2025-04-06 219 瀏覽
呢間新開既懷舊冰室,人氣爆登,未夠六點已經滿座。睇到介紹,每日5pm 開始,有每日限定既$38 豬油撈飯,一於試下佢😆$38 絕不欺場,超大碗,有粒粒爽脆豬油渣,仲任落豉油同豬油。今日限定係香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯(特別要求了要全熟蛋)。叉燒的肉質軟嫩,配合埋煎蛋及豬油,真係無得輸,好好送飯,大人小朋友都岩食。鐵板經典牛仔扒配飯鐵板上氣氛十分好,牛仔扒肉質鮮美。加上微辣惹味黑椒汁,帶出濃濃既牛肉味。醬爆牛肉芥蘭煲配白飯芥蘭煲十分出色,沙嗲醬十分香口,薄牛肉鮮嫩,芥蘭爽脆。醬汁的鹹香恰到好處,能夠提升整道菜的風味。搭配白飯,非常下飯。華田脆脆西多士西多士即叫即制,外脆內軟,甜而不膩,每一口都充滿驚喜。

鐵板經典牛仔扒配飯

醬爆牛肉芥蘭煲配白飯

華田脆脆西多士
西多士即叫即制,外脆內軟,甜而不膩,每一口都充滿驚喜。

2025-04-05 217 瀏覽
懷舊香蕉船$42童年回憶,小朋友見到必定雀躍,瑤豬整份吃晒😆美式雜扒$118鐵板上餐,侍應淋汁過程最期待,小朋友見到好過癮🤣雜扒份量十足配洋蔥汁跟粗薯條及雜菜、餐湯(羅宋湯)牛油餐包,大胃王必定選擇👍🏻生炸雞髀煎雙蛋飯$65原隻雞髀即叫即炸皮脆肉嫩,雙蛋配蒜蓉汁又係個句份量十足😜雪糕梳打$26只有冰室才有的特色,大人細路都會鐘意😝凍奶茶$21麻辣雞絲豬油撈飯$38另一道招牌菜,賣相特別好有懷舊特色,豬油同豉油自行決定加多少,十分滿意,這樣的配搭每啖都味度都有甜、辣、咸好有層次。
懷舊香蕉船$42
童年回憶,小朋友見到必定雀躍,瑤豬整份吃晒😆
美式雜扒$118
鐵板上餐,侍應淋汁過程最期待,小朋友見到好過癮🤣
炸雞髀煎雙蛋飯$65
原隻雞髀即叫即炸皮脆肉嫩,雙蛋配蒜蓉汁又係個句份量十足😜
雪糕梳打$26
只有冰室才有的特色,大人細路都會鐘意😝
凍奶茶$21
麻辣雞絲豬油撈飯$38
今晚我去尖沙咀接老公放工,喺亞士厘道見到呢間好有懷舊feel嘅〈保頓冰室〉,招牌菜係豬油撈飯!好吸引!我哋都試吓先😍.餐牌共有8款豬油撈飯,包括:椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯叉燒煎蛋豬油撈飯麻辣雞絲豬油撈飯中式牛柳豬油撈飯XO 醬牛柳粒豬油撈飯京都豬扒豬油撈飯蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯價錢由 $68-78 不等。每日更有一款指定豬油撈飯做特價 $38 咋!真係好抵。.我哋今晚叫咗〈蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯〉、〈招牌牛柳大蝦鐵板餐〉及〈雪糕菠蘿包〉。..蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯 —將豬油及豉油淋上飯後撈勻一齊食,非常惹味!蒜蓉味好濃郁,飯裡混合了炸蒜及豬油渣,好脆好香;海蝦有4大隻,蝦肉好新鮮、好爽口,好好味😋..招牌牛柳大蝦鐵板餐 —呢個鐵板餐包括了餐湯、油包;跟餐可以選意粉/飯或薯條。.餐湯係羅宋湯,有好多料!酸味好夠,帶少少辣,幾好飲。牛油方包,好軟熟。粗薯條,外脆內軟,好食。.主菜有2大件牛柳及1隻大蝦,更有翠玉瓜、粟米粒、洋蔥伴碟。牛柳外邊煎到香脆,肉色澤粉嫩,煎到7成熟,好腍滑👍🏻..雪糕菠蘿包 —大大個菠蘿包切開,中間放了2大球雲呢拿味雪糕。菠蘿包好脆、雪糕夠凍好食,兩者一

餐牌共有8款豬油撈飯,包括:
椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯
叉燒煎蛋豬油撈飯
麻辣雞絲豬油撈飯
XO 醬牛柳粒豬油撈飯
京都豬扒豬油撈飯
蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯

價錢由 $68-78 不等。

每日更有一款指定豬油撈飯做特價 $38 咋!真係好抵。

蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯 —
將豬油及豉油淋上飯後撈勻一齊食,非常惹味!
蒜蓉味好濃郁,飯裡混合了炸蒜及豬油渣,好脆好香;
海蝦有4大隻,蝦肉好新鮮、好爽口,好好味😋

招牌牛柳大蝦鐵板餐 —
呢個鐵板餐包括了餐湯、油包;
跟餐可以選意粉/飯或薯條。
餐湯係羅宋湯,有好多料!酸味好夠,帶少少辣,幾好飲。
牛油方包,好軟熟。
粗薯條,外脆內軟,好食。
主菜有2大件牛柳及1隻大蝦,更有翠玉瓜、粟米粒、洋蔥伴碟。
牛柳外邊煎到香脆,肉色澤粉嫩,煎到7成熟,好腍滑👍🏻

雪糕菠蘿包 —
大大個菠蘿包切開,中間放了2大球雲呢拿味雪糕。
菠蘿包好脆、雪糕夠凍好食,兩者一齊食好夾好好味😋
2025-03-24
2025-03-30 386 瀏覽
🍽️保頓冰室充滿懷舊風味的香港冰室 復古的地板和裝飾承載住香港的文化 復刻傳統冰室文化及裝修,讓人1秒回到過去🇭🇰椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯 💰68豬扒包裹着滿滿的醬汁 配上甜豉油同豬油 味蕾爆炸 豬油令味道昇華 肥而不膩豬扒啖啖肉勁鬆軟*甜豉油同豬油 自己想落幾多就落幾多😆- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 特餐 💰55沙嗲牛肉麵牛肉沙嗲味濃郁 菜餐廳必叫-可選多士(加$1 )-火腿奄列- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 炸雞髀薯條 💰48熱辣辣送上 雞髀炸衣好脆唔厚肉質唔會柴 鮮嫩多肉汁 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 華田脆脆西多士💰38勁香阿華田味 表面鋪了脆脆粉 傳統花生餡西多士配上朱古力脆脆質感昇華 味道唔會太甜 剛剛好- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 西冷紅茶 💰21奶味較突出 帶有一點錫蘭紅茶甘甜味道勁正宗!菠蘿冰 💰26有原粒菠蘿粒🍍 配上冰室回憶涼涼哋的薄荷賓治🧊勁爽!!!味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍環
🍽️保頓冰室

*甜豉油同豬油 自己想落幾多就落幾多😆
特餐 💰55
沙嗲牛肉麵
牛肉沙嗲味濃郁 菜餐廳必叫
-可選多士(加$1 )
-火腿奄列
西冷紅茶 💰21
奶味較突出 帶有一點錫蘭紅茶甘甜味道
勁正宗!

菠蘿冰 💰26
有原粒菠蘿粒🍍 配上冰室回憶涼涼哋的薄荷賓治🧊勁爽!!!

味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍
環境 : 🤎🤎🤎🤎🤍
服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍
CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍

🍽️ 保頓冰室 (尖沙咀)
📍尖沙咀亞士厘道20A號地舖

在尖沙咀做嘢既朋友,話帶我去佢既飯堂食野,即管由佢介紹比我有咩好野先🥰佢話呢間除了陳設懷舊色彩之外,還真的配搭經典金曲不停播,我地今晚算係梅豔芳之夜,一餐飯都聽了梅姐廿首歌好正呢~💿一坐低見牛油蛋撻剛剛出爐熱辣辣咁,即刻叫個試試先,朋友係奶茶精都話呢間奶茶正,我就飲咗童年回憶既雪糕梳打😍朋友話豬油撈飯一定要試,剛巧XO醬牛柳粒味道既做優惠勁抵,所以就即點先,食落又真係好惹味喎🤎而我既主菜就叫了個招牌牛柳大蝦配洋蔥汁,伴菜既薯條係一整碟的,再由侍應招呼幫手淋汁,我就搵餐巾擋著,好有細個食据扒既儀式感呢💜甜品我就要了個賣相極吸引既雪糕菠蘿包,滿滿既雙球雪糕還大過個包呢,個包仲係好脆身,而朋友要了個邪惡既菠蘿油,終於明白佢點解揀呢間餐廳做飯堂了🤣

• 雪糕菠蘿包
2025-03-28 311 瀏覽
做完檢查老公帶我哋去尖沙咀度食一間懷舊嘅茶餐廳。餐廳入邊以傳統70、80年代的舊香港為主題💓。而食物味道亦都保留傳統的風味。(5⭐️最高)香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯(5⭐️)香或可口的滑蛋配上肥瘦適中嘅叉燒粒已經係超好味😍。豬油與醬汁是自己話事,要幾多落幾多🥰,超正呀😋中式牛柳豬油撈飯(5⭐️)中式牛柳份量超滿足,如果想層次分明就必須要把中式牛柳放在一邊,然後用豬油撈飯。 這樣做會令到甜酸的味道分明😍美式雜扒(5⭐️)當中有雞翼,豬扒、雞扒和腸仔😋。我比較喜歡他們的羅宋湯及醬汁因為羅宋湯加入了辣椒仔及鮮牛肉,所以飲的時候會有微辣的感覺😝。餐廳秘製醬汁是有助提升肉質的鮮甜度😍,所以份外入味。🤩

香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯(5⭐️)
香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯

中式牛柳豬油撈飯(5⭐️)
中式牛柳豬油撈飯

美式雜扒(5⭐️)
美式雜扒

美式雜扒
2025-03-27 249 瀏覽
經過門口,見到咁有年代感嘅懷舊冰室,仲有唔係間間冰室或茶記都提供嘅豬油撈飯,就入去試試佢!京都豬扒豬油撈飯呢個喺今日限定特價$38嘅豬油撈飯,每日都唔同款式,店員會另上豬油同埋豉油比我地自己撈飯,想食幾咸幾油都可以自己決定,呢樣幾好,京都豬扒好似平時茶餐廳食開嘅味道,正常水準。E餐招牌牛柳大蝦 配薯菜 跟餐湯,牛油餐包 (蒜蓉汁)今日餐湯係羅宋湯,勁足料。牛柳失策咗,叫左七成熟,醒唔起鐵板餐會再更加熟,最尾食落口變左全熟不過全熟之下,肉質都算軟嫩,容易咬開。薯菜份量都多,另外揾個碟另上。餐包要趁熱食,口感鬆軟。華田脆脆西多士啱啱上到嚟,熱辣辣,熱到啲阿華田粉有少少溶,呢個時候食就最正,麵包入面有搽到奶醬,邪惡之選!飲品方面,叫左杯紅豆冰。大大杯,夠甜夠冰
京都豬扒豬油撈飯
E餐
招牌牛柳大蝦 配薯菜 跟餐湯,牛油餐包 (蒜蓉汁)
華田脆脆西多士
飲品方面,叫左杯紅豆冰。大大杯,夠甜夠冰
2025-03-26 209 瀏覽
🌟 我哋終於嚟咗尖沙咀保頓冰室啦,開心!✨🙌🏻今晚特別有個 🐖$38 限量版豬油撈飯, 好吸引呀。🌝原來每晚六點後都會有一個限量版豬油撈飯供應架,有可能係以下王牌餐單懷舊豬油撈飯架~~🍚🐷八大豬油撈飯系列包括:1️⃣椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯 2️⃣叉燒煎蛋豬油撈飯 3️⃣香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯4️⃣麻辣手撕雞豬油撈飯5️⃣中式牛柳豬油撈飯 6️⃣XO醬牛柳粒豬油撈飯 7️⃣京都豬扒豬油撈 8️⃣蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯 豬油撈飯保留咗傳統風味,仲加入創新元素,好滋味喔!🍚❤️👦🏻小朋友見到咁美味嘅菜係桌上都急不及待要開動🥄睇著佢食得津津有味,真係特別滿足🥰。我們仲點咗生炸雞髀蒸蛋飯🐔,雞扒通心粉🍜,瑞士雞翼🐓,味道真係一級棒,充滿幸福回憶感!當然唔少得香蕉船冰淇淋🍦🛶,小朋友開心到個笑容簡直燦爛到令人心都融化!🍌🍦☁️保頓冰室令我哋回味舊香港滋味,仲係家庭聚會難忘回憶。🥳

🌟 我哋終於嚟咗尖沙咀保頓冰室啦,開心!✨

八大豬油撈飯系列包括:
5️⃣中式牛柳豬油撈飯
6️⃣XO醬牛柳粒豬油撈飯
7️⃣京都豬扒豬油撈
8️⃣蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯

豬油撈飯保留咗傳統風味,仲加入創新元素,好滋味喔!🍚❤️

☁️保頓冰室令我哋回味舊香港滋味,仲係家庭聚會難忘回憶。🥳
2025-03-23 264 瀏覽
一向我同老公都好鍾意呢啲香港懷舊餐廳,比餐廳人嘅裝修吸引左我地入去食,原來每晚都會有一個精選 $38 嘅招牌豬油撈飯 ,總共有八款,今日係京都豬扒豬油撈飯,大大碗好抵食,京都豬扒份量都唔少,味道酸酸甜甜!再加入豉油同埋豬油,攪勻後飯粒都吸滿哂豬油嘅香氣,味道層次好豐富,好味!🌸焗蕃茄豬扒飯熱辣辣上枱,豬扒肉質軟腍,蕃茄汁香濃,都幾開胃呢🌸美式雜扒配意粉(黑椒汁)+餐湯+牛油餐包好耐未食過鐵板上枱嘅扒餐,食材真係好豐富!有煙肉、香腸、雞扒、豬扒、去埋新鮮嘅西蘭花同埋粟米!雞扒仍然保留到肉汁,肉質鮮嫩,黑椒醬汁都好惹味濃郁🌸懷舊墨西哥包長長嘅墨西哥包,味道鹹甜香軟!🌸凍奶茶🌸熱朱古力奶🎀餐廳舒適,餐廳店員服務態度友善,會主動向你講解點樣食豬油撈飯嘅方法,豬油撈飯真係好好味

🌸焗蕃茄豬扒飯
熱辣辣上枱,豬扒肉質軟腍,蕃茄汁香濃,都幾開胃呢

🌸美式雜扒配意粉(黑椒汁)+餐湯+牛油餐包

🌸懷舊墨西哥包
長長嘅墨西哥包,味道鹹甜香軟!

🌸凍奶茶

🌸熱朱古力奶

2025-03-21 199 瀏覽
有一日喺尖沙咀逛完街肚餓,就搵咗間充滿懷舊味道嘅冰室嚟醫肚,無論環境同食物都有90年代既感覺🐷椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯 $88香口惹味椒鹽豬扒洋蔥加上辣椒🌶️好惹味加上脆邊太陽蛋🍳及邪惡豬油粒撈飯 真係好邪惡啊!甜豉油及豬油都係分開附上,可以自己決定加幾多 個人覺得唔駛加已經好夠味!真心推介!經典豬油撈飯有8款,每日晚上6點後限定一款豬油撈飯只需$38❗️真係好抵食 絕對係糧尾必食!懷舊鴛鴦扒 配飯/ 意粉 / 薯菜 $118搭配嘅意粉唔係普通意粉咁簡單 係蒜蓉意粉相當有誠意勁好食🥣餐湯係羅宋湯好足料牛肉🥩同蔬菜🌱,暖胃又滿足,蘸餐包食一流🍞。鴛鴦扒以鐵板形式呈現好有懷舊感覺,雞同豬肉質柔嫩多汁搭配熱辣辣嘅鐵板加上蒜蓉汁 jar jar聲香噴噴,完全係兒時回憶!阿華田脆脆西多士🍞 $38🍫朱古力脆脆鋪起面層再加埋阿華田粉喺底,切開中間仲有花生醬🥜,食曬成個西多真係好邪惡。仲有其他懷舊食品好似香蕉船 雪糕菠蘿包 😆

🐷椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯 $88
香口惹味椒鹽豬扒洋蔥加上辣椒🌶️好惹味
加上脆邊太陽蛋🍳及邪惡豬油粒撈飯 真係好邪惡啊!

懷舊鴛鴦扒 配飯/ 意粉 / 薯菜 $118

阿華田脆脆西多士🍞 $38

仲有其他懷舊食品好似香蕉船 雪糕菠蘿包 😆
懷舊餐廳 - 保頓冰室 重現尖沙嘴 ! 朋友聽聞懷舊風「保頓冰室」進駐尖沙咀半年有多,餐廳無論是環境或食物都仿照70、80年代重現及再加以改良出來,當中招牌必食豬油撈飯、雪糕菠蘿包、西多士等等!朋友一直都想去試,於是這天就捉我一起過來吃晚餐啦 ! 一踏入餐廳,各款70、80年代的舊有特色立即呈現眼前,可以見到牆上掛滿年代感滿滿的舊海報、灰綠色紙皮石地磚、舊電視等裝飾,配上正在播放的懷舊金曲,感覺仿如回到過去!特別要推介大家,豬油撈飯是必定要試的 ! 冰室的豬油及豬油渣是以豬背脂肪自家慢火提煉而成的,拌飯吃肥而不膩,香氣逼人!八大豬油撈飯系列包括:1️⃣椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯 $682️⃣叉燒煎蛋豬油撈飯 $683️⃣香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯$684️⃣麻辣手撕雞豬油撈飯 $685️⃣中式牛柳豬油撈飯 $726️⃣XO醬牛柳粒豬油撈飯 $727️⃣京都豬扒豬油撈 $68中8️⃣蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯 $78每晚6點後都會有其中一款豬油撈飯做$38優惠推廣 ! 我們試了椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯﹑XO醬牛柳粒豬油撈飯 $72﹑香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯,3個飯都除了有味道一流的主菜之外,還有附上極邪惡的豬油渣😈豬油及豉油可以分開上,可以
懷舊餐廳 - 保頓冰室 重現尖沙嘴 !

八大豬油撈飯系列包括:
5️⃣中式牛柳豬油撈飯 $72
6️⃣XO醬牛柳粒豬油撈飯 $72
7️⃣京都豬扒豬油撈 $68中
8️⃣蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯 $78
每晚6點後都會有其中一款豬油撈飯做$38優惠推廣 !

我們試了椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯﹑XO醬牛柳粒豬油撈飯 $72﹑香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯,3個飯都除了有味道一流的主菜之外,還有附上極邪惡的豬油渣😈豬油及豉油可以分開上,可以按自己喜歡的份量加進飯中,整體感覺吃得出超香豬油味,朋友食到好滿意😋而飯後甜品我們叫了🍌懷舊香蕉船 $44,想不到這裡可以點有童年回憶的甜品,懷舊香蕉船集合了香蕉﹑雪糕﹑忌廉﹑朱古力威化餅﹑朱古力脆脆﹑朱古力彩針,非常滋味 ! 😋飲品方面都是一般茶餐廳都可以點到的,我就不特別介紹了

餐廳每日更有新鮮出爐的蛋撻,而且還有生炸雞髀煎雙蛋飯聽其他客人說都不錯,手掌大的雞髀,即叫即炸,下次經過尖沙嘴會再來試一下

保頓冰室
用餐優惠
試食活動
  • 香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯$68
2025-03-18 236 瀏覽
尖沙咀行完街,見到亞士厘道有間新開懷舊冰室就入去試下😆😆XO醬牛柳粒豬油撈飯($38)一坐低就比每晚特價既$38豬油撈飯吸引左。牛柳大大粒鮮嫩多汁,XO醬的鹹香味道恰到好處,搭配豬油撈飯更是令米飯吸收了醬汁的精華,口感豐富又大碗,CP 值爆燈。美式雜扒拼薯條($118)份量又係超大,同鴛鴦扒份量一樣但再加上雞翼及司華力腸。雞扒豬扒煎得香脆,肉質鮮嫩,鐵板最期待既一刻就係林上醬汁,非常有氣勢😆 貼心位係另上既薯條,外脆內軟,唔驚比醬汁整林,呢個餐十分滿足。魚湯粉絲雜繪野菜煲拼白飯($88)上菜時煲仔熱辣辣,魚湯仲滾緊,夠晒新鮮熱辣。大魚大肉後想清淡d, 鮮美魚湯與粉絲的滑嫩相得益彰,搭配新鮮的雜菜營養均衡。懷舊香蕉船($44)餐後的甜點,有生果又有雪糕,完滿既一餐。
尖沙咀行完街,見到亞士厘道有間新開懷舊冰室就入去試下😆😆

XO醬牛柳粒豬油撈飯($38)
一坐低就比每晚特價既$38豬油撈飯吸引左。

美式雜扒拼薯條($118)

魚湯粉絲雜繪野菜煲拼白飯($88)

懷舊香蕉船($44)
餐後的甜點,有生果又有雪糕,完滿既一餐。
2025-03-17 215 瀏覽
尖沙咀保頓冰室📍懷舊豬油撈飯系列每晚限定一款:豬油撈飯價值$38👅尖沙咀上完興趣班,又係時候出動揾野食🍽️經過保頓冰室門口有豬油撈飯系列,爸爸心心眼,來一個懷舊的美味體驗‼️📣每晚都會特別限定一款豬油撈飯(超扺價)價格$38八款經典豬油撈飯⭐️每晚六點後供應⏰包括:1️⃣椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯 $682️⃣叉燒煎蛋豬油撈飯 $683️⃣香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯$684️⃣麻辣手撕雞豬油撈飯 $685️⃣中式牛柳豬油撈飯 $726️⃣XO醬牛柳粒豬油撈飯 $727️⃣京都豬扒豬油撈 $688️⃣蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯 $78當日:XO醬牛柳粒豬油撈飯牛柳粒份量唔少,又香又重牛味🐮豬油撈飯擁有超邪惡嘅豬油渣😈豬油同豉油分開上,按照自己鐘意嘅份量隨意加落飯度,超香又濃郁的豬油味,個個都食到舔舔脷😋另外仲叫左其他美食✨🥩鐵板美式雜扒 $118🍝公司繪意粉 $60🍌懷舊香蕉船 $44🧇華田脆脆西多士 $38下次同朋友再黎👏🏻試埋佢地另外的豬油撈飯先🔥✨保頓冰室𝐁𝐨𝐥𝐭𝐨𝐧 𝐂𝐚𝐟𝐞📍尖沙咀亞士厘道20A號地鋪
尖沙咀保頓冰室📍懷舊豬油撈飯系列
每晚限定一款:豬油撈飯價值$38👅

尖沙咀上完興趣班,又係時候出動揾野食🍽️

📣每晚都會特別限定一款豬油撈飯

6️⃣XO醬牛柳粒豬油撈飯 $72
7️⃣京都豬扒豬油撈 $68
8️⃣蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯 $78

當日:XO醬牛柳粒豬油撈飯
牛柳粒份量唔少,又香又重牛味🐮
另外仲叫左其他美食✨
🥩鐵板美式雜扒 $118

🍝公司繪意粉 $60

🍌懷舊香蕉船 $44

🧇華田脆脆西多士 $38

下次同朋友再黎👏🏻試埋佢地另外的豬油撈飯先🔥✨

保頓冰室𝐁𝐨𝐥𝐭𝐨𝐧 𝐂𝐚𝐟𝐞
📍尖沙咀亞士厘道20A號地鋪
生炸雞髀雙蛋飯的雞髀顯然不是現炸的,端上桌時雖然還是溫暖,但那種預製加熱的感覺卻讓人失望不已。相比起真正生炸的雞髀,它缺乏了應有的Juicy和香脆口感,讓人一口咬下去竟然感覺不到那種美味的層次感。作為餐廳的招牌菜,這樣的呈現實在是無法令人滿意,簡直讓人覺得失去了期待。另外,椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯,個椒鹽碎卻有嚴重的油益味,不知放咗幾耐,嗰浸益味嚴重破壞了整碗飯的味道,讓人無法集中注意力享用這道本應簡單卻又美味的料理。整體來看,這次用餐的體驗真的讓我感到相當失望,沒有那種想要再回訪的衝動,未來不會再光顧這家餐廳了。

2025-03-16
5 分鐘 (堂食)
2025-03-15 180 瀏覽
朋友喜歡懷舊香港味,所以一定要試吓位於尖沙咀亞士厘道嘅保頓冰室。由裝修到食物都係充滿懷舊風情嘅茶餐廳。餐廳內仲播住梅艷芳的金曲,首首經典,讓用餐體驗更添情感。先試「中式牛柳豬油撈飯」,牛柳嫩滑多汁,搭配撈飯的豉油與豬油,香氣撲鼻。服務員教我哋,先取出餸後拌勻豉油與豬油,簡單卻滋味十足,令人回味無窮。跟住係「美式雜扒配薯菜」,套餐有羅宋湯與餐包,湯用料十足味道豐富濃郁;餐包鬆軟可口。雜扒選擇豐富,有豬扒、雞扒、司華力腸、煙肉同炸雞翼,我揀咗黑椒汁,汁濃郁微辣,同薯菜搭配恰到好處。值得一提薯條係另上的,熱辣辣脆卜卜仲大大份,十分抵食。飲品方面,除咗茶餐廳名物「凍檸茶」外,「凍菜蜜」味道都剛剛好。特別推介「滾水雞蛋」,絕對係懷舊之選。甜品「雪糕菠蘿包」是亮點,菠蘿包夾住冰涼雪糕,口感對比令人驚艷,甜而不膩,今晚非常完美。