2022-11-14 33 瀏覽
路德圍貴為荃灣美食街,開係依度既小店都有返咁上下水準,今日就試下依間何止,依間街頭小店賣既小食有別於其他店,小食款式好多,例如卡邦尼燒賣、爺爺炸壽司,都幾創新!選擇困難症既我經店員推介下,揀左章魚大阪燒同炸餃子試下!章魚大阪燒 ($45)好少小食店有大阪燒賣,即叫叫整,椰菜同章魚粒好足,粉漿比例平均,配上沙律醬、大阪燒醬同紫菜,味道都算唔錯!😎炸餃子 ($25/5隻),入面餡料係韭菜豬肉,炸得香脆,食完唔會成口油,拎到返屋企仲脆卜卜,值得推介!🥰生菜魚肉湯 ($27)街頭小食當然唔少得生菜魚肉湯,生菜同魚肉都好足料,湯底味道清甜,加埋麻油及胡椒粉,香氣十足,味道一流!👍🏻

章魚大阪燒 ($45)

炸餃子 ($25/5隻)

生菜魚肉湯 ($27)
2022-11-12 39 瀏覽
今日順路去探兩個朋友班,因為只有短短一小時lunch time見見,所以就買外賣到朋友office快食~荃灣眾安街小店林立,眾多店舖中,我被這個「有氣勢」的招牌吸引,我決定試試這間名為「何止」的小食店Order:章魚大阪燒,卡邦尼炸燒賣和炸餃子章魚大阪燒:拎到返朋友office, 一打開,見到木魚在向我揮手,咬落去,啖啖都有 章魚,份量十足,加埋沙律醬,味道一流!卡邦尼炸燒賣:即是炸燒賣再加醬汁,燒賣炸到脆卜卜,配埋醬汁,又幾夾~炸餃子:因為我唔食韮菜,所以朋友H一個人獨食~朋友H話難得餃子炸完但餡料不太乾,食到滿口韮菜味~朋友話 係好食既三份小食 份量十足,三個女孩子食完都夠飽了~下次想試試炸乳鴿和咖哩什錦~

Order:章魚大阪燒,卡邦尼炸燒賣和炸餃子

2022-11-07 38 瀏覽
路德圍不嬲都係小食集中地,不過今次我去呢間「何止」唔係買小食即時醫肚咁簡單,而係買啲小食嚟加餸。喺隔離買完茶飲之後見何止既嘢食都幾吸引,所以就買咗一隻炸乳鴿、一個章魚大阪燒,同埋五隻餃子加餸。大阪燒其實我自己都識整,不過我覺得佢個味道都唔錯,粉漿、椰菜既比例平均,尤其係章魚大大粒,好多肉👍🏻小食店有炸乳鴿真係好少見,所以我又買返隻試吓,味道都OK,炸得唔會好乾。炸餃子係韭菜豬肉味,我個三歲仔食咗半隻之後不斷話要再食,佢鍾意炸餃子夠香口。

2022-11-07
10 分鐘 (堂食)
2022-11-05 36 瀏覽
今日行去地鐵站時,飄來一陣炸物香味,感覺有啲肚餓,搜尋下原來係一間售賣傳統街頭小食,都係由細食到大,熟悉的食物。今日揀咗碗仔翅、炸餃子、仲有店員推薦嘅章魚大阪燒。碗仔翅材料好豐富,茨汁打得濃稠適中,配上木耳、肉絲及冬菇,加埋麻油、醋和胡椒粉,味道一流,簡直Perfect。炸得香脆韮菜餃,餡料菜多肉少,入口盡是韮菜香。店員大力推薦的大阪燒,係店家新推出的,基本材料有麵粉、高麗菜,配料有章魚粒,淋上沙律醬,大阪燒醬,灑上紫菜,趁熱食個底仲係脆口添啊😄
今日行去地鐵站時,飄來一陣炸物香味,感覺有啲肚餓,

今日揀咗碗仔翅、炸餃子、仲有店員推薦嘅章魚大阪燒。

碗仔翅材料好豐富,茨汁打得濃稠適中,配上木耳、肉絲及冬菇,
加埋麻油、醋和胡椒粉,味道一流,簡直Perfect。

炸得香脆韮菜餃,餡料菜多肉少,入口盡是韮菜香。

趁熱食個底仲係脆口添啊😄

外賣自取
  • 碗仔翅
2022-10-10 85 瀏覽
同佢講名唔食得油膩嘢,可唔可以由炒變做煮。佢話OK我話會比碗湯我,但係當我拎到返屋企,佢就係炒嘅烏冬。講好晒落晒單,都可以錯嘅。咁呢份嘢我買咗返屋企又唔食得。係唔係要我嘥咗啲錢?唔會再幫襯呢間嘢OK
外賣自取
2022-07-19 224 瀏覽
新開但係每次去都會見到好多人排隊嘅燒賣🧐忍唔住買咗2款嚟試吓😛▪️瑤柱豬肉燒賣 💰$15/5粒個配搭幾新奇👍🏻而且好足料😍唔係淨係得麵粉 5粒完全唔夠喉🥹▪️卡邦尼炸燒賣 💰$15/5呢個好一般🧐個卡邦尼就係直接落粉喺燒賣上面,所以冇粉嗰啲係食唔出有味,個味道唔係好一致😂下次嚟試埋其他款先😎

▪️瑤柱豬肉燒賣 💰$15/5粒

▪️卡邦尼炸燒賣 💰$15/5

下次嚟試埋其他款先😎
2022-07-09 162 瀏覽
魚肉翅都叫足料,啲肉啲料都多過翅,味都算濃,翅唔算多,木耳都足,但無諗過啲魚肉會係腥既😞😞😞仲要等咗20分鐘…..有說不出聲既失望….又無俾到醋,胡椒粉新開都搞到咁,確定有啲失望
仲要等咗20分鐘…..
有說不出聲既失望….
又無俾到醋,胡椒粉
新開都搞到咁,確定有啲失望
魚肉翅
2022-07-09
20 分鐘 (外賣自取)
宵夜