2017-07-17 356 瀏覽
今天買左團購,試一試這家位於西環的信州日本料理。雖然是團購,但感覺絕對有心。食物美味新鮮,服務快且好,值得推薦。特別推薦鰻魚飯及溫泉旦,有海膽及魚子,絕對係誠意之作!人不多,可能係下大雨的星期一關係,可以同好友慢慢傾談,完全唔係侷促的感覺。
今天買左團購
,試一試這家位於西環的信州日本料理。

雖然是團購,但感覺絕對有心
。食物美味新鮮,服務快且好,值得推薦。

特別推薦鰻魚飯及溫泉旦,有海膽及魚子,絕對係誠意之作!

熱騰騰的雞翼
小小鰻魚飯
溫泉旦 內有海膽及魚子
剌身 新鮮!
鹿兒島和牛!TATA醬好好味!
雞棒
2017-07-17
用餐優惠
團購
熱騰騰的雞翼
小小鰻魚飯
溫泉旦 內有海膽及魚子
剌身 新鮮!
鹿兒島和牛!TATA醬好好味!
雞棒
2017-07-07 280 瀏覽
The people were so nice and helpful! The food was great too, lots of options. Fish was delicious - very fresh! The tempura was also delicious! We did not have to wait long at all for our food and it was very quiet. We love Shin Shu and would definitely recommend it to everyone.
  • Red  tuna
  • Yellowtail
2017-06-25 5425 瀏覽
快將暑假, 今日是training日子的最後一次, 咁應該是在這一帶吃叉電午餐最後一次, 噢! 還記得對上一次在海旁附近享受一頓美味的西餐時, 發現附近有一間日本餐廳也不錯, 有幾款午巿定食都幾合我心水, 就趁今日最後一次training去嚐一嚐, 作為叉電午餐吧!餐店門面以灰黑色為主調, 設計平實。走進內裏, 沒有花巧的擺設, 牆身只掛上一些日本畫、一塊寫滿本日推介菜式的黑板, 裝潢簡約平實, 感覺舒適。地方不算大, 設有一排壽司吧枱, 數張四人枱和幾張二人枱, 枱與枱之間的距離不多, 大家都要坐得親密一點呀!先看看餐牌, 一面是多款的午巿定食, 而另一面就是午餐廚師發辦, 本對廚師發辦很有興趣, 但上星期先吃了一頓廚師發辦, 如又再吃的話……太過份了! 真是豪不起, 還是集中在午巿定食上。******************************午巿定食足足有二十四款選擇, 對我來說, 在選擇時真係有些困難, 哈! 心大心細之下揀了一客三重三色丼 Minced Fatty Tuna, Salmon Roe, Sea Urchin Rice ($178),  而每款定食都配有野菜沙
定食配有野菜沙律、茶碗蒸蛋和麵豉湯
茶碗蒸蛋
午巿定食足足有二十四款選擇, 對我來說, 在選擇時真係有些困難, 哈! 心大心細之下揀了一客三重三色丼 Minced Fatty Tuna, Salmon Roe, Sea Urchin Rice ($178),  而每款定食都配有野菜沙律、茶碗蒸蛋和麵豉湯, 都幾豐富。不出一會便上齊各款配菜, 先嚐茶碗蒸蛋, 暖笠笠上枱, 陣陣蛋香。雞蛋 蒸得相當滑溜, 調味亦合宜, 而配料共有四款, 有彈牙的日式魚片、爽身的冬菇、柔軟的蟹棒 和甘香的銀杏, 配起來同吃, 不錯!
野菜沙律
野菜沙律 也不錯, 翠綠的雜沙律菜 新鮮爽脆, 加上粒鮮紅清甜的車厘茄 甘荀絲, 拌入甘香的胡麻醬, 醬汁份量合宜, 不會令人吃至漏滯, 保持清新, 簡單而美味。
麵豉湯
麵豉湯 入口微暖, 內有不少爽滑的昆布 和滑溜的豆腐粒, 還有滿有菇香的雜菌。呷一口, 味道剛好, 絕不會是一般的麵豉湯味道極鹹, 它正合我口味。
三重三色丼
輪到三重三色丼出場, 嘩! 單單賣相已很吸引, 各食材都色澤亮麗, 看起來很新鮮。一碗的份量也不少, 滿滿的米飯 上舖滿一大半香蔥吞拿魚腩蓉, 旁邊還有不少三文籽 海膽, 再以日式酸薑 日式蘿蔔 作配菜, 大大碗, 很豐富。
先嚐鮮粉紅的吞拿魚腩蓉, 灑上甘香的芝麻 和拌上清爽的蔥花, 跟粒粒圓潤飽滿的米飯 同吃最適合不過, 啖啖柔軟兼富黏性,非常肥美, 油潤鮮味, 正!
再來便是色澤鮮橙亮麗的海膽, 味道非常甘香鮮美,油潤豐膄, 黏滿口腔, 同樣拌米飯 同吃就最岩, 每啖都教人回味….
大大粒的三文魚籽 也絕不失色呀! 粒粒晶瑩剔透, 圓潤飽滿, 咬一口便爆出鮮味, 令各食材的鮮味大大提升, 更加鮮香。但最喜歡還是舀一羮有齊三款食材, 與米飯同吃, 大大咬放進口裏, 滿足極了!
糯米糍雪糕
最後原來還有甜品 奉送, 雖只是簡簡單單的糯米糍雪糕, 很它也有點不同, 不單止以拆袋上碟, 而且並非雪至非常硬實, 一上枱就是嚐它的好時機, 不用攤放一輪, 幾貼心。
今日叉電午餐是吃丼
諗諗下, 原來今日叉電午餐是吃丼, 又來一碗丼, 近排真的吃了不少丼, 不以為然便選擇了它, 看來我真很喜歡上了丼。
2017-06-25
$195.8 (午餐)
2017-06-01 238 瀏覽
好多人話堅尼地城多小店,今日就趁去開嗰頭做野,約埋好朋友lunch去試下新野。撞啱今日超熱,最啱食魚生消暑。於是揀左試呢間日本野。間餐廳喺海邊,感覺好relax。因為去到已經差唔多一點半所以唔駛點等就有位。一人叫左一客lunch set.朋友叫左"三重三色丼$178",我就試下"葱吞拿魚腩丼" $168。 未上主菜先上小食,呢間有齊麵豉湯,蒸蛋同芝麻醬沙律。最怕有d餐廳個湯同蒸蛋一早整好放喺度唔夠熱,好在呢間兩樣都熱,尤其個蒸蛋仲好夠滑。到主菜出場,個魚生丼夠哂大碗,份吞拿魚腩夠新鮮,加埋葱同芝麻超級香,而且份量又夠多,唔會食到尾得返d白飯。朋友個三色丼都好靚,佢話d海胆都好鮮甜冇腥味。食哂成碗飯之後,加埋個跟餐綠茶麻糬,為今日呢餐畫上完美句號。雖然之後仲要返工,有呢個鐘偷閒relax下都好滿足。

朋友個三色丼都好靚,佢話d海胆都好鮮甜冇腥味。

雖然之後仲要返工,有呢個鐘偷閒relax下都好滿足。
2017-05-29
2017-05-31 3492 瀏覽
今日好朋友黎開呢度附近做嘢,佢介紹話想試下食呢間日本餐,我就一於奉陪啦~餐廳環境佈置幾舒適,有吧枱有普通枱,我地今日被安排普通枱,傾計方便啲~午餐好多選擇 ,不過我最鐘意既就係丼飯喇~先黎前菜日式蒸蛋 - 蛋蒸得夠滑,上菜又夠熱, good~ 沙律 - 個dressing 酸酸甜甜,令人食落好開胃~三重三色丼 - 包括海膽,蔥吞拿魚腩同埋三文魚籽,呢幾樣嘢都係我嘅至愛。Presentation 好靚,份量都好足, 三文魚籽咬落去卜卜聲,喺口度爆汁,一流! 海膽同三文魚籽撈埋一齊食,嗰種鮮甜嘅感覺係口度交融,正! 吞拿魚腩蓉嘅份量都好多, 而且一啲腥味都冇,證明好新鮮~ 最後我成碗食晒,一粒都無淨~蔥吞拿魚腩丼 - 朋友叫呢個蔥吞拿魚腩,份量一樣係好多,而且好新鮮 所以佢亦都係食曬成碗,good! 佢話下次 過開嚟要再黎食呢間~最後個綠茶甜品,為呢餐性價比高既午餐畫上完美既句號~
午餐好多選擇 ,不過我最鐘意既就係丼飯喇~
先黎前菜日式蒸蛋 - 蛋蒸得夠滑,上菜又夠熱, good~
沙律 - 個dressing 酸酸甜甜,令人食落好開胃~
三重三色丼
海膽同三文魚籽撈埋一齊食,嗰種鮮甜嘅感覺係口度交融,正!

蔥吞拿魚腩丼

最後個綠茶甜品,為呢餐性價比高既午餐畫上完美既句號~
2017-05-29
午餐
蔥吞拿魚腩丼
2017-05-03 213 瀏覽
西環呢個地方可以講係我由細到大最常去既地方,最近的幾年西環多左好多新的餐廳加上開埋地鐵方便左好多。探朋友之前就當然要食個lunch先啦,近海旁的地方有間日本的餐廳,係門口望入去已經見到座位差不多滿位,好彩都仲有幾個位牆上面見到每日的推介,方便客人睇到,最覺得開心的係餐廳的Lunch Menu 居然款式同種類都好多,真係要諗下食咩好由先送上嚟既係麵鼓湯,味道夠濃,入面有豆腐、海帶和菇。野菜莎律,新鮮的蔬菜配上大量的芝麻醬就係我既最愛啦諗咗好耐最後都係想食下壽司就決定叫壽司定食,有8款的壽司,每款都夠哂新鮮而且壽司已經放入芥末。帶子厚身又鮮甜,三文魚肥美,甜蝦鮮甜飽滿充滿膠質,油甘魚入口甘香油分豐滿最後係熱辣辣岩岩整好既茶碗蒸蛋,蒸蛋非常滑溜,配料有日本魚蛋、蟹柳同白果。

2017-05-01 193 瀏覽
友人相約在西環,帶我食日本菜,餐廳價格比較高,質素也比較高級一點。我和友人各叫了份定食套餐,套餐附有野菜沙律,麵豉湯和蒸蛋。網燒牛扒餐看餐牌已經在選擇困難症出現,餐廳主打多款刺身飯,但我太愛吃肉啦!所以揀左燒牛扒。日式的網燒牛扒口感和一般牛扒不一樣,沒有肥膩感,牛肉薄薄的,外皮燒得脆,肉汁豐盛。伴有芝麻醬野菜沙律,麵豉湯伴有海帶豆腐和菇,味道容易入口,不會過咸。蒸蛋的口感香濃滑滑的~好味道。友人的壽司刺身定食擺盤精緻,壽司即叫即做。各種魚生刺身也有,友人話好像一種藝術品。

網燒牛扒餐

日式的網燒牛扒口感和一般牛扒不一樣,

沒有肥膩感,牛肉薄薄的,外皮燒得脆,肉汁豐盛。

蒸蛋的口感香濃滑滑的~好味道。

友人的壽司刺身定食

擺盤精緻,壽司即叫即做。各種魚生刺身也有,
友人話好像一種藝術品。
2017-04-29
2017-04-04 530 瀏覽
晚上和朋友想选个好的日料餐厅,从学校搭一站地铁,C出口出来左拐一路奔向海边来尝个鲜~虽说是靠海的餐厅,但似乎没有特别的海景位,整体就餐环境还是不错的。晚市没有和午市那样的set menu,于是单点了刺身和天妇罗拼盘,分享了鳗鱼饭和牛肉乌冬。鳗鱼饭味道偏淡一些,但鳗鱼香气馥郁口感拿捏得很好,是令人满意的招牌菜;值得一提牛肉乌冬里的薄片牛肉很赞!口感温软,有正宗的日本风味。厚切牛舌串烧还真是吃过的日料餐厅里最厚的牛舌,配上柠檬汁咸中带鲜很有嚼劲。总体而言是不错的用餐体验,有机会会当回头客。
牡丹虾刺身
牛肉乌冬面
  • 季节天妇罗
  • 牡丹虾
2017-03-25 383 瀏覽
來到了西環,總是忍不住要來到海邊找尋美食,總覺得很舒服,很休閒,也很有外國的感覺。而有這一邊的餐廳,我的最愛可就是一間日式料理店了。sushiiiiiiiii午餐的選擇已經非常的多,價錢也相對的合理,令人目不暇給。點了餐,先來的是一系列的前菜,有日式胡麻沙律,麵豉湯和蒸水蛋。胡麻醬沙律十分開胃惹味,水蛋嫩滑自是當然的了,入面的餸料也十分的多。正餐是極上刺身飯。你說到的刺身,大概也都齊全了吧。最愛的當然也是那肥嘟嘟的toro啦,入口即溶,魚味濃郁,是美食之中的美食。飯後也有雪米糍作甜點,入面的雪糕半溶,不會太硬,十分貼心。
午餐的選擇已經非常的多,價錢也相對的合理,令人目不暇給。
飯後也有雪米糍作甜點,入面的雪糕半溶,不會太硬,十分貼心。
2017-03-23 4158 瀏覽
好不容易完成了一星期的工作,來到週未,當然要遠離繁囂,relax一下。今日就選擇佐來到西環海旁既一間日本餐廳試下。餐廳位於西環泓都既對面,因為location既緣故,所以餐廳比較多外籍人士,也讓我們有身處異地既感覺。餐廳裝潢給我很日本local既感覺,廚師面向群眾,加強與客人間的互動,了解我們的需要。在牆上會有每日推介,就連日本名物,喜之次,這裡也可以吃到。餐牌選擇不少,刺身,壽司,鍋物,這裡也可以找到,而且價錢不算貴。每款套餐也會包含野菜沙律,茶碗蒸蛋,白飯,麵豉湯,和甜品。野菜沙律點好餐後,首先來到的是野菜沙律,可以用來清一下味蕾,為主菜作好準備。日式蒸蛋蒸蛋食落非常香滑,而且蛋味出,廚師在蛋的表面加入白果,蔥段,讓蒸多口感更好。麵鼓湯麵鼓湯味道夠濃,而且最重要既係夠熱,喝一口暖湯,絕對暖入心。壽司拼盤 $168壽司拼盤包括有8款壽司,和一款卷物,都幾豐富。8款壽司包括:吞拿魚,油甘魚,三文魚,左口魚,帆立貝,深海池魚,甜蝦,和三文魚子,而卷物則是加洲反卷。每一款壽司既食材都很新鮮,唯一既缺點係三文魚子壽司既紫菜唔夠脆,可能放耐了少許。單看這個組合,已經夠哂滿足,把所有壽司消滅,絕

今日就選擇佐來到西環海旁既一間日本餐廳試下。

在牆上會有每日推介,就連日本名物,喜之次,這裡也可以吃到。
餐牌選擇不少,刺身壽司,鍋物,這裡也可以找到,而且價錢不算貴。

每款套餐也會包含野菜沙律,茶碗蒸蛋,白飯,麵豉湯,和甜品

日式蒸蛋

麵鼓湯

壽司拼盤 $168

壽司拼盤包括有8款壽司,和一款卷物,都幾豐富。

單看這個組合,已經夠哂滿足,把所有壽司消滅,絕對夠飽。
完成主食後還有綠茶雪米糍作為甜品,為豐富的午餐劃上完美句號。
西環,確是一個好地方,吃飽後還可以到海旁散步,吹吹海風,然後迎接日落。

有時候,人所追求的,其實很簡單。
2017-03-11
2017-03-16 3151 瀏覽
我幾鐘意去西環海旁,喜歡佢比較少人,重點係無咩大陸人,對住大海漫步,個人放空一下,完全不用花錢但正正係我最愛做的事之一,信州位於西環海旁,要放空首先要滿足我的五臟腑傳統的日本餐廳格局,想睇住師父表演可以坐吧檯午餐選擇好多,想食好少少的話,午餐都有OMAKASE提供午市套餐有幾款前菜,有沙律有蛋有湯,一D都唔HEA野菜沙律麻醬沙律,只要菜夠新鮮,永不出事的一道菜,這裡提供的亦對辦麵豉湯今日天氣有點涼,飲完熱辣辣麵豉湯好舒服,入面有豆腐同海藻茶碗蒸蛋很喜歡吃日式茶碗蒸蛋,蛋蒸得滑滑,小小的一碗內裡卻有很多不同材料,每一啖都有小驚喜西京麵豉燒銀雪魚 ($168)每次去食日式午餐,如果見到銀雪魚我都好大機會ORDER,簡單的一塊魚加個白飯已經叫人很滿足,銀雪魚煎好後有獨特的油香,輕輕沾上沙律醬已經足夠,好的食材簡單就是美甜品甜品係一粒綠茶糯米糍,糯米糍煙煙韌韌,入面係綠茶雪糕,如果可以食多幾粒就好啦今次小試牛刀試一試呢間餐廳的午餐,感覺高於預期,下次可以試埋晚餐食多D野
傳統的日本餐廳格局,想睇住師父表演可以坐吧檯
午餐選擇好多,想食好少少的話,午餐都有OMAKASE提供
午市套餐有幾款前菜,有沙律有蛋有湯,一D都唔HEA
野菜沙律
麻醬沙律,只要菜夠新鮮,永不出事的一道菜,這裡提供的亦對辦
麵豉湯

今日天氣有點涼,飲完熱辣辣麵豉湯好舒服,入面有豆腐同海藻
茶碗蒸蛋
西京麵豉燒銀雪魚 ($168)
甜品

2017-03-11
2017-02-23 615 瀏覽
有朋友住堅尼地城附近, 她説海旁有家不錯的日本料理。現在地鐵通車至此地,就方便了很多。 今天去開西環就想順道來體驗-下。點了-份午市定食:火炙三文魚腩三文魚子丼 配野菜沙律、茶碗蒸蛋、白飯、麵豉湯和甜品。 $168 新鮮的野菜加上芝麻醬,用來開胃是最好不過的。滑滑的茶碗蒸蛋與壽司飯一同吃, 喚醒了童年回憶。麵豉湯內有很多昆布,味道略咸。 外表輕輕火炙過的三文魚腩有五大片,入口溶化,肥美而不覺膩。真的第一次吃到那麼有水準的三文魚腩。 -粒粒、圓碌碌、脹卜卜 的三文魚子,一點也不腥 ,也不會韌。與軟硬適中的壽司飯同吃 ,十分美味和有趣。不知不覺間,大大碗飯都跑進了我的肚子裡去。 減磅大計又要推遲了。軟軟糯糯的、小小的雪米糍 ,吃完還想添多一粒呢! 吃完飯再到海旁流連了一會,欣賞那藍天白雲和海岸風景。感覺很有詩意!
點了-份午市定食:
火炙三文魚腩三文魚子丼
配野菜沙律、茶碗蒸蛋、白飯、麵豉湯和甜品。 $168
新鮮的野菜加上芝麻醬,用來開胃是最好不過的。
滑滑的茶碗蒸蛋與壽司飯一同吃, 喚醒了童年回憶。
麵豉湯內有很多昆布,味道略咸。
軟軟糯糯的、小小的雪米糍 ,吃完還想添多一粒呢!

2017-02-20
  • 火炙三文魚三文魚子-丼
2017-02-22 517 瀏覽
港鉄西延綫開通後、到港島更方便了、今天搭港铁到西環逛逛、走出坚尼地城站向爹核士街方向、發現環境改變了不少、充滿異國風情的餐廳林立、有復古的茶餐廳也有小小的酒吧'、约一時Happy hour了、更有歌手提着结他自弹自唱、很有Feel的街道!再向海旁方向行走着~遇上這間信州日式料理店、走進午膳…… 這間小店一般的日式陳设、簡潔、坐下舒服、看menu選了168元的 Lunch set、西京麵鼓烧銀雪魚魚肉滑有油脂甘香、沾上沙律醬後更散發香滑口感!茶碗蒸蛋滑有蛋香、内含蟹柳、银杏、香菇沙律菜爽新鲜、配以芝麻醬汁、很醒胃!麵豉湯底個人感覺略咸了点点、白飯份量剛剛好!最後是一球Vanilla雪米滋、點點甜度令這頓午膳添上了满足感!
遇上這間信州日式料理店、走進午膳……
西京麵鼓烧銀雪魚
魚肉滑有油脂甘香、沾上沙律醬後更散發香
滑口感!
茶碗蒸蛋滑有蛋香、
内含蟹柳、银杏、香菇
沙律菜爽新鲜、配以芝麻醬汁、
很醒胃!
麵豉湯底個人感覺略咸了点点、
白飯份量剛剛好!
最後是一球Vanilla雪米滋、點點甜度令
這頓午膳添上了满足感!
2017-02-20
2017-02-20 502 瀏覽
好耐無返西環,於是襯假日返去行下,行下行下就行到去堅尼地城個海旁,好舒服。差岩撞到舊同學,於是一齊食個晏,佢帶左我嚟呢間信州,望唔到海景但感覺好優閒。我點左沖繩海葡萄+海膽+三文魚丼 ($188)而朋友點左燒鰻魚御膳 ($138),呢兩個都係午市套餐所以包沙律前菜、茶碗蒸蛋同味噌湯。沙律有芝麻醬同醋汁所以帶微酸令人開胃。蛋好滑,而且入面有冬菇、蟹柳、日本魚旦片,增加口感及味道。 鰻魚份量比預期中的多。外層燒至微脆可口,肉厚及肉質肥美,而鰻魚下有紫菜,十分香口,加上鰻魚汁,拌飯一流!海葡萄好特別,粒粒爽脆帶海水咸味;三文魚腩肉厚脂香味濃;而海膽無腥味且香濃,拌飯亦都唔錯!

沙律有芝麻醬同醋汁所以帶微酸令人開胃。

蛋好滑,而且入面有冬菇、蟹柳、日本魚旦片,增加口感及味道。
2017-02-19
2017-02-19 307 瀏覽
難得假期,於是到西環堅尼地城海旁慢活一下,看到「信州」便毫不猶豫地進去吃個日本料理。《燒鰻魚御膳 $138》及《沖繩海葡萄、海膽、三文魚丼 $188》沙律前菜蔬菜新鮮清甜爽脆,在芝麻醬與醋汁的配襯下,令甜味更加突出,而醋汁帶來的酸味開胃醒神。茶碗蒸蛋蛋表面好光滑,吃起來還是暖暖的,味道很輕淡;藏在蛋裡的冬菇、蟹柳、魚片味突出很多,增加層次感!內裡餡料豐富得連白果都有,可見心思。味噌湯調味適中,各方面都比較平衡;不會太濃味用後不會覺得口渴,入口後的那股暖意和鮮味帶走了不少寒意,冬天裡喝上一碗,十分滿足。《燒鰻魚御膳 $138》鰻魚肉質鬆軟豐腴,暖軟細滑,沒有半點泥腥味,真的令人難以抗拒。《沖繩海葡萄、海膽、三文魚丼 $188》海葡萄帶點海水的咸鮮味,非常清新;三文魚腩脂肪分佈得均勻,片片都肥大肉厚;而海膽也肥美鮮甜。在這裡吃個午飯、沿海邊散散步,多寫意!
沙律前菜

味噌湯

《燒鰻魚御膳 $138》

《沖繩海葡萄、海膽、三文魚丼 $188》

在這裡吃個午飯、沿海邊散散步,多寫意!
2017-02-17