2019-08-23 157 瀏覽
今天與家人相約吃晚飯,選了這間餐廳試試。我們8點來到,幸好還有卡位坐。我們先點了焦糖葡撻,每人一個。葡撻很夠熱度,外面十分香脆,中間十分軟滑。我們再點了一份煙燻蘋果木脆皮咸豬手伴薯菜。店員一會就把蓋打開。咸豬手的份量十足,外皮烤得很香脆,而且肉質不肥。上菜時咸豬手已經切開了。薯角烤得很香脆。我們又點了一份椰香葡國雞配白飯。椰香葡國雞味道香濃,雞件也很足料。白飯點上葡汁十分滋味。我們再點了一份十月初五蝦籽松露意大利麵。意大利麵上的汁十分濃郁和creamy。我和朋友也搶住吃呢。甜品方面,我們點了經典木糠布甸。木糠布甸十分幼滑,入口即溶。我們又點了一份香蕉朱古力肉桂金寶伴movenpick雲呢拿雪糕。肉桂和香蕉味十分香濃,配上雪糕吃十分滋味。今天真的很滿足,下次會再來試試其他。
今天與家人相約吃晚飯,選了這間餐廳試試。

我們8點來到,幸好還有卡位坐。

今天真的很滿足,下次會再來試試其他。
2019-08-19 244 瀏覽
元朗yoho近呢一年開左好多新餐廳,呢一間比較有特色,所以早排就去左試試😜午市有lunch set,今日我同朋友就試左咖哩雞茄子配白飯、鮮蝦帶子蕃茄魚湯飯、香烤乳豬野菌牛油焗飯。咖哩雞微辣,不過不失,撈飯不錯👍🏻魚湯飯食落似蕃茄湯多過魚湯,但湯無味精,可以飲晒😜 蝦亦都幾新鮮,唔會霉。但莞茜味重,如果食唔到莞茜既人就未必岩喇呢個焗飯係我同朋友一致認為最好食!乳豬燒得香脆好食,牛油汁亦都唔會太膩!個飯都幾特別,有少少似risotto,煙煙un un咁。下次黎會再encore🤩

咖哩雞微辣,不過不失,撈飯不錯👍🏻
咖哩雞茄子

但莞茜味重,如果食唔到莞茜既人就未必岩喇
鮮蝦帶子魚蕃茄湯飯

香烤乳豬牛油焗飯

咖哩雞茄子
鮮蝦帶子魚蕃茄湯飯
香烤乳豬牛油焗飯
  • 葡式香烤脆皮乳豬件配薯菜
2019-08-15 183 瀏覽
成日都想試澳門菜, 不過去澳門費事又唔想專登塭餐廳一直不了了之, 是晚同朋友行完Yoho大眾書局就行去望下依間Azores係食咩菜式, 原來係一直想試嘅澳門菜 , OMG仲有我好想試嘅鵝肝飯 😝二話不說就拉左朋友入去價位來說都算中高, 不過見澳門菜喺香港都佔少數即管試一試 ! 至尊鵝肝焗鴨飯$158, 雖然望落份量細細但原來因為焗飯關係都幾飽肚, 鵝肝煎完外內面好邪惡, 個種味道真係食過不能回頭, 所以個飯我比滿分再來一個煙薰蘋果木脆皮咸豬手配薯菜 $188, 上菜時用蓋蓋住, 店員會在你面前在孔插入薰槍焗一陣就食得. 非常有創意~ 份量足, 仲有三種醬同三種瓜做配菜幾有心思, 豬手皮真係好脆, 肉唔會過咸好食, 唯唔係幾食岀有煙薰味 😅 餐廳菜式有好多都吸引, 下次希望至多D其他菜式

2019-07-31 447 瀏覽
香港身為國際美食之都,差不多不同國家的菜式都有,今次食澳門之旅,不知會有什麼驚喜呢?澳門名物之一一定要數豬扒包,當然不能錯過了。這豬扒包相當巨型,使人飢餓的肚子響得更厲害。豬扒多汁肉厚,中間的醬汁酸酸甜甜的,使人垂涎,每口咬下去都是滿足,加上沙律跟薯條,真是一級棒呢!點了份咖哩牛坑腩配飯,咖哩不算太辣,牛坑腩軟滑,送飯一流。薯仔再炆得稔一點就更佳了。最後當然要點上葡撻作為甜品了,這裡的葡撻有三款口味,要點就點原味,真是完美的句號。

2019-07-30 330 瀏覽
搬來元朗許久了,還是第一次聽聞亞蘇爾,一間元朗開了不久的餐廳,主打澳門菜。經朋友力推後,更加要來試試看。餐廳位於元朗yoho mall, 元朗人就一定知道。就算是外區人都不難找到,因為就在元朗站上蓋,十分方便。我同朋友一起來,好快就找到位置。我看了看餐牌,這個葡式香烤乳豬件配薯菜,非常吸引,所以想也不想就點了。價錢也很公道,$188就有一大盤。朋友見狀,也不甘示弱,點了個一式一樣的。他手機影得的還比我好看,看來我也要快換個手機。他影的近鏡影得乳豬皮好脆哦。不論賣相或擺盤,這個菜都做得非常出色,分量好足夠,味道方面都超水準。因為本身我是澳門人,對葡式乳豬都有一定要求,而這頓飯完全是超水準。乳豬香烤過後非常香脆,但肉質還是得juicy。薯菜也好惹味,全部都香烤過,一陣bbq味好吸引。食完主食,我跟朋友都來了個焦糖葡撻$14甜度適中,外皮香脆。我覺得跟澳門食到的水準好近似👍🏻小食再來個葡汁焗青口$88好creamy既source,青口好有肉感。芝士配葡汁原來好夾。我自己最後來杯朱古力$35作結,完美的一頓飯。
經朋友力推後,更加要來試試看。

我同朋友一起來,好快就找到位置。
價錢也很公道,$188就有一大盤。

食完主食,我跟朋友都來了個焦糖葡撻$14
甜度適中,外皮香脆。
我覺得跟澳門食到的水準好近似👍🏻
小食再來個葡汁焗青口$88
我自己最後來杯朱古力$35作結,完美的一頓飯。
2019-06-26
2019-07-29 2017 瀏覽
周末元朗難搵食,趁今日睇完戲比較早就喺Yooh 食埋晚飯拉😬六點左右,亞蘇爾吾使等位,好耐冇去澳門有啲掛住,就食葡菜拉🤩裝飾很時尚,充滿澳門感覺,坐位夠大,店員nice👍先來每人一個葡撻焦糖口味🤭🤭蛋心很軟很滑好香蛋味,焦糖味最正!新出口味梗係要試吓啦,仲做緊試食架添🤭蜜糖黑椒燒牛仔骨伴薯菜 $148份量很多,很大一盤,厚厚的,蜜糖甜甜地,牛仔骨碳香味再配上黑椒汁,惹味,配上即炸薯角真係好邪惡🤩🤩煙熏蘋果木脆皮鹹豬手配薯菜,這個菜式真的很正,豬手煙煙韌,還有陣陣的蘋果香木味,外皮趣卜卜,有三種將可以點🥰🥰連番兩杯消暑飲品😍最愛梳打糸列芒果梳打荔枝梳打葡汁芝士焗青口,賣相已經100分,好香口,淋檸檬汁更加Fresh 🤩葡式辣肉腸炒雜菜好味很特別,估唔到辣腸炒菜有幾香口喎😝幾百蚊成枱都係大大碟,環境乾淨企理,服務又好,唔錯嘅選擇👍

裝飾很時尚,充滿澳門感覺,坐位夠大,店員nice👍

先來每人一個葡撻焦糖口味🤭🤭
蛋心很軟很滑好香蛋味,焦糖味最正!

新出口味梗係要試吓啦,仲做緊試食架添🤭
蜜糖黑椒燒牛仔骨伴薯菜 $148

連番兩杯消暑飲品😍最愛梳打糸列

芒果梳打

荔枝梳打

葡式辣肉腸炒雜菜
好味很特別,估唔到辣腸炒菜有幾香口喎😝

幾百蚊成枱都係大大碟,環境乾淨企理,服務又好,唔錯嘅選擇👍
2019-07-29 345 瀏覽
呢排係咁落雨😕,只好在商場活動啦!本身來yoho mall 行完街就來試下food court ,但熱潮未退😅見平時勁等位的葡菜時候尚早不用等位,即刻入去🤭🤭地方夠大,裝潢葡風,戶外座位好relax ,不過下🌧還是有服務好,慢慢睇慢慢點,舒舒服服!店員細心周到😝有晚餐精選都幾多選舉,仲好抵,仲可以優惠價加小食👍👍葡式焗豬扒飯 必點!炒飯底夠乾身😌即叫即焗用上鮮番茄🍅夠松軟,又有口感😋煙燻豬手,好睇又好食,上桌後用煙槍再焗5分鐘,效果很好,肉質彈牙,好好多骨膠原啊😝😝薯角亦都脆卜卜少少微辣,好飽肚添😬好彩怎能夠不吃葡撻呢!焦糖葡撻熱辣辣,非常滑,外皮酥香😋😋葡式辣肉腸炒雜菜,好大碟,辣肉腸幾惹味😝舒服服晚餐,價錢又合理!環境服務一流,下次不下雨一定要坐outdoor 😌

見平時勁等位的葡菜時候尚早不用等位,即刻入去🤭🤭

地方夠大,裝潢葡風,戶外座位好relax ,不過下🌧

還是有服務好,慢慢睇慢慢點,舒舒服服!店員細心周到😝

有晚餐精選都幾多選舉,仲好抵,仲可以優惠價加小食👍👍

薯角亦都脆卜卜少少微辣,好飽肚添😬

好彩怎能夠不吃葡撻呢!焦糖葡撻熱辣辣,非常滑,外皮酥香😋😋

葡式辣肉腸炒雜菜,好大碟,辣肉腸幾惹味😝

2019-07-17 399 瀏覽
考完試,放監第一炮⋯⋯食萄菜。同朋友去yoho食飯,見到澳門菜又幾特別,出面仲有香噴噴嘅葡撻買五送一,個朋友已經好想食仲決定咗走嗰陣時一定要買,仲有三隻味可以揀😅於是就入去試吓啦!主菜方面有set dinner同單點,為咗食啲特別嘅嘢我哋就嗌單點,叫咗葡國香烤脆皮乳豬件配薯菜,我哋係俾個圖吸引而佢出嚟效果亦都一樣,乳豬皮脆加上秘製辣椒汁唔會太膩,下次可以試埋佢個德國豬手亞蘇爾小食拼盤芝士馬介休球, 外脆內有薯泥加馬介休點埋佢地秘製辣汁,超惹味辣肉腸芝士脆多士,好好味,有少許黑松露係上面,加上辣肉腸芝士,大愛,多士唔會因為有餡料係上邊而變淋,依然脆口霹靂魷魚黑醋豬手,配上黑醋味道有啲似薑醋嘅豬手非常醒胃。

亞蘇爾小食拼盤

霹靂魷魚

黑醋豬手,配上黑醋味道有啲似薑醋嘅豬手非常醒胃。
2019-07-15 198 瀏覽
好耐無同舊朋友聚會,我地黎到咗呢間Azores緊係要慢慢坐低傾下計探個豐富的晚餐。餐廳環境好舒適,裝修精緻,座位也比較寬敞,非常適合聚餐的好地方。馬介休球沙律,馬介休葡國菜特有,口感鬆化綿密,入面有薯蓉,味道唔錯。葡式霹靂魷魚沙律 魷魚帶點微辣,口感爽口彈牙有嚼勁,而且份量都岩岩好,味道OK,十分推薦的菜式。沙甸魚三文治多士烘後夾有芝士,已調配好有紫洋蔥的醬汁,只可惜沙甸魚只有一兩粒細細的!!味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民

葡式霹靂魷魚沙律

沙甸魚三文治

2019-07-11
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
2019-07-11 369 瀏覽
澳門風味餐廳。對上次一個月前再來的時候今次已經不用想試食咖喱。今次朋友翻開見到餐牌有經典的盲曹魚,在呢間餐廳都好似未試過。特登叫的日出東望洋調飲。還有口味好似mojito的亞蘇爾群島,陪飲的還有小拼盤墨魚餅,沾點的醬汁比較特別,有別於普通的甜辣椒,呢個真的是鮮紅辣椒味。燒烤盲曹魚,魚肉少少焦皮,帶出鹽燒的味道。簡單用餐之後,都選擇甜品葡撻。餐廳呢個餐牌有埋消費的100元額度會有第二杯半價。但是現在喝啤酒還是差了點感覺,平平淡淡安靜吃魚就好啦。
澳門風味餐廳。
對上次一個月前再來的時候今次已經不用想試食咖喱。

今次朋友翻開見到餐牌有經典的
盲曹魚,在呢間餐廳都好似未試過。
日出東望洋

特登叫的日出東望洋調飲。
亞蘇爾群島

還有口味好似mojito的亞蘇爾群島,
墨魚餅

烤焗盲曹魚

燒烤盲曹魚,魚肉少少焦皮,
帶出鹽燒的味道。

焦糖葡撻
簡單用餐之後,都選擇甜品葡撻。

烤焗盲曹魚
2019-07-09 225 瀏覽
呢到地方環境都幾舒適, 我見好多人都叫左乳豬, 所以我都叫左乳豬黎食, 乳豬肉質嫩滑幾好食WOR, 另外都叫左個豬扒包, 豬扒都幾好味, 不過油就多左小小, 都可以接受既!
2019-07-08 450 瀏覽
上次在沙田新城市廣場想試試這間葡國菜,不過人太多放棄了,今晚趁早放工便去會一會它。被安排坐在酒吧旁的卡位,感覺幾chill,六時多到達人不多,適合聊天。在//香蒜番茄芫茜煮海蜆//和//檸檬白酒煮海蜆//之間糾結了很久,選了後者。海蜆種類選得不錯,有些店會選用較便宜的白貝,味道淡、肉也較細粒,這裡的蜆粒粒飽滿,吸汁力很強,湯底有白酒和芫茜的惹味,也有檸檬的清新,我們把湯也全部喝完。十月初五蝦籽松露意大利麵,名字改得有趣,我第一眼確實是因「十月初五」而留意到它的。感覺意粉底是carbonara煮法,配上整整一湯匙的黑松露醬,灑上蝦籽,想不到的匹配,味道濃郁有層次,但吃得多會有點膩,兩個人分享較好。手打墨魚餅配葡式辣醬,製作需時,最後才奉上。墨魚內餡彈牙十足,微辣的辣醬是靈魂,加上後葡式風味大大提升,如果邊緣位置可加入更多墨魚餡會更好。門外有賣葡撻的餅櫃,分別有原味、焦糖和咖啡味的,本來很想吃一個焦糖味作飯後甜品,但已經太飽要留待下次。

手打墨魚餅配葡式辣醬,製作需時,最後才奉上。
2019-07-04
  • 檸檬白酒煮海蜆
  • 十月初五蝦籽松露意大利麵
2019-07-06 366 瀏覽
如果話想食葡國菜既,唔一定要去澳門既。今次我就喺元朗Yoho Mall入面發現一間高質澳門葡國菜餐廳—亞蘇爾前菜我地就點左辣肉腸松露多士。多士每一塊都非常大塊,而且上面舖滿芝士,其實就咁食都已經好好食,但佢再舖上辣肉腸同松露,就令成個多士更加香更好食👍🏻另外我地亦點左芝士馬介休球同墨魚餅。墨魚餅亦係非常大件,但佢又唔會成件都係粉,啖啖墨魚肉。加上配汁辣辣地,非常惹味。而馬介休球就係經典既葡國小食,食落有芝士既香,亦有薯蓉既口感,配上香草沙律汁更可減輕熱氣既感覺。而主食方面就點左鵝肝焗鴨飯,呢個飯亦係相當推介,因為首先配上鵝肝同辣肉腸已經令人流晒口水,再加上特製醬汁黎焗飯,得岀黎既制成品就色香味俱全啦👍🏻👍🏻最後飲品方面我就點左一杯薄荷朱古力冰沙,薄荷味都相當重,再配上我最愛既朱古力,好飲👍🏻

另外我地亦點左芝士馬介休球同墨魚餅。

2019-07-05
  • 鵝肝焗鴨飯
  • 芝士馬介休球
2019-07-04 298 瀏覽
呢排都有留意Yoho開左間葡國菜..好想好想試..可惜未有時間去一直都好掛住以前喺澳門食葡國菜..🍽🍽味道好多層次 同多款式..好開心今日 公司提早收工 有半天假一班同事 無咩做 我提議去試呢間亞蘇爾..大家一致贊成❤️餐廳門口 ⛩ 有好傳統嘅葡式裝修風格感覺好似去咗澳門嘅葡國餐廳..門口招呼嘅侍應 非常之有禮貌..咁啱有大枱 .. 唔使點樣排隊佢哋打招呼我哋入去 俾咗一張長嘅餐牌 我地 慢慢選擇..大家見到Menu入邊款式都真係有好多好多菜色..花多眼亂都唔知揀啲咩好 咩都想試🤤🤤🤥去澳門必定會叫燒乳豬呢一間餐廳絕對唔會令我失望非常推介因為真係好好食👍🏻👍🏻黑松露多士真係超級好味好有誠意 芝士同黑松露味道 都好濃郁💓魷魚沙拉 特別 💁🏻‍♀️ 可以一試出邊未見過仲有必食沙甸魚👍🏻👍🏻👍🏻未食 就已經聞到好濃郁嘅黑松露味道意粉煮得剛剛好 質感非常好 好有口感🗣食咗咁多嘢 再叫多碟菜馬介休炒椰菜 🤤🤤 同埋澳門嘅餐廳食係一模一樣味道我屋企人都鍾意食澳門野下次一定要帶埋佢哋嚟呢一度試吓👨‍👩‍👧‍👦非常抵食👍🏻👍🏻🤤🤤
呢排都有留意Yoho開左間葡國菜..
好想好想試..可惜未有時間去
一直都好掛住以前喺澳門食葡國菜..🍽🍽
味道好多層次 同多款式..
好開心今日 公司提早收工 有半天假
一班同事 無咩做
我提議去試呢間亞蘇爾..大家一致贊成❤️

餐廳門口 ⛩ 有好傳統嘅葡式裝修風格
感覺好似去咗澳門嘅葡國餐廳..
門口招呼嘅侍應 非常之有禮貌..
咁啱有大枱 .. 唔使點樣排隊
佢哋打招呼我哋入去
俾咗一張長嘅餐牌 我地 慢慢選擇..
大家見到Menu入邊款式
都真係有好多好多菜色..
花多眼亂

非常抵食👍🏻👍🏻🤤🤤

• 炒雜菜
  • 葡式香烤脆皮乳豬件配薯菜
2019-07-04 327 瀏覽
臨近暑假,不少朋友都到外地旅遊,就近的都會坐船/ 車到澳門遊玩,聽着都想過澳門吃喝玩樂呢~雖然暫時未能到澳門,但於香港都能吃到有水準的葡國菜!!平日下午時段,亞蘇爾有不少特式下午茶套餐,定價由$58-$148,另計加一. 鮮蝦帶子蕃茄魚湯飯 ($88) 顏色橙紅的鮮蝦帶子蕃茄魚湯飯賣相很吸引,而且份量相當多,足夠2人享用. 蕃茄魚湯飯入口酸酸甜甜,令人很開胃,而且有不少爽口蝦肉及細粒帶子,相信大人/ 小朋友都會喜歡. 小島下午二人套餐 ($148) 這客下午茶已包括鹹、甜食品,共有4款鹹食、2款甜品,以木盒盛着,呃like一流~黑醋豬手我是不吃的,不過友人表示幾醒神開胃; 2款炸物為墨魚餅/ 馬介休球,前着有墨魚粒頗有嚼勁,後者軟滑的薯蓉帶有鹹香,各有特色; 豬扒包烘得香脆,豬扒亦是厚切的,也不錯!甜品方面,木槺布甸軟滑可口,而且甜度適中,幾討好; 葡撻酥皮香脆,而且富有蛋香,也有水準. 凍檸水 最後以一杯冰凍又消膩的凍檸水作結~ 元朗元龍街9號形點1期2樓2056號舖35869133

雖然暫時未能到澳門,但於香港都能吃到有水準的葡國菜!!

鮮蝦帶子蕃茄魚湯飯 ($88)

小島下午二人套餐 ($148)

凍檸水
最後以一杯冰凍又消膩的凍檸水作結~

元朗元龍街9號形點1期2樓2056號舖