2021-06-13 1272 瀏覽
依間店呢就分為室外同埋室內,坐得算係幾舒服,雖然枱與枱之間呢感覺上呢就好似有啲近啦,但座位呢都總算寬闊裝修都幾別緻,用左藍色去配襯一個橙色沙發櫈,而且呢佢個茶壺都好特別,用一個好似金銅嘅茶壺,有啲懷舊嘅感覺,加上碟都有兩隻金魚,所以感覺都幾得意食物方面呢佢會有一啲套餐啦,亦都有單點菜式比較特別嘅呢我就見到佢會有金雞獨立,雞蛋焗魚腸,錦鹵雲吞,串燒金錢雞,鵪鶉蛋燒賣,豬潤燒賣,黑松露鐵觀音素粉果,龍蝦湯配脆米,紫淮山黑木耳,炸脆皮鮮奶,鮑汁蝦子扣抽皮有些就係好新穎嘅菜式同樣亦都有懷舊嘅點心,我以將餐牌影了出來,大家可以參考吓不過今次我得兩個人加上好耐冇去食點心所以今次都係叫番蝦餃燒賣等比較大路的食物第一個是黑松露蝦多士,三件$69,上枱時都非常脆及熱辣辣,預料之內黑松露醬只有鹹味沒有黑松露的香味,有一隻細小的蝦在多士上,多士炸得有點過火比較硬,整體來講這個我不太喜歡第二個是錦鹵雲吞四隻$69 ,醬汁佢可以做到以往傳統酒樓做的有豬潤,蝦,三色椒,洋蔥等等材料在醬汁內,而且調教的味道也剛剛好可惜吧不是個錦鹵雲吞基本上餡料世道差一點看不到,雲吞皮亦同樣炸到比較過火,雖然很脆但太硬了,有點戒口的

食物方面呢佢會有一啲套餐啦,亦都有單點菜式

可惜吧不是個錦鹵雲吞基本上餡料世道差一點看不到,雲吞皮亦同樣炸到比較過火,雖然很脆但太硬了,有點戒口的感覺,即使你放咗醬汁在上邊等一段時間,依然沒有淋身,如果大家喜歡好像食墨西哥脆片的感覺,就會喜歡這個

第三個是牛油果蝦春卷三件$49
上枱時一樣是非常之脆及熱辣辣,應該都是即叫即炸,這個春卷有配沙律醬,裏面會有原隻蝦及一夠比較厚身的牛油果,這個配搭都幾清新,如果喜歡食牛油果,一定會幾鍾意這個春卷

第四個是水晶鮮蝦餃有四隻$49,Size方面傳統以往酒樓做的一口一啖,餡內都有兩隻小蝦,筍絲及少許肥豬肉,蝦肉尚算新鮮彈牙都有蝦味,蝦皮雖然不是簿到晶凝通透,但都可以接受

第五個是乾蒸燒賣四件$46
原隻大蝦會在上邊,加上豬肉半肥瘦,食的時候會有肉汁,所以這個乾蒸燒賣個人覺得非常出色

第六個是蝦卷炸兩腸$49
腸粉皮比較厚身而且炸兩很硬,總括個人不太喜歡這個

最後一個是黑金流沙包三件$49
但因為當時太飽,所以這個流沙包朋友外賣取走,所以我沒有試過不作任何評價,但聽返朋友講即使外賣返到屋企凍了,但都幾好味餡料是鹹蛋黃

總括這間餐廳服務態度非常好,收碟及上菜都很快,而且每樣食物都是熱辣辣的

不過價錢就會偏貴一點,但在又一城都預咗價錢不會平民化

如果三五知己又想試吓啲懷舊菜式,加上坐得都很舒服可以不妨一試
2021-06-13
2021-05-30 1313 瀏覽
原來郊遊附近真係冇乜嘢好食,搵咗好耐想搵間Cafe真係好難,結果喺中途站搵到一間比較別緻嘅飲茶地方-響九龍塘又一城。對於我哋來講又一城其實唔太方便,剩係得地鐵可以黎得到,係因為要轉火車去大埔墟站所以就響呢度搵嘢食點心精緻唔係一般平民茶樓,當然響得又一城都唔會太寒酸!我哋三個大人加一個小朋友都唔係食咗好多嘢,又冇特別叫啲貴野都要每人$100,不過試一次都無妨嘅。叫咗黑天鵝🦢造型嘅芋角、酸菜牛肉腸粉、雞札、合桃雞粒酥、魚翅餃同埋黑松露素餃。黑天鵝造型芋角賣相最吸引,味道雖然冇乜特別,加咗竹炭令到平平無奇嘅芋角生色不少。酸菜牛肉腸粉亦都係坊間少見嘅(我特別鍾意試新事物㗎啦😙)雞札就用咗淮山取代出面用嘅火腿,瘦肉條就取代咗芋頭條,其實每次叫雞札我都只不過係想食出面層腐皮同埋入邊件棉花嘅啫😛)而合桃雞粒酥就因為本人對於酥類物體特別情有獨鍾,呢度又冇普通叉燒酥,雖然我見到鮑魚酥都好想叫,不過又似乎真係太奢侈!好彩臨尾又見到呢個合桃雞粒酥都唔錯。黑松露素餃有濃濃黑松露味,外皮唔會太厚,感覺好清新😊

酸菜牛肉腸粉亦都係坊間少見嘅(我特別鍾意試新事物㗎啦😙)

黑松露素餃有濃濃黑松露味,外皮唔會太厚,感覺好清新😊
黑糖雞粒酥
黑天鵝造型芋角
黑松露素餃 魚翅餃
酸菜牛肉腸粉
酸菜牛肉腸粉
黑糖雞粒酥
黑松露素餃 魚翅餃
2021-05-29 1060 瀏覽
串燒金錢雞($96/2pc):個肝同叉燒有D 硬, 普通,唔值個價南瓜帶子餃: 南瓜蓉加咗taro, 令食落口感唔夠滑,但D蝦夠香鮑魚叉燒酥:鮑魚冇物味,叉燒酥正常但普通蒸蘿蔔糕:無段段加花生,好似我過敏ge要注意。冇食到,但睇落一pat 野,阿媽話好粉同食到有沙牛肉腸:牛肉同腸粉夠滑但冇物雪菜味豬肚豬潤燒賣:豬肚豬潤偏硬環境:餐廳內比較窄,同隔離枱冇距離,只用一塊枱長度的板隔開但不夠長,但跟隔離的人基本沒隔。空氣有D焗,茶記隔焗服務:茶記水準整體:食物同服務環境都係茶記水準但收貴價酒樓價錢
金錢雞

鮑魚叉燒酥:鮑魚冇物味,叉燒酥正常但普通
鮑魚叉燒酥

蒸蘿蔔糕:無段段加花生,好似我過敏ge要注
蒸蘿白糕
意。冇食到,但睇落一pat 野,阿媽話好粉同食到有沙

牛肉腸:牛肉同腸粉夠滑但冇物雪菜味

豬肚豬潤燒賣:豬肚豬潤偏硬
服務:茶記水準
整體:食物同服務環境都係茶記水準但收貴價酒樓價錢
2021-05-29
2021-05-23 571 瀏覽
店員服務態度非常差,還有五分鐘開門,跟我們說不可以進,剛剛轉身去其他地方逛逛,還沒有10秒鐘,她就讓其他顧客進去了,前面的顧客都不查安心出行,偏偏要查我的,進入以後問可不可以坐在室內涼快一點的地方,她說沒開門。真的非常令人無語的服務。建議大家不要給自己找不開心吃這種店。
10:30開門,10:27到門口,前台服務生話唔比進,離譜。跟住到入場,座位都唔可以隨便撿,一定要坐系大太陽底下。服務生黑口黑面,完全無禮貌,同埋態度好冷淡,一d服務精神都無。
2021-02-15 3800 瀏覽
年初三,又係出去同屋企食好野既日子今次簡左依間位於又一城既試試一點左右黎到,有少少人在等位等左幾個字已經可以入先看餐牌,有不少選擇還有一些餐牌上無的,只在廣告牌上推廣點了9款食物,如下:百花魚肚,燒腩卷,芋角,蝦餃豬膶腸,鴨腳包,流沙包,安格斯牛河同甜點拼盤基本上每一款都有質素只是燒腩卷比較一般最好食係百花魚肚,味道好好,讚芋角內有鵪鶉蛋,有心思牛河份量多,有鑊氣鴨腳包夠特色,出面少見真係非常滿意既一餐總括黎講食物高質素,環境舒服,地點便利雖然價錢略貴,但絕對可以一試以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
年初三,又係出去同屋企食好野既日子
今次簡左依間位於又一城既試試
一點左右黎到,有少少人在等位
等左幾個字已經可以入
先看餐牌,有不少選擇
還有一些餐牌上無的,只在廣告牌上推廣
點了9款食物,如下:
百花魚肚,燒腩卷,芋角,蝦餃
豬膶腸,鴨腳包,流沙包,安格斯牛河
同甜點拼盤
基本上每一款都有質素

只是燒腩卷比較一般
最好食係百花魚肚,味道好好,讚

芋角內有鵪鶉蛋,有心思

牛河份量多,有鑊氣

鴨腳包夠特色,出面少見

真係非常滿意既一餐

總括黎講食物高質素,環境舒服,地點便利
雖然價錢略貴,但絕對可以一試

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸

假日午市需要在門外排隊輪候~係呢個時候畫定點心就最岩啦,皆因佢地提供既點心,真係種量繁多~ 我都叫左幾款點心食,其中粟米腸粉:雖然賣相平庸,食落粉皮細滑,餡料飽滿。| 金箔魚翅*餃:佢既粉量加咬口,我相信係真翅泥,而個既口感係結實既鮮足卷|甘筍鹼水角:唔知點解佢用左牛油餅碎伴碟,主角係普遍大件,食落幾香口|BB鴿:必食❗好味,皮脆肉嫰 識食一定食!|懷舊橙汁卷:見個名新奇先叫,外表像芝麻卷,食落真係橙汁味~仲有3粒玫瑰花伴碟。睇返價錢同份量,大概150~250/一個人,佢地有2款現金卷比你即場買,買完即刻抵返啲啲,下次再食。(恆常餐單外,佢地仲有限量供應既 鴨腳札 店員話係20年代既菜色。)

我都叫左幾款點心食,其中
粟米腸粉:
雖然賣相平庸,食落粉皮細滑,餡料飽滿。
金箔魚翅*餃:
佢既粉量加咬口,我相信係真翅泥,而個既口感係結實既鮮足卷
甘筍鹼水角:
唔知點解佢用左牛油餅碎伴碟,主角係普遍大件,食落幾香口
BB鴿:
必食❗好味,皮脆肉嫰 識食一定食!
懷舊橙汁卷:

睇返價錢同份量,大概150~250/一個人,
佢地有2款現金卷比你即場買,買完即刻抵返啲啲,下次再食。

• 乳鴿
2021-01-09 1992 瀏覽
經過附近,決定嚟商場行一行,順便食個2021年開年午餐記得大半年前同朋友嚟食過覺得唔錯,所以一於同屋企人再嚟食!見到啲食物選擇非常多,食物質素也不錯,價錢屬中上,見到有可以買現金券有特價一於買啦!等於八折優惠感覺抵啲,佢哋其中燒乳鴨不太肥及油膩黑蒜子釀百花魚肚,蝦肉及魚肚混合得啱啱好!上面放上黑蒜,令你比較開胃,比想像中夾!而豬肚潤燒賣,有點比預期中失色,可能記憶中最好味係喺澳門食過而其他點心都做得好精緻,包括另外:黑木耳鮮百合蝦餃、香茜牛肉腸、魚鬆魚湯米線、牛油果蝦春卷、鮮竹牛肉球、星級炒安格斯牛河(真係非常足料)全部都用料新鮮!最後我們叫了紅糖蛋散作結尾,非常鬆化,平時只係用糖漿,佢哋係用黃糖,所以好有驚喜冇諗過咁夾,唔會覺得太流!
經過附近,決定嚟商場行一行,順便食個2021年開年午餐
感覺抵啲,佢哋其中燒乳鴨不太肥及油膩
冇諗過咁夾,唔會覺得太流!
2021-01-02
5 分鐘 (堂食)
  • 星級炒安格斯牛河
  • 黑蒜子讓百花魚肚
  • 紅糖蛋散
2020-10-29 2564 瀏覽
同仝茶聚位於九龍塘又一城 L1, 餐廳位於豪宅商場之內,需要有一定競爭力才可堅持下去。餐廳以懷舊特色菜主打,菜式相信年輕新一代會較為陌生,更甚的可能未必懂功夫菜中的技巧,以極其個人的口味去判定餐廳的好壞,實糟蹋了廚師功夫菜的苦心。大良炒鮮奶,蛋散,古法馬拉糕,蝦多士,定海神針(龍蝦湯銀針粉),花雕東風螺,椒鹽豆腐,一大堆看似平凡不過的食物,實際上大部份均是廚師的功夫懷舊菜式,配以新材料制作方法,如銀針粉配龍蝦湯,蝦多士配黑松露等,懂欣賞的自然覺得出色。

2020-10-28
2020-10-25 1876 瀏覽
呢度嘅門面唔錯,選擇亦多樣化。我們一行三人決定試一試。碗碟擺設各樣亦雅致及有心思。可是原來這餐廳可取的地方亦只有這樣。講吓每樣叫的餸菜吧。蝦醬生菜煲我哋係聞到隔離枱香所以叫呢個。上菜時的確幾香,但原來食落冇乜味。似乎選用的蝦醬麻麻。星級蜜义燒碟頭細。柳梅似乎係雪豬肉,比較硬,所以好睇唔好食。有機瑤柱炒飯中規中舉,乏善足陳。涼拌三併 (海蜇、燻蹄、滷水牛展)呢個「小食」係食完以上幾項熱葷才到。而且雪到幾冰,口感麻麻。煎釀土鯪魚份量算大,但係煎得唔香,浪費晒啲功夫,令人失望。桃膠杏肺湯飲落係潤嘅,但係完全唔夠杏仁味,唔香。打正招牌食順德菜,而定價中上,對佢有啲期望。但係我諗都未必會有下次啦。

講吓每樣叫的餸菜吧。

蝦醬生菜煲

星級蜜义燒
碟頭細。柳梅似乎係雪豬肉,比較硬,所以好睇唔好食。

有機瑤柱炒飯
中規中舉,乏善足陳。

涼拌三併 (海蜇、燻蹄、滷水牛展)

煎釀土鯪魚
份量算大,但係煎得唔香,浪費晒啲功夫,令人失望。

桃膠杏肺湯
飲落係潤嘅,但係完全唔夠杏仁味,唔香。

2020-10-21 1083 瀏覽
一行四人去仝堂茶聚午餐,星期二的下午也有長長等位人龍,等了約半小時才安排入坐。餐廳的點心很精緻,我最喜歡六小福公仔飽的賣相點心以外的小菜味道也很好,燒鵝皮脆,蠔仔粥很開胃,帶子炒蛋的蛋滑,帶子熟度適中👍午餐平時不做金雞獨立,但餐廳也滿足要求為我地安排。雞皮夠脆,味道很好,下次可以再encore
餐廳的點心很精緻,我最喜歡六小福公仔飽的賣相
2020-10-18 927 瀏覽
A very delicious experience in a modern-looked Chinese cuisine!!The cha-siu looks great and there’s a thick layer of honey 🍯surrounding the meat!The black truffle is perfect with the shrimp toast😊!!The shrimp dumplings smells good but honestly they are really normal shrimp dumplings and nothing is special🙂.Sticky rice with abalone taste good but I don’t think the abalone in the sticky rice is so special you need to state that in the name of the dish, it looks like just a ingredient in a ton of t
Sticky rice with abalone taste good but I don’t think the abalone in the sticky rice is so special you need to state that in the name of the dish, it looks like just a ingredient in a ton of them in the sticky rice, and the abalone is quite small and hard to bite🥴.
We also ordered a crispy fried tofu, in my own opinion I think it is not salty enough.😹
Last but not least a suggestion from me is if you are visiting this restaurant in weekends you should arrive there earlier or else you need to queue for quite a long time🤣🤣
2020-10-07 888 瀏覽
今日下午有空到又一城飲茶,這裡的環境舒適,可以和朋友慢慢聊天。點心味道不錯,造型精緻可愛,大小朋友都十分喜歡,價錢比一般酒樓高一點點但可以接受。鮑魚酥:  撻皮有香濃的牛油蛋香味,十分酥脆,小鮑魚也挺入味芋角:   外脆內軟,芋頭蓉香濃細滑,而且有鵪鶉蛋應該是傳統做法黑松露蝦多士: 一聞就有很香的黑松露味,蝦膠Q彈,多士也脆但是感覺多士吸了太多油,有點油膩。小豬奶黃包 這個造型太可愛了吧,內餡奶黃香滑但包有一點厚

小豬奶黃包 這個造型太可愛了吧,內餡奶黃香滑但包有一點厚
2020-10-05
自從發現我塊面既皮膚比起白滑KOL阿B更加白滑後,一直未有勇氣浮上水面,呢期咁紅,個個走黎摸仲得了既,不過順住面摸落去,就摸到我唔細既鬚根,其實仲有D粗曠而唏噓添,心諗夠膽摸我咪吉佢羅,再唔係學柳生咁,係餐廳反佢枱羅,唔係咩啊,帽事既。諗到呢度,我終於可以憑我徹底的鬚根,"吉"是最大權利,去睇一套係具有娛樂性的物理學電影,連電影戲名都具有對稱性的TENET(天能)。人類對於對稱的東西有著不可理喻的沉迷,連食香腸,我都覺得食2條香腸會比食3條香腸更加好食,唔對稱我唔食架,這或許解釋到為何兩個女人總比一個女人吸引。講起食,就有D肚餓添,女人頻頻說睇唔明天能,話"為何沒一個快樂地方,可虛渡剩餘時光 ",於是求其找間食點心既仝堂茶聚,坐低聽我慢慢解釋。其實,天能係基於悖論而編寫既電影題材,所有野都係矛盾的,沒有前因後果,因為既是前因,也是後果,會發生的,始終都會發生,就如星際啟示錄所說的墨菲定律:"不代表壞事一定發生,而是說該發生的就會發生。"劇情的高潮位是站在過去與未來的交接點,互換當中的概念,以一個大Boss之死拯救整個世界,因為女主角早已看穿了"男人那本性是這麼醜陋"。酸辣無骨鳳爪(1-

酸辣無骨鳳爪(1-2人)$59:飯前叫一個"能被雞腳啃啃啃啃骨頭師無限憐愛,即使不見光"啃出黎的無骨鳳爪,醬料入味,Q 彈軟糯,酸酸辣辣,幫助開胃。

蝦醬生菜煲$79:加兩勺蝦醬燜煮出來的蝦醬生菜煲,清甜爽脆。

魚鬆魚湯米線$89:女人吃兩啖下去,嗯,驚呼真係有魚湯鮮味的米線,這一種湯與米線糾纏在一起,"其實要抹殺情感,離開才更罪過"。

麻辣汁蟶子(1-2人)$79:蟶子早已沽清,嗜海鮮的女人,就算蜆照殺,唯味不是很辣妹子。

桃膠杏肺湯$59:女人話此湯補肺、養陰、潤燥,湯香味濃,不過便秘,痔瘡者實在不宜多食,佢問我有無,於是我認真在想,想著想著就想歪了,啊唔係,是想偏了。

金雞獨立$299:雞,一向是男人既最愛,我以為燒住上枱面,原來係插住上枱,貫通雞頭雞patpat,而雞頭部分,猶如琵琶半遮面,雞身則皮光肉滑,好似識發光咁,它那光脫脫的肉身誘惑著我,我終於忍唔住啦,戴套手撕一隻雞脾咬下去,跟住我終於明白點解咁皮光肉滑,原來未熟透,原本以為牛扒先可以7成熟,不過可能時代發展得太快,現在連雞雞都可以咁樣,皮脆不一定熟透,表面也不等於內裡,皮還皮,肉還肉,男人在這方面還是分得很清楚。

"誰在情路裡,別無二心",就像身體健康一樣,我們都知道它重要,然而,我們偏偏不這麼做。
麻辣汁蟶子
金雞獨立
酸辣無骨鳳爪(1-2人)
魚鬆魚湯米線
蝦醬生菜煲
2020-09-17
麻辣汁蟶子
金雞獨立
酸辣無骨鳳爪(1-2人)
2020-10-06 583 瀏覽
下午與友人午餐,二人叫了四種咸點及一甜品。各式食品味道保持良好水準。酥鴨百多元一碟,相信應該是有心作品,便叫一客。上枱一碟八小件,加一小碗肉汁。鴨件鬆化,味也實帶香芋頭懷舊味道,因本身鴨件味道己很足夠,所以肉汁不沾也不損失。四代甜品水平一般,馬拉糕凍了但外貌形狀仍可保持,蛋散甜味適中,砵仔糕一般,與小店外賣相同,咖啡糕質地‘碎’,夾下去己破開。另外埋單時沒有留意,二人茶錢變咗四人茶錢。不知是否退制人數,因大意沒有留意,回家時才發覺....還有現金卷其實限制不少,帳面吸引,但內附條件的限制令消費額很局退。請大家多加留意。食物很好,但手法令人產生不少疑惑。

• 荔芋香酥鴨