2022-12-29 7 瀏覽
伴糖水 @ 足料外賣糖水小店♥️📍尖沙咀柯士甸道144號祥景樓地下D號舖糖水鋪位於佐敦同尖沙咀中間~係附近食飽飽~見到好評不絕一於外賣糖水試試🤭綠豆爽清心丸薑薯白果糖水 $38店主推介~清心丸係自家製~非常彈口薑薯係用上潮州薑薯~薑味適中食完個人暖笠笠🥰自家製生磨芝麻糊 $38 芝麻糊味道濃香~入口幼滑~甜度適中😙糖水每日鮮製~保持新鮮更有凍熱選擇😍仲有港式小食可供選擇雖然不設堂食~但設電話落單~👍🏻支持小店~大家來開可以一試🤤
糖水 @ 足料外賣糖水小店♥️
📍尖沙咀柯士甸道144號祥景樓地下D號舖

糖水鋪位於佐敦同尖沙咀中間~
係附近食飽飽~見到好評不絕

糖水每日鮮製~保持新鮮更有凍熱選擇😍
仲有港式小食可供選擇

雖然不設堂食~但設電話落單~👍🏻
支持小店~大家來開可以一試🤤

本身是個港式糖水愛好者最近尖沙咀有間新開糖水店食完晚飯買碗回家試一試·糖水店位於佐敦同尖沙咀中間只設外賣~不設置堂食除了傳統中式糖水還有特式小食供應ꔐ香芋西米露($38)西米露煮得剛好~有咬口不軟爛香芋煮到好軟腍而且份量好多椰奶比例不算多~食落不會太膩口反而令芋香更明題ꔐ陳皮紅豆沙($48)長時間熬製的紅豆沙~質地很濃稠紅豆沙綿密細膩~帶紅豆沙顆粒還有陳皮香~足料好味¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩雖然沒有提供堂食但店家有提供椅子供等候另外店家可以電話落單~免卻等候時間
本身是個港式糖水愛好者
最近尖沙咀有間新開糖水
食完晚飯買碗回家試一試
糖水店位於佐敦同尖沙咀中間
只設外賣~不設置堂食
除了傳統中式糖水
還有特式小食供應

ꔐ香芋西米露($38)
西米露煮得剛好~有咬口不軟爛
香芋煮到好軟腍而且份量好多
椰奶比例不算多~食落不會太膩口
反而令芋香更明題

ꔐ陳皮紅豆沙($48)
長時間熬製的紅豆沙~質地很濃稠
紅豆沙綿密細膩~帶紅豆沙顆粒
還有陳皮香~足料好味

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
雖然沒有提供堂食
但店家有提供椅子供等候
另外店家可以電話落單~免卻等候時間
2022-12-23 20 瀏覽
💛好味指數:4.7/5💛💜回頭指數:4.7/5💜天氣凍自然好想食翻碗暖笠笠嘅糖水滋潤吓,呢間餐廳主要做外賣生意🥡每日新鮮製作各款糖水,款式唔算太多,勝在貴精不貴多😀✅陳皮紅豆沙$48紅豆沙的質感便濃稠,基本上每一啖都係好足料,而且紅豆沙用上廿年以上陳皮,食嘅時候充滿住陳皮香🫘✅紅棗桂圓桃膠$58紅棗同桂圓嘅份量非常多,糖水底係超香紅棗桂圓味,就咁飲已經覺得好正😆再連埋配料一齊食更加好味!而且呢度嘅桃膠好大粒,晶瑩剔透,有口感,如果桃膠嘅比例多啲就更加好👍🏻🐻總結外賣盒好實淨,完全唔會擔心糖水倒瀉,而且糖水又好食😋經過要支持吓😍📍伴糖水 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道144號祥景樓地下D號舖
💛好味指數:4.7/5💛
💜回頭指數:4.7/5💜
✅陳皮紅豆沙$48

✅紅棗桂圓桃膠$58

🐻總結

📍伴糖水 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道144號祥景樓地下D號舖
2022-12-18 1287 瀏覽
自問都好鍾意食甜品,無論中式、日式、西式……,當然,港式就更加要支持啦!所以,有晚經過佐敦柯士甸道,見到呢間「伴糖水」,裡面企滿人,好奇望望,原來喺主打傳統港式糖水嘅小店。店家主打外賣,所以,店內地方唔大,就算放咗兩張高腳櫈,都只喺俾客人坐吓等外賣,佢哋喺不設堂食。 依家嘅甜品店已經去到進化再進化,好多口味都估佢唔到,非常創新,不過,總有啲時候癮起,就想番起啲以前既親切、又傳統嘅味道。店家所賣嘅糖水款式唔多,務求做到貴精不貴多,此外,亦兼賣幾款小食。不過,有少少奇怪,門口嘅餐牌同裡面嘅餐牌喺有少少分別,點解會留意到?一陣講到碗西米露時再講。 不得不提,落單後,佢哋喺逐碗逐碗煮番起,好似啲生滾粥咁,夠熱焫,加上佢哋嘅外賣碗內層似喺有多一層隔熱層,所以,保溫力強,拎到返屋企都仲好夠熱。所以,服務一環,就俾多少少分。 香芋蓮子西米露 $38就喺因為小弟點咗一款香芋蓮子西米露,先事後睇番啲相,發覺門口餐牌寫喺香芋西米露(無蓮子),裡面餐牌就寫香芋蓮子西米露,我最初喺望住裡面嘅餐牌落單,可能就咁講西米露,因為店內只有一款西米露產品,所以,最後返到屋企先發覺只喺碗香芋西米露,無咗蓮子,老婆有少少失
,拎到返屋企都仲好夠熱。所以,服務一環,就俾多少少分。
香芋蓮子西米露 $38

就喺因為小弟點咗一款香芋蓮子西米露,先事後睇番啲相,發覺門口餐牌寫喺香芋西米露(無蓮子),裡面餐牌就寫香芋蓮子西米露,我最初喺望住裡面嘅餐牌落單,可能就咁講西米露,因為店內只有一款西米露產品,所以,最後返到屋企先發覺只喺碗香芋西米露,無咗蓮子,老婆有少少失望咁囉!
香芋蓮子西米露
紅棗桂圓桃膠 $58

小弟一向都幾鍾意龍眼陣味,所以,揀咗呢一款招牌糖水,果然好足料,撈一撈,有好多紅棗、桂圓、桃膠,一啲都無欺場,非常大方,而個糖水底又好潤,啱晒近排乾燥嘅天氣食。再者,紅棗、桂圓都好清甜,桃膠晶瑩,有高纖同高蛋簡白質,夠晒有營,不愧喺招牌出品。
紅棗桂圓桃膠
天寒地凍,飯後再加碗熱焫焫嘅糖水,感覺特別暖笠笠。
10 分鐘 (外賣自取)
$48 (宵夜)
2022-12-18 16 瀏覽
🧣天氣凍冰冰🧊經過見到尖沙咀有間新嘅中式糖水鋪🚘就買番兩碗返屋企暖下身先🧤💓中式糖水鋪依家真係唔係好多喇♨️而有「桑寄生蛋茶」嘅更加少之又少添✅呢間仲🈶️紅豆沙🫘芝麻糊♨️杏仁茶等等傳統糖水多不勝數呀👍♨️紅棗桂圓桃膠 $58🌈呢個紅棗桂圓桃膠真係真材實料👍呢個凍凍嘅天氣真係啱晒💯糖水裏面🈶️好多桃膠、紅棗同埋圓肉👍紅棗非常之大粒仲係去咗核添⭕️圓肉又大粒🥳店主做糖水真係好有誠意❤️我對呢個糖水完全冇挑剔呀✅♨️自家生磨合桃糊$48🌈咁多嘅中式嘅糖水❤我最鍾意就係合桃露😋而我對生磨合桃糊嘅要求都係好高😋我🈶️個做「生磨合桃糊」勁好食嘅朋友👩‍🦰除咗佢親手做個碗我會比💯分之外👐佢哋呢碗我都同樣會比佢💯分呀👍因為只有用「真材實料」同埋「心機」先可以做出咁好食嘅「合桃露」架😋做出黎仲會🈶️「鞋口」嘅口感添✅若果你平時同我一樣都喜歡食「生磨合桃糊」嘅話🙌🏻你應該會明白我嘅分享嚕🥳🥳🈶️機會一定會買碗比我好朋友試吓呀😋😋

♨️紅棗桂圓桃膠 $58

♨️自家生磨合桃糊$48

• 自家生磨合桃糊
  • 紅棗桂圓桃膠
2022-12-17 13 瀏覽
收到媽媽order,話想食湯水,好彩係附近餐廳食完飯,見到有外賣糖水店!陳皮紅豆沙綿軟細膩,非常濃稠,好大量紅豆,務求每一口到嚐到紅豆。聞落特別香,原來加入了陳皮。呢隻陳皮就勁啦,廿年以上,看得出落重本,甘香醇厚,令紅豆沙的餘韻更為綿長!腐竹白果蛋花腐竹糖水係我最鍾意飲。味道唔算太甜,飲得出腐竹嘅香味,而且腐竹冇完全溶晒,食到一塊塊非常幼滑。白果去咗芯一啲都唔苦,食落增添唔少口感,仲加入左蛋花望落冇咁單調,又有陣陣蛋香。外賣拎到返屋企都仲係暖笠笠,啱晒呢排天氣轉涼,夠晒滋潤。

陳皮紅豆沙

腐竹白果蛋花

外賣拎到返屋企都仲係暖笠笠,啱晒呢排天氣轉涼,夠晒滋潤。
2022-12-16 14 瀏覽
近日天氣都幾凍下 心血來潮想食返碗中式糖水暖暖身落開佐敦經過柯士甸道 有間小店有人在等候同每日鮮制各款糖水就吸引左我去買腐竹白果薏米蛋花糖水$28腐竹煲到溶晒 似豆漿咁 係我鍾意嘅糖水style 加上帶白果香味 香甜軟糯 又唔會過甜有薏米蛋花在亦加倍口感 店內老闆重會問要唔要加蛋 當然要喇 加一隻烚蛋 係腐竹糖水嘅靈魂所在 功效:腐竹 :補充蛋白質 鈣質 防治貧血白果 :止咳祛疾 抗衰老薏米 : 美白 去濕雞蛋:提升免疫力 滋陰潤燥綠豆爽薑薯清心丸$38唔係好多糖水舖有整呢個糖水今次見到就想試吓清心丸即叫即煮夠煙韌爽口綠豆爽煮溶左夠入味薑薯煮得夠軟糯好滋味功效:綠豆爽:解熱消渴 排毒清心丸:促進食欲薑薯 :健脾 和胃 溫肺 潤腸下次再想試下二十年陳皮紅豆沙同其他各款小食咖央多士等等 重有即熱素泰式火鍋賣tim#尖沙咀美食#港式糖水#新店#佐敦美食#腐付白果糖水#綠豆爽清心丸#hkfoodblog#hkfoodie#hkfoodsnap #hkfoodshare#like4like#柯士甸路#糖水
近日天氣都幾凍下 心血來潮想食返碗中式糖水暖暖身

下次再想試下二十年陳皮紅豆沙同其他
各款小食咖央多士等等 重有即熱素泰式火鍋賣tim
#尖沙咀美食#港式糖水#新店#佐敦美食#腐付

2022-12-15 9 瀏覽
最近天氣都凍冰冰,我自己又怕凍,加上忙錄的工作過後,疲憊不堪的我特別會想要一碗溫暖的糖水滋潤一下🥰 甜甜地人都開心🥳,而我自己比較鍾意是中式糖水, 感覺更養生保健又美味!有間溫情小店老闆娘好親切,我常幫襯!今期有我喜歡💕的紅棗桂圓桃膠🥰真材實料,啖啖桃膠桂圓紅棗好滋味!另外小食方面仲有咖央多士,厚厚牛油🧈都幾邪惡但勁好味,聽說是用馬來西亞🇲🇾配方所以更滋味!伴糖水 尖沙咀柯士甸道144號祥景樓地下D號舖

今期有我喜歡💕的紅棗桂圓桃膠🥰
真材實料,啖啖桃膠桂圓紅棗好滋味!

糖水
尖沙咀柯士甸道144號祥景樓地下D號舖

🆕 尖沙咀新糖水外賣店1️⃣ 綠豆爽清心丸蕃薯白果糖水 $38清心丸之前有homemade 過不過未成功 見呢到有就叫咗清心丸份量慷慨 夠兩個人share口感爽口彈牙 同出邊個啲唔同如果食芋圓係追求煙靭咁食清心丸就係追求爽口綠豆爽即係開邊綠豆經過處理後 口感爽身唔粉蕃薯白果已經煲到近乎溶化夏天食好清爽 熱氣食好清熱甜度適中 呢個幾鐘意❣️2️⃣ 自家生磨合桃糊 $48唔係就咁開粉嘅個種食得出幾濃嘅合桃香質地都啱啱好 稀杰度適中呢到嘅糖水係新鮮製造鐘意食紅豆沙嘅要留意因為佢用上超過20年嘅陳皮仲有其他小食有馬來西亞配方嘅咖央多士咖哩撈麵 燒賣等⋯⋯小店只限外賣 有兩個等候位置見到旁邊就係住宅 居民好方便拎到番屋企都仲係暖🤤🤤🤤
🆕 尖沙咀新糖水外賣店

小店只限外賣 有兩個等候位置
見到旁邊就係住宅 居民好方便
拎到番屋企都仲係暖🤤🤤🤤
2022-12-14 10 瀏覽
帶啊爸啊媽出尖沙咀行街,經過呢間中式甜品店,啱晒我哋買返屋企食,就即管試下。雖然店面細細間,但都有好幾款經典中式甜品可以選!經店員推介,我哋揀左:👉🏼自家生磨合桃糊 $48爸爸至愛!特別呢家店合桃糊唔會太甜,食得出好新鮮,又唔膩。而且因為係生磨,合桃味非常濃郁,口感香滑,真係好值得一試!👉🏼紅棗桂㘣桃膠糖水 $58媽媽至愛!店員特別強調,為咗揀到新鮮又乾淨嘅桃膠,要落好多功夫!而紅棗桂圓糖水膽都係自家煲制。簡單嚟講,充滿心機同功夫。果然好似佢所講,唔單止糖水非常足料,而且唔會過甜!雖然呢間店距離地鐵站有少少距離,而且只做外賣,但生意絕對唔少。我哋去到都要等好幾個客人。而且睇到每位客人落單之後,店員先會用煲再翻熱糖水,唔會煮足一日!加埋價錢合理,真係值得一試再試。

👉🏼自家生磨合桃糊 $48

👉🏼紅棗桂㘣桃膠糖水 $58

果然好似佢所講,唔單止糖水非常足料,而且唔會過甜!

2022-12-10 9 瀏覽
7月剛剛開鋪時食過渣咋,非常足料兼好好味!一直想食芋頭西米露,不過當時餐牌經常貼住售罄。最近見有返,於是叫咗一碗…….芋頭係邊度?連西米都係得好少同其他人影既西米露真係同一樣野?攪起碗糖水都見唔到有料🙃芋頭得呢一粒🙃糖水固然是要甜,但呢碗只食到冰糖加水既死甜,食了2、3羮就食唔落去。難得係呢頭有糖水鋪,希望店家留意返出品,如果份量唔夠可以同客人講返,好過打開之後令人失望。不求物超所值,但至少物有所值。

芋頭係邊度?連西米都係得好少
同其他人影既西米露真係同一樣野?

攪起碗糖水都見唔到有料🙃

芋頭得呢一粒🙃

2022-12-07 24 瀏覽
在尖沙咀準備搭車回街,途經柯士甸道這間外賣糖水店,每日鮮製各款中式糖水甜品,又有幾款小食供應,環境企理乾淨。天氣冷就想食碗熱辣辣的糖水,今天尤其想食「糊」,於是外賣了兩碗回家。外賣包裝緊密穩陣,回到家還是熱的。自家生磨合桃糊($48)自家生磨芝麻糊($38)兩碗「糊」都標榜是「自家生磨」,的確唔同,入口綿滑細膩,濃稠度適中。合桃和芝麻不但香氣濃厚,而且非常有益,補腎養顏,食完暖笠笠,更容易入眠呢。
外賣包裝緊密穩陣,回到家還是熱的。
自家生磨合桃糊($48)
自家生磨芝麻糊($38)
合桃糊
芝麻糊

外賣自取
🫘☕伴糖水🍵🥣係街食完飯,最好就買埋糖水食,佐敦尖沙咀都食得多,搵下見到新店未試過,去買黎試下!佢係外賣店,所以太飽既話買番屋企沖個涼再食剛剛好😛我哋叫咗兩款糖水,都係熱嘅🔸桑寄生蓮子蛋茶 $38 - 因為番屋企食既關係,倒番出黎翻叮熱既時候發現勁多料!有圓肉,去核紅棗,蓮子,雞蛋。雞蛋唔會煲到縮哂,表面有色,蛋白仲新鮮既,圓肉好大粒,數量好多。去核紅棗煲糖水就唔會燥熱,而且仲會好香!🔸芋茸蓮子/白果西米露 $38 - 打開蓋好香芋茸味,因為menu 寫係白果,但打開黎睇係蓮子黎,其實我地喜歡蓮子多D😆整體成個糖水唔會太甜,感覺健康啲,佢做法無落椰汁椰奶,應該落左木薯粉,所以質地係玻璃茨咁,唔好預佢係偏白色既,但都唔影響味道🥣我地大概九點左右買既,外賣好快就有,唔駛等好耐,柯士甸道地點比較多住宅,附近朋友有興趣既朋友可以試!見到佢竟然有個糖水有薑薯,係媽媽家鄉野,好少見。少少一提,我差啲拎左佢本身既紙杯入微波爐叮,但切記佢有金色位唔入得爐喔!記得留意下🤣
🫘☕伴糖水🍵🥣

2022-11-27
10 分鐘 (外賣自取)
$40 (宵夜)
2022-11-30 26 瀏覽
爸爸👨🏻‍🦱鍾意食中式糖水,今日行經佐敦見到伴糖水提供懷舊糖水,就買兩碗返屋企孝敬下佢老人家🤭舖頭只做外賣,伴糖水的陳皮紅豆沙係用上二十年以上的陳皮,誠意十足呀☺️==========🔹紅棗桂圓桃膠 $58份量接近一碗半飯碗糖水有紅棗,桂圓,桃膠及蓮子桂圓肉鮮甜,桃膠晶瑩剔透口感軟嫩,蓮子帶輕軟糯口感糖水甜度適中易入口推介指數:9/10==========🔹自家生磨合桃糊 $48份量跟桃膠接近合桃糊甜度不高,質地細滑帶微微的合桃香,稀稠度會偏向稀一點個人口味會偏向濃稠一點的糊類甜品😅推介指數:7/10==========整體質素算不錯,期望小店繼續努力越做越出色🫶🏻
🔹紅棗桂圓桃膠 $58
份量接近一碗半飯碗
糖水有紅棗,桂圓,桃膠及蓮子
桂圓肉鮮甜,桃膠晶瑩剔透口感軟嫩,蓮子帶輕軟糯口感
糖水甜度適中易入口
推介指數:9/10
🔹自家生磨合桃糊 $48
份量跟桃膠接近
合桃糊甜度不高,質地細滑帶微微的合桃香,稀稠度會偏向稀一點
個人口味會偏向濃稠一點的糊類甜品😅
推介指數:7/10
==========
整體質素算不錯,期望小店繼續努力越做越出色🫶🏻
2022-11-30
  • 紅棗桂圓桃膠
2022-11-29 12 瀏覽
現今甜品千變萬化,但有時候始終係想食返啲最傳統既港式糖水,最有親切感🫶🏻店舖只做外賣,由兩位年輕人主力打理。糖水款式唔算多,大約只有12款。不過全部都係心思足料製作,仲會即叫即製添。本來好想試紅棗桂圓桃膠,滋潤下嘛☺️可惜賣晒🥹老闆話係搶手貨黎架!最後叫左熱既蕃薯糖水同香芋白果西米露。前者蕃薯超大舊,個人覺得如果多再重啲薑味就更正😋後者芋頭味好濃,西米彈牙,芋頭粒仲好多添!不得不提外賣既碗保溫效果好好👍🏻除左糖水,佢哋仲有港式小食賣架,連燒賣都有3款添!

最後叫左熱既蕃薯糖水同香芋白果西米露。
不得不提外賣既碗保溫效果好好👍🏻

除左糖水,佢哋仲有港式小食賣架,連燒賣都有3款添!
2022-11-25
宵夜