2013-08-02 142 瀏覽
试了几种甜品,寧波薑汁湯丸好不错。其他一般。味道很淡。  We ordered the walnut dessert, sesame desserts, almond desserts, some dessert with taro flavour & barley bean curd soup. Those are honestly quite tasteless. 味道不够浓。
寧波薑汁湯丸

2013-07-24
1 分鐘 (堂食)
$17 (宵夜)
寧波薑汁湯丸
2013-07-30 28 瀏覽
在九龍站聽完演唱會,來到了佐敦吃宵夜,回家前還有點肚餓,於是來到了佳記,就最愛的湯丸和剩水。愛薑的朋友必定很喜歡這裡的剩水,薑味濃縮,冬天上佳驅寒之品。而且湯丸煙韌無比,配合那薑水一流。自從從對面舖頭搬到這裡,舒適了不少,一讚。
水。
自從從對面舖頭搬到這裡,舒適了不少,一讚。
2013-07-27
2013-07-13 94 瀏覽
本來冇諗住食糖水,因為剛剛食完隔離果間上海麵,飽飽地,但突然間落緊雨,走唔到,咁就入去食啦,入到去個價錢睇到呆左,因為而家好難搵到食糖水有咁平嘅價錢,兩個人,我叫左個紅豆沙加湯丸,一心諗住冇食啦,傳統野邊個唔好食架,點知,驚喜黎啦。。。好唔傳統嘅紅豆沙,顏色唔係紅豆食,好似好“希”咁,而且味道真係好淡,湯丸細粒,而最驚喜就係裡面竟然有埋西米露嘅西米,可能係我見識少啦,但真係估唔到囉而我女友食嘅蛋花馬蹄西米露,味道其實都好淡,但馬蹄真係好爽,值得推介總括黎講,得個抵字,味道麻麻,因為真係好淡,想試嘅可以去試下,但唔洗特登去
蛋花馬蹄西米露
紅豆沙加湯丸
2013-07-10
$20 (宵夜)
蛋花馬蹄西米露
2013-06-27 25 瀏覽
岩岩食完個LUNCH~ 行行下去到佐敦呢邊, 有D攰攰地又口痕, 就上OPENRICE睇下附近有咩糖水食啦~結果, 見到呢間咁多好評, 就去搵下個鋪頭起邊~ 第一次去, 都搵到十幾分鐘先搵到間鋪~ = =一坐低, 店員就即刻比MENU我地, 睇下有咩想食先~ ^V^諗左一陣, 到底食芝麻糊好定薑汁寧波湯丸呢~~~ @@ 最後, 先試"薑汁寧波湯丸"~~一碗有7粒比平時出面食多1-2粒, 但SIZE比正常食既細小小, 可以叫做一口湯圓, 入面黑芝麻料, 唔會好甜, 外皮亦都唔會厚, 厚薄適中~ 呢個薑汁糖水, 薑汁味很重很重! 受得到個味係好食架, 受唔到會覺得好辣~ 我都係勉強飲到個糖水, 的確好濃薑味, 食完即刻成身熱晒, 流晒汗~ HAHA (夏天黎呀嗎 XDXD)呢到, 凍既糖水, 得兩款~~~ 分別係凍蛋花馬蹄西米露 & 凍紅豆沙拼涼粉.我男朋友, 咁熱天氣緊係唔會食熱既糖水啦~ 佢諗都唔洗諗就叫左"凍紅豆沙拼涼粉"我偷食左一啖架: P 紅豆大粒,  加埋花奶同涼粉, 食落透心涼 ^W^ 味道尚可小總結:::店內簡單設計, 冷氣又夠, 坐低食碗糖水$15-, 叫做唔錯呀~ 今次

薑汁寧波湯圓

我男朋友, 咁熱天氣緊係唔會食熱既糖水啦~

佢諗都唔洗諗就叫左"凍紅豆沙拼涼粉"
凍紅豆沙拼涼粉

小總結:::
今次食左"薑汁寧波湯丸"&"凍紅豆沙拼涼粉", 湯丸(推介) 涼粉(沒有意見, 食完無一種覺得好好同差既感覺, 尚可啦~)

2013-06-02
薑汁寧波湯圓
2013-06-24 97 瀏覽
今晩在佐敦新斗記和朋友吃完飯,意猶未盡,於是飯後走到附近以中式糖水出名的的佳佳甜品吃下半場。寧波薑汁湯圓經老友介紹,他們的薑汁做的出常出色,以老薑熬成的糖水呈深黃色,充滿薑香,沒甚麼「渣」之餘,也沒有嗆鼻的薑味!配上皮薄的寧波湯圓,懷舊味十足,好味!紅豆沙拼涼粉在涼粉上放上大堆起沙的紅豆,冰涼的涼粉略帶香草味,配上紅豆的清香,非常合拍,有一種久違的「傳統味」!糖水的成本其實很便宜,不像坊間其他甜品店,一碗簡簡單單的腐竹糖水也索價二十多塊。佳佳只收$15,而且用料十足,實在抵吃!

2013-06-20
2013-05-10 5 瀏覽
記得上次帶爸媽來的時候, 這間糖水舖仍未搬為新舖。新舖搬在舊舖對面, 舊舖就沒有啦, 有點懷念它傳統的形式, 摺枱、摺櫈, 坐在街邊吃著一碗熱辣辣的糖水, 很有風味, 但現在.....雖然地方多了, 位置闊落了, 但此感覺已不同, 反而有點覺得可惜。環境8:00pm多就食糖水, 相信是早了一點, 所以無乜人, 不用等位, 任坐, 地方還很闊落。改用了木枱和木櫈, 還有彩色的餐牌。服務 快手食物三人各叫一碗, 包括芝麻糊($15)、濃薑汁蕃薯糖水($15)及芝麻糊拼合桃糊($17)。變了新舖, 價錢都變高了....爸爸的芝麻糊拼合桃糊我試了一啖, 其實個人不太喜歡雙拼, 因為唔知食出什麼糖水味....但爸爸就吃得很enjoy!!媽媽的芝麻糊外表黑蟀蟀的, 既有香濃的芝麻味, 入口亦很滑流, 甜味適中, 非常美味! (我偷食了很多)濃薑汁蕃薯糖水指定少蕃薯, 因為我想多啲糖水, 見糖水的色澤就知落重料.....熱辣辣又火辣, 薑的辣度比以前更強, 雖然仍很好味, 但我反而覺得有點辣喉, 對我來說就過辣了一點。蕃薯很粉甜, 正!______________________________總括

改用了木枱和木櫈, 還有彩色的餐牌。
快手

食物
爸爸的芝麻糊拼合桃糊

但爸爸就吃得很enjoy!!
媽媽的芝麻糊
濃薑汁蕃薯糖水
指定少蕃薯, 因為我想多啲糖水
, 見糖水的色澤就知落重料.....
蕃薯很粉甜, 正!

總括而言, 環境大了新了但欠了特色, 食物仍保持水準。
2013-05-10
$15.6 (宵夜)
  • 芝麻糊
  • 濃薑汁蕃薯糖水
2013-05-10 15 瀏覽
車家姐出佐敦買野,冇泊底架車,所以就泊左喺佳佳門口喇佳佳入左舖喇,搬左去對面呀!見到佳佳唔食碗糖水,好似好對唔住自己喎!一於買碗外賣先白果腐竹糖水~~~煲得非常的濃郁呀!腐竹煲到溶哂,甜度又適中喎!真係好好味呀!
車家姐出佐敦買野,冇泊底架車,所以就泊左喺佳佳門口喇
佳佳入左舖喇,搬左去對面呀!

見到佳佳唔食碗糖水,好似好對唔住自己喎!一於買碗外賣先
真係好好味呀!
2013-04-14
5 分鐘 (外賣自取)
2013-04-14 27 瀏覽
經常來佳佳幫襯,由街邊檔口搬入舖後,地方闊落了,木製枱椅,突顯風格。老公突然有雅興吃糖水,兩個人一口氣吃了核桃露,紅綠豆沙和寧波薑汁湯丸。核桃露$17,相信是自家磨的,並非開粉。味道濃香,甜度剛好。寧波薑汁湯圓$15,超級薑汁的薑湯,夠晒駒寒。湯圓皮薄,煙煙靱靱,好味。芝麻餡好香芝麻味,略嫌太甜。紅綠豆沙$15,有海帶及臭草,好耐無食過,幾好。只是豆太少,唔起沙。

2013-04-07
3 分鐘 (堂食)
$24 (宵夜)
  • 寧波薑汁湯圓
2013-03-12 29 瀏覽
這家店原來在轉角的小巷,有幾次經過我已經想吃,但實在不敢在小巷進食,怕小動物突然出現,害得白老鼠手臂瘀傷之餘,又嚇壞其他食客。上星期看見小店小舖搬大舖,環境截然不同。便當份量不算豐富,午餐又沒吃東西,加上上次去吃的紅豆沙不如理想,種種因素(借口)下,我又拉著白老鼠去吃紅豆沙。我喜歡的多豆紅豆沙,還是在這些老牌湯水店才可以找到。紅豆沙傳統就是傳統,那種獨特的味道,是不能改變的。在我不停「取豆飛水」的情況下,白老鼠還有紅豆吃,可見豆多水少。紅豆不會煮得太爛,要一顆顆咬下去,正合我心意。芝麻糊加湯圓湯圓沒甚麼特別,芝麻糊細滑又不太甜。
紅豆沙
芝麻糊加湯圓
湯圓沒甚麼特別,芝麻糊細滑又不太甜。
2013-03-07
  • 紅豆沙
  • 芝麻糊
2013-02-28 19 瀏覽
今日同班朋友一齊去廟街食煲仔飯 ))為左睇下去邊間食,, 所以做左RESEARCH ))之後我地去左興記食煲仔飯...食左煲仔飯之後...行左一陣街..朋友們覺得5夠喉...哈哈......所以我地又即時RESEARCH 下...見到佳佳甜品 咁多好評...我就提議去食佳佳甜品啦 ))睇下食咩先.....之前我屋企人買過佳佳甜品..蕃薯糖水返屋企食,,,,所以..我一入去..第一時間叫左蕃薯糖水 )我記得果次食蕃薯糖水時...D蕃薯好甜,,,,,D糖水有濃烈的薑味......食過咁多間的中式糖水.....都未試過冇濃烈的薑味.....真偽冇人能及, 飲完d薑水落去感覺到個胃都暖左一暖所以今次都要食蕃薯糖水...佳佳甜品的水準不變.....蕃薯糖水依然咁好食......飲左一下,即刻感覺到全身血氣運行全身溫暖,,,,,正而朋友A 食芝麻糊+ 綠豆沙....佢講....5好食....味道奇怪...而朋友B....食燉木瓜木瓜料好足, 舊舊大舊同硬度適中. 所以佢好鍾意....ALL IN ALL,,, 來佳佳甜品一定要食 1. 蕃薯糖水 2. 燉木
今日同班朋友一齊去廟街食煲仔飯
為左睇下去邊間食,, 所以做左RESEARCH
之後我地去左興記食煲仔飯...

食左煲仔飯之後...行左一陣街..
朋友們覺得5夠喉...
哈哈......所以我地又即時RESEARCH 下...
見到佳佳甜品 咁多好評...
我就提議去食佳佳甜品
睇下食咩先.....
之前我屋企人買過佳佳甜品..蕃薯糖水返屋企食,,,,
所以..我一入去..第一時間叫左蕃薯糖水
我記得果次食蕃薯糖水時...
D蕃薯好甜,,,,,
D糖水有濃烈的薑味......
真偽冇人能及,
飲完d薑水落去感覺到個胃都暖左一暖
所以今次都要食蕃薯糖水...
佳佳甜品的水準不變.....
蕃薯糖水依然咁好食......
飲左一下,即刻感覺到全身血氣運行
全身溫暖,,,,,

而朋友A 食芝麻糊+ 綠豆沙....
佢講....5好食....味道奇怪...

而朋友B....食燉木瓜
木瓜料好足, 舊舊大舊同硬度適中.
所以佢好鍾意....

ALL IN ALL,,, 來佳佳甜品
一定要食 1. 蕃薯糖水
2. 燉木瓜