸辣粉叫咗小辣,湯底酸味重啲,少少辣輕微麻,配料有肉碎、花生、蔥、菜圃和芫茜,薯粉煙煙韌韌,有咬口,吾會一夾就斷👍🏻 以前食BB辣都覺得好辣,感覺依家食辣犀利咗,下次可以挑戰中辣😎白桃烏龍冷泡茶可以選擇烏龍茶或者四季春茶, 小編揀咗白桃烏龍冷泡茶,飲到烏龍茶清香帶出淡淡白桃甜味,可以解辣之餘,仲可以減低油膩感🤫靜靜雞話俾大家聽,飲完仲可以瘋狂加熱水,一直飲,加咗兩三次都好夠味👍🏻涼拌豆腐皮,小辣(🌟76.66/100)💲27有青瓜絲鋪底,豆腐皮好乾身,微微辣咬落有豆香,一大啖咁食好爽🤤海蜇脆耳,小辣(🌟85.89/100)💲38海蜇好爽
深水埗 - 傷心酸辣粉

酥香脆豬腩套餐(🌟89.99/100)💲68

白桃烏龍冷泡茶

涼拌豆腐皮,小辣(🌟76.66/100)💲27

海蜇脆耳,小辣(🌟85.89/100)💲38
海蜇好爽口,豬耳先滷後拌辣汁,香辣爽脆,同樣都係小辣,但麻辣味突出,食完嘴巴麻麻好過癮👍🏻

酸辣土豆絲,小辣(🌟83.23/100)💲27
酸辣爽脆嘅土豆絲,醋酸味加微微辣,好開胃

無骨鳳爪,小辣(🌟81.43/100)💲30
一份都有六七隻,都算抵食,鳳爪好入味,五香粉味勁濃郁,食吾到辣味,可自行加辣☺️

蒜泥白肉,小辣(🌟82.72/100)💲35
勁多蒜泥,離遠已經聞到蒜味,豬腩肉好薄,咸香咸香,好爽口

椰汁涼粉冰(🌟82.43/100)💲20
椰汁味勁濃厚,涼粉已經整到好碎,清涼透心,方便飲用,夏天飲好消暑🌞

酥香脆豬腩套餐
蒜泥白肉
酸辣土豆絲
海蜇脆耳
2022-06-22 114 瀏覽
相信講到傷心酸辣粉,喺香港應該都冇乜人唔識。特別在於佢今次推出咗新嘅菜單,聽講食過嘅人都話好食。但係我個人真係信自己,等我一於試吓有冇伏先。其實講起又有一排無食,雖然我唔好辣但每隔一段時間都想食下少少辣野😆酥香脆豬腩肉 $68首先啲豬腩肉係新鮮油炸,送到上枱面嘅時候仲有熱騰騰嘅肉汁鬧緊出嚟。因為選用嘅部位係豬腩肉部位,油脂分布較多,所以食落有溶化嘅感覺。值得一讚嘅係外皮,我從來係米線鋪頭冇食過咁脆嘅豬腩肉。唔係只得上面個皮脆,係成個圍邊才都係脆,而且特別香!點上甜酸醬真係一流!白桃烏龍冷泡茶 (跟餐)烏龍茶身清香,帶一點淡淡嘅白桃味,好適合中和辣味。而且我係比較健康嘅嘢飲另外一杯我哋稍為加咗錢要💰12椰汁涼粉冰,都幾好味!先💰12蚊,而且有好多細細粒嘅涼粉😍口水雞套餐$75嘩,差唔多係半隻雞,真係好抵食上面灑上好多芝麻同埋花生,辣中帶香又帶麻,口水雞就好入味而且雞肉好嫩!食到流晒口水🤤呢個套餐係我平時食會叫開😄另外值得一提係佢地既小食,價錢為份量又多,我每次去都會另外加點小食,因為性價比高👇🏻炸水餃 $20夫妻肺片 $35紅油金展 $45水餃都係新鮮即炸,係唯一唔辣但又好好味另外2個當

酥香脆豬腩肉 $68

白桃烏龍冷泡茶 (跟餐)

口水雞套餐$75
嘩,差唔多係半隻雞,真係好抵食
呢個套餐係我平時食會叫開😄

炸水餃 $20
夫妻肺片 $35
紅油金展 $45
水餃都係新鮮即炸,係唯一唔辣但又好好味另外2個當菜都帶點麻辣,份量都好多,勁多肉

人均 100
2022-05-23 163 瀏覽
又叫了傷心酸辣粉外賣,二人套餐都幾扺食平時食開要睇彩數,因為每次味道不一,睇下今次好唔好彩先叫咗炸豬軟骨+蒜泥白肉+涼拌土豆絲一碗要米線 一碗要酸辣粉結果味道都係一般都係冇依order去整明明叫咗多酸但係都冇多酸明明一碗叫咗BB辣 一碗係中辣,但係兩碗辣度係一模一樣雖然啲小食味道係OK,但碗粉真係唔得,唔係跟客人要求去做之前食過幾次都係同一問題,酸同辣度好似只係睇廚師心情去整,好求其,今次再食都係冇改善,唔會再幫襯了
又叫了傷心酸辣粉外賣,
二人套餐都幾扺食
平時食開要睇彩數,因為每次味道不一,睇下今次好唔好彩先

叫咗炸豬軟骨+蒜泥白肉+涼拌土豆絲
一碗要米線 一碗要酸辣粉
結果味道都係一般

都係冇依order去整

明明叫咗多酸但係都冇多酸
明明一碗叫咗BB辣 一碗係中辣,但係兩碗辣度係一模一樣

雖然啲小食味道係OK,但碗粉真係唔得,唔係跟客人要求去做
今次叫外賣好失望呢明明一碗叫小辣 一碗叫BB辣但兩碗都勁勁勁辣明明兩碗都叫多酸但兩碗都無酸味,只得一個辣字廚師應該無跟order去調味好在啲餸尚算正常例牌都係叫酸辣土豆絲+蒜泥白肉呢兩樣不嬲都保持到總括黎講:食野最怕今次好好食,但下次啲味道就唔同曬如果有調味標準,保持到味道咁就好了食過幾次水準都唔得平穩,有時過辣,有時唔辣,有時唔酸傷心酸辣粉無咗酸點可以叫做傷心酸辣粉呢個價錢但咁既質素,出面有大把選擇
今次叫外賣好失望呢

明明一碗叫小辣 一碗叫BB辣
但兩碗都勁勁勁辣
明明兩碗都叫多酸
但兩碗都無酸味,只得一個辣字

廚師應該無跟order去調味

好在啲餸尚算正常
例牌都係叫酸辣土豆絲+蒜泥白肉
呢兩樣不嬲都保持到

總括黎講:
食野最怕今次好好食,但下次啲味道就唔同曬
如果有調味標準,保持到味道咁就好了
食過幾次水準都唔得平穩,有時過辣,有時唔辣,有時唔酸

傷心酸辣粉無咗酸點可以叫做傷心酸辣粉

呢個價錢但咁既質素,出面有大把選擇
2022-05-09 110 瀏覽
我一向都好中意係酸辣粉不過都好幾年無去食啦難得大小姐都開始中意食辣野我就同埋佢一齊去食啦!位於深水埗嘅傷心酸辣粉舖頭細細,座位唔算好多不過午餐時間去其實都有好多人 以前傷心酸辣粉仲有更加多門市㗎不過已經越開越少😭餐牌上面其實都有好多選擇花多眼亂我哋都揀咗好耐先知道食啲咩好我就揀咗傷心酸辣粉加百頁結同埋牛筋 小辣原來都幾辣不過對我嚟講都係小兒科 大小姐就想揀咗傷心酸辣粉再加芝士腸 其實份量都好多㗎 至於大爺就搞咗口水雞配酸辣粉另外我哋仲叫咗炸大腸沾上華鹽粒黎食更加滋味真係一個好豐富嘅午餐辣度嚟講我覺得都可以接受下次或者可以試下中辣不過一啲咁刺激嘅食物都係唔可以成日食間唔中食一次就可以啦食太多對腸胃都係唔係咁好
我一向都好中意係酸辣粉
不過都好幾年無去食啦
難得大小姐都開始中意食辣野
我就同埋佢一齊去食啦!

位於深水埗嘅傷心酸辣粉
舖頭細細,座位唔算好多
不過午餐時間去其實都有好多人

都係唔可以成日食
間唔中食一次就可以啦
食太多對腸胃都係唔係咁好
2022-04-22 115 瀏覽
好日都唔叫外賣一叫就瀨晒嘢送漏咗唔緊要但係餐廳完全唔聽電話,外賣員好好人仲話幫我哋落去攞返之後走咗但係過咗一陣上嚟道歉,雖然你哋公司係收11點但係都唔係咁樣做嘢呀飲食呢個行業俾你地做臭晒呢間公司毫無責任感大家小心啲叫外賣

2022-04-22
外賣送餐
2022-04-13 99 瀏覽
睇過唔少食評講呢間嘅外賣烤魚,頗有興趣於是就趁消費券出左去買結果距唔收alipay…希望距open rice可以update下付款方法唔想空手而歸,所以最後都係買左中辣嘅重慶烤魚(169 外賣自取套餐),2包野飲+1盒火鍋料(含肥牛)+1盒魚+1盒額外嘅湯,成袋野都幾重下✓價錢平×條魚唔知係咩魚,應該係炸過,但0魚味兼好肥=肥牛係好肥果種個辣唔係譚x/譚x三哥果種順喉嘅辣🤔中辣介乎譚x嘅中辣同大辣之間結論:可以一試但期望不要太高Ps.現場落order的話記得叫人來…因為收銀台好似長期冇人企齋企係度就算其他員工見到你,距都唔會有反應
結果距唔收alipay…
希望距open rice可以update下付款方法

價錢平

×
條魚唔知係咩魚,應該係炸過,但0魚味兼好肥

肥牛係好肥果種

結論:可以一試但期望不要太高

齋企係度就算其他員工見到你,距都唔會有反應
2022-04-12
10 分鐘 (外賣自取)
2022-04-01 652 瀏覽
傷心酸辣粉以我記憶係得一碗碗粉面食,行過見到餐廳人山人海,仲要個個食緊一鍋鍋,又有一串串咁,於是就睇下有咩咁吸引🍢。疫情關係都好耐冇食雞煲,好掛住個個味道,咁岩見到佢做緊外賣套餐優惠💁🏻‍♀️雞煲(重慶雞煲、胡椒豬肚雞煲)💁🏻‍♂️魚煲(酸菜魚煲、重慶麻辣魚煲)幻想到嗰個重慶辣味已經吞咗啖口水,所以就決定叫個重慶香辣烤魚🌶。🐒外賣重慶麻辣魚煲(二人份)💰$168連一盒火鍋配料及2盒紙包飲品👉🏻火鍋配料:肥牛,魚蛋,蟹柳,木耳,生菜同埋薯粉。番到屋企準備好哂邊爐鍋就準備起動,夾起條魚既時候以為得半條,一開二咁,點知原來係一整條,勁大條,我諗二人份量有多,預四人份量都得👨‍👩‍👧‍👦。佢外賣套餐都好細心,一個盒裝魚,一個盒裝配菜,一個盒裝火鍋配料辣度佢有BB辣小辣中辣同埋大辣,咁我叫咗小辣,都食到我㷫烚烚,大家可以衡量返個辣度。滾起既時候已經聞到勁香嘅重慶辣味,好似堂食咁。食落去勁好味,同出面食既味道一樣,本身以為外賣拎到返屋企個味道一定會打折扣,真係冇諗過同堂食既味道會係一模一樣抗疫期間真係好耐冇食過呢個味道所以大家都冇乜點講嘢密密食,條魚已經起左肉同埋佢有將條魚拉拉油,魚骨夾住小小肉好香口

💁🏻‍♀️雞煲(重慶雞煲、胡椒豬肚雞煲)
💁🏻‍♂️魚煲(酸菜魚煲、重慶麻辣魚煲)

🐒外賣重慶麻辣魚煲(二人份)💰$168

連一盒火鍋配料及2盒紙包飲品
👉🏻火鍋配料:肥牛,魚蛋,蟹柳,木耳,生菜同埋薯粉。

抗疫期間真係好耐冇食過呢個味道所以大家都冇乜點講嘢密密食,條魚已經起左肉同埋佢有將條魚拉拉油,魚骨夾住小小肉好香口好正,價錢$169,淨係食條魚都抵,咁既價錢好味過其他以師傅為名既店舖,必定有下次!同埋想試埋佢個胡椒豬肚雞煲🤩
2022-03-31
10 分鐘 (外賣自取)
  • 重慶麻辣魚煲
2022-03-25 97 瀏覽
近日氣溫捉摸不定,忽冷忽熱。個人都變得有少少懶洋洋,呢個天氣最鍾意就係打邊爐啦,不過唔想自己去買餸,所以今日叫咗老公幫我去買個外賣火鍋,因為聽過朋友講之前食過份量超多同埋勁抵😋,我哋叫咗個「胡椒豬肚雞湯」真係滿屋飄香,吃完還想吃,感覺超級補哦!豬肚和雞腿肉層層浸透胡椒的香氣,湯清潤香濃,鮮嫩雞腿肉和彈牙豬肚為底,佢仲有肥牛丸菜其他配料,真係搞到仲夠聽日煮麵食🤣🤣🤣
2022-03-24 122 瀏覽
禁堂食呢排日日係屋企煮飯都煮到厭了~咁岩傷心酸辣粉推出呢個 外賣火鍋套餐 佢分別有四款套餐可以選擇1.重慶麻辣雞煲2.胡椒豬肚雞煲3.重慶香辣烤魚4.老壇酸菜烤魚而今次我就揀咗胡椒豬肚雞煲價錢親民仲好足料胡椒豬肚雞煲一打開蓋即刻聞到好香既胡椒味豬肚都好爽口 雞肉肉質鮮嫩 幾入味套餐包左火鍋配料:肥牛,花枝丸,腸仔,蟹柳, 雲耳,生菜,薯粉等 ,仲有紙包飲品肥牛質素合理 薯粉煙煙韌韌勁好食 生菜掛湯一流,索哂D 湯汁整體黎講, 我覺得物超所值 又方便~ 好扺啊!!!
禁堂食呢排日日係屋企煮飯都煮到厭了~
咁岩傷心酸辣粉推出呢個 外賣火鍋套餐

而今次我就揀咗胡椒豬肚雞煲
價錢親民仲好足料胡椒豬肚雞煲
一打開蓋即刻聞到好香既胡椒味
豬肚都好爽口 雞肉肉質鮮嫩 幾入味

整體黎講, 我覺得物超所值 又方便~ 好扺啊!!!