2022-11-18
今次到訪的依間庭園風設計日式居酒屋🎎,用上竹木做裝飾🎋,裝修別緻,格調優雅🎏。居酒屋環境闊落,中間的用餐區,兩則會被植物包圍🌿,感覺療癒又放鬆。居酒屋提供的食物相當多,有多款丼飯定食🍱、卷物🍘、刺身🍣、鍋物🍲、爐燒🍢等等。居酒屋亦有供應多款清酒🍶。🍽️ 海葡萄冰菜沙律海葡萄🪴真係十分少見,我都係第一次食!海葡萄低熱量而且營養價值非常高,口感有點似蟹子,帶點鹹海水味🌊,而冰菜非常新鮮爽脆,是會令人上癮的口感,加上胡麻醬,更加美味😋,我竟然食菜食到停唔到口!🍽️ 火炙三色刺身丼三色刺身🐟包括:三文魚、油甘魚和赤身,每款刺身有三塊,加上份量非常多的三文魚子。用火熗燒得🔥半生熟的刺身,迫出刺身的脂油香味,焦香味和鮮嫩口感夾雜,再加上啖啖三文魚子的魚油香,仲有飽滿吸收醬油的日本米🍚,口感豐富😋。套餐跟配漬物、味噌湯🥣和沙律🥗。🍽️ 泡菜日本蠔鍋非常特別的韓日🇰🇷🇯🇵fusion菜式,可以揀選湯底(泡菜汁/清湯/ 豚骨汁/ 壽喜汁),我選擇了豚骨汁,裏面配料非常多,有🥘:豆腐、娃娃菜、金菇、鴻喜菇和大蔥,再配上泡菜,令湯底酸辣開胃🥰。而主角蠔肥美飽滿,有四隻,蠔味夠濃😋。好少可以揾到一間環境舒適,用餐唔
🍽️ 海葡萄冰菜沙律
🍽️ 火炙三色刺身丼
🍽️ 泡菜日本蠔鍋
好少可以揾到一間環境舒適,用餐唔趕急,而且食物質素高且價錢合理的居酒屋。居酒屋晚市定食價錢親民👍🏽,亦有午市和下午茶餐供應。