2006-12-26 16 瀏覽
上到去發現環境不俗, 但原來已經是全部優點.兩個人各叫一個午餐, 結果一個食完, 另一個個餐先來, 侍應解釋因為我個帶子定食要燒, 唔通朋友個燒鰻魚定食是用微波爐叮熱既?明知兩人落單, 好心用下腦, 唔好要人客咁尬尷, 輸流睇住對方食.日式定食不用珍珠米,麵豉湯都冇,侍應d手甲太長, 珍珠奶荼只有糖水味,兩個人仲要食咗超過一百元, 早知去樓下間日之出食,六十元攪掂啦!
上到去發現環境不俗, 但原來已經是全部優點.

日式定食不用珍珠米,

麵豉湯都冇,

侍應d手甲太長, 珍珠奶荼只有糖水味,

2006-12-24 12 瀏覽
睇見有coupon用試下去環境ok 幾好我同朋友食2小時任食刺身好細件味道ok 手卷最吾掂吾好食刺身壽司種類再可以多一d 冇咩食物值得再返食一次桂花糕好淡吾好食覺得尼個價可以再食好d
2006-12-01 2 瀏覽
係難想像既差!!價錢好貴, 我試佢既任食, 因為有網友話okay! 但係好失望, Total俾左$350兩個人食, 其實去一d高級既日本料理(好似天后既順壽司) 都係咁上下價錢. 但係佢既食物質數真係十分咁差... 唔好問我咩好食, 因為真係冇一樣野好食!
係難想像既差!!

2006-11-14 9 瀏覽
基本上野食方面係唔差架~又多款~不過最唔好ge地方係服務態度差~我地果日一行6人去食~咁每位應該係$119之後有得5送1~點知埋單ge時候係800幾蚊~開頭都唔為意有問題~覺得有問題ge時候想問佢\拎單俾我地keep底~點知又冇~跟住問佢\個數係點計~咁佢\又好似解釋得好好咁~咁就由佢\~點知我地再用計數機一計~發現收多我地錢~跟住想問佢\拎多次單~點知俾佢\地d人話我地\"玩野\"~再叫個經理過講喇~點知仲話返我地\"我地呢d服務性行業,總會有新人,會有人態度差d\",竟然係咁樣對個客講~之後再計返條數原來收多左我地198蚊~佢\張單就寫\"五位送一位$198\"咁我地就以為係岩喇~點知只係文字上岩~真正計果度係加198=.=
基本上野食方面係唔差架~又多款~
不過最唔好ge地方係服務態度差~
我地果日一行6人去食~咁每位應該係$119之後有得5送1~
點知埋單ge時候係800幾蚊~
開頭都唔為意有問題~
覺得有問題ge時候想問佢\拎單俾我地keep底~
點知又冇~
跟住問佢\個數係點計~
咁佢\又好似解釋得好好咁~咁就由佢\~
點知我地再用計數機一計~發現收多我地錢~
跟住想問佢\拎多次單~點知俾佢\地d人話我地\"玩野\"~
再叫個經理過講喇~
之後再計返條數原來收多左我地198蚊~
佢\張單就寫\"五位送一位$198\"
2006-10-25 3 瀏覽
個人覺得呢間食肆都還可以,食物各適其適,只係個人覺得服務唔太好。今日唔係食佢個免費任食兩個鐘,因為有coupon就免費食左一磅三文魚,另外再叫左個泡菜海鮮窩飯、七味雞中翼、一口炸豆腐同埋蟹子肉鬆沙律。三文魚(免費)-非常唔錯,好厚身同新鮮,份量關係,食左一半已經覺得飽~泡菜海鮮窩飯($58)-幾辣,可能我怕辣,連埋d飯都辣~不過還可以,都算多料,有冬菰、雞脾菰、蝦、青口、魷魚等,睇落細,食落都算中量size。七味雞中翼($18)-一般,無之前食任食果時咁好味,一定要熱食,同埋唔算太入味。一口炸豆腐($28)-外脆內軟滑,夾果陣要小心..好易散開。但裡面真係好滑,咬落去兩重口感,都要趁熱食。蟹子肉鬆沙律($28)-好大份,不過略嫌沙律醬太多,女士一定會怕肥~最唔鍾意係落單時,覺得個侍應似係唔滿意我地叫d平野,仲有食食下忽然拎走晒我地d豉油、落單果d紙,好無禮貌,問都問唔問聲,特別係攣攣地頭髮果個男待應;但勝在環境都舒適唔會迫迫夾,2人檯都非常大張。最後埋單$154。

最後埋單$154。
2006-10-08 5 瀏覽
當日行完山走到荃灣食晚飯,由於大家都無心水選擇.結果黎左呢間啦.點了個二人套餐價值$198.本來無乜期望,點知係連最基本的味道都未達到,其中有1.沙窩雲吞雞湯,只係味精水一碗.2.薯蓉焗蠔-蠔本身無味.3.一口牛肉-似茶餐廳的沙嗲牛肉.4.最離譜係竹筒肉燥飯,竟然是臭的,好似將d煙頭撈埋一齊咁.連d食具因沾染到臭味而要換掉.其實從menu中睇到佢時常推廣有優惠價同埋單後送coupon就知道它經營困難.
1.沙窩雲吞雞湯,只係味精水一碗.
2.薯蓉焗蠔-蠔本身無味.
3.一口牛肉-似茶餐廳的沙嗲牛肉.

2006-10-06 0 瀏覽
裝修都幾好,坐得幾舒適!開頭人少少時d換碟速度同service好快! 多人左就慢左d喇!d食物上碟都幾好睇,好過某d同為日式buffet,上碟好似俾堆垃圾你食咁! 不過d食物略嫌淡味左d! d刺身一般啦,可以再多d款就更好!(有赤貝^^) 各樣食物用料都唔錯! 而家兩位起仲送埋打邊爐添! 真係有蠔又有蝦食,又有青口,扇貝(雖然細粒左少少)都幾抵!仲有埋飲品,甜品,雪糕!個豆腐同芝麻雪糕幾好食,綠茶味就有d苦,個人唔係幾接受得到. 值得下次再去!
裝修都幾好,坐得幾舒適!
2006-10-04 4 瀏覽
我地上個月三個人食佢\既任點任食,9:30pm至11:00pm~埋單三百六,9:30後食係最平既價錢,優點(1)我覺得食物有90分~~(2)d野食幾大碟,(3)上菜都好快~~<br />缺點(1)話就話9:30至11:00pm,其實10:30就要我地cut 單,佢\話廚房收工,唔再叫就無得食。所以食得比較緊迫,想抖下一陣再食都唔得(2)
2006-09-18 5 瀏覽
朋友聚會, 一行6人. $129/位,4位送一位,另收加一。叫左好多魚生,大家都話好新鮮. 果晚我們又叫一口牛肉/炸軟殼蟹/炸蝦/沙律,壽司...等等... 好好味, 已介紹其他朋友去食,佢地都話正. 會再去及介紹其他朋友仔。

2006-07-23 6 瀏覽
又係兩條友在荃灣搵食,行過見到五月花裝修好似唔錯咁,又未去過,就上去會一會佢。同hostess講話兩位,佢叫我等一陣,仲以為已經full晒,點知轉頭個hostess已經叫我們入座。發覺有大把空檯,地方亦冇想像中舒服。侍應話有自助餐,聽唔清楚百幾多蚊一位。但因為唔太餓,只是散叫幾個餸便算。點選了一件長壽司、魯肉竹筒飯和炸雞軟骨。侍應後來再推介加州卷,$3兩件,於是都要了兩件。魯肉竹筒飯算是最好的,醬汁甜甜地幾開胃,珍珠米幾好,但魯肉就唔多靚。炸雞軟骨幾脆,也算不錯。長壽司既三文魚唔太新鮮,比起田中甚至金田都差幾班。加州卷勁細,感覺有點馬虎。埋單$95,算係經經濟濟的一餐。

埋單$95,算係經經濟濟的一餐。
2006-03-14 4 瀏覽
2005年6月27日城市中心附近多了一幢新的商廈,反正兩條友也想不到吃什麼,便惠顧一下新食肆,誰不知竟然換來多麼不滯的晚餐.是夜叫了五款食物和兩杯飲品,落單後不久,店小二端來一張清單,那一刻已經奇怪了,我們是一次過叫那七項食物的,但單上只有兩杯飲品的名稱,但當是並沒有追問,因為飲品很快就來了,以為食物不久也會到來啦,需知等了良久,也沒有任何一款食物端上來,找來店小二查詢啦,得到的回覆竟然是漏單了......什麼??不是吧,如果是漏了一項,也算了,但竟然漏了五樣啊!怎說也說不通吧!又不知為什麼我們沒有埋單走人的意欲啊!可能大家都餓吧......再次落單,過了不久食物就來了,台式牛仔肉竹筒飯:牛肉薄薄的,就好像吉野家那些,唔錯,但飯就十分不滯了,胡得很,我們吃了牛肉和小許飯就沒有再吃了.芝士薯蓉焗什菜:芝士?薯蓉?我可看不見,面層那白色像漿糊的物體就是嗎?怎看也像是白汁吧,而且淡得很,完全沒味道可言,而在底部的茶,也像是沒調味似的,淡的像白開水.茶壺布袋翅:絕對是好看不好吃的菜式,精緻的茶壺盛載著湯,雖則味道不錯,但溫度是曖昧的,最討厭就是不夠熱了,該殺的!翅在那裡呢,那撮粉絲就是吧?"粉
2005年6月27日

茶壺布袋翅:絕對是好看不好吃的菜式,精緻的茶壺盛載著湯,雖則味道不錯,但溫度是曖昧的,最討厭就是不夠熱了,該殺的!翅在那裡呢,那撮粉絲就是吧?"粉絲當魚翅,食落勁唔似"
海帶排骨湯:又是淡而無味的菜式,吃下的感覺是滾水煮排骨,做好後加上海帶敷衍顧客......
魚湯清酒煮大蜆:嘩!是夜最精彩的出品,魚湯無魚味,酒嘛~揮發了吧,那大蜆才是精髓,入口是腥的.
飲品嘛,我的凍珍珠奶茶:珍珠不錯,有口感,但淺啡的"奶茶"沒半點茶味.
熱金桔蜂蜜綠茶:友人說,甜得很,又不夠熱,差矣!

百多元一餐,本來不算貴,但以這裡的水準而言,這個晚餐是非常昂貴呢!
2006-03-06 13 瀏覽
其實是小事一樁,但服務員處理不恰當,便成為負面的影響:事原昨晚經朋友介紹到五月花,我們隨便點了一小魚生拚盆及一些小吃後,menu及點菜紙(共8張,一模一樣的)仍放在桌上。有一服務員很急地從我們的桌上取menu及點菜紙,我告訴他我們還要order 的,他仍把所有menu及點菜紙和筆取走,放在我們鄰近新到的客人桌上,說轉頭再給我。雖然客人沒有必要keep menu,因有其他客需要。當他取走menu時,沒有問我們還有沒有需要用menu,而我不明白為何點一張點菜紙不留下給我,這不是正確的服務態度。最後,他們用的是小包裝wasabi,不好吃!
其實是小事一樁,但服務員處理不恰當,便成為負面的影響:

最後,他們用的是小包裝wasabi,不好吃!
2006-02-17 2 瀏覽
今日係荃灣落堂,成10點幾,好多餐廳都close左,根住經過依間野樓下見仲開緊咪上左去食野上到去竟然冇人係門口招呼,店入面又唔係多人,我入到去入面企左係度先有人帶位坐定左waiter就放左杯水同餐牌就走左去,我一飲杯水,竟然有好大陣洗潔精味,未食野我對依間店ga感覺已經好差一睇餐牌,飯面類ga選擇竟然10種都冇,其他小菜壽司飲品甜點款式就好多,我就冇咩選擇ga情況下點左個雞扒拉面($38),凍"港式"奶茶($14)拉面先到,係豬骨湯底,有雞扒,紫菜,粟米,芽菜,日式魚蛋,半隻雞蛋拉面---都唔錯湯底---重味精,味道有點象某公仔面品牌的豬骨口味雞扒---好硬,唔鬆脆紫菜---ok,跟其他店差不多粟米---竟然係酸ga!!!!好似變壞左芽菜---係碗面入面最好ga食物,好爽口日式魚蛋---沒有甚麼特別半隻雞蛋--竟然凍冰冰的......而杯奶茶就好大杯,應該有450ml左右,但一d都唔似"港式",反而有d臺灣口味......茶唔夠濃最後埋單59蚊,比左錢就走,跟住回想番(38+14=52),加埋一都係57.2,收貴左!!!間店唯一可取就係環境舒適,其他方面就強差人意~我應該唔會再去~~就

拉面---都唔錯
湯底---重味精,味道有點象某公仔面品牌的豬骨口味
雞扒---好硬,唔鬆脆
紫菜---ok,跟其他店差不多
粟米---竟然係酸ga!!!!好似變壞左
芽菜---係碗面入面最好ga食物,好爽口
日式魚蛋---沒有甚麼特別
半隻雞蛋--竟然凍冰冰的......

間店唯一可取就係環境舒適,其他方面就強差人意~

我應該唔會再去~~就是如此

2006-01-10 6 瀏覽
星期日夜晚我同屋企人行行下街見有d餓行過五月花樓下....望上去d裝修好似唔錯有d燈籠幾令咪上去試下囉一出lift.就有侍應就講(應該係)日文既歡迎光臨.之後就有位侍應帶位/因為人多冇晒卡位.之後就坐低左.有另一位侍應俾水我地.之後我見卡位有人走左/我話想轉卡位.有個侍應好快就幫我轉左卡位.之後叫左d套餐/另外叫左小菜/重有D甜品.食落去好似華田味/味道都唔錯.係有一兩個菜等來左小小喇.個個石頭雞同個個咩咖哩鴿真係幾好味...d 侍應d服務都唔錯...見佢地個個好忙.不過臨走都同我講88....我覺得都幾值得去.如果係情侶去個到食飯都幾好..環境真係幾好上似我同3屋企人食左三百幾左右
2005-12-19 1 瀏覽
我都有去過五月花食野呀,仲去過幾次,d野都幾好味呀.就係上星期好速忙咁食左少少野...蚵仔煎餅---同出面個d唔同,佢又炸又煎,好大塊,好好味煮硯---好大隻,又冇沙,好鮮甜d 刺身都好新鮮,海膽刺身都唔錯,雖然賣相唔美,但好清甜...店舖佈置像宮廷,很吸引,同朋友十幾個都可以坐埋一齊,真係好好呀..d服務都唔可以話差,可能人手不足啦,有d侍應就笑臉迎人,好親切,但有d就木口木面啦..其都好抵食架..免加一
蚵仔煎餅---同出面個d唔同,佢又炸又煎,好大塊,好好味
煮硯---好大隻,又冇沙,好鮮甜
d 刺身都好新鮮,海膽刺身都唔錯,雖然賣相唔美,