2021-09-17 220 瀏覽
已經有一段時間冇去尖沙嘴食"九記打冷",今日就相約朋友再去光顧,回味一下。前菜 菜甫,花生,這個自家製菜甫花生,入味又開胃。大眼雞 $120(時價)店員介紹今日的大眼雞新鮮,當然要試試,必蘸上特製潮式醬。韭菜鵝紅 $78少有的鵝紅這裡才食到,比豬紅更香更滑,韭菜也爽嫩,我最愛這道菜。汕頭沙薑雞套餐 $58這個必試超值的汕頭沙薑雞套餐,性價比一流,沙薑雞、滷水豆腐、滷水蛋、紫菜湯、雞汁蒸香飯蠔仔粥 (碗) $48這個必點的蠔仔粥,材料豐富,蠔仔極肥美,個人十分喜歡,份量亦好足。熱清心丸綠豆爽 (2人份量) $48這個地道潮式糖水也是一特色,熱清心丸綠豆爽甜度適中,清心丸煙韌有口感。餐廳出品有質素,店員友好有禮,下次一定再來

前菜
菜甫,花生,這個自家製菜甫花生,入味又開胃。

大眼雞 $120(時價)
店員介紹今日的大眼雞新鮮,當然要試試,必蘸上特製潮式醬。

韭菜鵝紅 $78

汕頭沙薑雞套餐 $58

蠔仔粥 (碗) $48

熱清心丸綠豆爽 (2人份量) $48

餐廳出品有質素,店員友好有禮,下次一定再來

2021-09-03
好開心,週末下午同朋友2人嚟到尖沙咀呢間打冷小菜,九記打冷.小菜.粉麵,已想不到質素超高,食得好開心🥳📌肉碎魚香茄子🍆相信茄子經過高溫油炸,鎖住顏色,鎖住香氣,再與鹹魚冬菇和肉碎一起炒香,相當惹味‼️‼️再吸入醬汁,美味無比‼️😋😋📌鹹菜炆大腸腩肉🐷鹹酸菜相當可口,不過重點都係他們的大腸相當爽滑彈牙,完全冇渣,吃得出層次,配合腩肉,相當好吃😋‼️📌蠔油菜心$20🥬菜心相當新鮮,喜歡的可以喺度叫碟菜,更加健康❤️📌墨魚🦑$108絕對絕對絕對一定要食‼️‼️‼️超級入味濃郁的墨魚,超級新鮮,爽口彈牙,一咬就斷,不會像香口膠,超高質素‼️‼️‼️中間有些滷水豆腐同樣好吃,入味😋😋😋📌可樂🥤🤣$18喜歡的當然可以叫啤酒,而揸車的大家可以叫可樂汽水等🥤🥤

📌肉碎魚香茄子🍆

📌鹹菜炆大腸腩肉🐷

📌蠔油菜心$20🥬
菜心相當新鮮,喜歡的可以喺度叫碟菜,更加健康❤️

📌墨魚🦑$108

📌可樂🥤🤣$18
喜歡的當然可以叫啤酒,而揸車的大家可以叫可樂汽水等🥤🥤
2021-08-27 101 瀏覽
冰鎮鮑魚下午茶通常會食什麼?奶油豬仔包?米線通粉?炸魚柳薯條?今次一於食別的,一反慣常作風,哈哈。我們去了食九記打冷小菜粉麵,叫了一碟炒菜,每人一隻冰鎮鮑魚,再加兩杯飲品作為我們的下午茶,呵呵………這餐廳沒有加一服務費,所以結帳的時候大概$177,平均每人$88.5⋯⋯先講冰鎮鮑魚,每隻$38,一入到去坐低,就已經在枱面上見到冰鎮鮑魚$38.1隻的廣告貼了在枱面上,所以我們一見到就被吸引了。第一道餸菜就是每人一隻冰鎮鮑魚,哈哈。冰冰的,涼涼的,鮑魚爽口彈牙,職員有跟Wasabi和豉油,感覺有點兒像日本餐廳食刺身魚生一樣,哈哈,不過這個冰鎮鮑魚是熟的。清炒油麥菜就$63。分量超級大碟,一整碟油麥菜放在枱面上,份量比自己的臉兒還大。清脆又爽口,綠油油的,感覺健康又好味。油麥菜並不老,咬下去,爽口清新好味。飲品就分別叫了凍檸水和熱檸水 ,熱飲就$18,凍飲就$20。簡簡單單一個下午茶,被清炒油麥菜填飽了肚子,哈哈,因為份量真是幾多。冰鎮鮑魚又的確幾特別,好少見到打冷的菜館會有冰鎮食物。

2021-08-24
$88.5 (其他)
2021-08-26 116 瀏覽
近來節食,盡量減少外出用餐,和細食的朋友小聚一下,於是去了吃打冷。侍應招呼不錯,卡位坐得亦舒服。凍奶茶特意要了少冰,味道挺濃,茶味足料,又有奶香。前菜酸菜清新開胃,菜莆大粒爽脆。豉汁蒸蟶子王蒸得無過火,豉汁香濃未變稀,少辣。蟶子size不少,口感QQ又不老,夠新鮮。鵝片女生很懶去咬骨,點這道就可大塊大塊去品嚐啖啖鵝肉,味道濃縮又味美🤩底層舖滿淋身滷豆腐和脆花生,蠻入味,尤其沾上潮式蒜蓉酸汁吃,更平衡。辣椒油十分夠辣,啱我哋心水。滷水拼盤紅腸皮脆肉軟,墨魚有彈性,質地也是細嫩,要人一件接一件,愈食愈想食。肥鵝腸豬耳ok爽口,鵝腎豆干充滿滷水汁,份量好大,食唔曬。食後感:餐廳食物選擇不少,整體來說很靠譜,味道對版,沒加一收費。

侍應招呼不錯,卡位坐得亦舒服。

凍奶茶
特意要了少冰,味道挺濃,茶味足料,又有奶香。

前菜酸菜清新開胃,菜莆大粒爽脆。

豉汁蒸蟶子王

鵝片

滷水拼盤

肥鵝腸豬耳ok爽口,鵝腎豆干充滿滷水汁,份量好大,食唔曬。

2021-08-21 91 瀏覽
今日忙到差不多四點先有時間食lunch,經過尖沙咀呢間「九記打冷粉麵」,看到門口下午茶價錢經濟實惠,二話不說就入去了!餐廳地方寬敞,卡位舒適,冷氣夠,有電視,可以食得舒舒服服呢間夜晚打冷很出名,日頭也有主餐牌打冷食物可以點,亦有港式粥粉麵飯!竟然連雪糕都有下午茶非常經濟,最平既魚蛋粉連凍飲$40有找,以尖沙咀這地區真的「窮人恩物」!以為下午茶會份量少,但上枱時卻是大大碗的,餸也不少,性價比的確很高牛什河($36)湯底濃郁,河粉夠滑又唔碎炸魚皮$20非常脆口淨雲吞($45)有7粒,重有唔少生菜係底,一樣大大碗!雲吞飽滿結實,包住爽口既鮮蝦滷水蛋($12)好入味整體價錢經濟,味道滿意食得多太濃味既米線,食返d正宗港式粉麵覺得幾驚喜

餐廳地方寬敞,卡位舒適,冷氣夠,有電視,可以食得舒舒服服

竟然連雪糕都有

牛什河($36)湯底濃郁,河粉夠滑又唔碎

炸魚皮$20

非常脆口

淨雲吞($45)有7粒,重有唔少生菜係底,一樣大大碗!
雲吞飽滿結實,包住爽口既鮮蝦

滷水蛋($12)好入味

整體價錢經濟,味道滿意

食得多太濃味既米線,食返d正宗港式粉麵覺得幾驚喜
2021-08-16 489 瀏覽
很多香港人都愛吃潮州打冷,我當然也不例外,最近就有朋友推介到尖沙咀的「九記打冷.小菜.粉麵」,皆因打冷菜式風味正宗,可嚐到家鄉味道。餐廳位於漆咸道南,店面不大,屬街坊格局,設有圓檯及多張卡座,環境光猛,地方乾淨企理。呢度嘅食物選擇都幾多,除咗傳統潮州菜外,仲有普通小炒, 另外亦有數款全日供應嘅飯餐及潮州粉麵等,價錢經濟實惠。餐廳全日免收加一,至於茶位方面,就每位 $10,前菜每碟 $20。澄海獅頭鵝飯 ($68):呢個套餐非常抵食,包澄海獅頭鵝、滷水豆腐拼花生、是日例湯、白飯或白粥,如果想轉蕃薯粥則須另 +$5。+$9 仲可以配冷熱飲品,+$12 可配凍檸樂。是日例湯為老黃瓜豬骨湯,湯水味道好鮮甜,健脾去濕,清熱解暑。獅頭鵝是潮汕地區特產,鵝肉肥美,肉質軟嫩,有咬口得嚟又唔韌,再加上入口有陣陣滷水香,真係無得輸!墊底的滷水豆腐,外表有層薄薄的脆皮,入口豆味好重,滷得好入味,配埋鹹香嘅花生食,味道好正。另外呢個薑蔥鯇魚煲 ($118)  味道亦一流,一打開煲蓋,熱呼呼的蒸氣即時迎面而來,熱辣辣,香噴噴,十分誘人。魚腩兩面都輕煎過,肉質新鮮彈牙,入口啖啖肉,加上爆炒過的乾蔥同薑,食落非常香
另外呢個薑蔥鯇魚煲 ($118)  味道亦一流,一打開煲蓋,熱呼呼的蒸氣即時迎面而來,熱辣辣,香噴噴,十分誘人。魚腩兩面都輕煎過,肉質新鮮彈牙,入口啖啖肉,加上爆炒過的乾蔥同薑,食落非常香口,絕對係個人嘅心水推介。
椒鹽九肚魚 ($108)  是每次去打冷時必點嘅菜式之一,呢度亦做得很不錯,條條都炸至金黃香口,肉滑香軟,惹味又好下飯,真係令人百吃不厭。
另外仲點咗白粥 ($12) 同 蕃薯粥 ($14),白粥煲得夠綿,而蕃薯粥嘅粥同水比例亦恰到好處,米的軟硬度也非常適當,入口帶蕃薯甜香。食完夠晒飽肚,下次有時間會嚟試下佢哋嘅潮州粉麵。
2021-08-11 78 瀏覽
好鍾意同朋友去啲潮州小店打冷傾吓計,鍾意潮州嘢又有特色又好食。今晚我同相識咗好多年嘅中學同學去咗一間位於尖沙咀嘅潮州小店食嘢,那裏雖然環境唔係大酒樓嘅格局,而係典型地道茶餐廳嘅設計,但係別有一番風味。到潮州小店當然要點啲潮州地道食品。未食正餐前僅有一碟我最鍾意食嘅鹹酸菜做前菜,鹹酸菜酸酸甜甜非常醒胃。前菜除咗鹹酸菜,仲有鹹香味極濃嘅菜脯粒粒。蘿蔔豬紅: 好入味,豬紅實淨得嚟又幾滑,蘿蔔就煮得好淋而且無渣。除咗蘿蔔豬紅,原來仲有爽口嘅豬皮添。鵝件:件件整齊排列,鵝件色澤油潤,啖啖肉之餘更沒有一點肥膏,下墊有滷水豆腐和花生,餸啤酒或白粥都好啱。沙爹牛肉芥蘭:牛肉又嫰又淋,份量不少。沙爹醬汁豐富,味濃郁兼惹味。芥蘭翠綠又爽口。方魚肉碎粥大大碗,兩個人都食吾晒,湯底清甜可口。冇諗過每碟食品包括前菜都大件夾抵食,最終都食吾晒要打包返屋企,而且店舖位置又非常方便,下次再想食潮洲嘢都會再嚟幫襯。

方魚肉碎粥大大碗,兩個人都食吾晒,湯底清甜可口。

2021-08-11
2021-08-04 88 瀏覽
尖沙咀是我經常去的地方!之前一直留意這間餐廳人流不絕剛好今天我也很想吃蠔仔粥食物選擇好多有潮州小食、打冷小菜!仲有高級食材雞鮑翅不過今日我哋無食!蠔仔粥這麼大碗都只是48元蠔仔肉質好飽滿,味道好正,仲有方魚味特別香,呢度會先炸一炸方魚,食嘅時候脆脆地,好有口感椒鹽九肚魚魚質很滑,不會有太多幼骨,吃起來很放心椒鹽味真是讓人抗拒不了!椒鹽豆腐目測雖然不算好吸引,但食落好有豆香外層炸衣一啲都唔厚,作為餐前小食也不錯送酒一流生炒骨酸甜味道適中,醬汁不會太黏仲有豬肉不會肥膩,吃著一點都唔膩!方魚炒芥蘭點了那麼多菜,埋單只是400元而已,太值了
尖沙咀是我經常去的地方!之前一直留意這間餐廳人流不絕
剛好今天我也很想吃蠔仔粥

食物選擇好多
有潮州小食、打冷小菜!
仲有高級食材雞鮑翅
不過今日我哋無食!

蠔仔粥
這麼大碗都只是48元
蠔仔肉質好飽滿,
味道好正,仲有方魚味特別香,呢度會先炸一炸方魚,
食嘅時候脆脆地,好有口感

椒鹽九肚魚
魚質很滑,不會有太多幼骨,吃起來很放心

椒鹽味真是讓人抗拒不了!

椒鹽豆腐
目測雖然不算好吸引,但食落好有豆香

外層炸衣一啲都唔厚,作為餐前小食也不錯

送酒一流

生炒骨
酸甜味道適中,醬汁不會太黏

仲有豬肉不會肥膩,吃著一點都唔膩!

方魚炒芥蘭
點了那麼多菜,埋單只是400元而已,太值了

2021-08-02
2021-08-03 53 瀏覽
打風季又狂風爆雨,近近地去了公司對面的九記食碗粉。晚市主打打冷的九記,午市就主打廣東粉麵,三十多元大大碗,尖沙咀區算十分抵食。淨雲吞雲吞有8粒,每粒裏面都有爽彈蝦仁,豬肉餡拌入了大地魚粉,味道帶鮮,不過雲吞湯就比較一般,只是炸蒜湯底。炸魚皮魚皮炸得鬆炸,配上清湯,點一點就食得。魚三寶湯墨丸彈牙,裏面有粒粒墨魚肉;魚旦爽口,有魚肉鮮甜;魚皮餃餃皮煙韌,裏面的魚肉餡料帶大地魚粉香,鮮味無比。牛三寶河牛腩半肥瘦部份,入口嫩腍有肉香,牛筋炆至入口溶化,牛肚又腍又入味,河粉爽滑,腩汁清甜。最後飲返杯濃郁的咖啡醒一醒晨,返去開工。

淨雲吞

炸魚皮
魚皮炸得鬆炸,配上清湯,點一點就食得。

牛三寶河

最後飲返杯濃郁的咖啡醒一醒晨,返去開工。
2021-08-01 48 瀏覽
我好鍾意食打冷小菜😍 尖沙咀都有一間~~提供傳統打冷菜式~~凍蟹🦀、大眼雞、滷水鵝片、菲菜豬紅、蠔仔🦪粥等,唔係咁多地方食到🥰凍大眼雞($180)夏天🔥熱辣辣,最啱食凍嘢,加上近年大眼雞出產少咗,難得可以食到好開心😃 凍大眼雞魚肉更扎實,味道鮮甜,點上豆醬,鮮味更提升升升😋滷水鵝片($148)食打冷必點😎去骨薄片,鵝片鵝瘦肉實,滷水味香濃。下面仲有滷水豆腐,及花生🥜 蠔仔🦪粥($48)蠔仔🦪粥都好大碗,而仲明顯見到好多蠔🤩係面,蠔仔好新鮮無腥味,每隻都脹卜卜,加上方魚及蔥花,令粥更鮮甜好味😋 清心丸綠豆爽($48)店員好細心咁將綠豆爽分成兩碗俾我哋。 清心丸好有口感,配合綠豆爽,味道清新怡人,夏天咁潮濕好啱食。

凍大眼雞($180)

滷水鵝片($148)

蠔仔🦪粥($48)

清心丸綠豆爽($48)

• 蠔仔粥
  • 清心丸綠豆爽
  • 凍大眼雞
  • 滷水鵝片
2021-07-29 54 瀏覽
今日整個下午在尖沙咀東逛博物館不覺到要醫肚的時候,在大街上見到這潮式打冷粉麵小菜食館,正好嘗嘗一些輕食👏👏這時段客人人潮未現,慢慢看菜單後點了幾道傳统潮州輕食😋😋魚三寶湯包括魚皮餃,魚旦,墨魚丸三款式,湯底味道中和甚討好,魚旦彈牙,墨魚丸爽口,魚皮餃味鮮又有嚼感😋😋👍🏼👍🏼魚皮餃河粉粉條煑到恰到好處軟滑而有口感,魚皮餃食過再來依然吸引😋😋鹵水蛋拼豆腐味道鹹淡得宜鹵水味足而不過濃,蛋仍有咬感,豆腐内軟外硬😋😋排骨煲涼瓜全餐我最欣賞,湯底包含涼瓜的甘味, 鹹酸菜的鹹酸味,排骨的鲜肉味,加入黃豆令湯溢出一陣豆香😋😋😋👍🏼👍🏼👍🏼難得的一頓飽肚潮式輕食

這時段客人人潮未現,慢慢看菜單後點了幾道傳统潮州輕食😋😋

魚皮餃河

魚皮餃河
鹵水蛋拼豆腐
排骨㷛涼瓜
2021-07-22 86 瀏覽
 我與朋友瀏覽香港歷史博物館後,走在熙來攘往的尖沙咀街道上,尋尋覓覓何處嘗午膳?!終於,被全日供應冰鎮鮑魚的「九記打冷.小菜.粉麵」所吸引。冰鎮鮑魚~味鮮爽甜,是我們開胃餐前小吃,如果喜歡味道濃郁可蘸鮮醬油與日式芥末,我較喜歡鮮醬油。炸魚皮~香脆可口,附送上湯,朋友喜歡將炸魚皮蘸蘸上湯吃,我則喜歡將炸魚皮直接往嘴巴送,不管甚麼吃法感覺都很爽呢!潮洲沙薑雞湯河粉~雞湯底,河粉份量頗多,沙薑雞味道很適合也不過鹹。牛筋腩湯麵~牛筋爽中帶腍滑,牛腩肉質味道濃郁,配合牛腩湯底味道,美味可口,生麵爽滑亦很合心意。朋友的檸檬雪碧,我也分享一半也感滿足。

終於,被全日供應冰鎮鮑魚的「九記打冷.小菜.粉麵」所吸引。

冰鎮鮑魚~

炸魚皮~

炸魚皮

潮洲沙薑雞湯河粉~
雞湯底,河粉份量頗多,沙薑雞味道很適合也不過鹹。
潮洲沙薑雞湯河粉

牛筋腩湯麵~
牛筋腩湯麵

朋友的檸檬雪碧,我也分享一半也感滿足。
2021-07-21
潮洲沙薑雞湯河粉
牛筋腩湯麵
2021-07-21 56 瀏覽
近日雨水多, 時大時細連綿不斷, 行街避雨順便食午餐。 呢間潮州食店相信開業超過十年,款式多選擇, 鹵水款式外,還有小菜,粉麵可選擇,味道有保証。 兩個人食,簡簡單單就可以,先來個澄海獅頭鵝套餐,跟著一碟豬手牛肚撈麵,又好似肉多了一點,加多一碟蝦醬通菜,再加多一個湯及凍檸水,最後還是放滿一枱😆。可能雨天,天氣比較清涼,胃口都好了🤭🤭🤭。 鹵水鵝有豆腐墊底,套餐來講份量都算多,入得黎潮州食店,一定要配碗白粥來吃,鹵水汁味道適中,不會過濃或過咸,鵝肉夠入味。豬手牛肚撈麵撈麵食落無鹼水味,豬手夠腍,而牛肚就係最好的金錢肚,點埋辣椒油非常滋味!是日靚湯就是下火的霸王花湯, 清甜潤喉,滿載住家的味道,真的要多喝一碗呀!蝦醬通菜通菜充滿鐵質,上枱依然翠綠,没有一點過火變黑,夠鑊氣之餘,時間的掌握到位👍
近日雨水多, 時大時細連綿不斷, 行街避雨順便食午餐。

豬手牛肚撈麵

蝦醬通菜

2021-07-20 42 瀏覽
今晚去到尖沙咀嘅九記食小菜打冷,因為最近成日想食蠔餅但冇機會。睇吓餐牌,好多嘢想食,諗咗好耐呀!首先要叫個蠔餅啦,點魚露食。價錢唔算太貴,但份量十足,好多肥美嘅蠔。再叫咗碟欖菜肉松四季豆,欖菜嘅存在價值係,佢令菜式好香口。而四季豆正正係欖菜嘅好拍檔,突出欖菜香口味濃嘅功能,又唔會失去自己嘅味道。兩碟令味蕾興奮嘅菜式應該飲返嘅清新舒緩嘅涷飲,我今晚就揀咗涷菜蜜,啱啱好平衡返兩道主菜嘅刺激,清涼滋潤。
2021-07-14 54 瀏覽
今天約了朋友到尖沙咀吃飯經過這一間 — 九記打冷 小菜 粉麵兩人都突然想吃潮州菜於是便決定一起試一試前菜醃蘿蔔乾和鹹菜簡簡單單開胃小菜滷水鵝下裝吃潮州菜當然點滷水鵝今次選擇了鵝下裝鵝肉肉質鮮嫩鬆軟 鵝脾位置啖啖肉 而且比較瘦嫩點上酸汁 味道好好味道酸酸甜甜很開胃鵝片底仲有滷水滑豆腐和花生 好豐富椒鹽九肚魚九肚魚切件 份量十足外皮炸得香脆 內裡九肚魚軟滑點上喼汁 好味道地魚炒芥蘭芥蘭新鮮 魚香油味香濃炒得十分爽脆 夠惹味 不錯不錯
今天約了朋友到尖沙咀吃飯
經過這一間 — 九記打冷 小菜 粉麵