2021-06-13
依間店呢就分為室外同埋室內,坐得算係幾舒服,雖然枱與枱之間呢感覺上呢就好似有啲近啦,但座位呢都總算寬闊裝修都幾別緻,用左藍色去配襯一個橙色沙發櫈,而且呢佢個茶壺都好特別,用一個好似金銅嘅茶壺,有啲懷舊嘅感覺,加上碟都有兩隻金魚,所以感覺都幾得意食物方面呢佢會有一啲套餐啦,亦都有單點菜式比較特別嘅呢我就見到佢會有金雞獨立,雞蛋焗魚腸,錦鹵雲吞,串燒金錢雞,鵪鶉蛋燒賣,豬潤燒賣,黑松露鐵觀音素粉果,龍蝦湯配脆米,紫淮山黑木耳,炸脆皮鮮奶,鮑汁蝦子扣抽皮有些就係好新穎嘅菜式同樣亦都有懷舊嘅點心,我以將餐牌影了出來,大家可以參考吓不過今次我得兩個人加上好耐冇去食點心所以今次都係叫番蝦餃燒賣等比較大路的食物第一個是黑松露蝦多士,三件$69,上枱時都非常脆及熱辣辣,預料之內黑松露醬只有鹹味沒有黑松露的香味,有一隻細小的蝦在多士上,多士炸得有點過火比較硬,整體來講這個我不太喜歡第二個是錦鹵雲吞四隻$69 ,醬汁佢可以做到以往傳統酒樓做的有豬潤,蝦,三色椒,洋蔥等等材料在醬汁內,而且調教的味道也剛剛好可惜吧不是個錦鹵雲吞基本上餡料世道差一點看不到,雲吞皮亦同樣炸到比較過火,雖然很脆但太硬了,有點戒口的
食物方面呢佢會有一啲套餐啦,亦都有單點菜式
可惜吧不是個錦鹵雲吞基本上餡料世道差一點看不到,雲吞皮亦同樣炸到比較過火,雖然很脆但太硬了,有點戒口的感覺,即使你放咗醬汁在上邊等一段時間,依然沒有淋身,如果大家喜歡好像食墨西哥脆片的感覺,就會喜歡這個
第三個是牛油果蝦春卷三件$49
上枱時一樣是非常之脆及熱辣辣,應該都是即叫即炸,這個春卷有配沙律醬,裏面會有原隻蝦及一夠比較厚身的牛油果,這個配搭都幾清新,如果喜歡食牛油果,一定會幾鍾意這個春卷
第四個是水晶鮮蝦餃有四隻$49,Size方面傳統以往酒樓做的一口一啖,餡內都有兩隻小蝦,筍絲及少許肥豬肉,蝦肉尚算新鮮彈牙都有蝦味,蝦皮雖然不是簿到晶凝通透,但都可以接受
第五個是乾蒸燒賣四件$46
原隻大蝦會在上邊,加上豬肉半肥瘦,食的時候會有肉汁,所以這個乾蒸燒賣個人覺得非常出色
第六個是蝦卷炸兩腸$49
腸粉皮比較厚身而且炸兩很硬,總括個人不太喜歡這個
最後一個是黑金流沙包三件$49
但因為當時太飽,所以這個流沙包朋友外賣取走,所以我沒有試過不作任何評價,但聽返朋友講即使外賣返到屋企凍了,但都幾好味餡料是鹹蛋黃
總括這間餐廳服務態度非常好,收碟及上菜都很快,而且每樣食物都是熱辣辣的
不過價錢就會偏貴一點,但在又一城都預咗價錢不會平民化
如果三五知己又想試吓啲懷舊菜式,加上坐得都很舒服可以不妨一試