屯門越來越多日本餐廳,可能睇中香港人去唔到旅行啦!V city呢間拉麵店都有一段日子,不過通常經一田超市,買完野就快快走人見價錢以日本拉麵黎講,都係合理價,所以就試一試黑蒜油熟成濃湯拉麵第一個吸引到我食既,係就黑蒜油拉麵! 因為我去日本第一次食拉麵就係黑蒜油拉麵,但之後就食唔番果種感覺啦! 呢個都無令我失望,好香既蒜味,同埋有好多炸蒜,感覺唔油膩。LIKE!俺流特製撈麵不過我朋友既撈麵就......佢話唔好食其實賣相幾吸引,見佢MENU話係名物,就試一試同埋話係黑蒜油+秘製醬汁但一來得一片叉燒,唔夠飽同普通餐廳食既撈麵差唔多,唔值$75餐牌 : 幾有心思, 建議配搭乜野醬料
屯門越來越多日本餐廳,可能睇中香港人去唔到旅行啦!
見價錢以日本拉麵黎講,都係合理價,所以就試一試

俺流特製撈麵
俺流特製撈麵
不過我朋友既撈麵就......佢話唔好食
其實賣相幾吸引,見佢MENU話係名物,就試一試
同埋話係黑蒜油+秘製醬汁
但一來得一片叉燒,唔夠飽
同普通餐廳食既撈麵差唔多,唔值$75

餐牌 : 幾有心思, 建議配搭乜野醬料
2021-02-19 1038 瀏覽
話說初七人日可以六點後食飯, 於是就揀咗拉麵店, 唔使點樣排隊就可以入去坐低食。小編點了俺流柚子拉麵同大阪燒餃子, 首先講講柚子拉麵嘅湯底, 係屬於較淡味的, 如果你唔係太鍾意淡味, 而係鍾意濃味湯底嘅拉麵, 就呢一個未必適合你啦, 因為呢一個湯底係屬於清淡好重柚子味, 但我覺得就比我清新的感覺, 間唔使食啲唔係咁濃味嘅湯麵都幾舒服, 拉麵係煙韌適中, 最喜歡佢跟一個流心蛋, 係我最喜愛嘅流心蛋之一, 食落去中間嘅蛋黃汁漏出嚟的, 軟綿綿的。至於大阪燒餃子都幾得意, 好似平時我哋食大阪燒章魚丸一樣, 只不過個主角唔係章魚丸而係餃子, 而木魚花上面係脆脆的, 可以一試。

2020-12-10 775 瀏覽
因趕著有事處理,看見這間拉麵不用等位,人比較少,故進去吃個快飯。🙈.//午市定食「俺流熟成湯拉麵」$69🍽:拉麵的麵底就像在超級市場買到的日式拉麵一樣,十分普通,叉燒算是較小片,湯底相信不是放了很多材料去煲很多小時的那種。//跟定食配的薯仔沙律及餃子,烏龍茶。🍽:個人認為沙律及小食比拉麵更吸引,唯一有驚喜的是日本罐裝烏龍茶。😌.總括來說,如果想吃拉麵的話,屯門會有更多更好的選擇!不會再吃這間的拉麵。
//午市定食「俺流熟成湯拉麵」$69

//跟定食配的薯仔沙律及餃子,烏龍茶。

2020-12-08 492 瀏覽
之前要一支公食晚餐既話 都會去E間拉麵買外賣 疫情期間 E間拉麵一直都有外賣自取優惠🥡所以有一機會就會黎買外賣🤤每次都係揀男盛拉麵🍜因為份量真十分充足兩件炸雞炸得酥炸🍤吾會因為放左落外賣盒既就淋唒 不過我最鍾意係佢既湯底 因為有少少柚子味食落清新🍋 另外 今次係用OpenRice app 訂餐 所以有埋環保袋送添😂
之前要一支公食晚餐既話 都會去E間拉麵買外賣

食落清新🍋

另外 今次係用OpenRice app 訂餐
所以有埋環保袋送添😂
2020-09-23 876 瀏覽
經常想不到要吃什麼...近點將就一下~每次經過都沒有進去吃過,而且今天多處爆滿,所以就來試試看~一試便覺得有驚喜!店不是很大,轉角位,位置十張左右~主打拉麵!小好點了俺流男盛拉麵,選了辣鹽湯底,這裡的配搭不少哦呱~又豚又雞拉麵是幼身的,但不會很粘牙!很好!豚肉好吃!雞的話轉頭再重點說糖心蛋相對上不是太出色,有點過熟*重點來囉!!*唐揚炸雞為什麼要重點說?大家在外面吃的唐揚炸雞是怎麼的?有很多間做法都有蛋衣的,會吃到麵粉很重,但這間不是!有很多間都沒連雞皮,但這間有!連雞皮炸真的會香脆很多!而且這間的炸雞肉汁滿滿的,很嫩!非常好吃再來是大阪燒餃子,賣相不錯,但餡料較少,味道一般。小妹第一次吃拉麵吃到270多元不過真的是有驚喜。
經常想不到要吃什麼...近點將就一下~

店不是很大,轉角位,位置十張左右~
主打拉麵!

小好點了俺流男盛拉麵,選了辣鹽湯底,這裡的配搭不少哦

俺流男盛拉麵

呱~又豚又雞

拉麵是幼身的,但不會很粘牙!很好!
豚肉好吃!雞的話轉頭再重點說

糖心蛋相對上不是太出色,有點過熟

*重點來囉!!*
唐揚炸雞

有很多間都沒連雞皮,但這間有!
連雞皮炸真的會香脆很多!
而且這間的炸雞肉汁滿滿的,很嫩!
非常好吃
大阪燒餃子

再來是大阪燒餃子,賣相不錯,但餡料較少,味道一般。

小妹第一次吃拉麵吃到270多元

不過真的是有驚喜。
俺流男盛拉麵
2020-04-14 1312 瀏覽
本身之前係葵芳食過已經好想再食多次,咁岩今日要同同事去屯門做野又未食午餐,途經V city分店,當然即時衝入去食啦,待應好快就安排到位置比我地,位同位之間又好闊落,坐得好舒服唔會迫。佢地好好,有埋標示邊隻麵可以用邊隻調味料做撘配。咁個餐仲送左個沙律開開胃先我就叫左個「俺流塩湯拉麵」,我最鐘意就係配「梅子醬」,咸咸地幾好味,D麵好有咬感。同事就叫左個「黑蒜油熟成濃湯拉麵」,佢都係話麵既口感適中,又唔會太辣。仲有個餃子小食,幾香口,對我黎講份量岩岩好。
本身之前係葵芳食過已經好想再食多次,
咁岩今日要同同事去屯門做野又未食午餐,
途經V city分店,當然即時衝入去食啦,
待應好快就安排到位置比我地,
位同位之間又好闊落,坐得好舒服唔會迫。

佢地好好,有埋標示邊隻麵可以用邊隻調味料做撘配。

咁個餐仲送左個沙律開開胃先

我就叫左個「俺流塩湯拉麵」,我最鐘意就係配「梅子醬」,
咸咸地幾好味,D麵好有咬感。

同事就叫左個「黑蒜油熟成濃湯拉麵」,
佢都係話麵既口感適中,又唔會太辣。

仲有個餃子小食,幾香口,對我黎講份量岩岩好。

今天屯門行街,諗住食下午茶,比較了多間的日本料理,又看了本app 留言好像也不錯,本著過江龍的名,諗住試試。我們一行數人,到店時剛好落場時間,店裏只有一位服務生,拉麵很快到,大家滿懷希望,麵質可選擇軟硬度,口感還可以,但拉麵的精粹在於湯底,可能我不習慣港式日本拉麵,清堂般上桌,還好桌上有調味料,那個黑蒜油還不錯,然後湯底自己調一下還可以入口的。值得讚賞的不是拉麵,而是調味料。大家可以試試店裏著名的調味料,真的不錯喔!
2019-10-28 1013 瀏覽
今天朋友想吃拉麵,去了Vcity 的俺流塩らーめん,我真的很想試它的期間限定拉麵很久了!上幾次來都撲了空,還擔心著什麼時候會下架。今次的期間限定是柚子檸檬冷麵,冷麵上一來視覺上就已經覺得很棒,湯頭的油脂加上店內的燈光,照到整碗麵都是閃亮亮的。因為是冷麵,所以也附上粒粒特碎冰,看到覺得很清涼,而且湯也很清。先嚐嚐個湯頭,清香的柚子及酸酸醒胃的檸檬味,相方柔合十分清爽。有碎冰的關係,所以非常冰涼。應該也用了雞湯,但絕對一點都不鹹,是十分舒服的感覺。拉麵質感爽滑彈牙,軟硬適中,非常好吃。加上大蔥及柚子皮,有清香的香氣及爽脆的口感。雞肉方面,用了雞胸的位置,吃下去的確是比較瘦及乾(我不吃雞皮,所以撕走了),也沒什麼味道,這可能未必是大眾喜歡的口感,但我慣吃啖味的味道,所以算可接受。相信因為整個拉麵都比較清爽,清淡,所以用雞胸都是比較健康的選擇,而這種煮法都是比較配合。整體來說,這個拉麵是有驚喜的,很對我的口味,冰涼感絕對適合在夏天吃的。俺流塩らーめん是我私心很喜歡,亦很難得會回頭光顧的拉麵店,兩年前我第一次來都是點了它的夏日限定拉麵,那時候是紫蘇青檸冷麵,一樣是充滿驚喜。因為拉麵本來不太是我喜

因為拉麵本來不太是我喜歡吃的東西,但只要在屯門想吃拉麵就會來這裡。也希望它會繼續創新!
2019-09-28
2019-10-09 757 瀏覽
尋晚飲到醉醺醺今日特別想食啲湯麵。喺呢一個屯門v商場裏面搵到一間有拉麵。個名就長咯黑蒜油熟成湯拉麵....真係,影低左張相先記得個名。顧名思義有黑蒜油,再加舊肥肉噉啦。啖湯飲落去,好濃郁。即刻酒醒。啱曬一啲鍾意重味道嘅朋友。朋友就點咗一個,雞肉,沙律。雞肉,竟然同沙律差唔多咁多。真係抵食足夠材料。環境同衛生都100分。睇啲杯碗碟都非常乾淨。唯一嘅不足就係啲座位比較窄啦。左右隔籬枱都非常接近。嚟講值得再試。
尋晚飲到醉醺醺今日特別想食啲湯麵。
喺呢一個屯門v商場裏面搵到一間有拉麵。
個名就長咯黑蒜油熟成湯拉麵....
真係,影低左張相先記得個名。
顧名思義有黑蒜油,再加舊肥肉噉啦。
啖湯飲落去,好濃郁。即刻酒醒。
啱曬一啲鍾意重味道嘅朋友。
朋友就點咗一個,雞肉,沙律。
雞肉,竟然同沙律差唔多咁多。
真係抵食足夠材料。
環境同衛生都100分。
睇啲杯碗碟都非常乾淨。
唯一嘅不足就係啲座位比較窄啦。
左右隔籬枱都非常接近。
嚟講值得再試。
2019-09-27 650 瀏覽
中午行過見到呢間拉麵無乜人,又想食拉麵,一於去試下。店舖就近於電梯格離,都幾就腳。同大部分拉麵店一樣都係要劃單,本身就覺得丼飯幾吸引,但一場黎到,梗係要試下佢既拉麵掂吾掂喇!午市定食都有幾多選擇,價錢算適中,附送有小食同飲品,不過係需要加一服務費。前菜係有沙律,生菜上既脆脆都幾有嚼口。我叫左呢個俺流熟成湯拉麵🍜,成碗都係淡既鹽味,麵係有口感,但成碗得一塊叉燒,感覺吾值。味道亦只可以用ok黎形容。至於餃子,個人認為可以吾洗點醬油都好夠味,我地試過點醬,好咸!

前菜係有沙律,生菜上既脆脆都幾有嚼口。

味道亦只可以用ok黎形容。

2019-09-23
小編鍾意食拉麵人人都知🍜今晚唔例外都去搵一間嚟試就決定去V City 一間商場內🏬拉麵小店試下😄 ------------------------------俺流餃子🥟 $32餃子嘅外形幾特別好似將一個餃子切開一半變成六個咁🤨不過肉汁幾多材料都幾豐富但千其唔好再加醬汁💀因為會變得超級咸呀唔點醬食返原汁原味就已經不錯 ------------------------------俺流芝士辛辣濃湯拉麵 $89第一眼望落去就覺得應該個湯底好濃原來唔單止濃🧐仲好咸添好快令到我狂飲水💦拉麵上嘅芝士聞落係好有強烈芝士味🧀但食落完全唔覺有 唔知消失咗去邊🤷‍♂️配料上溫泉蛋、豚肉、菠菜係無問題的問題真係係湯底上呀 ------------------------------豚肉盛合拉麵 $89湯底正常好多鰹魚味強烈☺️味道亦都無咁複雜呢個就值得大家推介一試嘅😋入面有一片片豬肉同日本叉燒亦都有溫泉蛋同菠菜🥬比起芝士辛辣拉麵豐富多🤔
小編鍾意食拉麵人人都知🍜

拉麵上嘅芝士
聞落係好有強烈芝士味🧀
但食落完全唔覺有
唔知消失咗去邊🤷‍♂️
配料上溫泉蛋、豚肉、菠菜
係無問題的

比起芝士辛辣拉麵豐富多🤔
2019-09-14
豚肉盛合拉麵
2019-09-07 357 瀏覽
今早去屯門醫院看完醫生,搭輕鐵過來,周圍走走,肚子餓了,就隨便看看有什麼吃。原本以為這是牛角,原來是隔離的另一間,就錯有錯著吧!食物都不錯,12點未到,只有兩三枱,很舒服。用點餐紙自劃,我和老公各自叫了一個套餐,包一個沙律、一份餃子、一個丼飯及一罐飲品。燒牛肉丼定食 - 這個老公點的,比我的蒲燒鰻魚先上,不能吃沙律的我先試。嘩!不得了!牛肉汁很香很好吃,送飯一流!牛肉很多,味道很好!蒲燒鰻魚丼定食 - 饅魚只有三間,將貨就價吧,還要比燒牛肉加$20的。不過味道都ok,鰻魚汁送飯沒有牛肉的香,都ok!餃子 - 每人三隻,兩份一隻碟上。餃子有肉,味道都不錯。可以自行加醬油、黑蒜醬、類似xo醬等,醬料選擇很多。薯茸沙律 - 生的,我沒有吃。蜜瓜梳打 - 沒喝,拿走。提子梳打 - 很重提子味,兩人喝一罐也喝不完,因為太甜。性價比高,$140二人餐,小食、沙律、飯、飲品。要再來!
!食物都不錯,12點未到,只有兩三枱,很舒服。

薯茸沙律 - 生的,我沒有吃。

蜜瓜梳打 - 沒喝,拿走。

提子梳打 - 很重提子味,兩人喝一罐也喝不完,因為太甜。

性價比高,$140二人餐,小食、沙律、飯、飲品。要再來!
2019-09-05
  • 燒牛肉丼定食
2019-08-16 282 瀏覽
第一次食呢間拉面係新都會廣場,超多人排隊,每次食到都覺得個湯好正,同埋面我唔中意食到有簡水味。後來減肥,每次去都食佢個沙律同玉子燒,好好食。大力推薦!!琴日放工好想食拉面,叫左碗蜆湯的拉面,好失望,面有簡水味,個湯同啲蜆幾正都拖衰左成碗面。最後越食越腥🙈🙈🙈最好食食隻半熟蛋🙃但當便利店輕易買到半熟蛋的時候,拉面店的拳熟蛋就已經唔珍貴啦其實有幾多間過江龍可以保持到質素...仲要食左我一百一十幾蚊🙄🙄🙄

後來減肥,每次去都食佢個沙律同玉子燒,好好食。大力推薦!!

其實有幾多間過江龍可以保持到質素...

仲要食左我一百一十幾蚊🙄🙄🙄
2019-08-08 345 瀏覽
今日想同女朋友食日本野諗住食元氣又要等幾百張枱行下行下到左vcity 咁我就不如提議食拉麵最後就入左呢間拉麵鋪去到既時候7點幾唔洗等位 坐就唔算太舒服不過都見到有兩張卡位for4人用睇番個menu, 選擇算多除左有拉麵 都有飯呀,小食我就揀左個普通雞湯拉麵加罐提子soda女朋友就揀左個炸雞拉麵. 雞湯幾濃味 塊叉燒值得一讚 夠厚 食落口唔算太hi 唔錯唔錯 女朋友個碗有兩塊叉燒加兩舊炸雞 炸雞出奇地炸得幾好食 唔算太油麵黎講由於佢有得揀麵質 我同女朋友都揀左最硬個隻 食落去幾有口感. 美中不足既係 調味料竟然芝麻呀😱😱 總結黎講係幾好食既 好多時食完拉麵都會有口乾既感覺呢間食完就冇既每個人食左百幾蚊 算係咁啦 可以再黎食過!!順帶一提服務態度好好要水即斟比你唔係到到可以做到
今日想同女朋友食日本野
諗住食元氣又要等幾百張枱
行下行下到左vcity
咁我就不如提議食拉麵
最後就入左呢間拉麵鋪

去到既時候7點幾
唔洗等位 坐就唔算太舒服
不過都見到有兩張卡位for4人用

睇番個menu, 選擇算多
除左有拉麵 都有飯呀,小食
我就揀左個普通雞湯拉麵加罐提子soda
女朋友就揀左個炸雞拉麵.
雞湯幾濃味 塊叉燒值得一讚 夠厚
食落口唔算太hi 唔錯唔錯

女朋友個碗有兩塊叉燒加兩舊炸雞
炸雞出奇地炸得幾好食 唔算太油
麵黎講由於佢有得揀麵質
我同女朋友都揀左最硬個隻
食落去幾有口感.

美中不足既係 調味料竟然芝麻呀😱😱

總結黎講係幾好食既
好多時食完拉麵都會有口乾既感覺
呢間食完就冇既
每個人食左百幾蚊 算係咁啦

可以再黎食過!!

順帶一提服務態度好好
要水即斟比你
唔係到到可以做到
2019-08-07
2019-05-26 443 瀏覽
放工晚上好多間食肆都要排隊,唯獨這間。因為想食拉麵,而附近就只有這一間,便抱著中伏都要試下既心態入座。點知真係中中地伏🤦🏻‍♀️。期間限定係鰻魚撈麵,好唔吸引,所以叫番最普通拉麵算。配料有黑蒜、柚子胡椒和梅子醬,選擇頗多,亦有搭配指引參考,細心位。拉麵到左,屬於偏大碗,超多肉,有豬軟骨、叉燒、眨肉片,及一整隻蛋,但係熟蛋。加左柚子胡椒,味道唔出。總括黎講大碗食得飽又多肉,岩晒食肉獸,但味道就一般般了。

期間限定係鰻魚撈麵,好唔吸引,所以叫番最普通拉麵算。

2019-05-10