2021-06-17 1381 瀏覽
一直有訂開呢度嘅外賣飯盒,因為佢少油少鹽少糖,營養師餐單,清淡得嚟味道又很好,而且每個星期轉一次menu,用料新鮮又合時。最近新出omakase飯盒,每日不同menu,時令食材,用心製作,每次都有驚喜。是日飯盒更加抵讚,由吞拿魚小多士、野菌小酥盒到慢煮雞胸肉,水準奇高,應脆得脆,雞胸嫩滑,小果撻生果也很鮮美,非常滿足的一餐!!請繼續努力,期待小店推陳出新,時時有驚喜!
2021-06-17
  • Omakase飯盒
🔹雜錦海帶沙律伴蕎麥麵 $58(自取9折) 健康指數:🔅🔅🔅🔅係經營養師檢查過嘅飯盒,少糖少鹽少油~list曬啲營養素出黎大家可以放心食😆320kcal(P/13,C/58,F/4)呢個餐仲要係素餐,vegan都可以食架~味道:🔅🔅🔅🔅沙律味道超好!同一般嘅好唔同😍有大量嘅海帶令到個沙律唔乾,應該仲加有少少柚子汁酸酸甜甜又好清涼🤩係一個好“juicy”嘅沙律🥗蕎麥麵就無咩特別同埋麵質偏淋身~賣相:🔅🔅🔅
🔹雜錦海帶沙律伴蕎麥麵 $58(自取9折)

健康指數:🔅🔅🔅🔅
320kcal(P/13,C/58,F/4)
呢個餐仲要係素餐,vegan都可以食架~

味道:🔅🔅🔅🔅
蕎麥麵就無咩特別同埋麵質偏淋身~

賣相:🔅🔅🔅
雜錦海帶沙律伴蕎麥麵
2019-05-15
雜錦海帶沙律伴蕎麥麵
2018-03-11 4733 瀏覽
觀塘區大把野食 不過健康又方便既選擇唔多 近排發現一間健康外賣店認真要推介 每星期唔同款 可以配糙米飯 仲有六七種蔬果 健康有營養之餘五顏六色既配搭令人食得更開心 今個星期就試左三款都唔錯慢煮雞胸伴柚子莎莎 雞胸份量非常多 厚切十件左右 平時雞胸對我黎講係鞋口乾爭爭為左減肥先會食 依個慢煮雞胸完全係出奇地嫩滑 (因為份量太多留起左第二日叮番熱食都仲ok!) 柚子莎莎酸酸甜甜好開胃 蒜香汁燴牛臉肉本身都幾鐘意牛臉肉 嫩滑得黎肉質有彈性 而且有d淋既筋位有骨膠原既感覺 出面食既牛臉肉通常都係用紅酒汁 同依個蒜香汁甜甜地有幾分似 不過佢加左d辣椒粒 幾野味香烤參巴醬龍俐魚柳依個魚柳既精髓係個參巴醬 野味得黎又唔會死咸 配唔濃味既魚柳岩晒 而且魚柳係有心思咁切好疊高 飯盒都有賣相有驚奇呀蔬菜新鮮 最鐘意件瘦珍菇 界左幾下少少調味已經夠另一樣係Whatsapp落單好方便 而且第日whatsapp講開野有問番d午餐岩唔岩食 好貼心!

慢煮雞胸伴柚子莎莎

蒜香汁燴牛臉肉

香烤參巴醬龍俐魚柳

蔬菜新鮮 最鐘意件瘦珍菇 界左幾下少少調味已經夠

• 慢煮雞胸
  • 牛臉肉
2017-12-12 3002 瀏覽
昨天不小心生病了,休息了一整天,難得痊癒,當然要吃一點健康清淡的食物。聽朋友說觀塘有間外賣店,主打健康美食,下單很方便,可以透過whatsapp 或 facebook messenger 亦可。忌廉蟹肉湯忌廉味香濃,有少許蟹肉在湯內,非常鮮味。黑松露醬炒野菜五式菇一開蓋已嗅到黑露的香味,炒得香口,茹素人仕至愛。冬蔭汁燴牛面肉具有泰式風味,有少少冬蔭的辣味,送飯一流,牛肉大大件,肉質鬆化,一點也不韌。辣肉腸汁伴雞胸雞胸肉嫩滑,每盒飯都有大量蔬菜,食得健康,還很美味。

忌廉蟹肉湯
忌廉味香濃,有少許蟹肉在湯內,非常鮮味。

黑松露醬炒野菜五式菇
一開蓋已嗅到黑露的香味,炒得香口,茹素人仕至愛。

冬蔭汁燴牛面肉

辣肉腸汁伴雞胸
雞胸肉嫩滑,每盒飯都有大量蔬菜,食得健康,還很美味。

1K
2017-11-30 1885 瀏覽
成日話平日打工仔街買既外賣飯盒好多都無益又肥膩,有日上網見到tasty gym既page主打健康營養飯盒,所有食物都標榜低脂,鹽,糖同低卡路里又不失食物美味。而且會定期更換由營養師設計既菜單,保證健康均衡營養,仲會列明卡路里,蛋白質,脂肪同碳水化合物份量,大大減低罪惡感。見到咁吸引,今日就夾埋同事一齊去左試!飯盒每日新鮮製造,可以即日10點前落單再按時間到時候去拎就可以,而外賣自取仲有9折!上網見到今個星期餐牌4個餐都係第1次推出,好4款都好吸引!同同事決定一齊share,一早就打電話留定飯盒1.無花果醬燴牛小排2.白鹵水雞中翼3.清蒸荷葉龍俐柳。每款可以配白飯/意粉/糙米。每盒飯盒都鋪滿各款蔬菜,有粟米,冬菇,西蘭花,椰菜花,甘筍,瓜,雞肶菇,唔同顏色拼埋好吸引,而且無添加可以食出蔬菜原汁原味!1.無花果醬燴牛小排牛小排份量多,而且肉質嫩滑又夠淋,咬落口唔會有根而且唔靭。牛小排牛味濃,無咩肥肉,瘦肉比例多d,配上自家制無花果醬香濃得黎唔會太重咸味蓋過牛小排本身牛香味,慢慢仲有淡淡甜味帶出。醬汁配飯/意粉都好match!好快清晒盒飯。2.白鹵水雞中翼平時食鹵水最怕係千年鹵汁又肥膩又咸爆

1.無花果醬燴牛小排

2.白鹵水雞中翼
平時食鹵水最怕係千年鹵汁又肥膩又咸爆晒quota,同坊間唔同既白鹵水汁清淡得黎又不失咸味,鹵汁唔會有層油係面,雞中翼醃得入味唔會只係得雞翼外皮有鹵水味。鍾意食雞翼又怕肥既朋友可以放心食!

3.清蒸荷葉龍俐柳
荷葉內既龍俐柳用蕃茄醬醃,底層有紫椰菜,蕃茄同紫椰菜香甜都被吸收晒,食落仲加上淡淡清香荷葉味,中西合璧都幾特別。龍俐柳厚身嫩滑,可以大大啖食配飯食👍🏻。

飯盒分量一定夠食,又營養又飽肚絕對係上班族外食好選擇!食完感覺好舒服,唔會口乾不停想飲水,証明所有食物都係無添加味精,純天然!
2017-10-13 1284 瀏覽
在觀塘返工,想揾D健康午餐,在 Openrice 發現這間只做外賣的食店。在 fb 揾到這食店今個星期的午餐 menu, 選了自己的喜好, 然後 whatsapp 落單,非常方便。我選擇自取,仲有九折優惠。回到公司,打開飯盒,看見不同顏色的蔬菜,已經覺得好健康。我今天選擇的是香煎豬仔柳配蘋果醬,D豬仔柳似乎是慢煮,絕對沒有那種油膩和煎燶的外表,食落似是日式义燒拉麵的义燒,有豬肉味,但一D都唔 heavy。喜歡味濃的人可能會覺得不合胃口,因為味道比較清淡,但相對吃到每樣食材的味道。
我選擇自取,仲有九折優惠。
回到公司,打開飯盒,看見不同顏色的蔬菜,已經覺得好健康。
香煎豬仔柳配蘋果醬
2017-10-13
香煎豬仔柳配蘋果醬
2017-10-11 628 瀏覽
今日要去觀塘工作,非常忙碌,連飯都冇時間食。仲要輸埋“包剪揼”就要負責出去買外賣,突然間想起上網找尋快餐外賣,但同事話唔制 “太肥膩” 想食得健康啲。點知突然間搵到呢間飯盒快餐,標榜健康又冇味精,試下打電話去問下餐單,大家都話好,而且在工作地點附近。落咗柯打,準時到,已經準備好飯盒熱辣辣,非常方便。我哋叫咗咖哩意粉、魚卷飯、紅糙米飯。大家打開飯盒都大讚,好健康,啱曬我哋都市人。有個同事仲誇張話好耐冇食過菜,即刻要攞電話號碼。不過試咗未到先講。咖哩意粉 : 咖哩不會太辣,有椰香味 ; 意粉不會太淋。魚卷飯 : 用大塊魚柳捲住薯蓉同配菜。而紅糙米飯 : 除咗糙米仲有大大塊瘦肉。一個咁普通嘅飯盒估唔到味道真係唔錯,不會太鹹而且食到每種食材的味道。最重要我哋攤凍咗再食,都一樣咁美味。啱曬我哋食無定時嘅人。
落咗柯打,準時到,已經準備好飯盒熱辣辣,非常方便。
2017-09-30 2807 瀏覽
食得健康,其實都可以好簡單,不過,呢個時代餐餐出街食飯,當然都會遇到唔少味精,同埋對健康太好嘅嘢食所以,不如食下呢啲健康餐,好味得來,真係健康,完全做到多菜少肉,仲要係冇味精添!餐廳使用網上外賣平台服務送上黎,完整一袋之餘,又保存到食物既熱力!預先同餐廳落單,餐廳就會問好晒客人的資料,包括送餐地址,餐廳就會準時將食物用速遞形式,送到客人手上整整齊齊咁執好晒一袋,轉交俾客人呢碗係另外加$10 既黑松露野菌餐湯雖然要額外加$10嘅佢,好似有少少貴,但係,同樣不含味精添加打工嘅佢,得打開碗湯,已經聞到非常非常濃郁嘅黑松露味!冇加工嘅佢,絕對能夠帶出黑松露,配合野菌嘅嗰種鮮味用佢來做今餐嘅前菜,真係唔錯香煎龍利柳伴鮮龍蝦汁 - $60一打開個飯盒,就已經同平時食既飯盒好唔同,因為第一眼真係最主要眼見既係蔬菜!果然係比較健康的除此之外,食落去味道先精彩,先講飯上面既一眾蔬菜,全部無添加仼何味精,幾有咬口之餘,都好有本身果種菜真正既味道另外,右邊既龍利柳份量比意想的多,有4-5大舊,味道亦同平時食開比較重味精的大大不同,但經煎香,都有種香口既感覺,真係會食到佢既鮮味重點係,食落唔會有種口渴既感覺!

整整齊齊咁執好晒一袋,轉交俾客人

呢碗係另外加$10 既黑松露野菌餐湯
冇加工嘅佢,絕對能夠帶出黑松露,配合野菌嘅嗰種鮮味
用佢來做今餐嘅前菜,真係唔錯

香煎龍利柳伴鮮龍蝦汁 - $60

重點係,食落唔會有種口渴既感覺!唔錯唔錯

芥末籽燒汁牛仔肉 - $60

左邊既飯同蔬菜同上面果個餐一樣,所以主要係右邊既牛仔肉!
牛仔肉同樣唔經添加味精同人造加工既情況下,原來又幾好食喎都!用黎送飯既口感幾好,唔會太un,好易入口
都係果句,因為唔加任何味精同人造加工,所以完全食到佢牛肉嘅鮮味。

另外,唔好聽到有芥末籽就以為佢係辣既,其實個汁係一d都唔辣架!

最後,其實要讚一讚嘅係,餐廳都為每個餐,提供所包含既卡路里數字,甚至乎係蛋,碳,脂的含量指數比客人參考
2017-09-21 342 瀏覽
出街食飯邊個話一定唔健康架?呢間由五星級酒店總廚主理既健康味就係健康首選。無味精,又低鹽少油,今時今日仲可以去邊搵。飯盒當日十點前收到order後就會即場製作,保證新鮮丫,每款食物仲列明卡路里有幾多,對貪靚女仔/想健康人士就岩哂~🤾🏻‍♀️🤸🏻‍♀️🏄🏻‍♀️D餐賣哂,最後簡左A、B、C餐。🥗A 藜麥雜菜沙律伴柚子油醋汁 $ 58322kcal 蛋14 碳58 脂4未食見到藜麥已經覺得超健康,沙律好多蔬菜,食落新鮮、清新。🐂B 馬沙拉咖哩牛孖根 意粉 $ 60 520kcal 蛋51 碳67 脂4 配菜種類多,色彩斑斕,有椰菜花、紅蘿蔔、粟米、冬菇、雞脾菇、西蘭花、黃瓜,好似兒童餐甘,見到都開心。而牛孖根口感黏黏,食落煙韌十分嫩滑。意粉淋身重茄味。🐖C 百家制日式叉燒 白飯 $ 58 451kcal 蛋40 碳57 脂7肉比較結實,份量超多,整得太健康關係食多幾件都唔會溜同肥。整體飯盒大大份,男生絕對夠飽,女仔係會超級飽。🥄法式龍蝦湯 $12最後加左一個餐湯,未飲已聞到好香,飲落龍蝦味道超濃郁!陣陣龍蝦味醞釀口中。最後一讚拎飯盒比我地既男仔有笑容又十分有禮。另外有自取仲有九折添~

無味精,又低鹽少油,今時今日仲可以去邊搵。

D餐賣哂,最後簡左A、B、C餐。
🥗A 藜麥雜菜沙律伴柚子油醋汁 $ 58
322kcal 蛋14 碳58 脂4
未食見到藜麥已經覺得超健康,沙律好多蔬菜,食落新鮮、清新。
藜麥雜菜沙律伴柚子油醋汁

🐂B 馬沙拉咖哩牛孖根 意粉 $ 60
520kcal 蛋51 碳67 脂4
馬沙拉咖哩牛孖根

🐖C 百家制日式叉燒 白飯 $ 58
451kcal 蛋40 碳57 脂7
百家制日式叉燒

🥄法式龍蝦湯 $12

最後一讚拎飯盒比我地既男仔有笑容又十分有禮。
另外有自取仲有九折添~
2017-09-12
2017-08-14 328 瀏覽
最近食得油腻食物多,突然想清淡健康少少,所以朋友介紹去觀塘既工業大廈,有間外賣飯盒健康得黎都好好味。行經觀塘一帶,決定試試。而且可以what's app落order,十分方便。餐單每月update,收到what's app傳來的餐單,決定叫三個餐,順便買比屋企人試試。兩個B餐,一個C餐。柱侯牛臉肉牛臉肉煮得好入味,唔鞋口,有五大件,配多款蔬菜,每種都好甜,新鮮。成個餐,連埋汁,飯,都係487個卡路里,真係好健康。做減肥餐都好正,好過飲咩冷凍果汁,至少飽肚又夠味慢煮豬柳肉釀西梅口味好特別,唔係一般豬柳肉,因為慢煮既關係,所以豬柳肉一啲都唔會覺鞋口,每塊中間都釀左西梅,好有心機。個汁少少酸甜,好開胃。屋企人都話好食有驚喜

柱侯牛臉肉
柱侯牛臉肉

慢煮豬柳肉釀西梅
慢煮豬柳肉釀西梅

屋企人都話好食
有驚喜
2017-08-14 216 瀏覽
住觀塘甘耐,最近先發現工廈有間超健康既外賣店,主打由營養師計好晒卡路厘,營養比例剛好,仲寫低哂卡路厘比我地參考,可以食得好健康,少油少鹽。一早whatsapp定想食咩,夠鐘就去拎,快靚正!可以簡白飯、意粉、糙米,我地揀左意粉、白飯。A焗茄子配蔬菜茄蓉汁 $ 58 402kcal 蛋18 碳64 脂8打開餐盒,色彩繽紛,有雞脾菇、西蘭花、椰菜花、紅蘿蔔、粟米、冬菇、黃瓜,各種蔬菜表露無遺。茄味濃,意粉淋身,整體超級健康丫。B柱候牛臉肉 $ 60 487kcal蛋49碳57脂5 每款飯盒份量均衡,有肉又有菜,牛味入味,絕無油膩感,而且肉質淋。C慢煮豬柳肉釀西梅 $ 58 506kcal蛋46碳58脂10 豬既分量好多,足足有幾層,男生絕對會夠飽,豬肉份量雖多,但唔會溜同肥,保留食物最原始本質既味道。最重要係無味精,同店名一樣<健康味>。

一早whatsapp定想食咩,夠鐘就去拎,快靚正!
可以簡白飯、意粉、糙米,我地揀左意粉、白飯。

A焗茄子配蔬菜茄蓉汁 $ 58
402kcal 蛋18 碳64 脂8

B柱候牛臉肉 $ 60
487kcal蛋49碳57脂5

C慢煮豬柳肉釀西梅 $ 58
506kcal蛋46碳58脂10

最重要係無味精,同店名一樣<健康味>。
2017-08-14
2017-07-24 317 瀏覽
最近天氣都不太好,經常下雨,懶得出去,所以就不如叫外賣。想吃清淡少少,所以就叫了健康味的健康餐。價錢約$60一個。*香烤南瓜意大利飯($58)我點了意大利飯,但意大利飯煮得比較爛少少;有大量南瓜,很有咬口;味道不會太咸。有烤菇、翠肉瓜、西蘭花和椰菜花作配菜;菜的烹調方式比較健康,味亦較淡。*鳳梨紅酒汁燴牛肩胛($60)同事給了少少牛我試。驚喜地,健康餐的牛肉不會淡而無味,而且肉質淋。*香煎蟹肉餅配木瓜莎莎($60)蕉蟹肉餅不會太油;蟹肉餅除了有蟹肉,就是大量的蔬菜粒。今日真係食得好健康,少油少鹽!
最近天氣都不太好,經常下雨,懶得出去,所以就不如叫外賣。

想吃清淡少少,所以就叫了健康味的健康餐。
價錢約$60一個。

*香烤南瓜意大利飯($58)
我點了意大利飯,但意大利飯煮得比較爛少少;
有大量南瓜,很有咬口;
味道不會太咸。
有烤菇、翠肉瓜、西蘭花和椰菜花作配菜;
菜的烹調方式比較健康,味亦較淡。
香烤南瓜意大利飯

*鳳梨紅酒汁燴牛肩胛($60)
同事給了少少牛我試。
驚喜地,健康餐的牛肉不會淡而無味,而且肉質淋。
鳳梨紅酒汁燴牛肩胛

*香煎蟹肉餅配木瓜莎莎($60)
蕉蟹肉餅不會太油;
蟹肉餅除了有蟹肉,就是大量的蔬菜粒。

香煎蟹肉餅配木瓜莎莎

今日真係食得好健康,少油少鹽!
2017-06-30
15 分鐘 (外賣送餐)
香烤南瓜意大利飯
鳳梨紅酒汁燴牛肩胛
2017-07-13 322 瀏覽
曾經有幾段減肥辛苦史,有段時期只是水煮菜和肉,但當時美食對我實在太大的誘惑,並沒有堅持太長時間,而最近同事見到官塘工廠區有外帶營養飯盒,就相約一起訂只要當日10點前落單,就可以午飯時間到取,而自取有九折,慳家的同事們當然自取啦一點上到去,已好快就包好我地訂既飯盒A 香烤南瓜意大利飯配有粒粒紅蘿蔔,第一口感到味道很淡,但吃多幾口就發現味覺另一種味道,好raw原始各食材本質的味道。 而湯十分香濃的牛奶味,很滑口B 鳳梨紅酒汁燴牛肩胛每款飯盒十分均衡,有肉有菜,而菜還不是單一一款,十分色「菜」豐富,同事大讚牛肩胛夠牛味亦很入味C 燴豬肉丸配雜菜鮮茄蓉特意搶了肉丸來試,啖啖肉配上鮮茄汁十分夠分量在每月餐單上都有列明每款飯盒的熱量,所以客人可以按自己需要而挑選合適的飯盒 (7月的餐單)若果有一個月的package優惠,我一定會全力支持。
一點上到去,已好快就包好我地訂既飯盒

A 香烤南瓜意大利飯

B 鳳梨紅酒汁燴牛肩胛
C 燴豬肉丸配雜菜鮮茄蓉
特意搶了肉丸來試,啖啖肉配上鮮茄汁十分夠分量

若果有一個月的package優惠,我一定會全力支持。
2017-06-15 225 瀏覽
相信唔少觀塘友返工經過巧明街既時侯都發現有一個"健康味" 既易拉架而上面都標榜住 "慢煮" "健康"..之前亦睇過佢地FACEBOOK上面亦介紹到所有菜單均經過營養師檢查,確保少鹽少油少糖!拎到扮健康既我要一試今日橫風橫雨, 又無飯,又唔想出街食我同同事.. 一齊建議不如試下我地wtsapp 落單..佢地會send一張餐單過黎比我地選擇點好要咩後, 再同佢講返幾點送餐比我地就攪掂相當方便而每個樣都好清楚寫明每一個飯的卡路里我安排1:45PM 送餐到我公司但佢地好有效率  1:30PM已經到左佢地送黎既時侯係放入暖袋咁樣可以確保送到黎時我地既食品仲係熱的我就叫左左燒汁豬仔脾飯燒汁惹味 但比起平時我地食既燒汁有點不同食落口有酸酸既味道 撈飯食 確令我好開胃慢煮既豬仔脾肉質亦好腍 配上足夠既蔬菜, 有成數款唔會覺得好悶同事就叫左一個肉醬千層麵呢個千層麵真係好健康係無左芝士, 而肉醬味道好濃郁食得多都唔覺得好"溜"同好肥我地2個都加$12 換左個龍蝦湯龍蝦湯雖然無肉粒係到但係龍蝦味道超濃我同同事都大愛
相信唔少觀塘友返工經過巧明街既時侯
都發現有一個"健康味" 既易拉架
而上面都標榜住 "慢煮" "健康"..
之前亦睇過佢地FACEBOOK
上面亦介紹到
所有菜單均經過營養師檢查,確保少鹽少油少糖!
拎到扮健康既我要一試

今日橫風橫雨, 又無飯,
又唔想出街食
我同同事.. 一齊建議不如試下

我地wtsapp 落單..
佢地會send一張餐單過黎比我地選擇
點好要咩後, 再同佢講返幾點送餐比我地就攪掂
相當方便

我就叫左左燒汁豬仔脾飯
燒汁惹味 但比起平時我地食既燒汁有點不同
食落口有酸酸既味道 撈飯食 確令我好開胃
慢煮既豬仔脾肉質亦好腍

配上足夠既蔬菜, 有成數款
唔會覺得好悶

同事就叫左一個肉醬千層麵
呢個千層麵真係好健康
係無左芝士, 而肉醬味道好濃郁
食得多都唔覺得好"溜"同好肥

我地2個都加$12 換左個龍蝦湯
龍蝦湯雖然無肉粒係到
但係龍蝦味道超濃
我同同事都大愛
2017-06-13
2017-06-05 236 瀏覽
同事成日話要減肥,但又驚吾飽,返工派傳單見到外賣飯盒勁低卡路里,標榜係營養師設計餐單,而且睇落好豐富每日有4款,可以選擇白飯,紅米同意粉粟米忌廉湯,好多粟米,吾算太cream ,但都幾好味匈牙利燴牛臉肉,賣相好得,肉好滑,醬汁好嘢味另外同事要左個匈牙利燴牛臉肉配白飯因為無晒美國豬肉眼扒,所以用左ribs 代替,有五件,BBQ source 好好味,我要左紅米飯,比較健康,飯有一碗半份量至兩碗,吾會吾夠飽,配菜有粟米蘑菇西蘭花雞髀菇青紅蘿蔔,好味又健康,仲要好飽肚,今餐食咁多先係535. 卡路里,真係日日食都唔怕肥,而且仲平過出街食,可以叫外賣

每日有4款,可以選擇白飯,紅米同意粉

粟米忌廉湯,好多粟米,吾算太cream ,但都幾好味

匈牙利燴牛臉肉,賣相好得,肉好滑,醬汁好嘢味

另外同事要左個匈牙利燴牛臉肉配白飯