2021-05-30
原來郊遊附近真係冇乜嘢好食,搵咗好耐想搵間Cafe真係好難,結果喺中途站搵到一間比較別緻嘅飲茶地方-響九龍塘又一城。對於我哋來講又一城其實唔太方便,剩係得地鐵可以黎得到,係因為要轉火車去大埔墟站所以就響呢度搵嘢食點心精緻唔係一般平民茶樓,當然響得又一城都唔會太寒酸!我哋三個大人加一個小朋友都唔係食咗好多嘢,又冇特別叫啲貴野都要每人$100,不過試一次都無妨嘅。叫咗黑天鵝🦢造型嘅芋角、酸菜牛肉腸粉、雞札、合桃雞粒酥、魚翅餃同埋黑松露素餃。黑天鵝造型芋角賣相最吸引,味道雖然冇乜特別,加咗竹炭令到平平無奇嘅芋角生色不少。酸菜牛肉腸粉亦都係坊間少見嘅(我特別鍾意試新事物㗎啦😙)雞札就用咗淮山取代出面用嘅火腿,瘦肉條就取代咗芋頭條,其實每次叫雞札我都只不過係想食出面層腐皮同埋入邊件棉花嘅啫😛)而合桃雞粒酥就因為本人對於酥類物體特別情有獨鍾,呢度又冇普通叉燒酥,雖然我見到鮑魚酥都好想叫,不過又似乎真係太奢侈!好彩臨尾又見到呢個合桃雞粒酥都唔錯。黑松露素餃有濃濃黑松露味,外皮唔會太厚,感覺好清新😊
酸菜牛肉腸粉亦都係坊間少見嘅(我特別鍾意試新事物㗎啦😙)
黑松露素餃有濃濃黑松露味,外皮唔會太厚,感覺好清新😊
黑糖雞粒酥
黑天鵝造型芋角