2018-10-20 665 瀏覽
話說今日同朋友去堅尼地城,經過而間鋪頭聞到佢有陣好香好香嘅牛肉味,所以諗都唔諗就入去食啦個menu都有好多選擇,見到佢係主打台南風味,啲職員亦都講國語,非常有禮貌,即刻好似去左台灣咁xd我地叫左一碗限量發售嘅控肉飯,一碗滷肉乾拌麵,同埋一碗小食拼盤控肉飯好濃郁肉質好軟易咬,滷肉乾拌麵好香麵線好有咬口滷肉勁好食,最令我地驚喜係小食拼盤,唔好睇佢地平平無奇,非常入味,我本身好怕食豆腐,但佢地嘅豆腐好似魚蛋嘅口感好爽口,花枝丸同貢丸都好好食,白菜滷見到有啲好細隻嘅蝦乾,唔怪得有陣好香濃嘅蝦乾味,令到我地食完又食XDD總括黎講,感受到佢地對台灣美食嘅認真,係一個令客人會開心又滿足嘅餐廳♥️

2018-10-17 468 瀏覽
I love Taiwanese food, know is pretty hard to get a good one in Hong Kong but I don’t expect that bad. I regretted when I tried on second dish, feel like vomiting because the set for two ordered basically they tasted the same i.e. dark soy sauce taste. Simple veg and milk tea also turned me off. I’m not type of person will waste my food but this is the first time after first bite I really want to just pay and leave. The staff is very polite and I don’t think this is right to leave food like this so I really vomited the food when I’m back home. Do not recommend!
2018-10-10 414 瀏覽
一如往常又到放工時間,而岩岩經過西環覓食,經過一間台灣餐廳,見到有自己最愛嘅九份芋圓,就決定入去試一試。一入到去嘅職員好親切亦非常有禮貌,可能留意到我個陣個時身體好唔舒服面都青晒啦😞,所以就建議我食熱嘅九份芋圓,芋圓嘅份量好多,重點係佢粒粒都有餡料,非常好食👍🏻,最最最令我窩心嘅係,佢係杯芋圓到加左兩塊薑落去,即刻個人暖左好多♥️真係好多謝五斗米職員嘅關心,佢地好細心留意顧客嘅需要,嘻嘻我要成為五斗米嘅小粉絲了😆
九份芋圖
2018-10-10
5 分鐘 (堂食)
九份芋圖
2018-10-06 424 瀏覽
係台灣大學畢業番黎香港之後,都好難再搵到我鍾意食嘅牛肉麵同小食,但係今日我竟然係堅尼地城經過見到五斗米話自己係台南口味就諗住去試下~入到舖頭,Wa ! 台灣腔嘅歡迎光臨,試問係香港真係好難再搵到咁好嘅服務態度,裝修充滿住台灣嘅味道,淡淡嘅燈光,灰色嘅牆身,就好似真係係台灣嘅咖啡弄一樣咁舒適。今日第1次黎,我試左原汁牛肉麵同台式燙青菜。首先,牛肉麵湯頭真係好出色,完全一d味精味都食唔到,我問師傅,原來佢地朝朝都好早番黎準備,再即日賣,真係好有心,日日保持新鮮材料,牛肉方面真係好軟,一d都唔硬,好入味,但我覺得我最鍾意嘅係,牛肉麵加上左酸菜做點綴,真係不得了,我超鍾意酸菜,佢地嘅酸菜仲要大大粒,好有咬口,令到個湯酸酸甜,真係好愛,我之後會keep住黎食。燙青菜方面,真係估唔到原來個菜裏面會有肉燥,肉燥非常鹹香,都好鍾意,真係估佢唔到。總結下啦,我覺得以我係台灣番黎食台灣野黎講,五斗米真係做得好出色,下次一定會再去!

台式燙青菜
5 分鐘 (堂食)
2018-10-06 241 瀏覽
堅尼地城 用心經營 好味的地道台灣小館! 本人係常客,每星期放工或假期 總會來臨一兩次! 數數 原來巳經幫襯了幾年, 水準 不斷有進步, 菜色 選擇也比以前多了! 原汁牛肉刀削麵 每次蒞臨一定叫返一碗 原汁牛肉刀削麵 , 湯底熱辣辣牛味濃, 個人喜歡選擇刀削麵底, 喜歡面底 QQ彈牙有口感, 牛肉醃得夠入味, 煮得夠淋, 在這小區內的確 也能回味到台灣地道風味鹵水豆腐拼白菜 鹵水豆腐一定係第二最愛 , 小館出名豆腐夠 QQ 彈牙, QQ的豆腐及白菜經過滷水慢煮烹調, 煮得非常入味 香噴噴肉燥乾拌麵 老公最愛的肉燥拌麵! 香噴噴的肉燥配生蒜 再加一點黑醋攪勻, 非常好味! 黑醋把滷水烹調慢煮嘅肉燥味帶出, 味道變得更有層次, 的確係一碗非常出色的肉燥麵台式湯青菜 青菜夠新鮮, 烹調時間剛好 , 口感夠爽不油膩, 加點肉燥 非常怡人

原汁牛肉刀削麵

鹵水豆腐拼白菜

肉燥乾拌麵

台式湯青菜

2018-10-06
3 分鐘 (堂食)
2018-08-19 372 瀏覽
牛肉麵湯底係酸嘅自問真係未食過,同男朋友互望一眼,已經知大家都中做伏。餐廳賣相仿台灣風味,虛有其表係滿分。待應的台灣腔會令你感覺似係台灣,但食物一入口,就幻想破滅⋯⋯(最後仲發現待應間細細聲係講流利廣東話)。食物係餐廳嘅靈魂,如果無真材實料,其實其他方面禁刻意搭配,都難以令食客信服。
2018-08-02 320 瀏覽
經過吾知食咩,見到呢間台灣牛肉麵的湯底吾夠入味,叫了一碗正常牛肉面一碗麻辣牛肉麵,麻辣是後加都不重要,但味道一般。酸梅湯好淡,有中伏感覺。價格不算貴但絕對不是抵食,一次夠😢

這晚在堅彌地城 突然想食芋圓 所以在網上尋找有沒有店鋪有呢 竟然這麼多食肆的堅彌地城就有這間小店會有芋圓出售 所以就去一嘗究竟去到這間小店 都算容易尋找 但店面比較少 員工只有3人 而這3人已經包括了廚師 我們這次只是兩個人 所以選擇了這裡的二人餐二人餐包括了有滷水拼盤 有魯肉雞肶飯 有牛肉麵 有青菜 有杯珍珠奶茶 有杯冬瓜茶同埋有份甜品(期待的芋圓)而好可惜的是落完單 不久就有個很壞的消息 竟然是沒有芋圓😱 好吧 唯有轉了其他的甜品 心想有杯珍珠奶茶都好 第二個可惜的是 來到的珍珠奶茶是一杯港式奶茶加珍珠 這樣已經令我們對這間店的其他食物已經沒有期望 果然是不用有太大的期望 只屬一般而已 飽肚非常 味道一般
我們這次只是兩個人 所以選擇了這裡的二人餐
2018-07-12 298 瀏覽
因為餐牌上的主菜選擇不多,二人餐有青菜甜品飲品,價值可接受,就點了。滷味拼盤非常爽口的豆腐和花枝丸,比硬豬血的口感更爽,冇咩滷味,下面的菜用蝦米煮過,有菜的清甜的,比主角好食😅肉燥雞腿飯把我男友食到燥底的肉燥飯,因為那雞腿真的很,難,食,十分粗鞋又重雪味。肉燥調味尚可偏咸一點。他說: hku canteen的雞腿都比它好...🤕麻辣牛肉麵牛肉煮得幾香,有落足材料炆。麵很彈牙,有麵粉味。湯底十分普通,就幾條辣椒絲和小小藥料味。台式燙青菜燙得不錯,青翠清甜,加上類似肉碎和菜埔的料末九份芋圓有芋頭味和蕃薯味的芋圓,能賞到食材原來的味道,丸子軟硬適中,加上小小甜的黑糖水,ok~飲品一上來就是冇冰的凍飲,我喜歡少冰或不加冰,好!珍珠奶茶茶味很濃,奶味很小,珍珠偏硬和易黏在一起香甜冬瓜茶幸好不是很甜,另一家西營盤的台灣店的可是甜到爆🙊 這茶的味跟芋圓的糖水湯有點像。員工態度很好,有位說普通話口音很台的,像老闆和廚師的男生應該是台灣人,有位說香港口音的普通話的侍應女生,氣氛ok。 可是這裡的食物喔...就一般囉,不過不失,沒吃到我以前食台灣菜食物那香口的感覺。 那男生有問我男友: 有什麼地方需要改進

台式燙青菜
燙得不錯,青翠清甜,加上類似肉碎和菜埔的料末

九份芋圓

飲品一上來就是冇冰的凍飲,我喜歡少冰或不加冰,好!
珍珠奶茶& 香甜冬瓜茶

珍珠奶茶
茶味很濃,奶味很小,珍珠偏硬和易黏在一起

香甜冬瓜茶

那男生有問我男友: 有什麼地方需要改進? 要是真的要說,就是換了那雞腿的食材囉🤦‍♀️
九份芋圓
喺門口望入去,見到舖頭裝修簡單,帶住一絲絲台灣小店嘅風味,坐低之後,廚師疑似係老闆娘,講純正嘅台灣國語,其他員工都要同佢講國語第一味,滷雞腿肉燥飯:第一下食左個娃娃菜先,一入口,驚喜喎!用蝦米湯浸嘅菜,菜甜+蝦米調味,誠意同味道分都加左。第二口係撈左嘅肉燥飯,又係一入口,再次驚喜!味道濃,有小小黏黏質感, 有肉口感,唔油,甜鹹調味好好,味道好豐富,有去左台灣嘅味道,用心製作!第三口係雞脾,反差太大,入味嘅,不過味道普通,唔係咩太特別,肉質都比較“鞋”,應該放左好耐啦。第二味,麻辣牛肉麵我通常第一啖就會試左個湯底先嘅,湯係比較清+甜,反而我本來希望佢係比較濃湯底,但呢個湯底係一種清新感,但我個麻辣呢?辣椒好似唔辣嘅?牛肉唔係咩炆牛腩咁濃嘅味,反而係牛味重,麵方面,軟身,麵味濃,應該係自己整嘅麵。食後感:肉燥飯比牛肉麵嗰個味道較出色,價錢都輕微地較高,但俾呢個心製作,都算ok
滷雞腿肉燥飯

第一味,滷雞腿肉燥飯

第二味,麻辣牛肉麵

2018-06-27
滷雞腿肉燥飯
2018-06-02 1558 瀏覽
自問都鐘意去台灣,食台式食品,飲台式飲品,但對於依間咁多人讚係台灣味道既餐廳,實在係不敢恭維今次三個人去食下午茶,見佢個二人餐幾多嘢食又唔太貴,就嗌左嚟試下先嚟滷味拼盤唯一可取係啲娃娃菜,其他都係奇怪味,一啲滷水既味道都無台式燙青菜成個二人餐最好食既加左肉碎辣辣地幾好味我滿心期待既肉燥雞腿飯依到既肉燥同我係之前係台灣定香港台式餐廳食既都完全唔同依到既肉燥只係普通肉碎撈飯咁個雞腿又淡而無味,又唔嫩滑原味牛肉麵,加5蚊轉左刀削麵原本都唔特別喜歡牛肉麵,依碗牛肉麵仲要係凍既,勝在牛肉都嫩滑,唔”鞋”,只不過真係唔識欣賞凍既牛肉麵冬瓜茶同珍珠奶茶恕我係個膚淺既人,見到依兩杯嘢咁頹,都已經唔係好開胃冬瓜菜超甜珍珠好硬,茶又唔香,普通一間台式飲品店都好似好啲最後依個芋圓真係世界級大熱天時無得揀凍,得熱既芋圓都算啦,食落啲芋圓又硬又無味,得嗰甜字一碗糖水加啲買返嚟既冰鮮芋圓,有點頹臨走係門口見到真係唯有台灣人才懂,我同朋友都唔識欣賞

先嚟滷味拼盤
唯一可取係啲娃娃菜,其他都係奇怪味,一啲滷水既味道都無

成個二人餐最好食既
加左肉碎辣辣地幾好味

我滿心期待既肉燥雞腿飯
依到既肉燥同我係之前係台灣定香港台式餐廳食既都完全唔同
依到既肉燥只係普通肉碎撈飯咁
個雞腿又淡而無味,又唔嫩滑

原味牛肉麵,加5蚊轉左刀削麵

冬瓜茶+珍珠奶茶

冬瓜茶同珍珠奶茶
恕我係個膚淺既人,見到依兩杯嘢咁頹,都已經唔係好開胃
冬瓜菜超甜
珍珠好硬,茶又唔香,普通一間台式飲品店都好似好啲

最後依個芋圓真係世界級
一碗糖水加啲買返嚟既冰鮮芋圓,有點頹

臨走係門口見到
真係唯有台灣人才懂,我同朋友都唔識欣賞

2018-05-22
2018-05-12 182 瀏覽
這間由台灣人主理的小店位於西環厚和街,食物充滿地道台灣風味,四人點了數款食物分享,有「原汁牛肉麵」(選了刀削麵) 、「麻辣牛肉麵」、「滷雞腿肉燥飯」、「滷味拼盤」、「水煎香腸」及三杯「冬瓜茶」。飯麵不過不失,反而小食「滷味拼盤」內的肉丸、花枝丸及滷蛋都煮得入味,而「水煎香腸」是我第一次吃這種煮法的台灣腸,香口之餘沒有平時般的油膩,香腸肉質實淨,配蒜泥一同吃確是味美味。吃完飯當然要點甜品!「黑糖花生麻糬」外皮Q軟,內裡填滿粒粒花生饀🥜。「黑糖芋圓」的芋圓份量多,咬下QQ的😋這間小店的食物雖然有地道台灣風,但食物價格並不便宜,例如「水煎香腸」好味但兩條索價$40,最後四人埋單共四百多🤭可能西區地段始終舖租貴,眼見店舖面積狹窄座位又少,心裡不禁慨嘆,小店真的生意難做...

「黑糖芋圓」的芋圓份量多,咬下QQ的😋

2018-04-28
午餐
2018-04-21 150 瀏覽
第一位置好窄唔好坐,第二牛肉麵淡到一個點,可能我口味重啦,但係牛肉麵應該好重味先岩架,個湯好唔掂,而且價錢又唔見得平,對比起同區其他既台灣菜佢一定唔算平,總之就失望啦唔明點解咁多人俾好評
2018-04-18 145 瀏覽
口淡淡 唔想食太濃又係西環好介紹依條街都係食街 好多都有新假期報道過一入到去裝修都以raw materials為題塑造台灣一貫風格素樸而簡單咦 咁似我叮叮既簡野食都有猶豫過一陣最後簡左2人餐滿足樣樣都試 又有飲品甜吃當然要同台灣比 無得比不過所有食物都中規中矩就好似牛肉麵既酸菜滷味拼盤既配搭都係綠中一點紅尤其我女朋友仔最鍾意既煙韌韌豆腐口感獨特但依度最深刻既就係一開始佢上哂所有菜包括芋圓(熱)但我地又點會食得切呢 所以我地都有反映一下而店員都有講一直都係咁做但之後隔一陣店員建議用紅棗黑糖桂圓水煲熱番芋圓所以我既相片係有2種唔同既糖水原本既係冬瓜水我就覺得依份心思唔係度度有非常好人見到叮叮食到捧住個肚我都好滿足
口淡淡 唔想食太濃

見到叮叮食到捧住個肚
我都好滿足
2018-04-18
2018-03-03 243 瀏覽
買左open rice 既coupon, $238二人餐,見幾多野食就去試一試啦...上網睇過上環只做外賣,放工就搭叮叮去西環食喇...舖面好細,得十張枱左右,地方環境都一般般,不過既然黎到都一定要食架喇,就試一試先!套餐已經set死左,可以揀既只係牛肉麵要麻辣定原味同珍珠奶茶要熱定凍...落單唔駛五分鐘就上菜,先黎雞腿飯,好失望,賣相一般而且係凍既飯唔熱,只係微溫,肉燥同雞腿都係凍既,其實味道係可以,但係飯唔熱真係接受唔到囉牛肉麵相對出色,牛肉夠林入味,湯有少少藥材味,夠熱真係好食好多囉!所謂既拼盤只係得豆腐,娃娃菜同貢丸兩粒,同樣都係凍既,個汁夠味又如何,唔熱真係唔掂囉估唔到炒生菜有d 驚喜,辣辣地既肉燥好惹味,雖然都係唔熱,不過味道可以將功補過九份芋圓真係難食到一個點,糖水加冰鮮芋圓,有異味又hea, 食左兩粒就唔掂佢啦...野飲就咁系雪櫃倒出黎,唔係即沖既,見到都唔係太開胃......總括黎講,冇下次喇,百幾蚊一個真係唔會再食,而且佢會一次過上晒d 野食,連甜品都係,野本身已經唔夠熱架啦,仲一早拎晒黎攤凍,唔得呀,味道幾好都冇用
上網睇過上環只做外賣,放工就搭叮叮去西環食喇...