餐廳: 五月星牛肉麵
資訊:

2022-02-19 748 瀏覽
-{💛觀塘工廈台灣菜🍜}又一間台灣野😋今次黎到試個lunch!!🤤招牌紅燒牛肉麵🤤 ($73)牛肉嘅份量幾多 炆得好淋!而麵質算係硬嗰種 雖然話係辣但係食唔到辣味 同埋冇咗嗰種藥材香👀不過朋友個牛肚就出色好多😂👖褲評: 6.5/10🤤起司肉鬆蛋餅🤤 ($38)都係有齊芝士肉鬆加蛋嘅味😂又係不死嘅配搭但係唔會特別有驚喜!👖褲評: 6.8/10🤤甜不辣🤤 ($25)有嗰種煙韌口感 覺得可以煙靭啲!但比平時嘅細好多 份量較少👀🥺👖褲評: 6.5/10食物味道普通 唔知點解等咗好耐先有得食🥶係咪咁啱當日有冇蚵仔煎同埋火腿🥲如果喺觀塘嘅話有好多更好嘅選擇😂性價比: 6/10服務: 8/10環境: 7/10🚩五月星牛肉麵 🚩地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓F室 #fuudjai #fuudjai💛 #fuudjai台灣菜 #fuudjai觀塘
{💛觀塘工廈台灣菜🍜}
又一間台灣野😋今次黎到試個lunch!!

🤤招牌紅燒牛肉麵🤤 ($73)

👖褲評: 6.5/10

🤤起司肉鬆蛋餅🤤 ($38)

👖褲評: 6.8/10

🤤甜不辣🤤 ($25)

👖褲評: 6.5/10

性價比: 6/10
服務: 8/10
環境: 7/10

🚩五月星牛肉麵 🚩
地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓F室

甜不辣
2022-02-07 831 瀏覽
見咁耐冇食台灣菜今日嚟試吓先由於呢度係工廠區星期日午餐時間人流不算多 我哋一班四人好快就安排入座🍽午市套餐 包主菜 + 小食 + 飲品 🍽-🐷試管鹽酥豚肉鹵肉飯 $68鹽酥豚肉 都能做到外脆內軟 唔算厚粉但極度懷疑店舖係漏咗比試管調味粉🥲 感覺似食普通嘅炸豬肉塊🤣🤣 好彩豬肉本身已經有調味 🙈🙈鹵肉飯 飯粒分明偏乾身 鍾意食硬飯就ok 鹵肉汁 好多鹵肉 肥瘦適中 🤩🤩🤤但啲汁可以再多啲 🙈 -🐥試管鹽酥雞鹵肉飯 $63雞塊外脆內軟 但因為無比到調味粉 所以味道一般般👋 -🐮 清燉牛肉麵 $78 牛肉肉質嫩口 👍🏻 配料豐富 有蘿白及酸菜 湯底味道較清淡健康 麵條係台灣麵 較粗身 口感煙韌😋 -🐣 寶島口水雞鹵肉飯 $78 口水雞 辣辣地 夠惹味 都幾多件雞肉👍🏻 -🍴🍴小食 🍽🍽🥒手拍青瓜 👉🏻 好清脆 味道好fresh 🐖蒜泥白肉 👉🏻 豬肉肥瘦適中 但味道可以再濃郁啲 要蒜泥啲🙈🌶麻辣豬耳 👉🏻 豬耳好爽身 好有咬口 🥚黃金皮蛋 👉🏻 好特別 棕色的蛋皮 蛋黃蛋白分明 淡淡蛋香味 口感好煙韌 ❗️推介-🥤🍹 飲品 🥤🍹🍺 芝士奶蓋綠茶 (+$3)綠茶味道一般 奶蓋可以再濃厚香滑🙈 -

見咁耐冇食台灣菜今日嚟試吓先

🍴🍴小食 🍽🍽
🥒手拍青瓜 👉🏻 好清脆 味道好fresh
🌶麻辣豬耳 👉🏻 豬耳好爽身 好有咬口

🥤🍹 飲品 🥤🍹
🍺 芝士奶蓋綠茶 (+$3)
綠茶味道一般 奶蓋可以再濃厚香滑🙈

試管鹽酥豚肉鹵肉飯
試管鹽酥雞鹵肉飯
寶島口水雞鹵肉飯
2022-01-19 243 瀏覽
係得駱駝漆到食,你都唔會講究個環境。亦都因為咁唔會抱好大期望。牛肉麵個湯底係少少辣但係唔夠濃郁,都偏向淡,無咩味。五月星拌麵反而好少少🤏 有小食同飲品送 價錢上無問題啦 lunch menu 送小食同野飲
2022-01-10 238 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💛黃店今次又嚟左人煙稠密既觀塘尋寶🏴‍☠呢間小店供應有多款台灣菜☺️相信總有一款岩你心水🇹🇼❶甜不辣 $25甜不辣上櫈既時候仲熱辣辣☺️口感軟糯同既帶點彈牙🦷做餐前真係小食就一流👍🏻❷蚵仔煎 $42對我嚟講蚵仔煎就係台式蠔餅🦪食落油而不腻 粉漿軟糯🦦大大份 食朋友share就岩曬啦💆🏻‍♀️❸起司火腿蛋餅 $38呢個蛋餅 我就比滿分啦!💯鬆脆既外皮包住滿滿既餡料🥸芝士熱融後 味道相當香濃 🧀夾上嚟既時候仲有少量嘅拉絲放果🫕再加上火腿同雞蛋 簡直係超滿足🪤❹酸菜魚米線 $83湯底酸辣爽口開胃☺️再配上彈牙魚片同爽口酸菜🥒食落相當暖胃 岩曬凍冰冰既冬天🥶❺台灣腸+花姿丸滷肉飯 $63看似平平無奇 但都充滿驚喜😎呢個飯最值得一讚既係佢嘅滷肉🐽肥瘦適中 送飯簡直一流🐖❻柑桔蜜🍯$22❼菊花蜜🌼$22今次揀左呢兩杯清熱潤喉既飲品👀菊花蜜就相對比較甜 但飲落都相當fresh👅
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

❻柑桔蜜🍯$22
❼菊花蜜🌼$22
今次揀左呢兩杯清熱潤喉既飲品👀
菊花蜜就相對比較甜 但飲落都相當fresh👅
這間良心小店推出了一系列新菜式,包括多款夜市小吃🥢 喜歡吃台灣菜的朋友一定要來試試‼️🤤 小店的店員都很親切有禮,很喜歡這裡‼️❤️▫️❥$𝟯𝟴 火腿起司蛋餅🍳 酥脆的餅皮包著雞蛋、火腿和融化的芝士🧀 滿滿的餡料每一口都很美味‼️🤤🤤 充滿台灣的味道‼️❤️ 推介推介‼️🌟🌟▫️❥$𝟰𝟮 蚵仔煎🦪 充滿蛋香的蚵仔煎很鮮甜‼️👍🏻 淋上帶甜的蒜香醬更是美味‼️🤤🤤 很喜歡‼️💕▫️❥$𝟯𝟴 大腸包小腸🌭 在台灣夜市必吃的小吃‼️👅 底部是軟糯的糯米,加了些酸菜‼️台式香腸夾著青瓜,撒上花生粉末,搭配酸甜的醬汁,口感清新不膩‼️😋▫️❥$𝟯𝟰 刈包🥯 軟綿綿的刈包令人忍不住想咬一口‼️👅 中間夾著五花腩、青瓜、酸菜和花生粉末,口感豐富很美味‼️😍▫️❥$𝟱𝟴 芝士鹽酥雞🐤 鹽酥雞淋上融化的芝士,很邪惡很滋味‼️😋 略嫌炸粉有點多😝▫️❥$𝟴𝟯 酸菜魚米線🥣 魚肉很嫩滑、而且分量不少‼️😋 加了木耳、豆芽菜口感更為清爽‼️👅 大大的一碗很滿足‼️🐽

2022-01-02 150 瀏覽
態度極其惡劣,紙巾冇晒同店務員講可唔可以換過包,一語不發就一手搶左去,但冇再比返包紙巾我,估唔到服務態度可以咁差,冇心情再食落去,當時店內並不繁忙,絕對唔會再去受氣
2021-12-30 477 瀏覽
呢間喺觀塘嘅台式小店之前都嚟過一次💛而家佢地推出埋夜市小食 真係up得出嘅台灣美食都應有盡有 解下旅行嘅苦悶🧳.📌起司肉鬆蛋餅 $38係新推出嘅小食 台灣野蛋餅係must have🥰外皮好脆 一啲都唔油膩 入面蛋味勁濃🥚不過就有少少蓋左手抓餅嘅香味🤫入面包住mozzarella同車打芝士 芝士都算多 雞蛋都好多😂所以相對肉鬆嘅味就冇咁出🙈但係口感相當豐富 唔錯幾好食😋.📌刈包 $34上次嚟都食過 今次都食然高質😎荷葉包香甜鬆軟 內餡有酸菜,酸瓜,炸花生碎同厚切五花腩🤩口感味道層次豐富一流🙌🏻個五花腩層肥膏肥美甘香 配埋酸菜就可以中和番油膩感😌花生碎炸過再撈糖 食落夠晒香口🥳.📌招牌紅燒牛肉麵 $73上次嚟食個湯底正到飲晒🤫今次個湯偏濃味少少🤏🏻有少少辣微甜🌶麵底好煙韌😝個牛𦟌好正 牛味濃 肉質爽口得嚟又淋🥰蘿蔔超入味又夠淋😚撈埋面頭啲蔥花同酸菜一齊食 好香口😆.📌芝士鹽酥雞 $58上次都有食呢個😝鹽酥雞即叫即炸好脆身🐔芝士唔太鹹 不過食埋個芝士蛋餅會有啲漏🙈佢每枱都有幾樽試管裝住唔同嘅調味料自己調味🧪嫌唔夠濃 可以加啲粉😆.📌宜蘭蔥油雞 $63雞都幾大碟🐔雞好滑好正好味😋面頭嗰啲係炸蒜
📌起司肉鬆蛋餅 $38

📌刈包 $34

📌招牌紅燒牛肉麵 $73

📌芝士鹽酥雞 $58
芝士鹽酥雞

📌宜蘭蔥油雞 $63
雞都幾大碟🐔雞好滑好正好味😋面頭嗰啲係炸蒜洋葱🧄🧅側邊仲有啲手拍青瓜🥒

📌白灼時蔬 $20
上次晚市嚟有任食小食+$32🤣不過負責人想每一碟都做得好啲 所以而家就冇左呢個🤓但係$20黎講份量還好🙈佢係生菜配蠔油🥬食咗咁多野嗌個菜清清地都唔錯😝
白灼時蔬

📌芝士奶蓋綠茶 $28
少糖之後綠茶味好香 唔算太甜 甜度非常之適中🍵奶蓋唔算超級厚身 有少少泡泡嘅感覺 芝士嘅鹹香味唔算好濃 但都有芝士味🧀

芝士鹽酥雞
白灼時蔬
2021-12-22 201 瀏覽
素聞駱駝漆大廈美食林立,今日黎開觀塘又正值午飯時間,就揀間好評餐廳試試。樓下排隊搭𨋢,已經好多人,好想讚賞一下管理員,佢真係把守住𨋢門,不容有人趁亂打尖。好多人都係向11/F出,相比烏冬店排隊排到癲,牛肉麵店就無人等位。主鋪位無位,店員安排我地坐另一邊。同時,有其他食客陸陸續續入座。我地係第一枱落單,之後陸陸續續第二、三、四枱落單,我諗前後都差5-10分鐘,但我地啲食物係同其他枱一齊用餐車推入黎。我唔知係快餐關係,所有野現成所以唔夠熱同啲麵淋啲,定係因為要等齊柯打先一次過推入黎,所以已經放涼哂同浸淋哂啲麵,但啲野食係唔夠熱同麵真係淋到一餅野咁。個湯底係果汁咁甜甜地,因為唔夠熱,真係有啲怪,好似果汁浸住啲麵咁。啲配菜亦麻麻地,但牛肉真係好食,夠淋夠入味。午餐小食,我點左鴨血,質素就唔好講啦,唔麻又唔夠辣。返轉頭指數:0

返轉頭指數:0
2021-12-22 115 瀏覽
呢間餐廳係好耐之前已經聽過但一定都冇食過😉今次朋友揀餐廳話揀咗呢間餐廳😆坐位方面都算闊落😚🟡午餐(主菜+小食+飲品)🔸試管鹽酥雞配魯肉飯🍚$63本身試管鹽酥雞應該有調味粉可以落去d雞到🧪點知店員冇比我地🥺係埋單個陣先見到人地有我地冇☹️咁就講返原味嘅鹽酥雞啦😂其實真係好普通嘅一舊雞🤭炸粉唔厚😗但唔似台灣嘅鹽酥雞🙂只係一舊炸雞😥而魯肉飯有好多汁,瘦肉較多😶都係唔似台灣嘅魯肉飯👐🏻🔸蒜泥白肉🧄正常水平🙌🏻但當然不及譚仔啦😂而個人覺得可以多d蒜同辣d😜🔸茉香綠茶(少甜)🍵唔會好甜,同平時嘅差唔多😙

🟡午餐(主菜+小食+飲品)
🔸試管鹽酥雞配魯肉飯🍚$63

🔸蒜泥白肉🧄
正常水平🙌🏻但當然不及譚仔啦😂而個人覺得可以多d蒜同辣d😜

🔸茉香綠茶(少甜)🍵
唔會好甜,同平時嘅差唔多😙
2021-12-04 127 瀏覽
中午黎到五月星食台灣野見到有午餐set,珍珠奶茶🧋只係加$3就有,幾抵叫左刈包加肉燥麵個刈包真係好好食好出色肉燥麵就正常,不過不失值得一提係依到杯珍珠奶茶無得走甜,只可以小甜
中午黎到五月星食台灣野
見到有午餐set,珍珠奶茶🧋只係加$3就有,幾抵

叫左刈包加肉燥麵
個刈包真係好好食
好出色

肉燥麵就正常,不過不失

值得一提係依到杯珍珠奶茶無得走甜,只可以小甜
2021-12-02
2021-11-07 187 瀏覽
網上話有任食小食,所以去試試。叫左兩個主食,兩杯嘢飲,加任食小食。牛肉面很好,湯夠香濃,牛肉好淋,有燒香味,面亦正常發揮。滷肉飯有驚喜,水準之上。但任食小食真係不太理想。賣相差,食落亦唔合格。蒜泥白肉,比起譚仔差好多。睇得出各小食都無俾心機去整。飲品合格。整體都算合格嘅。
網上話有任食小食,所以去試試。
叫左兩個主食,兩杯嘢飲,加任食小食。
牛肉面很好,湯夠香濃,牛肉好淋,有燒香味,面亦正常發揮。
滷肉飯有驚喜,水準之上。
飲品合格。
整體都算合格嘅。
2021-11-01 206 瀏覽
來此店原因係加$32,就可以任問小食。一直鐘情拌麵的我點了牛肚拌麵,古早味,再加了$32,食均佢小食紙上的小食,共10款,白灼時蔬重點了兩趟!飽到暈。拌麵:古早味不太濃,牛肚都幾稔,拌隨的滷肉,反而幾入味。麵底煮到啱啱好。煙勒好味。小食以為冇乜選擇,但全部叫哂,份量其實很多;雖然點菜紙可寫明人數,我單拖寫1,但其實份量都是足夠二人的。有些小食雖然是麻辣,但效果不麻也不辣。欣賞她的菜類不是很油膩!如果目的是滿足肚皮,不失為好選擇。
2021-11-01
2021-10-21 159 瀏覽
上次有人叫我講吓黃金皮蛋咁講吓囉😃btw ig啲框框到其他相勁kam🥲呢間野其實都幾抵食觀塘上層然後本身個麵76蚊,加32蚊同加一啲小食任食大概成10樣野冇低消唔限時你鍾意可以慢慢坐不過小心😂啲辣野都真係幾辣吓😂唔食得辣嘅自己睇路😂😂🥵講吓個牛肉麵先🐃🐃🐃🐃🐃🐃個湯真係唔話得非常非常非常非常非常非常之咁鮮甜可口味美又唔躁,個牛味又香聽講用煽牛(ie閹公牛)去煲好耐嘅湯嚟個麵係粗麵,有返個咬口同吸汁又係好食個牛唔算話好驚豔不過至少正宗,係牛𦟌嚟個刈包又係一絕絕絕🐷🐷🐷🐖🐖🐖🐖佢偏甜嘅不過個肉真係入口即化,又加埋曬其他料融為一體咁個人好喜歡🤩🤩😛好嘞😆黃金皮蛋佢呢個真係入口即溶又creamy又有啲jelly feel,然後入口係又香又好食又彈牙又唔會有怪味又有蛋香嘅下面仲有個辣汁😂😂大家小心😂都幾辣推薦程度非常之高👍🏻呀話說其實佢仲有好多炸野食仲有個好有gimmick嘅test tube裝住打卡一流
上次有人叫我講吓黃金皮蛋

個湯真係唔話得
非常非常非常非常非常非常之咁鮮甜可口味美
又唔躁,個牛味又香
聽講用煽牛(ie閹公牛)去煲好耐嘅湯嚟
個麵係粗麵,有返個咬口同吸汁
又係好食
個牛唔算話好驚豔不過至少正宗,係牛𦟌嚟

個刈包又係一絕絕絕🐷🐷🐷🐖🐖🐖🐖
佢偏甜嘅
不過個肉真係入口即化,又加埋曬其他料融為一體咁
個人好喜歡🤩🤩😛

好嘞😆黃金皮蛋
下面仲有個辣汁😂😂大家小心😂都幾辣

推薦程度非常之高👍🏻

呀話說其實佢仲有好多炸野食
仲有個好有gimmick嘅test tube裝住
打卡一流
午餐 (包主食 小食 飲品)主食 - 刈包 + 肉燥麵 / 73刈包餡料十足 大量梅菜口感好好唯獨肥膏太厚 好油膩肉燥麵麵條偏粗有咬口 湯頭比較淡 冇乜特別小食 - 黃金皮蛋味道正常 有少少流心飲品 - 黑糖薑茶好鐘意佢個薑味夠重 但黑糖過甜——————————————————推介度: 6.5/10——————————————————觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓F室——————————————————
午餐 (包主食 小食 飲品)
主食 - 刈包 + 肉燥麵 / 73

好鐘意佢個薑味夠重 但黑糖過甜

推介度: 6.5/10

觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓F室

2021-10-16 104 瀏覽
岩岩路過觀塘lunch去工廈搵野食想食鹵肉飯,求其搵間台灣野食點知都幾好味牛肉麵湯用蔬果淆製,夠鮮甜不過咸得滯,應該落得太多醬油了,有少少蓋過蔬果味牛丸煙韌,有牛味蔥油雞,讚👍🏻份量好大,真係有半隻雞!我食左三舊已夠,其餘朋友仔清左蔥爆得好香,撈飯一流!另外要讚嘅係飲品點左水蜜桃綠茶同百香果綠茶綠茶夠澀多濃,減低水果甜度,感覺好似健康d😂主菜+小食+飲品,夾埋約七十蚊一個餐,食到飽都幾抵,又好味。之前試過好多黃店d野食唔掂但呢一間絕對冇問題所以可以繼續幫襯唯一要挑剔,就係整餐略嫌太咸減鹽比較好
岩岩路過觀塘
lunch去工廈搵野食

想食鹵肉飯,求其搵間台灣野食
點知都幾好味

牛肉麵湯用蔬果淆製,夠鮮甜
不過咸得滯,應該落得太多醬油了,有少少蓋過蔬果味
牛丸煙韌,有牛味

蔥油雞,讚👍🏻
份量好大,真係有半隻雞!
我食左三舊已夠,其餘朋友仔清左
蔥爆得好香,撈飯一流!

另外要讚嘅係飲品
點左水蜜桃綠茶同百香果綠茶
綠茶夠澀多濃,減低水果甜度,感覺好似健康d😂

主菜+小食+飲品,夾埋約七十蚊一個餐,食到飽
都幾抵,又好味。

之前試過好多黃店d野食唔掂
但呢一間絕對冇問題
所以可以繼續幫襯

唯一要挑剔,就係整餐略嫌太咸
減鹽比較好